
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Still uit de serie ‘Grace and Frankie’, met Jane Fonda en Lily Tomlin © Netflix
‘Toon mij hoe u met uw ouderen omgaat, en ik zeg u wie u bent’
Opnieuw laait het debat op of we ouderen en kwetsbare mensen wellicht het best tegen corona kunnen beschermen door hen een stapje terug te laten doen. Dat zou jongeren bovendien de kans geven de economie weer vlot te trekken. Zo eenvoudig ligt het niet, menen Bert en Peter Slagter. Zij wijzen op de ethiek van ‘oog om oog, tand om tand’.
Bijna 80 procent van de geregistreerde coronadoden was 75 jaar of ouder. Dit gegeven werd onderwerp van emotionele discussies, waarin sommigen probeerden met cijfers en berekeningen wat objectiviteit aan te brengen. Kosten per levensjaar, schade voor de economie, gemiste kansen voor jongeren.
Maar achter dit ogenschijnlijk simpele feit – vooral ouderen sterven aan corona – schuilt een wereld van terzijdes en nuances. Over de mogelijk blijvende lichamelijke schade bij besmette jongeren, de resterende levensverwachting van iemand van 75 (bijna 13 jaar!) en de economische impact van de maatregelen (it’s the virus, stupid).
Op geen van deze rekensommen is nog een definitief antwoord te geven. We weten nog zo weinig van het virus, van de verspreiding, het ziekteverloop, de mogelijke behandelingen en blijvende schade, dat elk getal nattevingerwerk is.
Achteraf zal zonneklaar zijn wat we hadden moeten doen. Maar nu ligt de geschiedenis nog voor ons
In de geschiedenisboeken vind je van elke crisis het hele verhaal. Je weet hoe lang het duurt en hoe het afloopt. Zo was het aangrijpend om ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen te lezen, over een onderduikhuis in de Tweede Wereldoorlog. ‘Ah, 1943, nog maar twee jaar te gaan,’ denk je halverwege het boek, maar zij hadden geen idee. Elke dag kon de laatste zijn, of de volgende van nog duizenden. Misschien ging de oorlog nooit over, en zouden de Duitsers hier voor altijd blijven.
Zo verschillend zijn ze niet, een oorlog en een pandemie. Beide zijn ontwrichtend, er raken mensen gewond en er sterven mensen. Er is fundamentele onzekerheid over wat er volgt en hoe lang het duurt. En in beide speelt ethiek een belangrijke rol. Wie offer je op, voor wie vecht je, welke wapens zet je in?
Er is een grote groep Nederlanders kwetsbaar voor het virus, in uiteenlopende mate. Van de geïnfecteerde 80-plussers sterft naar schatting 15 procent. Maar hoe zit het met de miljoenen mensen met chronische aandoeningen? Hoe druk je hun kwetsbaarheid uit? Elk stukje verdere achteruitgang in gezondheid is voor hen ronduit rampzalig.
We weten het in veel gevallen domweg niet. We weten te weinig van het virus, het ziekteverloop en de verspreiding ervan. Achteraf zal het in detail beschreven staan op Wikipedia en is zonneklaar wat we hadden moeten doen. Nu ligt de geschiedenis nog voor ons. Nemen we het risico dat het wel meevalt met die ouderen en die kwetsbaren? Offeren we hen opdat de jeugd verder kan met hun leven?
Oog om oog
De essentie van ethiek is misschien wel symmetrie. Oog om oog, tand om tand. Heb uw naasten lief als uzelf. Het staat bekend als de gulden regel: ‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.’
Sommigen kennen dit principe wellicht uit de Bijbel. In Mattheüs 7:12 staat: ‘Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.’ Het is onderdeel van de regels van veel oude beschavingen. Bijvoorbeeld de ‘code van Hammurabi’, een wetboek van de Babylonische koning Hammurabi, die van 1792-1750 voor Christus over Mesopotamië regeerde.
De zilveren regel, het tegenovergestelde van de gulden regel, is nog robuuster
In zijn boek Skin in the Game betoogt de Libanees-Amerikaanse denker Nassim Taleb dat de zilveren regel, de inverse van de gulden regel, nog robuuster is: ‘Behandel anderen niet zoals je zelf niet behandeld zou willen worden.’ Of zoals we vroeger op school leerden: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’
De Atheense redenaar Isocrates leerde in de vijfde eeuw voor Christus dat staten elkaar volgens de zilveren regel zouden moeten behandelen: ‘Ga met zwakkere staten om zoals je wilt dat sterkere staten met jou omgaan.’ Een ander voorbeeld van symmetrie liet Isocrates zien toen hij de kinderen toesprak: ‘Gedraag je tegenover je ouders zoals je wilt dat je kinderen zich tegenover jou gedragen.’
De ezels van het Parthenon
In de dagen van Isocrates was het voornaamste gebouw op de Akropolis van Athene vermoedelijk het Parthenon, de tempel voor Athena, de beschermgodin van de stad. Tien jaar had men nodig om de grote witte brokken marmer in de juiste vorm te hakken en met muilezels de heuvel op te sjouwen. Wanneer de ezels oud en versleten waren door het harde werk, dan werden ze niet afgemaakt, wat economisch het voordeligst zou zijn, maar kregen ze een ereplaats in een rustige weide en dagelijks eten en drinken.
De portee van dit verhaal wordt nog groter als je beseft dat de Grieken geen bijzonder hoge pet op hadden van dieren. Als redeloze wezens stonden dieren en planten ten dienste van de mens. Russ Roberts vatte die gedragsregel mooi samen: ‘Eer alles wat eerbaar is, ook als het niet rationeel is.’
Misschien ook was het omdat ouderen het verleden bij zich droegen, in de verhalen die ze kenden
In klassieke samenlevingen was er groot ontzag voor ouderen. De Romeinse senaat was de raad van oudsten. De titel ‘sjeik’ betekent ‘oudere’. De Joden hadden het in hun wet opgenomen: ‘Eer uw vader en uw moeder.’ De Christenen stelden oudsten aan in de kerk, of priesters, wat ook oudsten betekent. Misschien was dat omdat oud worden in die dagen een grotere prestatie was dan nu. Je had, naast een sterk lichaam en een boel geluk, wijsheid nodig om de vele gevaren te overleven. Misschien ook was het omdat ouderen het verleden bij zich droegen, in de verhalen die ze kenden.
Voor deze beschavingen zou het geen optie zijn om de oudere generatie op te offeren voor economische groei of wat minder gedoe met regeltjes. ‘Voor hen was gerontocide, ouderenmoord, nooit een optie,’ zegt Taleb, die deze oude beschavingen jarenlang bestudeerde.
Of, zoals hij recent in een tweet sneerde: ‘Het is heroïsch, vereist fysieke moed, een sterk moreel kompas, dankbaarheid, christelijke waarden en klassieke deugden om de zwaksten op te offeren en ouderenmoord te plegen.’
Yes, it requires a huuuge amount of heroism, physical courage, moral compass, gratitude, Christian values, and not least, classical virtues, to betray intergenerational commitments, sacrifice the weakest, and commit geronticide [that is, the genocide of the elderly]. https://t.co/DFFWwZvzXV
— Nassim Nicholas Taleb (@nntaleb) June 17, 2020
Groepsimmuniteit
En zo komen we terug bij het coronavirus en de strategie waar wij als land voor kiezen. Over die strategie is al veel te doen geweest. Eerst zouden we voor groepsimmuniteit opteren, waarbij je het virus zo snel mogelijk door het volk heen jaagt, totdat er voldoende mensen immuun zijn en het virus vanzelf uitdooft. Dat bleek niet te kunnen zonder de zorg ernstig te overbelasten. Daarna kozen we voor mitigatie, of ‘flatten the curve’, waarbij we nog steeds groepsimmuniteit willen opbouwen, maar nu uitgesmeerd over drie jaar, zodat de zorg het aankan.
Onze inschatting is dat dit voor economie, gezondheid en zorg geen goede aanpak is, en dat je beter stevig kunt indammen. Daarbij jaag je elke keer dat het virus ergens de kop opsteekt elke besmetting na, zodat je weer terugkunt naar groen op de kaart. We schreven daar eerder op Follow the Money een uitgebreid artikel over.
Ouderen en jongeren zijn niet twee verschillende soorten, maar twee punten in de tijd voor dezelfde soort
Maar los van praktische argumenten liggen er belangrijke ethische perspectieven ten grondslag aan de keuze voor indammen als strategie.
Realiseer je dat ouderen en jongeren niet twee verschillende soorten zijn, maar twee punten in de tijd voor dezelfde soort. Elke jongere wordt hopelijk ooit een oudere. Door nu voor ouderen te zorgen, zeggen we tegen jongeren: ‘We zullen later ook voor jullie zorgen.’ Van een afstand is het bovendien makkelijk om over abstracte groepen te redeneren. Realiseer je dat iedere oudere iemands vader of moeder is.
De oude generatie zou haar nut niet aan de jongere generatie hoeven te bewijzen; ze hebben het al verdiend.
Dor hout
Als we dit vertalen naar beleid, volstaat het niet om plechtig te beloven dat we ouderen willen beschermen. Dat kunnen we namelijk niet. We kunnen niet jarenlang alle 70-plussers onder een kaasstolp plaatsen en alleen op veilige afstand naar elkaar zwaaien. En elke zwakkere vorm van isolatie is een garantie op telkens nieuwe besmettingen onder deze 1,4 miljoen mensen.
Dat is overigens geen nieuwe ontdekking. Epidemiologen waarschuwen stelselmatig dat gecontroleerde verspreiding onder jongeren gedoemd is te mislukken, omdat infectieziekten uiteindelijk toch telkens de andere leeftijdsgroepen weten te bereiken.
‘Zogeheten shielding-strategieën voor kwetsbare groepen worden in de humanitaire sector besproken als noodzakelijk optie in de context van bijvoorbeeld vluchtelingenkampen. Daar is uitgebreid testen en afstand houden vaak geen optie,’ vertelt veld-epidemioloog en uitbraakspecialist Amrish Baidjoe ons. ‘Dat blijkt vrijwel altijd onmogelijk om te realiseren, zowel qua draagvlak in de populatie als wat betreft de praktische implementatie. Het is epidemiologisch gezien buitengewoon lastig om leeftijdsgroepen – of überhaupt groepen mensen – in de maatschappij van elkaar te scheiden.’
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Op dit moment circuleert het virus in Nederland voornamelijk onder jongeren van 20 tot 40 jaar. Maar toch is het aantal verpleeghuizen met één of meerdere coronabesmettingen alweer opgelopen van 28 naar 94. En dan moeten school, werk, kerk, sport en andere clubjes nog beginnen – typisch de plekken waar mensen van verschillende leeftijdsgroepen met elkaar in contact komen.
De enige respectvolle (en veilige) strategie is fanatiek indammen. Dat betekent dat je de kaart van Nederland het liefst groen wilt hebben, allemaal regio’s met nul besmettingen in de afgelopen zeven dagen. En als een regio toch geel wordt, dat je ieder geval fanatiek najaagt.
Het elegante aan deze aanpak is dat je zo ook hen tegemoet komt die alle beperkende maatregelen beu zijn. In een groene zone kunnen mensen zich meer vrijheden permitteren. Geen afstand houden, geen mondkapjes op, scholen en kantoren open. Kijk bijvoorbeeld naar wat Nieuw-Zeeland in alert level 1 heeft opgenomen.
Fanatiek najagen kan eigenlijk alleen bij lage aantallen besmettingen. Bron- en contactonderzoek werkt niet meer wanneer de aantallen oplopen. Dat zien we ook in Nederland, waar het bij de GGD’en al piept en kraakt bij enkele honderden positieve tests per dag. Ook mensen verzoeken in quarantaine te gaan is een veel kleiner probleem als het om enkele gevallen per dag zou gaan, in plaats van duizenden.
Het beleid dat nu gevoerd wordt, zweeft feitelijk tussen fanatieke indamming en gecontroleerde verspreiding in. The worst of both worlds.
1/ De #CoronaCrisis kent veel verschillende gezichten. We kunnen jaren praten over de zorg, het virus, de economie, risicogroepen, de wetenschap en de maatschappij.
— Peter Slagter (@pesla) August 24, 2020
Wat onvoldoende wordt belicht? De politiek. Dát is het epicentrum van de crisis.
⬇️
De vraag is of wij als samenleving bereid zijn om principieel en collectief voor indammen te kiezen. Of we als gezonde 65-minners individuele offers willen brengen ten bate van het collectief. Afstand houden, thuis blijven en testen bij klachten, drukke ruimtes vermijden, mondkapjes dragen, zo nodig in quarantaine gaan. En die groene zone op de kaart is niet alleen fijn voor ouderen en kwetsbaren, maar ook voor medewerkers in de zorg, ondernemers en mensen die thuiswerken ellendig vinden, of niet thuis kunnen werken.
Zonder klagen
De ouderen zelf zul je er niet veel over horen. Ze hebben vroeger geleerd om niet te klagen en hun lot te dragen. Met calvinistische nederigheid willen ze de jongeren geen strobreed in de weg leggen. De jeugd heeft de toekomst!
‘Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte mee geven. Zij moeten de maatschappelijke processen op gang houden,’ zegt Heleen Dupuis (75), voormalig hoogleraar medische ethiek tegen Het Parool. ‘Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar. Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen.’
‘Als je niet kunt zwemmen, is het verstandig om een stap van het water af te doen’
In de praktijk is het haast onmogelijk om een maatschappij in leeftijdsgroepen te segmenteren, vertelde Baidjoe. ‘Bij gebrek aan een vaccin en goede behandelingsopties is dit vanuit meerdere perspectieven een slecht idee,’ vult hij aan. Ten eerste zijn veel ouderen al enkele maanden nagenoeg afgesloten geweest van de buitenwereld. Niet voor niets deed de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een ongevraagd advies de oproep om ouderen uit het opgelegde corona-isolement te halen. ‘Dit kan mentale gezondheidsschade op langere termijn voorkomen,’ schreef de raad, die grotendeels bestaat uit artsen en deskundigen uit de ouderenzorg.
Ten tweede bleek de ophokplicht een minder adequate bescherming dan gehoopt. Sterker, achter menig gesloten deur voltrok zich een stille ramp. Nu worden ouderen opgeroepen de isolatie vrijwillig voor onbepaalde tijd te verlengen. ‘Als je niet kunt zwemmen is het verstandig om een stap van het water af te doen, zo moet je dat ook zien als je kwetsbaar bent,’ zei OMT-lid Nienke Nieuwenhuizen bij Nieuwsuur.
Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van @verenso en lid van het OMT, vindt dat kwetsbare ouderen geen risico’s moeten opzoeken. “Als je niet kan zwemmen is het verstandig om een stap van het water af te doen, zo moet je dat ook zien als je kwetsbaar bent.” pic.twitter.com/xYyoJWDJUk
— nieuwsuur (@Nieuwsuur) August 24, 2020
Staar je eveneens niet blind op het valse uitgangspunt van de vergelijking tussen jong en oud. Honderdduizenden anderen zijn reden om zonder klagen op je gedrag te letten. Denk aan de talloze kwetsbare jongeren en 65-minners met een chronische aandoening. Ieder van hen loopt een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop en verdere langdurige verslechtering van hun lichamelijke gesteldheid, en zij willen koste wat kost voorkomen dat ze Covid-19 krijgen.
Het Malieveld bezetten zullen ze niet, velen zitten al maanden zo veel mogelijk geïsoleerd, met enige regelmaat in eenzaamheid. Het is makkelijk om deze groep te negeren. Om de andere kant op te kijken. Om met een groot gebaar ronkende retoriek erbij te halen over watertrappelende ondernemers en jongeren die hun wilde jaren zien verdampen: ‘We moeten verder.’
Denk aan de ezels van het Parthenon. De ouderen hoeven geen protestlied aan te heffen. Ze hebben hun grazige weiden al verdiend. Denk aan de zilveren regel, die ons vraagt ouderen en kwetsbaren te behandelen zoals we zelf behandeld willen worden wanneer we oud of kwetsbaar zijn.
En denk aan de geschiedenisboeken die nog niet zijn geschreven. Aan welke kant van de geschiedenis wil je staan als we over twintig, dertig, veertig jaar precies weten hoe het afliep, en we de jaarlijkse herdenking hebben?
261 Bijdragen
Hannah Heijmans
Peter Slagter 2
Hannah HeijmansNiek Jansen 9
Hannah HeijmansTheo van Beuningen 4
Niek JansenI de Koning 4
Josina Surewaard 1
Rinus ten Haaf 3
Josina SurewaardBert Slagter 1
Rinus ten Haafhttps://fd.nl/economie-politiek/1347825/hoogleraar-groningen-varieer-corona-aanpak-per-regio
Rinus ten Haaf 3
Bert SlagterBert Slagter 1
Josina SurewaardDaar ben ik het mee oneens. De virusverspreiding dooft uit als R < 1. Niet 100% van de connectiviteit (reizen, verplaatsingen, contacten) hoeft te worden geëlimineerd.
Merk op dat 80% van de mensen niemand anders besmet. Die heterogeniteit (of scheefheid) van de waarschijnlijkheidsverdeling is belangrijk voor deze maatregel.
Josina Surewaard 1
Bert SlagterBert Slagter 1
Josina SurewaardHet is, met andere woorden, ook een kwestie van communiceren en laten zien wat de beloning is van een 'groene zone', dat dat het waard is om je best voor te doen.
Josina Surewaard 1
Bert SlagterPeter Slagter 2
Josina SurewaardJosina Surewaard 1
Peter SlagterWietze van der Meulen 6
Josina Surewaardhttps://www.thenewhumanitarian.org/news-feature/2020/08/19/COVID-conflict-hunger-Burkina-Faso
Overigens worden zelfs de eilanden in de Golf van Bengalen door het virus bereikt.
https://theprint.in/health/covid-surge-in-andaman-nicobar-islands-positivity-rate-now-thrice-the-national-average/479236/
Een virus stoppen dat door mensen wordt overgebracht proberen te stoppen door reisbeperkingen? Zo lang er mensen zijn, blijven ze in beweging en komt het virus niet vandaag dan hooguit met enkele dagen vertraging. Dat stop je echt niet.....
Margreet van Marle
Bert Slagter 1
Margreet van MarleAls het ze zelf geen bal kan schelen, dan is dat prima natuurlijk, maar er zijn veel ouderen en familie van deze 1,4 miljoen 70-plussers die het wel iets kan schelen. En dat we dan toevallig ook de ouderen beschermen die het niet zoveel uitmaakt, dat is dan mooi meegenomen.
petros 4
Bert SlagterMargreet van Marle
petros[Verwijderd]
Bert SlagterDus eerst moet er duidelijkheid zijn over de exacte cijfers. Wanneer je de behandelingsmethoden, die de laatste maanden zijn uitgewerkt, hanteert, gaan de sterftecijfers flink omlaag. Besmettingen zijn niet hetzelfde als daadwerkelijke covid-19 gevallen (, ook al doet de media het anders voorkomen). Dan wordt de vervolgvraag direct; in hoeverre zijn de maatregelen, in het algemeen, wel/nog gerechtvaardigd?
Verder is het heel éénzijdig om uit te gaan van de zwakke groepen. Als het gaat om slachtoffers van de economische malaise, veroorzaakt door de Covid-19 maatregelen, dan praten we juist over degenen die er niet ziek van worden, maar wel tegen allerlei problemen aanlopen. Denk aan kinderen en onderwijs, denk aan het vergroten van de ongelijkheid (rijken worden, natuurlijk, minder getroffen dan de lagere sociale klasse), mensen in het MKB, en ga zo maar door.
Dit artikel is in mijn ogen heel negatief, omdat het alleen maar meer aan het, tegen elkaar uitspelen, van groepen in de maatschappij doet. Inmiddels is gebleken dat het vrijwel onmogelijk is om Covid-19 helemaal weg te krijgen, denk aan Nieuw-Zeeland, en dat betekent dat we het over een andere boeg moeten gooien. Verder zien we in Australië en Nieuw-Zeeland dat er maatregelen worden ingezet die extreem disproprotioneel zijn, ten opzichte van de ernst van Covid-19.
Groepsimmuniteit is een vies woord, maar gezien de nieuwe inzichten (T-cel immuniteit, die al aanwezig is), en verbeterde behandelingsmethoden, met name in de eerste lijn, lijkt me dit de enige overgebleven optie. Aandacht voor het verbeteren van de weerstand lijkt me ook een belangrijk punt, en vooral meer positief nieuws. We moeten uit de angst, uit deze hysterie, en naar een oplossing werken. De huidige aanpak doet dat niet.
Sam Molenaar 1
[Verwijderd]Renée Zondervan 3
Sam Molenaar2. PCR testen zijn pré-diagnostische testen....
Prima testen, al járen, maar té breed spectrum. Test je positief wil dat écht niet zeggen dat je Covid hebt..! Er is misschien iets anders aan de hand en kan aanleiding zijn heel gericht op Covid te testen. Maar tóch worden en blijven deze uitslagen als Covid cases gepresenteerd.....cumulatief...
3. De meeste PCR geteste en nog meer, in verhouding, ongeteste mensen hebben geen symptomen, of zo licht, dat zij niet getest worden, (zelfs afgeraden!), maar misschien wel besmettelijk zijn..?
4. 98% van de mensen die positief PCR ergens...op getest werden.. geneest vanzelf of met wat hulp. In verhouding!!! komt er haast niemand op de IC's, nu al helemaal niet meer... Maar artsen die daarover berichten worden van de MSM verwijderd...
5. Mensen die zich, vaak uit angst het te hebben, tot 4,5x soms lieten testen, kregen steeds wisselende uitslagen...
6. Veel testkits zijn ronduit onbetrouwbaar gebleken! Diversen werden weer van de markt gehaald. Hun valse data bleven echter gewoon staan....
cumulatief....
7. Het sterftecijfer aan daadwerkelijk Covid is vaag! Hoeveel agv Covid stierven of mét een positieve PCR test, blijft voor altijd onduidelijk. Er zijn zelden pathologisch anatomische onderzoeken gedaan. Ook zijn er genoeg bewijzen dat familie verbijsterd moest lezen dat hun ouder aan Covid overleden was, terwijl ze bv heel oud waren of terminaal kanker hadden! Ook artsen gedwongen iedere dode een Coviddode te registreren, moeten zwijgen.
Ook in Nederland!!!
Enz..
De Covid Waarheid komt vermoedelijk nooit écht boven tafel. Zovele miljarden klotsen rond in die bizarre Vaccin Race... Leugens en verwarring zullen in stand gehouden Moeten worden.
Verdeel en Heers'....
Het gewone Volkje betaalt de mega-rekeningen...
Aandelentip: Pfizer ligt nu aan kop....Oktobe
Marjon de Rooij 1
[Verwijderd]Theo van Beuningen 4
Bert SlagterHannie Groen 5
Bert SlagterSylvia Stuurman 3
Ik merk hier in Zuid-Limburg (het Florida van Nederland, met een hoge gemiddelde leeftijd) dat iedereen sowieso veel voorzichtiger is dan elders. Iedereen kent hier wel iemand die heel zwaar ziek is geweest of dood is gegaan aan Corona (ik ook).
Mijn enige dilemma is steeds: kinderen en pubers. Die hebben onderling contact echt nodig.
Het probleem is natuurlijk dat die vervolgens via hun ouders en leerkrachten het virus verspreiden.
Ik heb het idee dat we overal uitstekend naar een samenleving kunnen die het virus indamt, mits er politieke keuzes worden gemaakt (stoppen met de vliegtuigindustrie te subsidiëren, huurprijzen drastisch omlaag zodat de horeca met veel minder omzet per vierkante meter toe kan en zodat supermarkten veel meer ruimte in kunnen nemen, bijvoorbeeld).
Maar dat gaat *niet* op voor kinderen en pubers.
Mijn vraag: hoe kijken de auteurs daar tegenaan, en hebben jullie een op;lossing?
Rinus ten Haaf 3
Sylvia StuurmanEn 'moeten we wel 3-4 keer per jaar op vakantie naar verre oorden die alleen met vliegreizen bereikbaar zijn?'
Dit zijn ook niet alleen politieke maar ook morele keuzes, die overal en door iedereen gemaakt moeten worden.
Bert Slagter 1
Sylvia StuurmanMaar toch twee gedachten:
1) In een groene zone kan iedereen weer vrij met elkaar omgaan op wat basishygiëne na. Dus ook de kinderen en pubers.
2) Je zou kunnen werken met 'bubbels' van een groep kinderen of pubers die als een huishouden met elkaar omgaan. Dat is geen 'isolatie' maar 'compartimentalisatie', en heeft ook een grote bijdrage in het vertragen van verspreiding.
Theo van Beuningen 4
Bert SlagterWat ik mis is een soort corona weerbericht, om bijv. het risico op besmetting en de mate van zelfbeperking beter te kunnen inschatten.
Sylvia Stuurman 3
Bert SlagterIn feite maakt dat virus duidelijk dat we onze economie heel anders moeten inrichten (een veel mooiere manier).
Renée Zondervan 3
Sylvia StuurmanWel 3 mensen aan kanker die niet meer behandeld werden en bang waren naar het ZH te gaan of afspraken werden afgezegd. Mogelijk te vermijden doden Dus... 1 Persoon was klaar met leven, Wilde niet in deze gekkigheid leven en is zelf uit het leven gestapt. 93 Jaar oud.
Diversen hebben elkaar nu beloofd dat autopsie gepleegd moet worden, mocht hun wat gebeuren. Geen van deze mensen Wil een vaccin! Geen van deze vele mensen heeft nog een millimeter vertrouwen in de overheid'...
Vrijwel allen hebben voorzorgsmaatregelen in Huis...en niemand wil gekleineerd en betutteld worden...met vage verhalen en vele bedreigingen.
Vrijwel niemand gelooft nog een woord wat van de MSM komt en leest zelf ook, stuurt elkaar ook door, bv de leugens van het RIVM over de Griepdoden...
Mondkapjes dragen de meesten niet. Ze gaan gewoon niet meer naar gelegenheden/steden waar die verplicht zijn. De minister heeft immers zelf toegeven dat ze niet werken. Ze bepalen zelf wel wat 'goed gedrag' is of niet.
Dus vraag aan U:
Zijn de mensen die u Kent wèrkelijk getest, post mortem ook onderzocht op Covid??
Peter Slagter 2
Renée ZondervanClaudi Verhoeven
Renée Zondervanen er was nog nooit premie betaald,dat deden wij *de toenmalige jongeren* met liefde voor onze ouderen
gelukkig heb ik toen niet al te hard gewerkt,daarom heb ik alleen wat versleten knieen en 1 versleten schouder
en dat is boffen want aan de van de andere schouder heb ik geen last
Tim De Heer 4
Oftewel, zorgen de ouderen echt voor de jongeren als bekend is dat de jongste generatie (milenial / z) het financieel slechter heeft terwijl de algehele welvaart toeneemt? Is het vreemd als mensen niet aan toekomstige generaties denken ten tijde van klimaatverandering, en dus mensen ook niet denken aan de ouderen? Is het niet eigenlijk allemaal een vorm van hyper individualisme?
Rinus ten Haaf 3
Tim De HeerSebastiaan C 1
Tim De HeerIn veel politieke discussies zie ik dit sentiment niet terug, denk bijvoorbeeld aan het eeuwigdurende uitstellen van pensioenkortingen terwijl de fondsen er echt niet goed voor staan. (Toegegeven, in hoogtijdagen had er ook degelijk geïndexeerd mogen/moeten worden, maar dat is een andere kwestie). Het ontstaan van ouderen-exclusieve partijen als een 50Plus helpt ook niet in de beeldvorming naar jongeren.
Verder prima artikel! Politieke daadkracht > generatiekloof aanwakkeren.
Jan Ooms 10
Sebastiaan CDe fondsen staan er prima voor. Ze mógen er van het kabinet en de DNB echter niet goed voor staan.
De rekenrente doet de fondsen de das om, verder niets.
Hoe verklaar je anders de verdubbeling van het totale vermogen dat de pensioenfondsen in kas hebben in de laatste 10 (CRISIS!!!)jaren? Wanneer je gemiddeld genomen 7% rendement maakt (de laatste 10 jaar zelfs ruim 8%) en je wordt verplicht te rekenen met 1% dan is niet indexeren of korting geen noodzaak, maar een (neoliberale) keuze!
En, nee ik ben/mag nog lang niet met pensioen.
Peter Slagter 2
Sebastiaan CEline Gumbert 4
Tim De HeerHetty Litjens 6
Tim De HeerEen aantal jaren geleden zijn door dhr. Zalm miljarden uit de pensioenkas gestolen om de economie op te stuwen. Alles wat er aan pensioen en voorzieningen nu afgaat voor de ouderen, gaat er vanzelfsprekend tegelijk ook af van wat de jongeren later zullen krijgen.
Solidariteit siert de mens.
Tim De Heer 4
Hetty LitjensAls ik kijk naar de hoeveelheid flexibel werk wat wordt gedaan, een gebrek aan vaste contracten en zekerheid en het leven van loonstrook naar loonstrook.
Als ik kijk naar bijvoorbeeld de druk op jongere generaties om de pensioenen op te brengen voor ouderen (scheefgroei in de demografie).
Als je kijkt naar het percentage wat men besteed aan wonen en woonlasten, dan neemt dit al tientallen jaren toe.
Natuurlijk is er ook veel verbeterd, zoals de kwaliteit van sneakers (ook dit betwijfel ik) en de hele communicatie technologie. Maar een koophuis is natuurlijk veel meer waard dan een telefoontje, daarnaast moeten koophuizen zwaar gemoderniseerd worden, denk aan investeringen betreffende het milieu (van het gas af etc). Dat zijn dus allemaal kosten voor de toekomst, met het vooruitzicht dat we de 1.5 graad ruimschoots gaan overstijgen.
Minke Hoelen 1
Tim De HeerNee, studerende jongeren van toen, de huidige ouderen, reisden niet de hele wereld rond, kochten weliswaar huizen wegens gebrek aan huurhuizen en betaalden zich scheel door de hoge rente, hadden inderdaad wel meer vaste contracten en spaarden inderdaad hun eigen uitgesteld loon in pensioenen.
Uit eten, terras bezoek, reizen, vliegen al die luxe, was er niet. Jongeren consumeren ook aanmerkelijk meer dan toen.
De ouders van de ouderen nu, lieten gemiddeld weinig na, in tegenstelling tot nu. Er wordt veel geschonken, geërfd. Bij het duurzaam maken van huizen zie ik juist ouderen investeren in woningen en dragen bij aan de kosten voor de toekomst.
Maar hoe kan het dat we zo weinig vaste contracten hebben, torenhoge studieschulden, geen woningen? Want daarin heeft u gelijk! Is het niet door ons eigen stemgedrag waarbij we steeds weer meer van hetzelfde krijgen?
Jan Ooms 10
Minke HoelenErnst Wallinga
Minke HoelenWim Verver 5
Tim De HeerJan Ooms 10
Tim De HeerMaar elk jaar een nieuw telefoontje van pak 'm beet duizend euro hakt ook flink in op een evt. startvermogen voor een eigen woning, toch?
'daarnaast moeten koophuizen zwaar gemoderniseerd worden, denk aan investeringen betreffende het milieu (van het gas af etc).'
Ook de huizen van de MBO-opgeleide ouders die op hun 23e al een huis hadden moeten worden gemoderniseerd. Maar wél van AOW en een pensioen(tje) dat al ca. 10-12 jaar niet geïndexeerd is.
Ik bedoel maar, voor elke leeftijdscategorie zijn er wel voors en tegens te bedenken waarmee ze tegen elkaar uit te spelen vallen. Met name rechtse politici zijn hier zeer bedreven in!
Tim De Heer 4
Jan OomsNatuurlijk zijn er schrijnende gevallen in alle generaties, maar er zijn wel duidelijke indicatoren die bekeken kunnen worden om generaties te vergelijken. Telefoontjes en sneakers (de stereotype zwartmakerij) is niet zo'n indicator wat mij betreft. Kijk dan naar de verhouding van woonlasten tov loon bijvoorbeeld.
Als in 2050 op zn laatst de huizen moeten zijn gemoderniseerd, dan komt dat dus voornamelijk op kosten van de milennials en latere generaties, Neemt niet weg dat de boomers natuurlijk andere problemen hadden, maar ik denk dat je wel kan stellen dat het klimaatprobleem wordt opgelost door de generaties daarna en dat de boomers maximaal ervan hebben geprofiteerd.
Dat betekent dus ook dat de milennials hogere schenkingen krijgen (zoals hierboven aangehaald), maar ik vind dit geen positieve ontwikkeling. Oud geld zorgt ervoor dat de rijkere alleen nog rijker worden en de kansen voor armere alleen maar minder worden, hoe komt de rest dan nog aan zn huis?
Marjon de Rooij 1
Tim De HeerLia Schäfer
Hetty LitjensMijn zoon die een vrij moeilijke TU master studie doet en al een flinke studie schuld heeft is super zuinig, reizen houdt hij niet van.Hij gamed en chat tegelijkertijd met vrienden over de hele wereld, af en toe een biertje drinken met wat vrienden...dat zijn zijn enige pretjes.Social media heeft hij een hekel aan.
Andere zoon heeft een chronische ziekte, over zijn kansen op werk in de toekomst durf ik niet eens na te denken.
Mijn beide zoons zijn erg voorzichtig en bezorgd om ons, hun ouders die net niet tot de boomer generatie horen en nog tot hun 67 ste zullen werken.
Zelf geef ik kunstlessen aan gepensioneerden, waarvan velen regelmatig verre vakaniereizen maakten, daarna graag ook nog hun gemiste lessen wilden inhalen.Dit alles uiteraard voordat corona uitbrak.
Ik gunde hen dat overigens van harte en beschouw ze en onszelf absoluut niet als dor hout, maar generalisaties over feestende studenten met dure sneakers?Liever niet dus. Solidariteit siert de mens.
Minke Hoelen 1
Tim De HeerJongeren hebben het meestal slechter dan ouderen. Maar ze hebben het niet slecht, ouders gaan nu met jongvolwassenen om als vrienden. Ouders sparen voor studies, helpen hun kinderen met schenkingen, hypotheken als het even kan en passen veelvuldig op de kleinkinderen. Kinderen hadden de mooiste toekomt ever! Een prachtig economisch perspectief, opgegroeid in welvaart (als je niet in een armoede gezin was opgegroeid), ze vlogen de hele wereld rond, voor stages, een tussenjaar. Een generatie die kennelijk niet met tegenslagen heeft leren omgaan. Nogmaals: even generaliseren.
Nu het even tegenzit, lukt het groepen jongeren niet om hun feestjes op te offeren, wordt openlijk de middelvinger opgestoken tegen de pers, ze hebben er “recht op” na maanden.. Een groep die geen tegenslag duldt, krijgt podium. Jongeren die in de verpleeghuizen werken, zij die zich wel zorgen maken over hun ouders/ouderen worden maar mondjesmaat in beeld gebracht door de pers.
Boomers werden al weggezet. Er werd al een kunstmatig pensioenconflict gecreëerd, de politiek lijkt er op aan te sturen dat het normaal wordt gevonden dat ouderen en zwakkeren worden afgesplitst. De direct aan het begin van de pandemie geuite zorgen over ouderen hadden als ongeloofwaardig moeten worden herkend. Dat bleek ook toen juist ouderenzorg geen beschermingsmiddelen kreeg. Deze kabinetten hebben zich nog nooit zorgen over ouderen gemaakt. Er werd van meet af aan een kunstmatige splitsing aangebracht tussen jong en oud. Dat moet ernstig worden gewantrouwd.
Ja, hyperindividualisme. Ook hyper kortzichtigheid. Want dezelfde jongeren brengen, door geen discipline op te willen brengen, ook hun eigen toekomstige economie op zeep.
Anton Thie
Minke HoelenJan Ooms 10
Minke HoelenPeter Slagter 2
Tim De HeerVerder stel je rake vragen. Vragen waar ik geen pasklaar antwoord op heb, niet in de laatste plaats omdat het een nieuw artikel zou vereisen.
Wat ik in deze context nog wil inbrengen is het onderwerp dat onder economen bekend staat als ‘time preference’: https://en.wikipedia.org/wiki/Time_preference. Het is voelbaar dat individuen én groepen (bv. de politiek) de wereld bekijken met een high time preference. Dat wil zeggen dat men gericht is op welbevinden in het nú, in plaats van verder in de toekomst (low time preference). De rol die geld speelt in de samenleving lijkt een belangrijke driver.
Een voorbeeld is dat geldontwaarding (inflatie) mensen bewust of onbewust stimuleert om het geld nú uit te geven – morgen, over een week, volgend jaar is het immers minder waard. Geld moet rollen. De drempel om naar de lange termijn te kijken is veel hoger dan naar de korte termijn – je voelt het letterlijk in je portemonnee.
Zo zijn er veel meer krachten die op de achtergrond bijgedragen hebben aan de beweging naar individualisme en kortetermijndenken. Kan je dat de ouderen aanrekenen? Ik heb daar mijn twijfels bij.
De laatste jaren lijkt overigens een tegenbeweging ingezet te zijn. De kosten van deze leefwijze worden meer en meer zichtbaar en een deel van de jongste generatie beweegt meer en meer in de richting van een high time preference – en dat schuurt met de generaties ervoor.
Tim De Heer 4
Peter Slagterlodewijk zijlma
Tim De HeerNico Janssen 7
Tim De HeerOog om oog, tand om tand?
Renée Zondervan 3
Tim De HeerRonald Maas
Chapeau!!
Elke zin was raak!
Rinus ten Haaf 3
Daar zit ook een deel van het probleem: Jongeren weten niet hoe het is om oud te zijn en veel ouderen lijken te zijn vergeten hoe ze zelf waren toen ze jong waren. ("wij deden dat vroeger heel anders...")
De discussie lijkt een morele, maar is in mijn ogen ook een discussie over de maakbaarheid van het leven, en onze beleving van "waar heb ik 'recht'op?".
Is het realistisch en normaal te praten over een levensverwachting van 85-100 jaar voor iedereen?
In mijn ogen niet, we hebben de huidige gemiddelde levensverwachting van ongeveer 84 jaar vooral bereikt door enorme reductie van kindersterfte en sterfte van jong-volwassenen (20-50) jaar ten opzichte van 100-200 jaar geleden. Ook het gegeven dat er in West Europa gelukkig geen oorlog meer is geweest na 1945 heeft fors bijgedragen aan dit gemiddelde. De alsmaar toenemende medische mogelijkheden hebben het proces van natuurlijke selectie en sterfte ook in de groep 50+ (waar ik zelf ook bij hoor) ook fors ingedamd.Het resultaat van dit alles is niet een gezondere , maar wel een gemiddeld steeds oudere en kwetsbare groep ouderen.
Nassim Taleb wijstook op het grote verschil met de klassieke oudheid, waar de ouderen (toen 65-80 jarigen) een relatief kleine groep 'overlevers van hun generatie' vormden. Zelf zet ik ook vraagtekens bij het 'respect'voor deze groep, zeker als de ouderen niet uit de maatschappelijk/ politieke elite kwamen. Daar is namelijk niet zo veel over bekend....
(noot: bedenk dat de huidige presidentskandidaten in de USA ook 70 plussers zijn..., is er zo veel veranderd?)
Ik zie nu een grote, dus politiek relevante, groep ouderen, opgegroeid in een periode van economische groei en welvaart die daar hun deel ruimschoots in geclaimd hebben. En dat nu in de Corona crisis weer d
Peter Slagter 2
Rinus ten HaafTheo van Beuningen 4
Peter SlagterWaar hebben we recht op? Om te beginnen, op iedereen dezelfde rechten (en plichten?).
Het doel kan beter niet de middelen heiligen.
Vincent Busch 3
Rinus ten HaafJan Ooms 10
Vincent BuschRinus ten Haaf 3
Jan Oomslodewijk zijlma
Rinus ten HaafRinus ten Haaf 3
lodewijk zijlmaMarjon de Rooij 1
Rinus ten HaafSober Khowja 1
https://youtu.be/FU3OibcindQ
Hetty Litjens 6
Sober KhowjaHet recht op leven is een fundamenteel mensenrecht.
[Verwijderd]
Hetty LitjensDaarnaast ontkent u ook de banale realiteit; in de zorgsector wordt op verschillende gebieden een afweging gemaakt, niet alleen op basis van geld trouwens, maar ook op basis van andere details. Hoe sociaal en moreel is het, om alle mogelijke behandelingen maar door te voeren, om mensen zo lang mogelijk, in wat voor toestand dan ook, in leven te houden?
Wim Verver 5
[Verwijderd]Theo van Beuningen 4
Hetty LitjensIk zou dat ook niet van mijn kinderen kunnen vragen, en dus ook niet van anderen. Lijkt me trouwens ook meer in overeenstemming met dat mensenrecht dan het moeten afstaan van een arm.
Nico Janssen 7
Hetty LitjensIk zie niemand in opstand komen of gelijksoortige draconische maatregelen tegen:
- gewone griep (vele duizenden jaarlijkse doden)
- binnenstedelijke hitte door gebrek aan groen en koeling (vele duizenden jaarlijkse doden)
- diabetes door obesitas (vele duizenden jaarlijkse doden)
- huiselijk geweld (jaarlijkse vele honderden doden)
- verkeersslachtoffers (jaarlijks vele honderden doden)
- luchtvervuiling (jaarlijks vele duizenden doden)
- roken (jaarlijks vele duizenden doden)
- et cetera.
Omdat het nieuw is? Volop in de publiciteit is? Heel eng is / lijkt omdat het ongrijpbaar is? Het vooral ouderen treft, de generatie die chargerend vindt dat de wereld er vooral voor hen is?
Martin Haarmans 5
Nico JanssenSober Khowja 1
Martin HaarmansSober Khowja 1
Nico JanssenPeter Kleynjan 1
Sober Khowja[Verwijderd]
Peter KleynjanNico Janssen 7
Sober KhowjaSober Khowja 1
Hetty LitjensBert Slagter 1
Sober KhowjaMensen die roepen dat het virus minder dodelijk is dan griep, vergelijken CFR van griep met IFR van covid (en dan nog...) of weten iets dat de medische gemeenschap nog niet weet :-)
[Verwijderd]
Bert SlagterNico Janssen 7
[Verwijderd]Sober Khowja 1
Bert SlagterVan die dodelijkheid heb je inderdaad veel informatie opgezocht. En ik heb je Twitter draad helemaal gelezen met alle je verwijzingen. En toch overtuig je mij niet en wel om de volgende redenen, waarbij ik telkens voor de onderbouwing enkel van de informatie uitgaat die jij zelf opgeschreven hebt:
1. Bij IFR griep doet je toch je best om diverse bronnen te zoeken en te raadplegen om te concluderen dat deze op 0,03% ligt. Bij IFR van COVID is een bronvermelding van de WHO van 0,6% genoeg om dit als een 'feit' aan te nemen (dit is subjectief, maar zo'n indruk krijg ik). Het blijven SCHATTINGEN (dus geen wetenschappelijk of empirisch bewijs). En hoe meer bestemmingen per week erbij komen hoe lager per saldo de IFR van Corona wordt.
2. De vergelijking met de griep is ook niet eerlijk. Data afkomstig nu van corona is in perspectieven van elkaar niet te vergelijken met beperktere data die bij griep schattingen is gebruikt. Waarbij jij zelf tot twee keer toe aangeeft dat veel griepgevallen niet gediagnosticeerd worden - als dit wel het geval zou zijn, zou de IFR van griep ook hoger liggen dan de geschatte 0,03.
3. Er zijn veel nuances te maken en veel is onzeker - jouw woorden. Met deze woorden is ook maar zeer de vraag om aan te nemen dat COVID vele malen en wellicht zelfs tot 10 keer toe dodelijker is dan griep.
4. Wanneer het gaat om schattingen en aannames en statistiek - heb ik een uitgangspunt, in beginsel niet geloven. Dit heb ik van Nassim Taleb geleerd.
Met mijn zin dat het corona virus minder dodelijker is dan griep met uitroepteken is niet feitelijk maar breder bedoeld. Waar is de goede belangenafweging om de genomen maatregelen te rechtvaardigen?
Peter Slagter 2
Sober KhowjaZe worden genomen omdat we het *niet* zeker weten. Het zijn voorzorgs- en preventiemaatregelen, vaak gestoeld op het voorzorgsprincipe dat van toepassing is op wicked problems in de context van de gezondheidszorg en klimaat/milieu.
De preventieparadox maakt het werk erg lastig: De schijnbare tegenstelling dat preventieve maatregelen op bevolkingsniveau een grote gezondheidswinst opleveren, maar relatief weinig – en zelfs zonder zekerheid – voor het individu.
Sober Khowja 1
Peter Slagterlodewijk zijlma
Sober Khowjaals astma , maar ook bij hart en vaatziekten de longfunctie wordt aangetast
[Verwijderd]
lodewijk zijlmaIn een erg griepseizoen zijn er beduidend meer doden dan de genoemde 250-2000. Verder waren de initiële behandelprotocollen voor Covid-19 inadequaat. Ik weet niet of men inmiddels in Nederland het licht heeft gezien (RIVM en WHO iemand?), maar de sterftecijfers gaan flink omlaag wanneer de nieuwe behandelprotocollen worden gebruikt.
Het meest trieste in deze is, dat het gemiddelde derde wereld land een beduidend lager sterftecijfer heeft, vergeleken met West-Europa of de VS. Nu zal dat ook met de leeftijdsopbouw te maken kunnen hebben, maar het geeft te denken over de gebruikte behandelmethoden.
Hendrik Eelhart 2
[Verwijderd]Sober Khowja 1
lodewijk zijlmaMartin Haarmans 5
Sober KhowjaHet aantal geregistreerde doden door Covid is tot nu toe iets van 6000-7000. Analyse van de oversterfte geeft een getal van tussen de 8000 à 11000 doden door Covid tot nu toe.
Besmettelijkheid doet er wel toe. Als 1 persoon elke 2 weken 1 andere persoon besmet blijf ik onder de 50 besmettingen per jaar. Als 1 persoon elke 2 weken 2 personen besmet, 26 perioden is dan een heel jaar, 2 tot macht 26 is 67 miljoen. Na 1 jaar zit ik op miljoenen besmettingen.
Marjon de Rooij 1
Martin HaarmansRicardo Tetteroo 3
Martin HaarmansHetty Litjens 6
Over een paar dagen moet ik naar de Raad van State voor een zitting over een festival dat al enige jaren in strijd met het bestemmingsplan en de Provinciale ruimtelijke verordening in een natuurgebied georganiseerd wordt. Als oudere die de reis van Amsterdam naar Den Haag met metro, trein en tram niet zo ziet zitten had ik de griffie verzocht om een zitting via internet. Dat werd niet toegestaan. Festivals zijn de hype van jongeren. Natuur is de enige rustige plek voor ouderen. Maar toch dringen overal in parken en natuurgebieden de basgeluiden binnen van de generaties 'too blessed to be depressed'. Er is even respijt wat dit betreft door de coronacrisis. Maar de roep om meer feestgedruis wordt steeds sterker.
We zitten met een toestand waarin de maatregelen overgelaten worden aan de verantwoordelijkheid van het individu. Daarmee ontduikt de overheid de eigen verantwoordelijkheid. Wel iedereen oproepen om de maatregelen te volgen, maar zonder sancties en verboden, zorgt voor een gevoel van onveiligheid en onzekerheid.
Het boek van Jean Baudrillard (Frans filosoof), 'Les stratégies fatales', is bij Bol enkel te verkrijgen in braille. Zo te zien is er geen andere Nederlandse vertaling. Een dergelijke strategie als in dit artikel van Bert en Peter Slagter beschreven, wordt in De fatale strategieën benoemd als chantage ('jullie zijn zelf verantwoordelijk voor naleving van de maatregelen, en als jullie dat niet doen, dan... dan'), een vorm van chantage die erger is dan een verbod, en door de onzekerheid zelfs een vorm van terreur, vindt Baudrillard.
Mevr. Dupuis heeft waarschijnlijk kleinkinderen waar zij dol op is. Het zij haar gegund, maar zij denkt als oma niet objectief meer.
De NS wil jongeren korting geven voor reizen met de trein. Dan denk ik als oudere 'dan verdwijnt mijn veilige mogelijkheid om nog musea te bezoeken'. Jongeren feesten liever, gaan niet naar musea.
De regie is weg.
Mia Fiedeldij Dop 1
Hetty LitjensMinke Hoelen 1
Mia Fiedeldij DopTheo van Beuningen 4
Hetty Litjens"Wel iedereen oproepen om de maatregelen te volgen, maar zonder sancties en verboden, zorgt voor een gevoel van onveiligheid en onzekerheid."
Wellicht dat een beroep op de eigen verantwoordelijkheid soms reden kan zijn voor een gevoel van minder zekerheid en veiligheid, maar meer verboden en meer sancties lijkt me niet de beste reactie.
En niet alle vrouwen zullen stoppen met rationeel/pragmatisch denken als ze oma worden ;-)
Hendrik Eelhart 2
Hetty LitjensRenée Zondervan 3
Op een paar punten wil ik toch ingaan.
De termen 'besmetting en geïnfecteerd' gebruiken jullie door elkaar. Dat schept verwarring en gaat compleet voorbij aan de, al meer dan genoeg nu, aangetoonde wetenschappelijke werkelijkheid, dat de PCR testen geen goed instrument blijken. Het is een 'vóór -diagnose' instrument.
Test iemand positief is dat slechts! een reden om verder te zoeken wat er wèrkelijk aan de hand is! Misschien wel helemaal niks, getuige hoe men de Duitse laboratoria bewust 'misleidt' heeft om te bezien hoe betrouwbaar de testen waren...! Niet Dus!
Bovendien is allang bekend, na gedegen onderzoek, dat er nogal wat testen onderling heel erg verschillen en onbetrouwbaar blijken!
Elders is daar genoeg gedegen en wetenschappelijk onderzoek over te vinden.
Positief testen we bijna allemaal nu, omdat het niet test of we 'Corona' besmet zijn....
Zelfs een verkoudheidje, griep of placebo oid test ineens 'Covid'.
Eerder werd er niet getest op grote schaal, dus ook gezonde jongeren kwamen niet aan bod.... Hoe meer je test, des te meer positieve tests...
Maar 'positief' getest, zonder symptomen, blijkt dus NIET hetzelfde als 'Covid' besmet of mee geïnfecteerd te zijn!
Daar gaat jullie redenering volledig mank en is misleidend, draagt zelfs bij aan de verwarring!
Ook zijn positief geteste mensen 14 dagen geïsoleerd en testen vervolgens weer....positief!
Nieuw Zeeland stelde men in vast dat het 0 besmettingen had... Fout!!! Je kunt namelijk niet stellen, dat een compleet eiland geen enkele besmetting toont, als niet ook echt iedereen en alles getest is...
Jullie gaan voorbij aan te veel variabelen en ik begrijp dat dat óók te veel artikelen Zou vergen...
Waarom halen jullie nergens de praktijk van Zweden aan...niet de NOS herhaalde leugens...
Zweden zit met de klokgrafiek exact in de beweging van andere landen. Gemiddelde sterfte idem, zonder Lockdowns. .
Waarom nergens 1.3 Miljoen teruggehaalde telli
Bert Slagter 1
Renée ZondervanIk heb dat recent uitgebreid uitgezocht, en in een Twitter-draadje gezet:
https://twitter.com/bslagter/status/1294628016879030272
> Positief testen we bijna allemaal nu
Dat is een fabeltje. 97% van de uitgevoerde tests is negatief. In Nieuw-Zeeland was er een periode van ~100 dagen met dagelijks duizenden tests, allemaal negatief.
> Waarom halen jullie nergens de praktijk van Zweden aan
Omdat er grote verschillen zijn tussen de geografie, cultuur, sociale structuren, bevolkingsdichtheid, uitgangssituatie, enzovoorts tussen landen, is een grove vergelijking tussen landen zelden zinvol.
Overigens, ALS ik die vergelijking toch maak, tussen Zweden en Nederland, en dat heb ik gedaan, dan kom ik tot radicaal andere conclusies dan u.
Renée Zondervan 3
Bert SlagterBinnen Europa kun je min of meer wat vergelijken. Mag ik vragen wat voor radicaal andere conclusies mbt tot Zweden en op basis van welke onderzoeken? Ben ik serieus benieuwd maar ivm eigen onderzoek.
Sober Khowja 1
Bert SlagterMarielle Selser
Renée Zondervan 3
Marielle SelserWilhelm Kolkman
Juist om goed te kunnen kiezen in geval onzekerheid zijn duidelijke waarden essentieel. Die waarden bepalen namelijk je beslis criteria en uitkomst.
Dus nu deze waarden vertalen in een duidelijke strategie, wat imho niet anders dan containment kan zijn.
Renée Zondervan 3
Laten we beginnen, met statistisch vast te stellen, dat we geen gevaar meer lopen aan griep te overlijden... Immers maar 400 griepdoden... En 6000 Coviddoden in 2020. Tegen gemiddeld 6500 Griepdoden jaarlijks gemiddeld over 5 jaar 2014-2019....
Waar de Griepdoden zijn gebleven is een raadsel, maar daar hoeft men zich kennelijk geen zorgen meer over te maken...dat scheelt. Je kunt nu alleen nog dood gaan aan Covid... Een vaccin is onderweg. In januari..... 2020 wist Jansen-Leiden, Johnson and Johnson al te vinden en ook 1 billion dollar van o.a. more than "a million tax-free dollar Bill"..Dus dat komt wel goed. Ook AstraZeneca heeft wat Onze tax, sorry Rutte/de Jonge duo, Onze! miljoentjes gekregen, tegen iets wat minder 'besmettelijk' is dan de griep (hun eigen woorden...)..
Feit: Griepvaccinaties worden steeds minder genomen...
Feit: Al 30 Jaar zoekt men naar vaccin tegen respiratoire airborne ziektes, nooit gelukt...
Feit: De voedselkwaliteit is achteruitgegaan door verslechterd grondgebruik (Glyfosate e.d psticiden)
Feit: het 'medicijn'gebruik in Nederland is astronomisch aan het worden. Diabetes wereldwijd rukt op, ook onder jongeren, net als hart en vaatlijden, kanker ed.
Veel 'ouderen' zouden maar zo, lichamelijk én vaak geestelijk...gezonder kunnen zijn en leven dan veel jongeren. Leeftijd zegt niet alles!
Vraag: Wat geeft een overheid, (bij ons belastingbetalers in dienst...!!!), Of een medemens, het recht om te oordelen over en bepalen voor ouderen of medemensen die "extra" risico lopen.. Met welk moreel recht?
Steeds meer ouderen moeten wel bijbeunen om nog rond te komen...hebben zij dat recht niet?!
Martin Haarmans 5
Renée ZondervanSober Khowja 1
Martin HaarmansIn de winter van 2019/2020 was de influenza-epidemie kort en mild (week 5 tot en met 7 2020). De oversterfte was in deze periode met 404 veel lager dan de gemiddelde oversterfte in de afgelopen 5 griepepidemieën (6.443).
Bron: https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland
Renée Zondervan 3
Sober KhowjaShirley Molhoek
Mieke van de Ven
Minder griepdoden dan andere jaren? En dat coronavirus, dat al jaren bestaat, moet dat dan ineens bevochten worden? En de PCR testen die niet nauwkeurig zijn? En dat vaccin dat er -letterlijk- koste wat kost moet komen? En de professionele mondkapjes voor de zorg, met name in de verzorgingshuizen, die er gewoon niet waren?
De niet professionele mondkapjes, die niet werken, moeten we die ineens wel gaan dragen? Onze gegevens bij de horeca achterlaten zodat de GGD, die het werk niet aankan, ons dus ook niet zal bellen? Corona-cijfers waar we bijna dagelijks mee overgoten worden en die steeds worden tegengesproken? Meer testen, meer besmettingen en bijna geen doden?
Kijk eerst eens naar wat er is gebeurd de laatste maanden en kom dan terug met een
zinvol verhaal in plaats van wie dan ook de les te lezen.
Happy Koops 2
Mieke van de VenAls huisarts in een wat vergrijsd dorp spreek ik veel 70 + ers, vitale en minder vitale. Er is hen trouwens nooit gevraagd wat zíj willen.
Dit keer wat mij betreft een minder doorwrocht artikel. Iets wat ik niet gewend ben van FTM. Meer een niet kritisch napraten wat er in de main stream media steeds verteld wordt. Jammer.
Renée Zondervan 3
Mieke van de VenZóveel positieve testen, maar de artsen die geen patiënten of zieken te zien krijgen, geen IC opnames'... wordt de mond gesnoerd...
Mij baart het opkomend Fascisme de grootste zorg... Er wordt over mensen beslist alsof ze zelf geen mening meer mogen hebben. Zelfs vragen Om bewijzen op grond waarvan bepaalde maatregelen...Worden toenemend bestraft met opsluiting....kampen Worden ingericht Om ouders en kinderen te scheiden...als de ouder vragen stelt naar bewijzen....
Daar waar mondkapjes gedragen Worden tóch meer positief getest...
De Lockdowns veroorzaken steeds meer doden...zelfmoorden...dakloos heid voor de winter, honger...
De eerste lijn mag geen, reeds bewezen, medicijnen gebruiken... Bizar!
De mens wordt ontdaan van zijn menszijn...met eigen Wil...eigen Mening...
Ook ik heb onderliggende aandoeningen, juist dankzij verkeerde medische behandelingen... Maar ik bepaal Zelf Wel wat ik Wel of Niet veilig vindt....
Wordt democratisch besloten wat Wel of Niet werkt of helpt ga ik daar in mee.
Nooit op basis van een De Jonge en zijn Fascistische wet! die nog Verder ontwricht...en gebaseerd is op valse modellen en statistieken!!
Eerst de Waarheid boven tafel!
Jan de boer
Renée ZondervanDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Eveline Bernard 6
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Eveline BernardEveline Bernard 6
Renée ZondervanEen hoop ongefundeerde onbeargumenteerde tegenwerpingen waar niemand wat aan heeft en die alleen maar dienen om mensen op dwaalsloren te zetten.
Martin Haarmans 5
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Martin HaarmansNico Janssen 7
Mieke van de VenTheo van Beuningen 4
Mieke van de VenMarjon de Rooij 1
Mieke van de VenEveline Bernard 6
Marjon de RooijMinke Hoelen 1
Even voor het gemak generaliseren: In de zestiger jaren bestond een ander generatieconflict. Wederzijds onbegrip. Veel verstoorde relaties tussen ouders en ouderen en jongeren.
Jongeren hebben het meestal slechter dan ouderen. Maar ze hebben het niet slecht, ouders gaan nu met jongvolwassenen om als vrienden. Ouders sparen voor studies, helpen hun kinderen met schenkingen, hypotheken als het even kan en passen veelvuldig op de kleinkinderen. Kinderen hadden de mooiste toekomt ever! Een prachtig economisch perspectief, opgegroeid in welvaart (als je niet in een armoede gezin was opgegroeid), ze vlogen de hele wereld rond, voor stages, een tussenjaar. Een generatie die kennelijk niet met tegenslagen heeft leren omgaan. Nogmaals: even generaliseren.
Nu het even tegenzit, lukt het groepen jongeren niet om hun feestjes op te offeren, wordt openlijk de middelvinger opgestoken tegen de pers, ze hebben er “recht op” na maanden.. Een groep die geen tegenslag duldt, krijgt podium. Jongeren die in de verpleeghuizen werken, zij die zich wel zorgen maken over hun ouders/ouderen worden maar mondjesmaat in beeld gebracht door de pers.
Boomers werden al weggezet. Er werd al een kunstmatig pensioenconflict gecreëerd, de politiek lijkt er op aan te sturen dat het normaal wordt gevonden dat ouderen en zwakkeren worden afgesplitst. De direct aan het begin van de pandemie geuite zorgen over ouderen hadden als ongeloofwaardig moeten worden herkend. Dat bleek ook toen juist ouderenzorg geen beschermingsmiddelen kreeg. Deze kabinetten hebben zich nog nooit zorgen over ouderen gemaakt. Er werd van meet af aan een kunstmatige splitsing aangebracht tussen jong en oud. Dat moet ernstig worden gewantrouwd.
Ja, hyperindividualisme. Ook hyper kortzichtigheid. Want dezelfde jongeren brengen, door geen discipline op te willen brengen, ook hun eigen toekomstige economie op zeep.
Jan de boer
Overlijdens gedurende 2018 Per jaar Per dag
Tumoren 46627 128
Ziekten van het hartvaatstelsel 37769 103
Ziekten van de ademhalingswegen 14038 38
Psychische stoornissen 13002 36
Ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen 8968 25
Ongevalsletsels en vergiftigingen 8627 24
Symptomen en onvolledig omschreven ziektebeelden 6557 18
Ziekten van het spijsverteringsstelsel 4722 13
Endocriene, stofwisselingsziekten en immuniteitsstoornissen 3568 10
Ziekten van de urinewegen en de geslachtsorganen 3359 9
Infectieziekten en parasitaire ziekten 3322 9
Diversen 2804 8
Totaal 153363 420
Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/
Marianne Donker 2
Jan de boerDus wat belangrijker is: het aantal zieken en doden als gevolg van COVID zou vele malen groter kunnen zijn, en makkelijk de cijfers van tumoren of hart-vaatziekten overtreffen (en de zorg opnieuw grondig ontregelen) als we er niet alles aan zouden doen om de epidemie in te dammen. Dat is waar de discussie over gaat - de POTENTIE van COVID om nog heel veel meer slachtoffers te maken dan er tot nu toe gevallen zijn, als we geen maatregelen treffen.
HH Manders 4
Marianne DonkerAls Corona daadwerkelijk zo extreem gevaarlijk is als u lijkt te suggereren, dan hadden er deze zomer honderden doden en IC opnames bij moeten komen. Dat is dus NIET gebeurt.
Wat betreft het potentie argument. Wederom een argument dat voor allerlei ziektes op gaat. Wellicht dat tijd om Nederland permanent in lockdown te gooien, maskertjes op te houden, en alles en iedereen moet permanent 1,5 meter afstand houden?
Happy Koops 2
Jan de boer