
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Ontdek in deze video waarom winsten in ons geldstelsel privaat zijn, en verliezen publiek
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Een vrouw bemant een geldpers in het Bureau of Engraving and Printing, circa 1908. Bron: US Library of Congress. © CC BY NC SA
Economen vragen om een radicaal crisismedicijn: de geldpers
De voorspellingen zijn verontrustend: de Europese economie krijgt de zwaarste schok in de moderne geschiedenis te verduren. Diverse economen pleiten voor het aanzwengelen van de geldpers, maar op ‘monetaire financiering’ rust nog altijd een taboe – ook in de Nederlandse politiek.
- De economische gevolgen van de coronacrisis zullen enorm zijn. Voor de eurozone en Nederland verwacht het IMF een krimp van 7,5 procent over 2020.
- De oplossingen die serieus worden besproken zijn waarschijnlijk ontoereikend om de klap op te vangen. Bovendien hebben ze een grote tekortkoming: het is allemaal hulp in de vorm van schuld.
- Financiering van coronamaatregelen met meer schuld vergroot de schuldenlast van de eurolanden. Dat is voor landen als Italië onhoudbaar.
- Als alternatief bepleiten steeds meer economen daarom ‘monetaire financiering’: het aanzwengelen van de (digitale) geldpers om crisisbegrotingen te financieren. Het probleem: hier rust een Europees verbod — om niet te zeggen taboe — op.
- Als er een moment is om ook het politieke debat over dit verbod open te breken, is het deze crisis. Minister Wopke Hoekstra slaat dit advies vooralsnog echter in de wind. Dat is risicovol: aarzeling om nu de geldpers aan te zetten kan zware gevolgen voor de economie hebben.
De grootste economische instituten ter wereld en tal van wetenschappers verwachten een implosie van de wereldeconomie. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maakte op 27 maart een inschatting van de initiële gevolgen van de lockdowns voor ontwikkelde en opkomende markteconomieën: een krimp van 15 tot 30 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijkt verder vooruit: op 14 april voorspelde het een wereldwijde economische terugval van 3 procent in 2020. Voor de eurozone en Nederland verwacht het IMF een krimp van 7,5 procent. Het fonds plaatst echter wel meteen een kanttekening: ‘Het risico op een nog ernstiger uitkomst is substantieel.’
Hoe diep de depressie wordt, zal afhangen van de duur van de ‘big lockdown.’ Voor IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath staat één ding in elk geval vast: dit wordt ‘de grootste crisis sinds de Grote Depressie’.
Ook Adam Tooze, historicus verbonden aan Columbia University en auteur van het boek ‘Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World’, denkt dat de impact van de coronacrisis alleen nog te vergelijken valt met die grote crisis tussen de twee wereldoorlogen. In de Verenigde Staten is de werkloosheid nu al meer dan 13 procent. In een Foreign Policy-artikel getiteld ‘De normale economie komt nooit meer terug’ schrijft Tooze dat hij een werkloosheid van 30 procent niet onrealistisch acht. Datzelfde getal noemt ook president van de Federal Reserve Bank van St. Louis James Bullard.
De laatste officiële werkloosheidscijfers van de Europese Commissie stammen uit februari. De gevolgen van corona zijn daarin nog niet zichtbaar, maar uitgaande van de sociale lockdowns en het stilleggen van productieketens valt ook in Europa een flinke stijging te verwachten. Dat is voor de zwaar getroffen Zuid-Europese landen een ramp: Italië, Spanje en Griekenland kenden ook voor corona al hoge werkloosheid van respectievelijk 10, 14 en 16 procent.
Het schuldenprobleem
Om de klappen op te vangen moeten overheden forse budgetten vrijmaken voor steunmaatregelen. Dat zet de Europese overheidsfinanciën onder druk. De economen Sony Kapoor en Willem Buiterverwachten dat budgettekorten van overheden door hoge crisisuitgaven en lage belastinginkomsten zullen oplopen tot 10 á 20 procent van het bbp en misschien nog wel meer.
Het is onmogelijk om de rentelast over hogere schulden te betalen als de belastinginkomsten juist 10 tot 20 procent lager zijn
Om de crisis gezamenlijk het hoofd te bieden, kwamen de Europese ministers van Financiën op 9 april tot een financieringsdeal van 540 miljard euro. Die bestaat uit drie onderdelen: lidstaten kunnen voor 240 miljard lenen uit het ESM-noodfonds, de Europese Investeringsbank (EIB) maakt 200 miljard beschikbaar voor leningen aan getroffen sectoren in het mkb, en de Europese Commissie heeft voor 100 miljard krediet beschikbaar.
Het is echter de vraag of 540 miljard voldoende zal zijn. In 2019 was de omvang van de eurozone-economie ongeveer 16.000 miljard euro; bij een terugval van 7,5 procent zou een bedrag van 1.200 miljard euro nodig zijn om het gat te dichten. Is de krimp groter, dan zal ook dat bedrag te klein zijn.
Een nog belangrijkere vraag is of de Europese noodsteun wel in de juiste vorm wordt geboden. De oplossingen die serieus worden besproken – naast het ESM zijn dat corona- en eurobonds en een nieuw op te zetten coronanoodfonds van 1,5 biljoen euro – zijn stuk voor stuk financieringsconstructies die zijn gebaseerd op meer krediet, meer leningen en meer obligaties. Ofwel: meer schuld.
En schuld was ook vóór de coronacrisis al een groot probleem. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat hoge schulden, zowel publiek als privaat, om tenminste drie redenen onwenselijk zijn: ze remmen economische ontwikkeling, verergeren crises, en maken herstel na een crisis moeilijker. Desondanks is de wereldwijde schuldenberg inmiddels gegroeid naar 180 biljoen dollar.
Die negatieve effecten van een zware schuldenlast manifesteren zich nu in Zuid-Europa. Neem Italië: het land heeft een schuld van 2,5 biljoen euro oftewel 138 procent van het bbp in 2019. Over die schuld betaalt Italië rente. Antonella Stirati, hoogleraar economie aan de Roma Tre-universiteit, legde vorige week uit hoe die rentebetalingen dé oorzaak zijn van de oplopende publieke schuld van haar land. FTM kwam in deze analyse tot diezelfde conclusie: Italië heeft al 30 jaar het grootste primaire begrotingsoverschot van de eurozone, maar de rentebetalingen over de hoge schuld doen dat overschot teniet.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.
Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan de komende weken centraal op Follow the Money.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.
Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen?
Financiering van coronamaatregelen met meer schuld vergroot de schuldenlast van de eurolanden. Dat is voor de Zuidelijke landen onhoudbaar – zeker nu de crisis tegelijkertijd de economie doet krimpen. De schuld-bbp-ratio, de ratio om de schuldenlast in uit te drukken, neemt dan nog sneller toe. Het is daarnaast simpelweg onmogelijk om de rentelast over hogere schulden te betalen vanuit belastinginkomsten die door de economische krimp juist 10 tot 20 procent lager zijn. Voor private partijen met hoge schulden geldt diezelfde logica. Steunmaatregelen in de vorm van schuld zouden ook voor het mkb problematisch kunnen worden: overbruggingskrediet terugbetalen wordt lastig wanneer de gemiste opbrengsten permanent zijn, en na de crisis niet worden goedgemaakt.
Geld zonder schuld
Meer schulden zijn dus geen duurzame oplossing. Als alternatief bepleiten steeds meer economen daarom ‘monetaire financiering’, simpel gezegd: het aanzwengelen van de (digitale) geldpers om crisisbegrotingen te financieren.
Centrale banken kunnen in principe onbeperkt geld creëren, uitdelen aan burgers of beschikbaar stellen aan overheden. Op die manier zou het mogelijk zijn om crisismaatregelen te nemen zonder dat overheden, bedrijven en burgers zich nog verder in de schulden steken.
De voorstanders van zo’n beleid zijn niet alleen Zuid-Europese economen die vanuit het eigen landsbelang redeneren: een breed veld van economen denkt dat monetaire financiering van budgettaire coronamaatregelen noodzakelijk is om de crisis te beteugelen en een diepe depressie te voorkomen. Onder hen bevinden zich hoogleraren Paul de Grauwe en Lex Hoogduin, de economen van Nederlandse banken als ING en Rabobank, grote denktanks als Bruegel en gerenommeerde financiële kranten als de Financial Times.
Volgens economen Sony Kapoor en Willem Buiter is er enige haast geboden bij het invoeren van deze vorm van financiering. Op VoxEU, een website van het Londense Centre for Economic Policy Research, schrijven ze dat aarzeling om de geldpers aan te zetten ‘letterlijk de economie kan verwoesten en levens [kan] kosten.’
Wat betreft de hoeveelheid geld die ‘bij gedrukt’ moet worden, stellen Kapoor en Buiter een bedrag van 20 tot 30 procent van het Europese bbp voor, oftewel zo’n 3.200 tot 4.800 miljard euro. Rabobank-econoom Wim Boonstra en voormalig oud-minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid Bert de Vries houden het beide, afzonderlijk van elkaar, op 10 procent van het Europese bbp.
Er zijn tal van manieren om monetaire financiering technisch en boekhoudkundig vorm te geven, maar in essentie komen ze op hetzelfde neer: de centrale bank schept geld, zonder dat daarbij de maatschappelijke schuldenlast wordt vergroot. De centrale bank kan immers met een paar drukken op een toetsenbord nieuw geld creëren. Hoe de bank dat in haar boekhouding wegschrijft, en onder welke omstandigheden dat wel of niet mag, zijn kwesties van concrete afspraken maken.
In de meest ‘pure’ vorm van monetaire financiering creëert de centrale bank nieuw geld voor de overheid of voor alle individuele burgers, zonder dat daarvoor enige nieuwe staatsobligaties worden uitgegeven of leningen aangegaan. Dit wordt ook wel ‘schuldvrije’ geldschepping of publieke geldschepping genoemd. Met dit geld kunnen vervolgens budgettaire uitgaven van overheden of private uitgaven van burgers worden gefinancierd, of een combinatie van die twee.
Het overheidsbudget spekken met nieuw geld heet ‘monetaire financiering van overheden’, hetgeen in de EU verboden is. Dit verbod is uniek voor de eurozone: in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaan zulke verboden niet. Het is een gevolg van het Europese huwelijk waarbij verschillende landen één gezamenlijke munt hebben, maar geen gezamenlijk begrotingsbeleid. Om te voorkomen dat individuele landen budgettekorten konden aanvullen met nieuw geld is dit verbod tot stand gekomen.
In de praktijk blijkt dit verbod echter onhoudbaar. Om de vorige eurocrisis te overleven heeft de Europese Centrale Bank (ECB) allerlei monetaire instrumenten, met namen als Outright Monetary Transactions (OMT) en Quantitative Easing (QE), in het leven geroepen om dit verbod te omzeilen. Over die instrumenten verderop meer.
Helikoptergeld
Een andere optie is het financieren van private uitgaven, waarbij de centrale bank alle burgers een bepaalde hoeveelheid nieuw geld geeft: dit wordt ook wel helikoptergeld genoemd. Deze vorm van monetaire financiering is niet verboden en werd het afgelopen decennium door tal van monetaire experts geopperd als een effectief en egalitair beleidsmiddel om de economie te stimuleren, iets waarin de huidige instrumenten van de ECB tekort schoten. Helikoptergeld komt direct in de economie terecht, terwijl QE-geld grotendeels in de financiële markten blijft steken. Het zou kunnen bijdragen aan snel herstel van de economisch vraag na opheffing van de lockdown.
Het verstrekken van helikoptergeld is echter niet eenvoudig: er bestaat op dit moment geen (digitale) infrastructuur om burgers direct toegang te geven tot de centrale bank. De Nederlandse regering en DNB hebben experimenten met zo’n infrastructuur — bijvoorbeeld in de vorm van een Central Bank Digital Currency en met alternatieven als een publieke of private depositobank — de afgelopen jaren angstvallig tegengehouden. Nu de digitale mogelijkheid om helikoptergeld eenvoudig uit te rollen niet bestaat, is DNB voor de verspreiding aangewezen op commerciële banken of het verspreiden van contanten.
De andere voorstellen voor monetaire financiering in het eurogebied kunnen grofweg in twee groepen worden ingedeeld. Tot de eerste groep behoren voorstellen waarin politici in overleg met centrale bankiers besluiten tot tijdelijke ontheffing van artikel 123 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU), zodat regeringen rood kunnen staan bij hun nationale centrale banken. Dit bepleiten bijvoorbeeld Hoogduin en Snippe. Tot de tweede groep behoren voorstellen waarin de ECB de nationale centrale banken toestemming geeft zelf (nood-)geld uit te geven zonder uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Dit bepleit bijvoorbeeld jurist Edgar Wortmann van stichting Ons Geld.
Doorbreek het taboe
‘Monetaire financiering’ was onder economen, politici en bestuurders van centrale banken jarenlang een taboe onderwerp: het zou leiden tot het uit de hand lopen van inflatie, zo luidde de algemene wijsheid. Tot voor kort werd de term dan ook enkel in de mond genomen door excentrieke monetaire economen en ‘geldgekkies’. Door de coronacrisis is echter iets uitzonderlijks gebeurd: plots stellen zelfs bankeconomen het voor. Zo schreef Rabobank-econoom Boonstra op 15 april: ‘Het Europese hulppakket voor landen in nood zadelt hen op met hoge schulden. Hadden we de Italianen echt willen helpen, dan hadden we een Europees taboe moeten doorbreken: monetaire financiering.’
Verschillende partijen en individuen hebben eerder geprobeerd om dat taboe ter discussie te stellen. Zo stelde voormalig hoofd van de Financial Services Authority Adair Turner in 2015 dat monetaire financiering in sommige situaties de minst riskante manier is om de vraagzijde van de economie te stimuleren. Volgens Turner is de belangrijkste vraag met betrekking tot monetaire financiering ‘of het mogelijk is om een set regels en verantwoordelijkheden te construeren die beschermt tegen gevaarlijk misbruik van monetaire financiering, maar het gebruik ervan in passende hoeveelheden en in passende omstandigheden nog steeds mogelijk maakt.’
Deze vraag is nimmer beantwoord, maar is nu relevanter dan ooit. De geldpers aanzwengelen kan immers ook op een onverantwoorde manier gebeuren. Wanneer de geldhoeveelheid buitensporig wordt vergroot – dat wil zeggen, zonder dat daar hogere productie tegenover komt te staan – is er een risico dat het geld massaal wordt uitgeven aan een beperkte hoeveelheid producten en diensten. De prijzen van die producten en diensten stijgen mee met de toegenomen vraag, en het geld verliest zijn waarde: inflatie. In de meest extreme gevallen kan de situatie leiden tot hyperinflatie en een compleet verlies van vertrouwen in het geldsysteem.
Er is echter een belangrijk verschil tussen een gewenst inflatieniveau, zoals de ECB dat bijvoorbeeld nastreeft, en oncontroleerbare hyperinflatie. Wanneer de prijzen en salarissen met enkele procenten per jaar zouden stijgen, verlaagt dat de schuldenlast van de maatschappij. Schulden staan immers genoteerd als een vaststaand, nominaal bedrag en worden in verhouding dus kleiner. Overheidsschulden worden beter houdbaar, maar ook hypotheken, bedrijfs- en studieschulden drukken minder op het besteedbaar budget van huishoudens, ondernemers en afgestudeerden.
Het verlagen van de schuldenlast zou juist goed zou zijn voor de economie. Waarom rust er vandaag de dag dan toch zo’n taboe op monetaire financiering? De Britse econoom Josh Ryan-Collins onderzocht deze vraag in zijn proefschrift uit 2016. Zijn conclusie: ‘Het publieke en politieke taboe op monetaire financiering door centrale banken van de overheid is geworteld in een oeroude angst voor oorlog en hyperinflatie.’
De vrees dat monetaire financiering zal ontsporen in hyperinflatie, komt dus eerder voort uit het historische trauma van Duitsland (zie kader) dan uit economische wetenschap.
De angst voor monetaire financiering in het eurogebied lijkt samen te hangen met een Duits trauma: door twee hyperinflaties in de vorige eeuw rust in het (economisch) machtigste land van de EU een nog groter taboe op monetaire financiering dan in de rest van Europa.
De bekendste van die twee periodes van hyperinflatie stamt uit de tijd van de Weimarrepubliek. Kostte een brood in december 1921 nog 4 Duitse mark, tegen november 1923 was dit bedrag gestegen naar 201 miljard mark. Deze extreme geldontwaarding wordt doorgaans toegeschreven aan het handelen van de overheid: een veel voorkomend verwijt is dat de Duitse regering geld bijdrukte om de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog te bekostigen. Het is echter twijfelachtig of dit terecht is. Volgens de socioloog Nigel Dodd is de Weimarhyperinflatie van het Duitsland na de eerste wereldoorlog ‘de meest ontoepasselijk gebruikte en misbruikte historische vergelijking van de periode na 2008.’
In The Magic of Money (1967) legt Hjalmar Schacht, president van de Reichsbank tussen november 1923 en maart 1930, uit wat er daadwerkelijk gebeurd is: na de Eerste Wereldoorlog had Duitsland te maken met een geprivatiseerde centrale bank, verschillende private munten, onhoudbaar hoge buitenlandse schulden en een hoge mate van politieke instabiliteit. In deze chaos ontstond hyperinflatie; Schacht noemt het ‘een onontkoombare onweersbui’.
Schacht’s omschrijving van de Weimar-hyperinflatie lijkt in zekere zin op de huidige situatie in opkomende economieën: die komen nu in grote financiële problemen vanwege hun torenhoge dollarschulden. Beleggers trekken massaal hun geld terug, waardoor euro- en dollarleningen onhoudbaar worden. De centrale banken van die landen staan machteloos: alleen de ECB kan euro-liquiditeit verschaffen, en alleen de Federal Reserve kan dollarliquiditeit creëren.
De tweede periode van hyperinflatie die Schacht benoemt, ontstond tijdens het bewind van Adolf Hitler. In 1939 hief Hitler de onafhankelijkheid van de centrale bank op en liet hij de geldpers onbeperkt draaien. In dit geval legt Schacht de schuld wel degelijk bij de overheid, maar wel eentje onder leiding van een dictator: Hitler gebruikte monetaire financiering (geldschepping) eerst om de hoge werkloosheid op te lossen, maar vervolgens om de Tweede Wereldoorlog te bekostigen. Hier liep het volgens Schacht mis.
Ook in andere historische gevallen lijkt het falen van staten de belangrijkste oorzaak van hyperinflaties te zijn. Voorbeelden daarvan zijn de hyperinflaties in Venezuela, Zimbabwe en het voormalig Joegoslavië.
Ondertussen wordt in de politiek weinig erkenning gegeven aan de perverse prikkels van private geldschepping en de gevolgen daarvan. Het staat onomstotelijk vast dat juist excessieve private geldschepping heeft geleid tot de bubbelvorming in de financiële markten die de wereldeconomie tussen 2007 en 2009 in een recessie stortte. Na die kredietcrisis is geldschepping door banken en schaduwbanken echter gewoon doorgegaan.
Ook in deze crisis worden grote delen van financiële markten opnieuw ondersteund door centrale banken. De omvang van deze steun doet de steunpakketten van 2008 zelfs verbleken: de ECB heeft dit jaar alleen al 1.110 miljard uitgetrokken om obligaties op te kopen in de markt. Daarbovenop verstrekt de ECB noodleningen aan private banken tegen een rente van -0,75 procent.
De Nederlandse politiek
De roep om monetaire financiering heeft inmiddels de Nederlandse politiek bereikt. Op 7 april probeerden Kamerleden Renske Leijten (SP), Lammert van Raan (PvdD) en Gerrit Jan van Otterloo (50Plus) het taboe te doorbreken: ze verzochten minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) te onderzoeken op welke manier monetaire financiering kan bijdragen aan een oplossing voor de coronacrisis. Tevergeefs: Hoekstra ging tijdens de hoorzitting inhoudelijk niet in op de vragen. Hij verwees naar het geldende verbod op monetaire financiering van overheden, dat is opgenomen in artikel 123 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU, zie eerste kader).
Van Otterloo was ‘teleurgesteld’ in de houding van de minister: ‘Het gaat hier om serieuze voorstellen. De minister mag het afschieten, maar dan graag met argumenten en niet dit zo even wegschuiven. Het gaat hier om een wereldwijde crisis en daar hebben we alle creativiteit bij nodig.’
De drie Kamerleden dienden vervolgens een motie in om de minister te verzoeken ‘zich in te zetten om monetaire financiering bij de eigen centrale bank mogelijk te maken door het verbod op monetaire financiering tijdelijk op te laten schorten.’ Dat zou het mogelijk maken om (tijdelijk) de geldpers in te zetten voor de bekostiging van coronamaatregelen, zoals onder andere hoogleraar Lex Hoogduin en gepensioneerd econoom Jan Snippe onlangs bepleitten in NRC Handelsblad.
Hoewel Hoekstra zei dat hij Hoogduin hoog in aanzien heeft staan, ontraadde hij de motie. Wel beloofde Hoekstra Van Otterloo’s vragen alsnog voor het einde van de week met een inhoudelijke antwoord te beantwoorden. Van Otterloo liet FTM weten dat hij die antwoorden in de middag van 15 april nog niet had ontvangen.* De motie werd vervolgens weggestemd door alle partijen behalve SP, PvdD, 50Plus en Groenlinks. Opmerkelijk was ook de tegenstem van FvD, aangezien die partij ‘het plan Hoogduin’ op haar website bestempelt als het ‘beste plan’ voorhanden.
‘Als een domme regel je grootste sta-in-de-weg is om een ramp te voorkomen, dan moet je die regel veranderen’
Maar het is niet alleen de inconsistentie van FvD die er voor zorgt dat het ‘beste plan’ voorhanden niet eens wordt onderzocht: het taboe op monetaire financiering wordt in stand gehouden door alle regeringspartijen en een groot deel van de oppositie. Deze partijen lijken niet bereid om het serieus te bestuderen, terwijl het volgens diverse specialisten de meest effectieve manier zou zijn om nu een schuldencrisis en economische depressie te voorkomen.
Daarnaast zijn ook eerdere beleidsadviezen over dit thema niet opgevolgd. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stelde vorig jaar januari in het rapport ‘Geld en Schuld’ dat tijdens een volgende crisis ‘meer controversiële maatregelen, bijvoorbeeld de optie van monetaire financiering van overheidsuitgaven, voorgesteld zullen worden.’ En omdat ‘tijdens een crisis de tijd om beslissingen te nemen relatief beperkt is’ vond de WRR het ‘essentieel om van tevoren – bijvoorbeeld door middel van scenariostudies – verschillende maatregelen doordacht en voorbereid te hebben.’
Het ministerie van Financiën heeft vervolgens geen enkele scenariostudie aangekondigd of naar buiten gebracht. Hoewel aan het rapport van de WRR 3 jaar onderzoek vooraf ging, reageerde minister van Financiën Hoekstra destijds slechts met een korte brief, waarin niet werd ingegaan op de belangrijkste adviezen.
De enige reden die de minister in de Tweede Kamer opgaf om monetaire financiering niet te overwegen, is het Europese verbod op monetaire financiering. Hierover deed de Australische econoom Steve Keen in een gesprek met FTM in oktober 2019 al een voorpellende uitspraak: ‘Als een domme regel je grootste sta-in-de-weg is om een ramp te voorkomen, dan moet je die regel veranderen.’
Keen krijgt nu bijval van Nederlandse economen. Zo schreef Wim Boonstra op 15 april: ‘In tijden van dergelijke rampen geldt dat nood wetten breekt. De in dit geval te breken wet betreft het Europese verbod op monetaire financiering.’ Hoogduin en Snippe stellen dat het tijdelijk opschorten van het verbod ‘in de huidige omstandigheden alleszins verantwoord’ is.
Monetaire financiering via de achterdeur
Op 6 april schreef de redactie van de Financial Times in een opiniestuk: ‘Het debat zou niet moeten gaan over de vraag óf monetaire financiering mag plaatsvinden – met QE gebeurt dat al lang – maar over het onder controle houden van dat proces via onafhankelijke centrale banken.’
Als er een moment is om het politieke debat open te breken, is het deze crisis
Zolang de democratisch gekozen leiders van Europa geen open discussie voeren en besluiten nemen over de toepassing monetaire financiering, vindt deze vorm van financiering immers gewoon via de achterdeur plaats. Zo koopt de Europese Centrale Bank sinds 2015 staats- en bedrijfsobligaties op in de secundaire markt via haar Asset Purchase Programmes. Dat doet de ECB officieel om de inflatie in de eurozone omhoog te stuwen, maar het is algemeen bekend dat dit vooral nodig is omdat de schuldenlast van Zuid-Europese landen anders al tijdens de vorige eurocrisis ondraaglijk was geworden. De ECB heeft zich met het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) een nog ruimere bevoegdheid, ter waarde van 750 miljard dollar, toegeëigend om gericht schulden van specifieke landen op te kopen.
Al deze programma’s zijn een gekunstelde manier om monetaire financiering uit te voeren, zonder overtreding van het Europese Verdrag. De tegenwerping dat QE een tijdelijke maatregel behelst is met 2,7 biljoen euro aan staats- en bedrijfsobligaties op de ECB-balans inmiddels niet meer geloofwaardig. In januari 2020, nog voordat de coronacrisis begon, hervatte de ECB bovendien het oorspronkelijke opkoopprogramma.
Als er een moment is om ook het politieke debat over dit Europese verbod open te breken, is het deze crisis. In de eerste plaats om ineenstorting van de economie te voorkomen. Maar ook om ervoor te zorgen dat een instituut als de ECB, dat politiek onafhankelijk hoort te zijn, de regels niet noodgedwongen steeds verder oprekt en zich steeds meer bezighoudt met politieke beslissingen. Hoeveel van welke schuldpapieren wordt opgekocht, vereist immers altijd politieke afwegingen: verschillende groepen in de Europese samenleving hebben tegenstrijdige belangen. Dat heeft de discussie over coronabonds eens te meer duidelijk gemaakt. Nederland stond daarin lijnrecht tegenover de Zuid-Europese landen.
De meeste onderzoeken naar monetaire financiering laten positieve effecten zien: geen doemscenario’s van hyperinflatie, maar controleerbare inflatie en verlichting van de schuldenlast voor landen en burgers. In sommige landen lijkt die wetenschap ook te worden omgezet in beleid. Zo mag de Britse overheid voorlopig de overdraft facility bij de Bank of England gebruiken: rood staan dus.
Of de ernst van de coronacrisis en de schuldenproblematiek ook de eurozone zal dwingen over het taboe op monetaire financiering heen te stappen, zullen we de komende maanden zien. Het is dan aan de politiek om heldere grenzen te definiëren aan de omvang en de doeleinden, en verschillende varianten uit te werken voor de Europese beleidsagenda.
161 Bijdragen
[Verwijderd]
Martijn van den Enden 7
[Verwijderd]Bart Klein Ikink 6
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Martijn van den EndenBegrijp me niet verkeerd. Dit zal wel moeten zolang we de euro hebben. Het is veel beter dan Italië kapot te laten gaan.
Joost Versteegh 4
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Joost VersteeghDe angst voor deflatie komt vanwege het feit dat de rente niet onder nul kan. Dan gaan mensen hun geld vasthouden, is de vrees van veel economen.
Maar als de rente echt onder nul zou kunnen, is het probleem veel kleiner. Als de ECB de schulden blijft garanderen kan Italië dan zelfs tegen negatieve rente lenen.
Het probleem is toch dat Italië zoveel rente betaalt. Dan stellen de economen nu voor maar flink geld bij te drukken zodat beleggers de euro minder vertrouwen en de rente omhoog gaat.
Michiel van den Broek 1
Bart Klein IkinkTrouwens, de hoogste private schulden in Europa heeft Nederland, waaronder een giga hypotheekschuld. Een sterke daling van huizenprijzen gaat ons in de problemen brengen. Dan ben ik benieuwd of het Nederlandse politieke vingertje weer richting Italië wijst. Hoogmoed komt voor de val.
Martijn van den Enden 7
Bart Klein IkinkInflatie zou je ook een zero-sum game kunnen noemen. Macro-economisch gezien is het geen probleem. Het is wel een probleem voor de concurrentiepositie van een land. Bij hoge prijzen prijs je jezelf uit de markt.
Bart Klein Ikink 6
Martijn van den EndenJe moet het zo zien: als mensen elkaar proberen te belazeren dan valt het vertrouwen weg en daarvoor betaalt iedereen de prijs in de vorm van rente.
Slecht functionerende landen hebben dan ook de hoogste rentes en daardoor geen kapitaal. Als de rente maar hoog genoeg is, is geen enkele investering haalbaar.
Het is gevaarlijk om te denken, nu de rente rond nul staat, je onbeperkt geld kunt bijdrukken en dat het allemaal goed gaat.
Uiteraard kan het heel lang goed gaan en kun je denken wie dan leeft wie dan zorgt. Maar zo denk ik niet.
Martijn van den Enden 7
Bart Klein IkinkDit is mij iets te theoretisch. Feit blijft dat Italië rente afdraagt aan de ECB en dat wij rente ontvangen van de ECB.
Bart Klein Ikink 6
Martijn van den EndenDe kruik gaat zolang te water totdat hij barst.
Italië betaalt een hogere rente omdat beleggers Italië niet vertrouwen.
De ECB neemt dat risico over en daarmee impliciet wij allemaal.
Ook dat zijn feiten.
Maar de meeste mensen zijn geneigd bepaalde feiten wel te zien en andere niet.
Zo kom je niet tot een goede oplossing.
Martijn van den Enden 7
Bart Klein IkinkBerend Pijlman 13
Bart Klein IkinkDaarnaast ontvangt de ECB de rente op die obligaties. Gezien de ECB winst maakt, betaalt Italië dus effectief aan de ECB. De ECB keert de winst weer evenredig uit over de aangesloten landen. Het heeft dus een hoog vestzak-broekzak-gehalte. Dus waarom doen we dit nog steeds? Omdat we ten eerste vinden dat er een boete moet zitten op schuld. En daarnaast dat we het de bedrijven die de obligaties kopen op de primaire markt gunnen dat ze risicoloze winsten kunnen maken. In de eurozone zit daar nog een derde factor bij, namelijk dat de landen elkaar niets gunnen. Zo wil Nederland niet inzien dat de euro laag in waarde blijft door de zuidelijke landen (en daarvan profiteert) en dat de zuidelijke landen last hebben van de voor hen te dure euro en daarom extra stimulans nodig hebben vanuit de overheid. Er zijn immers maar drie mogelijkheden om extra geld in je economie te krijgen: consumenten en bedrijven gaan extra schulden aan, door export óf doordat de overheid meer schulden aangaat. Die eerste (daar zijn we in NL heel goed in) is inmiddels heel onwenselijk omdat die schulden vaak al heel hoog zijn, export lukt de zuidelijke landen minder goed vanwege die dure euro dus blijft er nog één optie over. En dat kan dus risicoloos worden gefinancierd door de ECB als er een wil is.
Bart Klein Ikink 6
Berend Pijlmanhttps://www.naturalmoney.org/blog/200416.html
Het feit dat de euro te laag is voor Nederland betekent impliciet dat wij koopkracht overmaken naar Italië. Het alternatieve scenario is namelijk dat de gulden zou stijgen en de lire zou dalen. En voor beide landen zou dat misschien beter zijn geweest.
De euro was onderdeel van een plan voor een federaal Europa zoals de Verenigde Staten. Dan kan het ook werken. Met soeveine landen is de euro een twijfelachtige constructie.
Berend Pijlman 13
Bart Klein IkinkArjan Dam 1
Bart Klein IkinkNee hoor, de euro was onderdeel van een plan met een expliciete no-bail-out clausule, waarin iedereen zich aan de regeltjes zou houden (max 3% begrotingsoverschot bij hoge uitzondering en max 60% staatsschuld), met boetes voor degenen die dat niet zouden doen.
Bart Klein Ikink 6
Arjan Dam[Verwijderd]
Martijn van den EndenAnton Van de Haar 8
Martijn van den EndenDat klopt niet. De Italiaanse staatsobligaties die als onderdeel van het QE programma van de ECB zijn gekocht (ca. 400 miljard) zijn in handen van de Italiaanse centrale bank. De rente op deze obligaties gaat grotendeels naar de Italiaanse schatkist. (hetzelfde geldt overigens voor de obligaties die in het kader van dit programma zijn gekocht door de centrale banken van de andere Eurolanden).
Zie bv:
https://www.ceps.eu/wp-content/uploads/2019/06/PI2019_11_Italian-public-debt-holdings.pdf
HH Manders 4
Martijn van den EndenArjan Dam 1
Martijn van den EndenAls de rentevergoeding niet in lijn is met de inflatie + kans op de default, dan is het een transferunie van Noord naar Zuid.
En dat is de rentevergoeding inderdaad niet, want anders was het niet eens nodig geweest dat de ECB Italiaanse staatsobligaties zou opkopen, dan was er vanuit de markt genoeg vraag geweest naar die obligaties met die rente.
Sterker nog, marktpartijen die nog wel obligaties voor die rentetarieven kopen, doen dit alleen maar omdat ze er vanuit gaan dat het Noorden - puntje bij paaltje - uiteindelijk toch wel garant zal staan. In welke vorm dan ook en geheel tegen elk democratisch mandaat in. En ze gaan nog gelijk krijgen ook.
Martijn van den Enden 7
Arjan DamDe Nederlandse staat en dus de Nederlandse belastingbetaler profiteert ook gewoon van het opkoopprogramma van de ECB. We hebben niet voor niks een negatieve rente. Zonder het opkoopprogramma hadden we die niet gehad. Dus je moet wel eerlijk vergelijken.
Formeel is Nederland medeaandeelhouder van de ECB. Maar je moet het niet zo zien dat we een soort van dividenduitkeringen krijgen. En als dat wel zo zou zijn, dan delen wij ook mee in de winst als gevolg van de rente die Italië over de staatsobligaties betaalt.
Hoe je het ook wendt of keert, wij krijgen betaald door de ECB en Italië betaalt de ECB.
Het staat iedereen natuurlijk ook gewoon vrij om -vrijwel risicoloos- te investeren in een index tracker met Italiaanse staatsschuld.
Arjan Dam 1
Martijn van den EndenEn negatieve rente op staatsleningen kent ook nog eens winnaars en verliezers binnen Nederland. Heb je je weleens eens afgevraagd wie die staatsobligaties (moeten) kopen met negatieve rente?
Er zijn heel veel Nederlandse belastingbetalers die totaal niet profiteren van de lage rente en alle gevolgen ervan (huizenmarkt totaal ontploft waardoor generatie Y totaal kansloos is om betaalbaar te kunnen wonen, sparen kost geld, pensioenen moeten korten).
Arne van der Wal 10
[Verwijderd][Verwijderd]
Arne van der Wal[Verwijderd]
[Verwijderd]Martijn van den Enden 7
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
Arne van der Wal1) schuldsanering (maar dan is een deel - als de pensioenfondsen - zijn geld kwijt; dat willen we niet).
2) nog meer schulden creëren (oftewel het ene gat met het andere dichten).
Ik denk dat het een vorm van optie 2 wordt. En of dat dan monetaire financiering of een vorm van meer reguliere financiering wordt, maakt niet uit. Die extra schulden worden toch nooit afgelost want de probleemstelling was toch “de schulden groeien sneller dan het verdienmodel?”.
QED zei mijn leraar wiskunde altijd (Quod erat demonstrandum oftewel hetgeen te bewijzen).
En op een dag - als het vertrouwen weg is - stort de pyramide in elkaar. Beginnen we weer van voren op dezelfde wijze opnieuw ben ik bang.
[Verwijderd]
Wietze van der Meulen[Verwijderd]
Arne van der WalMartine Groenendijk 5
[Verwijderd]GJ van Vorst 2
[Verwijderd][Verwijderd]
Berend Pijlman 13
[Verwijderd]De 'waarde' van geld ontstaat aan de andere kant: bij de verplichting om belasting te betalen. Als overheden geen belasting zouden heffen zou dit op een gegeven moment ertoe leiden dat de waarde alleen nog op vertrouwen berust en dat ebt een keer weg. Geld wordt dan waardeloos. Dat we belasting moeten betalen is echter net zo zeker als dat er een moment is dat we sterven. Er is dus altijd vraag naar geld omdat iedereen geld nodig heeft om de belastingen te betalen.
Het is overigens op geen enkele manier noodzakelijk dat monetair gefinancierd geld ooit wordt 'afbetaald'. Er is dus ook geen sprake van een voorschot nemen op de toekomst of de volgende generaties opzadelen met een schuld. Pas wanneer er inflatie optreedt is dat een teken dat er te veel geld in de economie in omloop is. Dan is het zaak om de belasting te verhogen (of om een rem te zetten op overheidsuitgaven). Het proberen om de staatsschuld volledig af te betalen heeft in VS bijvoorbeeld altijd geleid tot een crisis. Een groot deel van het geld verdwijnt dan immers uit de economie. En als iets slecht is voor de economie dan is het wel de afwezigheid van geld. Het schijnt dat een ruileconomie iets slechter functioneert dan een economie gebaseerd op geld.
[Verwijderd]
Berend Pijlman[Verwijderd]
Berend PijlmanHenk Zoer 7
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Henk ZoerDat geld zijn waarde ontleent aan belasting is algemeen bekend in MMT. Ik verwijs kortheidshalve daarnaar.
Van het niet hoeven afbetalen van de monetair gefinancierde staatsschuld is zelfs de ING op de hoogte zoals uit de in het artikel aangehaalde stuk blijkt:
"The answer is monetary financing of the deficit. In its most innocuous form, this could entail a nation’s central bank converting its direct holdings of government securities purchased through quantitative easing, into non-interest bearing perpetual bonds. This is almost the same as saying that the debt has been annulled, but avoids the central bank having to write off its capital and perform yet another monetary conjuring trick of recapitalising itself with printed money. It is though, without the same fanfare, equivalent to what is otherwise called “helicopter money”. Such policies had already been considered a likely endgame for economies such as Japan. Now, most economies will find themselves in a similar position. So if not now, when?"
Rabobank legt het in het Nederlands uit:
"Hoe kan de ECB in de huidige situatie bijspringen? Stel dat wordt afgesproken dat alle landen in de EMU eenmalig tien procent van het bbp aan budgetruimte krijgen om de gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Hiertoe emitteren zij één of meer obligatieleningen die direct door de ECB worden opgekocht. De looptijd van deze obligaties moet eeuwigdurend zijn, met een coupon van nul procent, ofwel een zogeheten ‘zero-coupon perpetual’. Met de opbrengst van deze emissie lossen de landen een deel van hun bestaande staatschuld (sic) bij de ECB af. Omdat op de nieuwe perpetuals, noch rente, noch aflossing hoeft te worden betaald, drukken deze niet op de begroting en hoeven deze niet meer mee te te tellen in de staatsschuld . Dan hebben alle landen, uitgaande van het huidige publieke schuldniveau, de benodigde begrotingsruimte."
[Verwijderd]
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
[Verwijderd]Door monetair te financieren kan juist geldcreatie weer onderdeel worden van het democratisch debat. We laten het nu over aan banken die we met ineffectieve rentemaatregelen proberen te sturen.
Ik weet niet precies waar je aan het eind op doelt. Maar de renteloze perpetuals zijn leningen van de ECB aan de overheden. Oftewel van het volk aan het volk. Daar zit juist geen private partij meer tussen die iets kan afromen (zoals die er in de huidige praktijk wel tussen zitten).
[Verwijderd]
Berend PijlmanHenk Zoer 7
Berend PijlmanJoost Versteegh 4
[Verwijderd]De knikkers herverdelen of een paar zakken knikkers extra uitdelen.
Als wil Bennie zijn knikkers niet wil delen blijft er maar een keuze over.
[Verwijderd]
Joost VersteeghArjan Dam 1
Joost VersteeghJ 60
Arjan DamIn de huidige situatie bepaalt Bennie alleen de prijs, en betekent dat dat koos met nog 10 vrienden een klusje van een half jaar moet doen voor één knikkertje
Ad Van Heeswijk 6
Joost Versteegh[Verwijderd]
Josette van Os 3
[Verwijderd]Als je even de tijd hebt (het zijn er 3)
https://www.youtube.com/watch?v=quJ9xbB0Fsg&t=7s
IK weet het niet. Man is overtuigend.
[Verwijderd]
Josette van OsHank Rearden 1
[Verwijderd]1. https://www.theguardian.com/business/2018/sep/13/recession-2020-financial-crisis-nouriel-roubini
Henk Zoer 7
Hank ReardenCo Pater 7
Henk ZoerHet cruciale punt is "verdieping" . veel economie studenten leren alleen wat standaard regeltjes, die veelal achterhaald zijn. De echt goeie economen of onderzoekers zijn juist degene die zich echt verdiepen in de materie, en de studieboeken opzij gelegd hebben.
Hank Rearden 1
Henk Zoer1. https://www.quotenet.nl/zakelijk/a32043391/won-yip-ergert-zich-aan-misleidende-noodmaatregelen-van-kabinet/
Martijn van den Enden 7
Ik zie wel een contrast met vorige artikelen op FTM op dit onderwerp. Toen werd er gezegd dat de ECB publiek geld uitgeeft, maar je kunt geld dat door de ECB wordt geschapen eigenlijk niet echt publiek geld noemen. Er was verontwaardiging over het aan zetten van de geldpers, maar enkele dagen later wordt dit juist weer aangemoedigd.
Het klopt dat er de afgelopen jaren veel schuld is bijgekomen. Het is alleen wel zo dat de rentelasten over die schulden niet enorm gestegen zijn. De rente is immers enorm verlaagd.
De angst dat er bij monetaire financiering geld aan de verkeerde zaken wordt uitgegeven is niet helemaal gegrond. In de pure vorm van monetaire financiering vindt er pas geldschepping plaats als de overheid geld uitgeeft. Ze kan het dan gebruiken om bijvoorbeeld infrastructurele werken te betalen. Ze kan dus bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven en de prijzen zo "sturen".
Het probleem van monetaire financiering is niet alleen de kans op hyperinflatie. Het is een groot Europees politiek probleem. Want hoe ga je nu de verdeling maken? Welke landen krijgen hoeveel geld van de ECB. Zolang je geen politieke unie hebt kan dit leiden tot allerlei conflicten en zelfs het uiteenvallen van de unie.
Verder zou ik van de Nederlandse politici niet veel verwachten over dit onderwerp. Dit is veel te abstract voor de polderpolitiek. De politici zijn bezig met de waan van de dag en kijken niet verder vooruit dan de datum van de volgende verkiezingen.
En zelfs als je er politiek gezien uitkomt, loop je met monetaire financiering het risico dat mensen letterlijk "lui" worden. Dit is slecht voor de arbeidsproductiviteit en dus van de concurrentiepositie van de EU in de wereld.
Bart Klein Ikink 6
Ik weet het al. Dat is een nog groter taboe.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Geld bijdrukken gaat goed totdat het fout gaat.
En dan kan het ook goed fout gaan.
Berend Pijlman 13
Bart Klein IkinkRoland Horvath 7
En geldcreatie veroorzaakt altijd geldontwaarding. En mogelijk ook inflatie.
De termijnen voor het betalen van krediet en huur moet flexibel worden. Bijvoorbeeld er komt dat 2 of 3 of 6 maanden bij. De schuldeisers mogen ook de risico's helpen dragen. Daarin zijn de banken altijd 100% rigide geweest, maar zo werken de economie en de samenleving niet. Ook nu gedragen de banken zich op een rigide manier namelijk een uitstel van krediet terug betaling kost -veel- geld.
Bovendien moet een recessie opgelost worden door meer bedrijfsbelastingen niet door minder. Die lasten veroorzaken een even grote vermeerdering van de koopkracht en dus ook van de productie.
De adviezen van economen, die in de krant komen, zijn bijna uitsluitend lobbyisten die het heil zoeken in meer geld geven aan de ondernemingen zonder dat daar een productie tegenover staat. Dat geld moet dan altijd komen van de overheid en van geldcreatie.
2- Deze crisis maakt duidelijk dat het geld gecollectiviseerd/ genationaliseerd moet worden. Zowel alle banken als de ECB. Nu staat de overheid toch al garant voor de schulden van de banken.
Er zijn maar zeer weinig hyperinflaties. En hyperinflaties, die aan het wanbeleid van de overheid toegeschreven kunnen worden, zijn er nog veel minder. De verhalen daarrond zijn er uitsluitend om het geld te privatiseren. Een ramp.
3- Als er geld gecreëerd wordt dan moet het aan de burgers gegeven worden. Daar begint de vraag, de besteding, de productie. Dat is het begin van de geld kringloop, tenminste als het geld niet van de ondernemingen komt al dan niet via de overheid.
4- De staten moet altijd kunnen lenen bij de ECB. Artikel 123 van het verdrag van Lissabon is van het domme. In de hyper neoliberale en kapitalistische VS leent de overheid wel bij de centrale bank.
[Verwijderd]
Roland HorvathCo Pater 7
Roland HorvathMartine Groenendijk 5
Co PaterBerend Pijlman 13
Roland HorvathGerard van Dijk 6
Berend PijlmanMijn vraag:
Hoeveel banken zijn er in Europa die dit voorbeeld volgen?
hein vrolijk 6
Berend Pijlman 13
hein vrolijkBert Van Baar 6
Het IMF heeft daar dus, (in opdracht van ...?) groot belang bij dat landen afhankelijker worden.
Vandaar dat landen als Rusland, Iran, China e.a. niet zo goed (hoeven te) luisteren naar Big Brother?
Mike Vis 3
Bert Van BaarHenk Zoer 7
Mike VisAllocatie van nieuw geld mag gebeuren door de regering. Bijvoorbeeld door het subsidiëren van ziekenhuizen, dat is op dit moment een issue. Als de corona-crisis voorbij is, kun je nieuw geld gebruiken voor het subsidiëren van zonnepanelen. Of vleesvervangers. Al naar gelang de democratie bepaald via stemgedrag. Als er teveel geld is (dat zie je als de prijzen stijgen) dan kan er geld wegbelast worden om de inflatie weer op nul te krijgen.
Met dit systeem zal de geldhoeveelheid zich automatisch aanpassen aan de hoeveelheid 'waarde' in de samenleving. Spaargeld behoudt zijn waarde (inflatie is immers nul) en pensioenen waardevast. Lonen hoeven niet steeds omhoog en indexatie van pensioenen hoeft ook niet meer.
Maar een vereiste is dat de geldschepping schuldvrij geschiedt door het collectief onder strikte voorwaarden (inflatie op nul houden).
Mike Vis 3
Henk ZoerMaar, in dit geval gaan we t vast wél goed doen, toch?
Henk Zoer 7
Mike VisCo Pater 7
Henk ZoerEr is toch beweging in het hele gebeuren.
file:///C:/Ons%20geld/Belangrijke%20stukken%202/aanbiedingsbrief-dnb-onderzoek-digitaal-centralebankgeld.pdf
Co Pater 7
Mike VisJe moet goed voor ogen houden op welk niveau gesproken wordt over schuldvrij geld. Het betreft het niveau van geldschepping.
Je weet zelf ook wel dat gratis onderwijs niet gratis is. de term schuldvrij geld wordt gebashd door de schuldgeld adepten met de reactie: gratis geld bestaat niet. Schuldvrij geld bestaat wel en is veel beter dan schuldgeld. Via verdieping in de materie kom je daar vanzelf wel achter.
Mike Vis 3
Co PaterDoet me een beetje denken aan die EU proleten die zeiden: "Mensen die tegen de EU zijn niet waat ze t over hebben, we moeten het ze gewoon nog een keertje uitleggen".
Henk Zoer 7
Mike VisMike Vis 3
Henk ZoerHenk Zoer 7
Mike Vishttps://www.wrr.nl/publicaties/rapporten/2019/01/17/geld-en-schuld---de-publieke-rol-van-banken
Wat we nu weten is dat het huidige systeem onstabiel is. Dat wijst de realiteit uit. Het andere systeem lijkt in zich te hebben dat het veel stabieler is. Wat let je om het uit te proberen? Als het instabiel blijkt dan is er niks veranderd t.o.v. nu, blijkt het stabieler dan heb je gewonnen.
Mike Vis 3
Henk ZoerWe weten allebij denk waik welarom systemen met limited supply uiteindelijk klappen, en juist daarom weet ik niet of dat de weg vooruit is. Niet vanwegen het systeem an sich, maar meer vanwegen de factor: mens. En in het verlengde daarvan: politiek
Berend Pijlman 13
Mike VisWant je hebt gelijk dat een geldsysteem met een vast limiet op een gegeven moment onhoudbaar is (goudstandaard en Bitcoin bijvoorbeeld). MMT gaat er dan ook vanuit dat monetaire financiering kan tot het punt dat er (nagenoeg) volledige werkgelegenheid is bereikt en wanneer er inflatie optreedt. Wanneer dat zich voordoet zou de geldhoeveelheid niet meer moeten toenemen of misschien zelfs afnemen door meer belasting te heffen dan er wordt uitgegeven. Het is dus een veel directer ingrijpen dan hoe dat nu gebeurt via de centrale bank. Namelijk door de rente te beïnvloeden waarmee banken kunnen lenen of geld stallen bij de centrale bank en dat dit effect zou hebben op de vraag naar leningen en daarmee de geldgroei zou beïnvloeden. Dat is ten eerste heel indirect en ten tweede wordt vergeten dat leningen niet alleen gebonden zijn aan de vraag naar leningen maar ook naar de welwillendheid van de bank om risico aan te gaan. En de banken zijn over het algemeen heel risicomijdend. Vandaar ook dat de ECB allerlei leningen opkoopt of zegt te willen opkopen want hierdoor durven banken ineens weer uit te lenen (want wanneer ze het zaakje niet meer vertrouwen kunnen ze hun slechte leningen verkopen aan de ECB en ontduiken ze dus het risico maar hebben in de tussentijd wel mooi een hoge rente op de 'risicovolle lening' kunnen pakken).
Wat logischerwijs voortvloeit uit MMT is dat die hele M1 (giraal geld) herkenbaar gescheiden wordt van de M0 (reserve geld en cash). Waarbij we direct worden betaald in M0 geld en dit ook kunnen aanhouden bij de centrale bank (of beter volksbank). Die M1 moeten banken dan zelf maar zonder overheidsfiat aan de man proberen te brengen waarbij het risico op omvallen volledig bij de spaarder en aandeelhouder ligt. Immers het normale betaalverkeer verloopt dan in M0
Henk Zoer 7
Mike VisEen beter systeem is een geldsysteem in publieke handen (zoals onze grondwet ook voorschrijft) waarbij de geldhoeveelheid de ‘waarde’ van de samenleving vertegenwoordigd. Dan heb je geen remmende werking van de goudstandaard én geen bubbelvorming door het huidige systeem.
Co Pater 7
Mike VisIk zie het zo. Je hebt twee factoren :
1: mensen en menselijk gedrag;
2: systemen die conditionerend werken op mensen.
Je kunt heel veel energie steken in moraal en proberen om gedrag te verbeteren. Maar als je dit niet in combinatie met punt 2 doet, dan ben je vooral bezig met achter de feiten aanlopen.
Ik denk dat punt 2 veel te weinig aandacht heeft gekregen in het verleden en punt 1 te veel.
Denk alleen al aan geldschepping. Daar is nooit echt goed over nagedacht, terwijl de wijze waarop het gebeurt zeer bepalend is voor hoe de realiteit zal zijn. De conditionering vanuit een in mijn ogen slecht en zwak systeem.
Werk aan de winkel dus.
Co Pater 7
Henk ZoerGrappig hoe het soms twee kanten op kan werken.
Nieuwkomers die zeggen, ach ja ik zal het wel niet begrijpen.
Eerstelingen die zeggen, Je begrijpt het niet, en ik heb het je al zo vaak uitgelegd.
Het probleem met deze materie is juist extra complex, omdat er ook deskundigen zijn op deelgebieden, of deskundigen die veel van balansen weten, en economie , maar niets over geld.
Als het allemaal zo gemakkelijk was, was er ook niet zoveel discussie, verwarring en geleuter.
Nog los van het feit of men het wel nodig vindt om te veranderen.
de discussie's gaan nog vrolijk verder, dat is wel zeker.
O. KBB
Mike VisHetty Litjens 6
Dat fictief geld wordt in de looptijd van de hypotheek vervangen door 'echt' geld, d.w.z. geld verkregen uit arbeid of opbrengsten wordt 'terugbetaald' aan de bank en is helemaal afbetaald na dertig jaar.
Hoe kunnen we in een systeem van geldcreatie door de ECB of nationale banken ten behoeve van crisisoplossing dat fictieve geld na verloop van tijd vervangen door echt geld of kan er een oplossing bedacht worden (kwijtschelding?) die dat niet nodig maakt?
Is datgene wat de overheid dan bereikt met dat geld, het instandhouden van de economie, een zekere welstand, dan te beschouwen als een verwezenlijking die een waarde in geld heeft waardoor de schuld gewoon kwijtgescholden kan worden?
Henk Zoer 7
Hetty LitjensConcreet doet Stichting Ons Geld (van oa Martijn Jeroen van der Linden) hier voorstellen voor: www.onsgeld.nu
Michel Fleur 6
Henk ZoerAlice geeft Bob een lening van 100 voor een productiemiddel. Na een jaar moet Bob de principaal van 100 plus 10 aan rente hebben terugbetaald. Als Bob een goede investering deed, heeft hij vlak voor het einde van het betreffende jaar, weer 100 op zak. Hij betaalt daarmee eerst tien rente en hij lost 90 af van de principaal. Die rente is geen aflossing en wordt niet vernietigd, maar komt in omloop. Er is dus weer 10 in omloop, en als Bob echt een goede investering deed, komt die 10 weer bij Bob terecht. En dan kan hij daarmee het restant van de principaal, 10, aflossen. Ziehier: er is geen extra schuld nodig om de hele lening af te wikkelen.
Dit verhaal klinkt aannemelijk, niet? Zolang je het op de goede volgorde vertelt, wanneer niemand geld tijdelijk vasthoudt en waarbij het systeem gesloten is. Als je gaat kijken wat blootstelling aan meerdere soortgelijke scenario's betekent die gelijktijdig of iets verschoven in de tijd plaatsvinden (of met een andere looptijd), dan blijkt dat er altijd een percentage van de uitstaande schuld niet op tijd terug kan zijn bij de Bob van minimaal een van die scenario's. De circulatie van geld zal dus steeds stroever worden, tenzij er nieuwe schuld wordt aangegaan, waarmee het probleem naar de toekomst wordt verplaatst. Omdat het een percentage is, is dat toekomstige probleem wel net iets groter. Om vastlopen te voorkomen, is er dus nog steeds een percentage groei per jaar nodig. Alleen niet door de rente.
Ik hoop dat ik hiermee heb bijgedragen om aan te geven dat je argument niet helemaal klopt, maar dat nadere analyse van de repliek helaas wél dezelfde uitkomst oplevert. ;-)
Henk Zoer 7
Michel FleurAlice is een bank en maakt die 100 euro uit het niets. Het was er eerst dus niet. Als Bob die lening van 100 euro heeft afgelost, is het geld ook verdwenen. Maar die rente die Bob over de looptijd heeft betaald niet. Dat is de winst voor Alice, de bank. Dat geld komt weer gedeeltelijk in omloop (een deel blijft bij de top hangen) maar iemand anders heeft die rente moeten lenen anders was het er niet. Die iemand anders moet ook het bedrag plus rente aflossen. Het bedrag verdwijnt weer, de rente niet. Die heeft weer iemand anders moeten lenen enz. Als je de geldhoeveelheid in de samenleving constant wilt houden, is een groei van de schuldenberg noodzakelijk. Anders verdwijnt er geld door het aflossen en de rente.
Michel Fleur 6
Henk ZoerAlice schept 100 en leent dat aan Bob:
- Schuld S=100, Geldhoeveelheid M=100 (Bob=100 }
Bob lost 90 af en en betaalt 10 rente:
- Schuld=10,M=10 (Alice=10 + Bob=10)
Nu veronderstelt het verhaaltje dat Alice die 10 uitgeeft aan kosten, bijvoorbeeld Carola die haar salaris krijgt. Die koopt voor 10 spullen van Bob:
- Schuld=10, M=10 (Alice=0 + Bob=10)
Nu lost Bob de resterende 10 af:
- Schuld=0,M=0
Dit ideale sprookje klopt echt! Maar ik vertel er ook bij waarom het een sprookje is. Ik snap je reactie dus niet.
Ik heb dit verhaal in meer detail en met een keurige balans op mijn website staan. De pagina's over geld en economie liggen op dit moment op de IC, ik heb even een pagina uit het archief beschikbaar gesteld: https://emmef.org/interest_-_economie_-_emmef.html
Henk Zoer 7
Michel FleurMichel Fleur 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Michel FleurMax komt op een eilandje en wil een kamer huren in het enige hotel dat het eiland rijk is. Hij komt bij de receptie en vraagt hoe duur een kamer is. De hotelier zegt: '€ 100,- per nacht'. Max legt 100 euro op de balie en vraagt of hij de kamer mag zien. Natuurlijk zegt de hotelier en stuurt de jongste bediende met Max naar een kamer. Als Max en de bediende weg zijn, grijpt de hotelier de 100 euro en loopt daarmee naar de dienstmeid. Hier, zegt de hotelier, de 100 euro die ik je gisteren beloofde voor het avontuurtje. De meid neemt de 100 euro aan en loopt ermee naar de kapper. Hier, zegt ze, mijn schuld voor twee keer knippen. De kapper neemt de 100 euro aan en loopt ermee naar de winkelier. Hier, zegt de kapper, mijn schuld van drie keer boodschappen doen. De winkelier neemt de 100 euro aan en loopt ermee naar de hotelier. Hier, zegt de winkelier, de 100 euro voor de kamer van laatst. De hotelier neemt de 100 euro aan en legt het op de balie. Max komt met de bediende naar beneden en zegt: 'Nee, ik vind de kamer te klein', pakt zijn 100 euro en vertrekt.
Iedereen zijn schuld voldaan en iedereen blij.
Moraal van de verhalen: geld is geen schuld maar helpt bij het vereffenen van schulden... Laten we daarom het geld in het collectief maken ipv als schuld door private partijen.
Michel Fleur 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Michel FleurMichel Fleur 6
Henk ZoerIk heb even snel geverifieerd en er zijn zeker overeenkomsten, al denk ik dat mijn idee bepaalde stappen gaat vereenvoudigen. Als het af is (maar ik heb ook nog een baan in een totaal ander gebied) zal ik contact met ze opnemen.
Henk Zoer 7
Michel Fleurhttps://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Michel Fleur 6
Henk ZoerCo Pater 7
Henk Zoerhttps://www.ftm.nl/artikelen/geldstelsel?share=6TQWHDIlkba2DACFESIInukLs7L30jnemzb9kZF5Br96rqJPoyR3Z1Ki3xqJ#bijdrage86229
Michel Fleur 6
Co Paterhttps://www.ftm.nl/artikelen/bankrun-maar-niemand-ziet-het#bijdrage117504.
Het is een stevige discussie en het heeft zeker geleid tot een scherper plaatje. Wacht een paar dagen af en het staat op mijn site, waar ik nu alleen het verhaal van Alice, Bob en George even open heb gesteld. (https://emmef.org/62f30eba-70c2-4253-8ebe-3502a3f049c7.html)
Co Pater 7
Michel Fleurwordt een transformatie naar schuldvrij geld ook onderdeel van je verklaringen ?
misschien loop ik op zaken vooruit, maar toch.
Michel Fleur 6
Co PaterTen eerste een publiek betaalsysteem: al het geld, inclusief geld dat banken hebben, is volledig aanwezig op publieke betaalrekeningen bij de vierde macht. Banken hebben geen reserve, maar een betaalrekening bij de vierde macht.
Ten tweede een loket (doorlopend krediet) waar "vergunninghouders" geld kunnen LATEN scheppen/vernietigen door de vierde macht. Denk bij vergunninghouders aan algemene banken. De rente op dat lopende krediet stijgt als functie van de grootte van dat krediet gedeeld door het saldo van de betaalrekening van de vergunninghouder. Hoe meer een vergunninghouder uitleent relatief t.o.v. geld op haar betaalrekening, hoe hoger de rente meer rente er betaald moet worden.
In eerste beginsel kunnen parameters zo worden aangepast dat er nauwelijks iets verandert t.o.v. het huidige systeem. Dat is precies de bedoeling, want je moet iets ook politiek levensvatbaar maken.
Er zijn wel essentiële verschillen. De vierde macht - of dat nu de centrale bank is of niet - heeft veel meer controle over de geldhoeveelheid. Banken kunnen het betaalsysteem niet gijzelen, waardoor het risico volledig ligt bij de investeerders en beleggers van die banken. Banken moeten ook concurreren met veilige opties, zoals publieke deposito's: feitelijk een afgebakend stukje van deen betaalrekening. Ook dit dempt excessen.
Dit is stap 1.
De vierde macht kan daarna ook andere partijen vergunninghouder maken, zoals overheden. Ze is ook vrij om doorlopende kredieten vrij te schelden of helikoptergeld uit te strooien. Dat is ook makkelijker, want iedereen heeft een rekening bij de vierde macht.
Co Pater 7
Michel FleurElke inhoudelijke inbreng is meegenomen. Dat is ook de opzet van onsgeld geweest. De hele discussie rondom geldschepping op de agenda zetten en bij de politiek op tafel leggen.
Veel succes met je project. Het is in ieder geval gunstiger dan steeds maar aan te moeten horen dat geld schuld is en dat geldschepping daarom uit schuld moet plaatsvinden. Die hoax is nu gelukkig wel doorgeprikt, wat mij betreft.
Henk Zoer 7
Michel FleurMichel Fleur 6
Henk ZoerTip van de sluier over mijn model. In mijn model is de bank een vergunninghouder. Die vergunning - een vervanger van de huidige bankvergunning - biedt de mogelijkheid tot een "doorlopend krediet" bij de centrale bank, die daar als een soort schijninvesteerder optreedt. De rente op dat krediet stijgt, naarmate de verhouding stijgt tussen de hoogte van dat krediet en het geld dat de bank op haar "betaalrekening" bij de centrale bank aanhoudt. Die "betaalrekening" vervangt de huidige bankreserves. Er zijn dan twee zaken anders dan nu.
Ten eerste ligt de geldschepping bij de centrale bank via het doorlopend krediet. Maar de verdeling van nieuw geld vind ook voornamelijk plaats door vergunninghouders. Het staat de centrale bank uiteraard vrij om andere vergunninghouders dan banken aan te wijzen of om ook op andere vormen geld in omloop te brengen, zoals in andere modellen beschreven. Want het betaalsysteem bevindt zich volledig op publieke betaalrekeningen bij de centrale bank, vandaar dat ik eerder sprak over de "betaalrekening" van de bank.
Ten tweede is het variabele rentetarief een terugkoppeling die zorgt dat banken effectief binnen een bepaalde verhoudings-bandbreedte "nieuw" geld (via doorlopend krediet) en "bestaand" geld van spaarders en beleggers gebruiken. In feite controleert de centrale bank hiermee de totale geldhoeveelheid, i.i.g. een stuk efficiënter dan nu.
Het huidige effect dat je een markt kunt financieren waarin je als bank bezit hebt, waardoor je gewogen bezit toeneemt, waardoor je meer kunt financieren, treedt niet meer op: alleen het saldo op de betaalrekening van de bank telt.
Henk Zoer 7
Michel FleurMichel Fleur 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Michel FleurZoals je het beschrijft lijkt het wel een heel elegante manier om van de hedendaagse absurditeit af te komen 👍
Martijn van den Enden 7
Michel FleurHenk Zoer 7
Martijn van den EndenJob Peters
De enige manier om deze monetaire crisis (die overigens al sinds 1973 in de maak is, corona was slechts de laatste druppel) te pareren is een massale en allesomvattende kwijtschelding van schulden (overheden en particulieren). Ook dit zal een enorme ravage aanrichten bij de crediteuren, maar ik zal iedereen hier alvast verklappen: ER IS GEEN PIJNLOZE WEG UIT DEZE ELLENDE!
Het enige wat we nog een beetje kunnen sturen is de termijn die nodig zal zijn voordat iedereen weer een beetje door kan en de meeste pijn is geleden. Pijnloos zal het dus bij geen enkel denkbaar scenario worden.
Ga je voor monetaire financiering dan schuif je het probleem door, smeer je het uit, en zal er een lange, pijnlijke weg in het verschiet liggen met onnoemelijk persoonlijk leed voor burgers. De depressie zal 10-20 jaar voortduren. En dan nog is het niet opgelost.
Ga je voor het afschrijven van de schulden (dus kwijtschelden van schulden) dan is het leed waarschijnlijk binnen 2-3 jaar geleden. Om na deze periode niet weer in dezelfde situatie terecht te komen zal geldcreatie vrij van schuld moeten worden. En zullen banken weer gewoon moeten doen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk transacties faciliteren en spaargeld bewaren volgens een full-reserve principe.
Er zullen vele 'bullshit-jobs' verdwijnen om nooit meer terug te komen. Een basis inkomen zal worden geintroduceerd en een (wel) eerlijk belastingsysteem zal dit gaan bekostigen. Het einde van het huidige monetaire systeem en het hyperkapitalisme is hiermee een feit (en dat juich ik van harte toe!).
Berend Pijlman 13
Job PetersJe begrijpt dat schuldvrije geldcreatie een populaire term is voor monetaire financiering?
Zo'n reset is natuurlijk wel leuk maar draagt het ook ergens aan bij? De scheefheid in vermogen zal er nog steeds zijn omdat alles wat niet schuld is ook bij een heel kleine minderheid is ondergebracht (aandelen, grond, vastgoed enzovoort).
"Extra geldcreatie leidt tot (hyper)inflatie. Dit is een economische wetmatigheid die staat als een huis."
Dat staat het helemaal niet als een huis. Waar was die inflatie de afgelopen 12 jaar dan? Het is pas extra geld in de reële economie, meer dan de groei van de reële economie, dat zorgt voor inflatie.
Het is een beetje zoals zeggen dat je door calorieën dik wordt. Nee, het zijn pas de calorieën die je niet verbrand die worden omgezet in vet. Zo is het dus ook met geldcreatie, te veel is niet goed, te weinig evenmin.
Mike Vis 3
Job PetersIk neem nog even een dikke ton schuld op me en trek mn spaarpotjes leeg om te gaan spenderen. Pensioen had ik al niet en ben nog jong genoeg om voldoende op te bouwen in het "hiernamaals", dus het zal mijn tijd wel duren. -cynisme off-
Schokkend dat de meerderheid hier fluitend en wel naar het frond schijnt te marcheren gelijk 1914 in de veronderstelling dat dit wel een goed idee is en dat t "zo weer over is".
Co Pater 7
Zij zijn de voortrekkers voor hervorming die nodig is om een achterlijk systeem achter ons te laten. Hulde daarvoor.
Dit achterlijke systeem berust op foutieve denkbeelden over wat geld nu eigenlijk is.
Geld is schuld( 1) is de idiote quote waarachter gevestigde belangen zich verschanst hebben en alle anderen,die niet veranderen willen.
Vasthouden aan de absurde denkwijze dat geld altijd als schuld geschapen moet worden, zal ons nog behoorlijk gaan opbreken.
Hoop toch echt dat men alsnog inziet dat het zo niet verder kan, iets wat we na 2008 feitelijk al doorhadden, want is dit systeem nu goed ?
1: Een quote die verhuld, en niets verhelderd of onthult.
Martijn De Loor
https://www.omfif.org/2020/04/why-the-euro-needs-monetary-finance/
Willem de Vroomen 4
Iedere Nederlander krijgt van de overheid 5 bonnen van € 10.-, voor bakker, groenteboer, slager, visboer en kaaswinkel. Geen contant geld, maar bonnen. Consumenten besteden deze bonnen bij de winkeliers, (niet bij supermarkten en andere grote bedrijven) de winkeliers krijgen het geld van de overheid. Kosten: 850 miljoen euro. Een schijntje, vergeleken met de bedragen van Hoekstra. Organisatie een beetje ingewikkeld, maar met slimme ict-ers moet het lukken. Na enkele weken of maanden herhalen, dan ook bij andere winkeliers: kleding, schoeisel. Jammer voor de kappers, nagelstudio's, musici, kunstenaars en al die andere kleine mkb-ers/zzp-ers, die moeten even wachten. En financieel gesteund worden in hun inkomen.
Stimuleer de vraagzijde van de economie. Breng de economie weer op gang, de reële economie van het dagelijks leven, voor klanten en winkeliers. In combinatie met steun voor mensen die hun baan of werk kwijt raken: ww en bijstand. En maatregelen voor diegenen die door verlies van baan of werk financieel in de problemen komen, b.v. met hun hypotheek. De crisis van 2008-2010 en later is niet opgelost door steun aan de banken, de huidige wordt niet opgelost door steun aan bedrijven.
Ander plan: Geef 65-plussers die nog niet met pensioen zijn, pensioen met directe ingang.
Pieter Jongejan 7
Aantoonbaar is dat landen met een harde munt een hoger inkomen per hoofd weten te realiseren dan landen met een zwakke munt.
Landen die hun munt sinds 1970 hebben versterkt ten opzichte van de Amerikaanse dollar zijn:
Zwitserland van 0,373 naar 0,994 frank per dollar
Japan van 360 naar 109,1 yen per dollar
Duitsland van 1,871 naar 0,893 euro per dollar
Nederland van 1,643 naar 0,893 euro per dollar
Oostenrijk van 1,889 naar 0,893 euro per dollar
België van 1,239 naar 0,893 euro per dollar
Denemarken van 7,5 naar 6,669 kronen per dollar
Landen, die hun munt hebben verzwakt ten opzichte van de dollar zijn:
Italië van 0,323 naar 0,893 euro per dollar
Frankrijk van 0,847 naar 0,893 euro per dollar
Spanje van 0,421 naar 0,893 euro er dollar
Griekenland van 0,088 naar 0,893 euro per dollar
De zwakke munt van Italië heeft waarschijnlijk als oorzaak de maffia (10% piso); bij Frankrijk gaat het om bureaucratie en te vroege pensionering; bij Spanje om corruptie
bij leidinggevenden en bij griekenkand om belastngvrijsteling voor de reeders en de kerk.
Moeten Nederlandse gepensioneerden betalen voor het instandhouden van deze wantoestanden door in te stemmen met monetaire financiering?? Gek geworden?
Co Pater 7
Pieter JongejanIk merk dat je tegen monetaire financiering bent, maar op het niveau van de EU.
Op landelijk niveau niet, neem ik aan ? uiteraard met voorwaarden etc.
Wat de EU betreft. Dat is uiteraard een fiasco, zoals je ook steeds aangeeft. zie : https://www.youtube.com/watch?v=nYFhXm3ETcY
Pieter Jongejan 7
Co PaterOp termijn lijkt mij de beste oplossing dat Zuid-Europa de steeds zwakkere euro houdt en dat Noord-Europa de veel sterkere internationale munt aanhoudt samen met de voormalige Hanza landen en Oostenrijk .
Nedeland moet in ruil voor schuldkwijtschelding aan de schuldenlande.. Dit is Nederland verplicht tegenover zjn lagere en middeninkomens. Waarom zouden onze lagere en middeninkomens moeten betalen voor het instandhouden van de Italiaanse maffiabanken, belastingontduikende Griekse reders, vrijgestelde Orthodoxe grootgrondbezitters, Franse witwasbanken, Spaanse corrupte regionale en lokale bestuurders, die samenwerken met de Camorra en drugsbendes etc. Hoe is het mogelijk dat GL, PvdA, SP en PvdD met zo'n voorstel durven te komen?
Sinds mensenheugenis hebben machthebbers gebruik gemaakt van hun macht om geld minder waad te laten worden, teneinde zo van hun te hoge schulden af te komen. Voor 1pond sterling van 500 gram koop je nu nog slechts 2 gram zilver! De goudprijs is in de afgelopen 12 maanden met bijna 40% gestegen tot meer dan 50.000 euro per kilo! Het lijkt wel of er mensen waren die de corona crisis hebben zien aankomen en bijtijds goud gekocht hebben. Meer monetaire financiering betekent dat de goudspeculanten (GS) nog grotere winsten gaan maken.
Monetaire financiering op basis van de euro leidt tot verpaupering.