Contrair: koop euro's

2 Connecties

Onderwerpen

Euro Jim Rogers

Waarom investeerder Jim Rogers in de kreupele munt stapt.

Het lijkt alsof de laatste weken iedereen zijn euro's zo snel mogelijk wil lozen. Rijke inwoners van Duitsland en Nederland bijvoorbeeld hebben tientallen miljarden euro's ingeruild voor Zwitserse franken op al even Zwitserse bankrekeningen. Het lage rendement op hun vermogen nemen ze daarbij voor lief.  

 
Maar er zijn ook partijen die massaal euro's inkopen. De Zwitserse nationale bank bijvoorbeeld. De meeste Zwitserse banken hebben hypotheken genomen op de Oosteuropese huizenmarkt, al dan niet via banken die ze daar hebben opgekocht. Nu de valuta van die landen fors in waarde zijn gedaald, dreigen ze in de problemen te komen. Een hypotheek in Zwitserse franken was goedkoop, maar nu de forint e.a. gekelderd is, kunnen tienduizenden Oosteuropese huiseigenaren niet meer aan hun verplichtingen voldoen.
 
Het is Europa's eigen kleine subprime crisis in wording, met de Zwitserse banken als spil. Vandaar dat de Zwitserse centrale bank wanhopig probeert de koers van de SWF te drukken door tientallen miljarden euro's op te kopen. 
 
Contrarian
Daarnaast zijn er mensen zoals investeerder en motorrijder Jim Rogers, mede-oprichter van het roemruchte Quantum Fund en auteur van bestsellers zoals The adventure capitalist en recent Hot Commodities. Zij vallen meer in de categorie speculatieve investeerders, contrarians zo men wil.
 
In een interview met CNBC erkent Rogers dat hij enorm in dubio zit. De meeste van zijn investeringen zijn gebaseerd op het toenemen van de inflatie. Rogers zit dus vooral in commodities. Eind vorig jaar speculeerde hij op een stijging van de dollar. Maar op dit moment overweegt hij euro's te kopen. Jawel, de munt die iedereen een snelle, doch pijnlijke dood voorspelt. 
 
"Iedereen is nu zo verschrikkelijk negatief over de euro, er zijn zoveel bears en dat duidt gewoonlijk op een rally", meent hij. Rogers opvatting wordt gedeeld door enkele andere valuta strategie-analisten. Zij gaan uit van een technische rally, die zichzelf zou kunnen gaan versterken. 
 
 
Op zijn blog schrijft Rogers overigens dat hij de euro graag ziet overleven, maar niet ziet hoe dat kan. "The world needs something to compete with the dollar. (...) The euro, on paper, makes enormous sense. So I would like to see the Euro survive, but in reality, I don't see how it can." 
 
Rogers visie op de toekomst van de financiële sector blijft onverminderd somber. "Je kunt maar beter boer of mijnbouwer worden, tastbare dingen produceren." 
 
Kritiek is er ook op Rogers. 'Hij voorspelt al twintig jaar inflatie. Het zal wel een keer gebeuren, maar wanneer?', klaagt een reaguurder.