
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
KLM en Transavia houden hun vliegtuigen aan de grond. Het aantal passagiers op Schiphol is afgenomen met meer dan 60 procent sinds het uitbreken van de coronacrisis. © ANP Peter Bakker
Luchtvaartsector gaat als eerste aan het financiële infuus
Het is opvallend hoe groot de problemen in de luchtvaartsector nu al zijn. KLM en Schiphol stonden vooraan in de rij voor overheidssteun. Kennelijk is de sector niet in staat om klappen op te vangen. Dit is een direct gevolg van de manier waarop de luchtvaart is georganiseerd. Follow the Money legt zes pijnpunten bloot.
Nog voordat de scholen en kroegen in Nederland sloten, vroegen KLM en Schiphol bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen om overheidssteun. Vervolgens werden in een oogwenk 1500 tot 2000 mensen naar huis gestuurd. De problemen van Schiphol en KLM zijn exemplarisch voor de hele internationale luchtvaartindustrie. Volgens de International Air Transport Association (IATA) heeft de sector 150 tot 200 miljard dollar nodig heeft om de coronacrisis te overleven.
Het coronavirus legt zo pijnlijk duidelijk de zwaktes van de luchtvaartsector bloot. Follow the Money zet de belangrijkste knelpunten op een rij.
Eén: de luchtvaart is niet crisisbestendig
De coronacrisis is niet de eerste crisis waar de luchtvaart met overheidshulp doorheen gesleept moet worden. Ook na de aanslagen op het World Trade Center in 2001, tijdens de economische crisis van 2008 en na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 moest de sector zijn hand ophouden bij de belastingbetaler.
Telkens is er dus onvoldoende vlees op de botten om economische tegenslagen het hoofd te bieden. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de kapitaalintensiteit van de industrie. Simpel gezegd: een vliegtuig is een duur apparaat. Een Boeing 737-800, waarvan KLM er 31 in haar bezit heeft, kost bijvoorbeeld zo’n 100 miljoen dollar per stuk. KLM kan op brandstofkosten besparen door het toestel bij tegenvallende vraag aan de grond te houden en op personeelskosten door werktijdverkorting aan te vragen, maar de leaseverplichtingen en de financieringslasten lopen gewoon door.
Dit maakt de vliegmarkt inherent risicovol. De vraag kan zomaar inzakken – of dit nu veroorzaakt wordt door terroristen, een vulkaan of een pandemie – terwijl de kosten doorlopen. Luchtvaartbedrijven verwerken deze risico’s niet in de ticketprijs. Ze zijn niet verzekerd tegen dergelijke crises en houden onvoldoende reserves aan om economische klappen op te vangen.
Twee: de hyperconcurrerende vliegmarkt heeft een prijs
Luchtvaartmaatschappijen opereren in één van de meest competitieve consumentenmarkten ter wereld. Passagiers zijn bereid om uren op verschillende prijsvergelijkingswebsites door te brengen, op zoek naar een vliegticket dat luttele euro’s goedkoper is.
Aan de basis hiervan staat de liberalisering van de Europese vliegmarkt. Europese luchthavens mogen sinds 1992 geen voorrang bieden aan nationale luchtvaartmaatschappijen. Dit maakte de komst van prijsvechters als Ryanair en Easyjet mogelijk. De Europese Unie ziet dit nog altijd als één van haar grootste successen. Directeur-generaal mobiliteit en transport Henrik Hololei noemt het een van ‘de meest tastbare resultaten’ van de Europese Unie. Violeta Bulc, tot vorig jaar eurocommissaris voor Vervoer, stelt dat de liberalisering van het Europese luchtruim gezorgd heeft voor ‘een revolutie in mobiliteit, waardoor vliegen goedkoper en veiliger is geworden’.
Deze marktomstandigheden zorgden er ook voor dat luchtvaartmaatschappijen zich nu tot in het extreme richten op de acute concurrentieslag. Er zijn miljoenen geïnvesteerd in algoritmes die hetzelfde vliegticket op prijsvergelijkingssite X op maandagmiddag voor een iets andere prijs aanbieden dan op prijsvergelijkingssite Y op dinsdagmorgen.
Al voor het coronavirus draaiden veel luchtvaartbedrijven verlies
Hierdoor maken luchtvaartmaatschappijen nauwelijks winst. Al voordat het coronavirus de kop opstak, maakte de overgrote meerderheid van de luchtvaartbedrijven nauwelijks winst of zelfs flink verlies. Slechts dertig luchtvaartbedrijven maakten volgens het IATA vorig jaar winst.
Zo raakt de langere termijn uit beeld. Als er al kostenreducties gerealiseerd worden, bijvoorbeeld omdat Schiphol de afgelopen tien jaar uitgroeide tot de goedkoopste luchthaven van Europa, dan levert dat forse besparingen en dus winst op voor Schiphols belangrijkste luchtvaartmaatschappij KLM. Die meerwaarde stopt KLM in goedkopere stoelen, niet voor het opbouwen van zekerheden als appeltje voor de dorst.
Drie: luchtvaartmaatschappijen kochten eigen aandelen terug
De hyperconcurrende markt is niet de enige reden waarom luchtvaartmaatschappijen in deze coronacrisis direct in de problemen komen. Afgelopen maandag berekende Bloomberg dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in de periode 2010-2019 maar liefst 96 procent van hun winst gestoken hebben in het terugkopen van de eigen aandelen. Het gevolg hiervan is dat de vraag naar die aandelen steeg, wat goed nieuws is voor aandeelhouders, omdat hun bezit hierdoor meer waard is geworden.
De aandelen, die nu dus voor een groter gedeelte in het bezit zijn gekomen van de luchtvaartmaatschappijen zelf, zijn de afgelopen weken fors minder waard geworden. Het is dus weggegooid geld, want het is verdwenen in de zakken van de voormalige aandeelhouders, die hun aandelen aan de luchtvaartmaatschappijen hebben terugverkocht.
Bestuurders raken zo in de waan dat ze zonder gevaar risico’s kunnen nemen
Een tweede gevolg is dat de luchtvaartmaatschappijen nu minder financiële middelen tot hun beschikking hebben. Was dit geld liquide gebleven, dan hadden de bedrijven nu wél reserves gehad om de eerste economische klappen van het coronavirus op te vangen. Ook hadden zij versneld hun schuldposities ermee kunnen aflossen, om zo de doorlopende financieringslasten te verlagen. Dit is niet afdoende gebeurd, waardoor luchtvaartmaatschappijen nu aan miljarden steun vragen bij de belastingbetaler.
Bestuurders van luchtvaartmaatschappijen raken zo in de waan dat ze zonder gevaar risico’s kunnen nemen. Resulteert riskant gedrag in winst, dan is die winst voor het bedrijf. Dankzij de aankoop van de eigen aandelen blijft zelfs een groter gedeelte van de winst in het eigen bedrijf achter. Leveren die risico’s fors verlies op, dan springt de overheid bij.
In Europa lijken dit soort terugkoopprogramma’s van aandelen overigens wat minder omvangrijk te zijn geweest. Niettemin: ze bestonden. Onder meer British Airways, Ryanair en Lufthansa hebben de afgelopen jaren eigen aandelen teruggekocht, en ook Air France-KLM kocht in 2007 en 2012 eigen aandelen op, hoewel dat vergeleken met de Amerikaanse maatschappijen, waarop Bloomberg zijn berekening baseert, terughoudender was.
Dossier
Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Follow the Money brengt de subsidiestromen in kaart.
Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail.
Vier: werknemers incasseren de eerste klappen
Omdat de luchtvaartsector het risico op een tegenvallende vraag in goede tijden niet in zijn ticketprijzen verwerkt en evenmin voldoende reserves opbouwt om klappen op te vangen, dragen anderen dat risico. Op de eerste plaats: het eigen personeel. Dit werd vorige week duidelijk, toen KLM aangaf 1500 tot 2000 banen te gaan schrappen. Kennelijk heeft de luchtvaartmaatschappij een flexibele schil opgebouwd van honderden mensen waar zij binnen een vloek en een zucht vanaf kan. Dit zijn uitzendkrachten, flexwerkers en mensen met een nulurencontract. Zij dragen het risico van een tegenvallende vraag naar vliegtickets.
Het is onwaarschijnlijk dat zij voor dit risico financieel gecompenseerd worden. In een onderzoek uit 2017 van vakbond FNV, waarin ruim duizend KLM-medewerkers ondervraagd werden over hun ervaringen op de werkvloer, antwoordde maar liefst 85 procent van de uitzendkrachten dat zij niet dezelfde beloning en arbeidsvoorwaarden genieten als vaste medewerkers in dezelfde functie. Deze medewerkers dragen dus meer risico, tegen een lagere beloning.
Vijf: ook de belastingbetaler draagt complexe risico’s
Inmiddels is ook duidelijk wie in de tweede ronde van deze crisis de klappen opvangt: de belastingbetaler. Het IATA stelt nu al dat er honderden miljoenen dollars nodig zijn om de luchtvaartindustrie in het zadel te houden. In Nederland draagt de overheid inmiddels het grootste deel van de loonkosten van KLM’s werknemers.
In goede tijden heeft de luchtvaartsector ook niet te klagen over overheidssteun. Luchtvaartbedrijven betalen geen accijns of belastingen over hun kerosine, op vliegtickets zit geen btw, de belastingbetaler betaalt grotendeels voor de veiligheid en bereikbaarheid van Schiphol, lokale vliegvelden worden met tientallen miljoenen door regionale overheden ondersteund, Europa betaalt de inrichting van het luchtruim en vliegtuigbouwers worden met honderden miljoenen aan staatssteun op de been gehouden. Andere transportbedrijven genieten dit soort voordelen niet of veel minder.
Ondertussen heeft het kabinet ook zichzelf in een lastig parket gebracht. Een jaar geleden verraste de regering namelijk vriend en vijand door plotseling voor 750 miljoen aandelen in Air France-KLM te kopen. Nederland verwierf zo een belang van 14 procent in het bedrijf. Die investering is inmiddels met twee derde in waarde gedaald. Ook deze waardedaling draagt de belastingbetaler.
Zes: geldstroom van niet-vliegers naar veel-vliegers en van arm naar rijk
Uiteindelijk ontstaat zo een grote geldstroom van mensen die zelden of nooit vliegen naar mensen die veel vliegen. Voor een belangrijk deel gaat deze geldstroom de landsgrenzen over. Ruim tweederde van KLM’s passagiers zijn transferreizigers, die helemaal niet in Nederland hoeven zijn. Niettemin worden de geldstromen op Schiphol zo ingericht dat vooral deze transferpassagiers daarvan profiteren: een deel van de winst uit dure broodjes, parkeerplaatsen en kantoren wordt immers aangewend om de luchthavengelden voor transferpassagiers laag te houden. De Nederlandse belastingbetaler betaalt zo dus voor de goedkope stoel van de Fin die naar Amerika reist. En nu er geen Finnen meer naar Amerika mogen, moet de Nederlandse belastingbetaler ook dit verlies compenseren via het noodpakket dat de regering afkondigde.
In de tweede plaats stroomt hierdoor geld van arm naar rijk. Uit onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) uit 2018 blijkt dat 8 procent van de Nederlandse bevolking 40 procent van de vliegreizen maakt. Dit zijn vooral rijke mensen: zij maken per persoon gemiddeld viermaal vaker een vliegreis dan mensen uit de laagste inkomensgroepen.
Hoe nu verder?
Het coronavirus maakt glashelder dat de luchtvaartsector niet verder kan op de huidige voet. Als maatschappijen iedere paar jaar bij de overheid aankloppen voor steun, terwijl ze in goede tijden al belastingvoordeel op subsidie stapelen, is dat geen incident, maar een structurele weeffout.
Aan de kapitaalintensiteit van luchtvaartmaatschappijen lijkt niet zoveel te doen. Vliegtuigen zijn nu eenmaal duur. Dat consumenten bereid zijn om uren op voordelige tickets te jagen, lijkt ook niet te voorkomen; kennelijk willen we in het vliegtuig, meer dan in andere voertuigen, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
Wel kan de overheid luchtvaartmaatschappijen dwingen om grotere buffers op te bouwen voor tijden van tegenslag. Hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Zoals een sectorbreed gebod voor een verzekering tegen dit soort rampspoed. Of de verplichting een buffer aan te houden in de vorm van cash of andere liquide middelen, zoals staatsobligaties, die de maatschappij kan verkopen om in tijden van economische tegenslag het personeel door te betalen. Ook kan de overheid een heffing per vliegticket invoeren, met het doel een oorlogskas te creëren waarmee zij de luchtvaart bij tegenslag kan helpen.
Air France-KLM pleit nu echter voor het tegenovergestelde. Het bedrijf wil dat de vliegtaks, die vanaf 2021 ingevoerd wordt om het klimaatschadelijke vliegen te ontmoedigen, wordt uitgesteld. Topman Ben Smith: ‘Gezien de uitbraak van het coronavirus vragen we de overheid om de introductie van nieuwe vliegbelastingen op te schorten. Nieuwe belastingen zetten extra druk op ons.’ Ook deze crisis wil Air France-KLM dus het hoofd bieden door aan de ene kant om staatssteun te vragen en aan de andere kant te pleiten voor de opschorting van een maatregel die de luchtvaart binnen de systeemgrenzen van het klimaat moet brengen.
Als deze crisis echter iets duidelijk maakt, is het dat de luchtvaart structureel moeite heeft de langere termijn voor ogen te houden. Of dat nu een relatief voorspelbaar probleem als de klimaatcrisis is, of onverwachte ontwikkelingen door vulkanen of virussen. Als de sector die langetermijnverantwoordelijkheid om wat voor reden dan ook niet kan nemen, moet de overheid die afdwingen.
Naschrift
In de inleiding van dit verhaal schrijven we dat Schiphol 'nog voordat de scholen dichtgingen' om overheidssteun vroeg. Dit is gebaseerd op een uitspraak van minister Cora van Nieuwenhuizen, die op vrijdag 13 maart steun aan Schiphol en KLM toezegde.
Volgens een woordvoerder van Schiphol heeft de luchthaven tijdens het overleg dat aan de uitspraak van de minister vooraf ging echter niet om steun gevraagd. Schiphol heeft, in tegenstelling tot KLM, ook geen werktijdverkorting voor zijn personeel aangevraagd.
In samenwerking met de internationale koepelorganisatie Airports Council International heeft Schiphol op woensdag 18 maart wel om overheidssteun gevraagd. De scholen waren toen echter al drie dagen dicht.
40 Bijdragen
Fred van Sas 3
Matthijs 48
Fred van SasDit is geen "schulden geld", maar "souverein geld", geld gemaakt "om niet", ofwel middels seigniorage, geldschepping. We leven in een monetaire samenleving waarin we de mogelijkheid hebben geld te scheppen uit het niets.
Dat dit beter gedefinieerd moet worden, dat is zeker, maar nu in tijden van dreigende paniek vraagt de samenleving on monetaire liquiditeit en die maakt de ECB, maar ook andere Centrale banken terecht beschikbaar, gewoon om niet, gewoon door er een nul achter te zetten en zo 10x zoveel beschikbaar te stellen.
Fred van Sas 3
Matthijs 48Roland Horvath 7
Matthijs 48Dat kan onmogelijk de economie stimuleren want het is een kortsluiting in de geldkringloop van bedrijven naar consumenten en terug. Geld geven aan de consumenten zou iets opbrengen.
En als de ondernemingen geld nodig hebben om een leegloop periode te overbruggen moeten ze krediet krijgen van de banken. Die lopen geen risico als ze de winsten en de verliezen samen delen. In heel NL tezamen.
De QE, geldcreatie, heeft wel als gevolg dat banken gratis geld krijgen en dat de superrijken nog rijker worden. En dat is dan ook het doel.
Hoewel men niet mag uitsluiten dat de beheerders van de ECB in hun gebruikelijke onbekwaamheid, à la Jeroen Dijsselbloem, menen dart ze de economie vooruit helpen.
En inflatie creëren moet ook niet, het verdrag van Lissabon wil prijsstabiliteit en dat betekent gelijkblijvende prijzen.
De chef van de ECB is een jurist, Christine Lagarde.
Het gebrek aan kennis van - en inzicht in de economie is verzekerd.
Berend Pijlman 13
Matthijs 48Daarnaast moet het geld dat in omloop is in verhouding staan met de grootte van de economie. anders gaat er sprake zijn van inflatie. Nu de economie krimpt omdat er minder arbeiders beschikbaar zijn, is het niet heel handig om meer geld in de reële economie te pompen. Nu beland het geld van de ECB in de regel niet in de reële economie maar het overeind houden van de financiële economie die keer op keer onduurzaam blijkt te functioneren lijkt niet heel handig. In plaats van de banken meer geld te geven om uit te lenen zou de ECB directe steun kunnen geven aan mensen en ondernemers die hun schulden niet kunnen betalen en zo helpen deze schulden af te lossen. Daarmee het waterhoofd dat de financiële economie is te verkleinen.
Als we ooit een verstandig geldsysteem willen krijgen dat gebaseerd is op geld zonder schuld (zonder aflossing eigenlijk) moet er niet zo luchtig over geschreven worden. Er moet verstandig mee om worden gegaan want ook 'gratis geld' heeft kosten.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Het is natuurlijk van de gekke om het coronageld aan de klm te geven terwijl ze al doe mensen ontslaan
Idgar
Jan Ooms 10
IdgarZoals Ties al in zijn eerdere artikelen schreef zal de ticketprijs álle kosten die luchtvaart met zich meebrengt én veroorzaakt in zich moeten dragen.
Dus voor € 39,00 een retourtje Barcelona zit er dan niet meer in. Dat gaat dan minimaal € 500,00 kosten.
Over structureel aanpassen gesproken...!
Sicco Kamminga 4
Jan OomsJan Ooms 10
Sicco KammingaIvar 13
Sicco KammingaHet is dus te kort door de bocht om alleen de kosten en de direct baten te tellen van al die vluchten over Schiphol.
Sicco Kamminga 4
Ivar 13De Volkskrant had deze winter een serie artikelen over Schiphol en de KLM. De populaire kreten dat Schiphol de motor is van de economie en dat de netwerkfunctie zo belangrijk is werden daarin sterk gerelativeerd. FTM schreef hier ook over.
Het idee is dat als we toe gaan naar normale prijzen waarin alle kosten zijn meegenomen we ook naar normaler economisch gedrag gaan; zowel van de industrie zelf als van gebruikers.
Ivar 13
Sicco KammingaMaar ik ben het er zeker mee eens dat prijzen voor veel tickets niet in verhouding staan tot de kosten van de gehele keten, de impact op het milieu en ze zijn zeker onvoldoende om
Een gezonde buffer op te bouwen voor ongeplande uitgaven zoals; een verhoogd
terrorisme risico, een financiële crash of een pandemie.
Het probleem is dat deze global industrie een mix is van geprivatiseerde luchtvaartmaatschappijen, volledig staatsgesteunde maatschappijen en nieuwe commerciële spelers. Deze laatste dragen vaak niet de lasten maar ontvangen wel de baten van een groot deel van de wereldwijde mobiliteit die landen wensen te hebben voor een global economy.
Ik denk dat het belang van Schiphol en KLM aanzienlijk is voor onze positie in de wereld maar hoe belangrijk dat weten we pas 10 jaar later als we nu terug schalen.
Sicco Kamminga 4
Ivar 13Jan Ooms 10
Ivar 13Waarom? Dat geldt toch evenzo goed voor transport over de weg en over spoor.
Daarnaast lijkt me omvliegen via bijv. Qatar wel een héél duur bosje bloemen worden...
Richard Jong 13
IdgarWerknemers, belastingbetalers, natuur en milieu worden gedupeerd. Bestuurders, aandeelhouders en veelvliegers profiteren. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren?
Ik geef een voorzetje, vul aan als er meer mogelijkheden zijn:
Optie 1: met staatssteun wordt geholpen maar het verdienmodel van Schiphol gaat op de schop. Het aantal vliegbewegingen van Schiphol wordt sterk gereduceerd, ten koste van transfers.
Optie 2: geen staatssteun, massaontslagen en/of faillissementen tot gevolg. Doorstart in flink afgeslankte (genationaliseerde) vorm.
Werknemers worden omgeschoold, stewardessen gaan in de zorg werken, luchtverkeersleiders bij ProRail, etc.
In een CO2-loze toekomst is geen ruimte voor kerosine-slurpende luchtvaart. Op korte termijn is geen zicht op een goede oplossing hiervoor, anders dan gebruik van bio-kerosine met alle bijbehorende nadelen. Laten we deze crisis aangrijpen om de onvermijdelijke & pijnlijke sanering door te voeren.
Jan Ooms 10
Richard JongDat zou heel mooi en goed zijn, maar dat werd bij de vorige crisis ook gezegd en kijk waar we nu staan.
Als ik zie hoe dom massa's mensen reageren op een simpele oproep: 'Houdt 1,50 meter afstand'. En ze gaan op een kluitje van een paar honderd in het bos staan of trekken met duizenden tegelijk naar het strand, dan is het straks weer als vanouds: 'ikke, ikke, ikke en nog eens ikke'. Misschien zelfs nog wel een graadje erger om de 'geleden schade' weer in te halen! En zie dan nog maar eens een Kamermeerderheid te vinden om die pijnlijke maar o zo nodige sanering door te voeren.
Nee, daar zijn we als Nederlanders, als wereldbevolking, als ménsheid véél te dom en kortzichtig voor.
Roland Horvath 7
We hebben geen private ondernemingen die hun plan trekken.
We hebben profiterende sukkels, die de winst privatiseren en de verliezen en al de risico's collectiviseren, afschuiven op anderen. Een ongezonde en niet houdbare, niet duurzame toestand.
Tegenwoordig moet alles geoptimaliseerd worden en we hebben maar één doel. Dat geldt voor bedrijven en voor consumenten. We moeten zo veel mogelijk profiteren, voor bedrijven is dat winst op korte termijn en extreem hoge dividenden. Voor consumenten is dat zo veel mogelijk lenen en geld uitgeven.
Weerbaarheid hebben we geschrapt uit ons woordenboek. We zijn één dimensionaal geworden.
Als we in iets mislukken of een ongeluk, een tegenslag of ziekte hebben dan moet de maatschappij klaar staan om bij te springen.
Bij de ondernemingen komt daar nog bij dat we concurrentie aanbidden, we willen namelijk een meritocratie. Wat we hebben bereikt is uitsluitend aan onszelf te danken. Dommer kan niet.
We willen niet inzien dat concurrentie goed is maar dat extreme concurrentie zichzelf vernietigt door het feit dat de sterkste overblijft en dan een monopolist is.
De buffers zijn dan de werknemers, de leveranciers, de klanten en de belasting betalers.
Voorbeelden: De luchtvaart, de banken, de supermarkten. Nog niet de online winkels maar dat komt nog.
EFFELL !! 1
Grotendeels alleen de luchtvaart die dit betreft. Je concurreert daar altijd tegen “de laagste aanbieder”. Wereldwijd.
In de scheepvaart moest je dan nog onder een andere vlag gaan varen maar in de luchtvaart hoeft ook dat al niet meer.
Dus: je verpest het milieu, je aandeelhouders strijken winst op, je betaalt nauwelijks belasting, je draagt niet bij aan milieuheffingen, je bevoordeelt véél-gebruikers ten koste van weinig-verdieners en daarnaast moet je steeds weer gered worden met overheidsgeld (ons geld). Het kost natuurlijk veel meer om een grotere dan om een kleinere (luchtvaartmaatschappij) te redden.
Hier klopt iets niet.
Thomas Tonino 1
Steunmaatregelen moeten daar ook rekening mee houden. Een 50% terugval in omzet kan niet tot in het oneindige worden bijgestort door de overheid.
Dan is het beter om de schulden af te schrijven. Desnoods gedwongen.
Jan Ooms 10
Thomas ToninoDe vliegmaatschappijen hebben (terecht) hun steunpakket gehad, maar met de extra winst ná de crisis komen ze er misschien zelfs niets minder uit dan ze er in gingen en heeft de belastingbetaler opnieuw het nakijken. Zo leert de sector nooit het belang van een buffer voor magere tijden.
Als Jantje bij de lunch z'n bordje niet leeg eet en papa of mama voert hem wel de hele middag snoep, wat doet Jantje dan de volgende dag bij de lunch...?
sebastiaan visser 2
Deze race-to-the-bottom gaat uit van marginale winst, en dus een kostprijs. Daarbij bestaat een incentive om verscholen risico's en lange termijn kosten niet mee te nemen in de kostprijs, want als een concurrent dat niet doet, verlies je marktaandeel. De prijs wordt op die manier kunstmatig "te laag". Die kunstmatige prijs leidt tot een zelfde kunstmatig hoge vraag, waar de markt zich vervolgens op organiseert (door het aanbod te verhogen, immers daarmee kan iedere aanbieder voor zichzelf de omzet optimaliseren).
Lagere kosten, of meer aanbod (lelystad) zal dat probleem op geen enkele manier oplossen. Juist verergeren, doordat de sector zich nog groter organiseert. Verplichte kosten bij een vliegticket (accijns, btw, hogere landingsrechten, verscholen risicos, kapitaaleisen) zullen leiden tot een hogere prijs en dus minder vraag. De sector zal daardoor het aanbod moeten verminderen: er ontstaat een stoelendans waarbij overleven voor individuele maatschappijen geen gegeven is. Voor de overblijvers resteert een gezondere markt.
De sector is daar natuurlijk bij gebaat, net als mensen die niet vliegen.
Roland Horvath 7
sebastiaan visserDat brengt rust in de markt.
Een overdreven concurrentie resulteert altijd in het overleven van de sterkste.
Die dan een monopolie heeft met alle gevolgen van dien:
Een slechtere kwaliteit, veel hogere prijzen en veel uitsluiting.
Maar de EU lijdt aan de neoliberale verdwazing dat de markt alles kan en moet regelen.
Dat is een ziekte, die veel erger is dan de Covid-19/ Corona virus ziekte.
Aan de neoliberale ideologie kan heel de wereld kapot gaan, alles en iedereen.
marten 5
Denk eens de subsidies en taxcuts voor geprivilegieerde bedrijven weg en we zien dat die "vrije" markt helemaal niet bestaat.
Toch hobbelen we voort over deze weg. Als het mis gaat, heeft de overheid immers "diepe zakken", waarbij voorbijgegaan wordt aan het feit dat die "diepe zakken" door de slachtoffers van die "vrije" markt weer moeten worden aangevuld.
Absurder kun je het niet bedenken: de slachtoffers van de "vrije" markt financieren de misbruikers van die "vrije" markt.
Vrije markt is goed, maar dan ook echt vrij. Maar mogelijk is dat een illusie.
richard Janssen 2
De focus ligt wel sterk op de consument die vliegt en niet op vrachtverkeer . Verandert daardoor de conclusie ?
Ties Joosten 5
richard JanssenBovendien zou een verhaal over vracht zich deels focussen op andere vliegvelden, bijvoorbeeld Maastricht Aachen Airport. Zo vond onlangs een kamerdebat over de vliegtax plaats, waarin ook een tarief voor vrachtvliegtuigen gepland staat.
De provincie Limburg schreef toen een 'brandbrief' vanwege MAA. Al eerder schreef ik dat vanuit de provincie en omringende gemeentes tientallen miljoenen belastinggeld gestoken werden in het draaiend houden van dit vliegveld. Je zou dus denken dat de politici enigszins kritisch staan ten opzichte van de noden van dit kreupele bezit: https://www.ftm.nl/artikelen/deze-geldstromen-richting-de-luchtvaartindustrie-zagen-wij-nog-over-het-hoofd
Maar nee, er werd moord en brand geschreeuwd. De vliegtax zou zo ongeveer de hele Limburgse economie om zeep helpen. 3.300 banen staan op de tocht!
3.300 banen... Ik onderzoek sinds enkele weken de werkgelegenheid die met de luchtvaart samenhangt. En ik weet dat 3.300 banen een enorme overschatting is. De meeste studies komen nog niet tot de helft. Maar ja, de studie waarop de provincie zich zegt te baseren is niet openbaar. Ik kan de methodiek dus niet controleren.
Vervolgens wordt ook nog eens geclaimd dat ál die mensen op straat komen te staan bij de komst van een vrachtvliegtax. Dat is natuurlijk niet zo. Ten eerste omdat bedrijven écht niet zomaar de boel weer inpakken als hun pakketjes via Luik in plaats van via Maastricht worden aangevoerd. En ten tweede omdat we een krappe arbeidsmarkt hebben, waarin mensen makkelijk nieuw werk vinden.
Dus tja, zo'n soort verhaal dus :)
Tasco Alblas 1
Dennis de Jong 1
Peter JM Visser
Wat we allemaal al weten is dat dit er een keer zat aan te komen. Groei groei groei maar de fundamenten zijn daar te zwak voor. Graaien graaien graaien en ikke ikke ikke en de rest kan stikken.
Hopelijk geeft deze crisis een frisse wind en omdenken op vele fronten. De burgers hebben in 2008 al al betaald voor oa de banken. Of zijn we dat weer vergeten. Grrrrr
Peter Ravestein 4
Het komt mijn verhoogde bloeddruk echter niet ten goede waarmee je met dit virus extra risico zou lopen.
Ties Joosten 5
Peter RavesteinNatuurlijk, shoutout Groene. Maar FTM ftw 💪
Elmar Otter 6
Ties JoostenMartijn van den Enden 7
Pe. B. 2
Dat vliegt maar alle kanten op omdat iedereen maar voor een schijntje van hot naar her moet reizen. Persoonlijk zal het me een worst wezen dat niet iedereen meer over de wereld kan vliegen, nokken met die idiote bezigheid.
(De lucht kwaliteit is door het vermindert (vlieg)verkeer op vele plekken al 35-50% verbeterd).
Even een weekendje van en naar Italië , Spanje, Portugal, noem maar op, voor nog geen schijntje van wat ik betaal voor een retourtje Groningen - Amsterdam per trein, kleinkind bezoeken is een luxe.
Zo compleet van de gekke, en ik weiger pertinent om mijn belasting geld nog in die luchtvaart terecht te laten komen, terwijl ikzelf een principiële niet-vlieger ben.
Zieke maatschappij.
Meteen ook even de petitie getekend, goed initiatief. https://eisenaanluchtvaartsteun.petities.nl/
willem tannemaat 1
Als er dan weer goede tijden zijn, klaagt de private sector over belastingdruk.
En in plaats van buffers aan te leggen voor tegenvallers, keert de private sector dividend uit aan de aandeelhouders/eigenaren.
Zo blijven we, de belastingbetaler, elke crisis betalen. Terwijl de (groot)ondernemer geen risico loopt en bovenmatig profiteert.
Het applaus voor de mensen die echt van belang zijn is welgemeend. Maar een materiële beloning blijft uit. Nadat Wopke zijn zakken heeft geleegd is er niets anders over dan het woordelijke compliment.
Op naar de volgende crisis.
willem tannemaat 1
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/03/23/britse-overheid-nationaliseert-spoorvervoer-deels-in-strijd-tegen-coronavirus/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief%20week%202020-13
Peter Frederiks 2
Marc Fahrner 7
Harold Ghurahoo 1
Zowel in het artikel als uit een aantal reacties kan ik opmaken dat ook hier de financiële sector niet of nauwelijks geraakt wordt. Immers, de gefinancierde bedrijfsmiddelen moeten en zullen worden betaald, waarbij hoogstwaarschijnlijk geen enkele concessie gedaan zal worden met betrekking tot rente en aflossing. En inderdaad het is gratis geld wat de banken mogen uitlenen! Sterker nog, ik durf de stelling aan dat banken aan de huidige situatie nog meer verdienen dan voorheen. Ik schets u de situatie dat na de kredietcrisis gestart in 2008/2009 de banken 60% van de leningen aan het MKB gezekerd zien door de overheid, omdat anders de banenmotor van ons land nooit meer op volle toeren zou draaien (immers geen zekerheid, geen lening is het devies in de bancaire wereld). Met een meervoud aan uitkeringen tot gevolg. Daarnaast is menig UBO van een onderneming voor 1/3 privé verantwoordelijk (ik spreek uit ervaring), ergo de bank loopt 6 2/3% risico, de rentevergoeding buiten beschouwing gelaten. Nu (2020) worden leningen gezekerd tot 90%! Ik kan me niet voorstellen dat de 1/3 privé verantwoordelijkheid wordt losgelaten door banken ... tel uit hun winst / need I say more?
Harold Ghurahoo 1