
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
© AFP / Daniel Sorabji
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Het bijschrijven van ‘gratis geld’ is een veelbesproken crisismaatregel. Het zou een eerlijk en effectief alternatief voor het lage-rentebeleid van de ECB kunnen zijn. Maar is het ook een geschikte maatregel om de economie draaiende te houden tijdens een pandemie?
Het kabinet neemt ingrijpende financiële maatregelen om noodlijdende bedrijven en burgers door de coronacrisis te loodsen. En onze regering is niet alleen, want ook andere overheden — zowel in Europa als daarbuiten — grijpen fors in met financiële steun. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet een duit in het zakje. Op 18 maart lanceerde ze het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP): een 750 miljard euro tellende uitbreiding van het opkoopprogramma waarmee de ECB al 6 jaar lang de inflatie in de eurozone omhoog probeert te stuwen.
Een maatregel die het Nederlandse kabinet en de Europese Centrale Bank vooralsnog niet openlijk overwegen, is het verstrekken van ‘helikoptergeld’: elke burger een bedrag op zijn rekening bijschrijven. Die maatregel voorkomt dat geldstromen in de economie plotsklaps opdrogen – een reëel risico nu mensen ineens geen inkomen meer hebben en dus geen geld om boodschappen te doen of de huur te betalen.
In andere landen wordt helikoptergeld wel serieus overwogen: onder economen is het een veelbesproken crisismaatregel. De Bank of England (BoE) startte op 18 maart net als de ECB een opkoopprogramma, de Covid Commercial Financing Facility (CCFF). Gouverneur Andrew Bailey, pas een week in functie, sluit verdergaande maatregelen — waaronder directe betalingen aan huishoudens — niet uit: ‘Alles ligt op tafel’, zei hij in een interview met Sky News.
Buiten Europa gaan ze al verder. Zo heeft de regering van Hong Kong besloten dat alle inwoners boven de 18 nog dit jaar HK$10.000 (1.175 euro) op hun rekening krijgen gestort. Op die manier hoopt de lokale regering de financiële druk op arme gezinnen te ontlasten en de consumptie op peil te houden. Of dat in de praktijk ook zo zal werken, moet nog blijken. De distributie van het geld zal pas na de zomer van start gaan.
In de VS wierp de Republikeinse oud-presidentskandidaat Mitt Romney een vergelijkbaar voorstel op: hij wil alle Amerikanen 1000 dollar geven om de allerhoogste nood van cash-tekorten te verzachten. Minister van Financiën Steve Mnuchin zei op 17 maart: ‘Amerikanen hebben nu cash nodig – in de komende twee weken.’ Hij sprak over directe betalingen aan het Amerikaanse volk, maar of dat daadwerkelijk onderdeel is van het noodplan (850-1000 miljard dollar), is nog niet uitgewerkt.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.
Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan de komende weken centraal op Follow the Money.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.
Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan de komende weken centraal op Follow the Money.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dé aanjager van inflatie
Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat helikoptergeld op grote schaal in de praktijk wordt gebracht. Enerzijds zou je kunnen zeggen: eindelijk. Regeringen sloegen immers jarenlang de adviezen van tal van economen in de wind. Op papier zijn de voordelen van ‘helikoptergeld’ in een economische vraagcrisis evident: extra cash zorgt voor meer vraag naar producten en dat stimuleert zo de economie.
Helikoptergeld werd de afgelopen jaren dan ook veelvuldig geopperd als alternatief voor de lage rente en het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Met die laatste twee probeerde de ECB haar inflatiedoelstellingen te halen, maar dat mislukte: het geld bleef hangen in de financiële markten, met alle nadelige gevolgen van dien.
Dat risico bestaat opnieuw met het PEPP van de ECB en het CCFF van de BoE. De centrale banken kopen staats- en bedrijfsleningen op van private partijen. Dat verlicht de stress op de ingestorte aandelen- en obligatiebeurzen en geeft bedrijven een financiële adempauze, maar het is geen garantie dat het geld ook bij de gewone man en vrouw – en dus in de reële economie – terechtkomt.
Met helikoptergeld heb je die garantie wel: iedere burger krijgt rechtstreeks een bedrag op zijn of haar bankrekening gestort. In tegenstelling tot speculanten op de beurs, zal de gemiddelde burger het grootste deel van dat geld weer gebruiken om spullen te kopen of uit eten te gaan. Dat wakkert de vraag in de reële economie aan, en in het geval van een acute crisis voorkomt het dat geldstromen opdrogen en bedrijven failliet gaan. Monetaire experts zijn het er over eens: helikoptergeld is vergeleken met lage rente en opkoopprogramma’s veel effectiever om de inflatie omhoog te stuwen naar 2 procent (het officiële doel van centrale banken).
Coronacrisis wordt een schuldencrisis
Helikoptergeld is ook eerlijker dan lage rente en opkoopprogramma’s. Daarvan profiteren immers vooral bedrijven en mensen die toegang hebben tot het goedkope krediet. Alleen grote partijen kunnen geld ophalen op obligatiemarkten en lang niet alle mkb’ers of particulieren krijgen daadwerkelijk een goedkope lening bij de bank. Helikoptergeld is een maatregel die niet discrimineert; iedereen krijgt evenveel geld en je mag zelf weten wat je er mee doet. Zzp’ers zonder opdrachten kunnen er hun huur van betalen, mensen die nog wel een baan hebben kunnen er wat anders voor kopen of het geld gebruiken om schulden af te lossen.
Dat aflossen van schulden is een interessant aspect. De Australische econoom Steve Keen, maar ook de Nederlandse hoogleraar Dirk Bezemer, pleiten al enige tijd voor het kwijtschelden van schulden. Helikoptergeld zou daaraan kunnen bijdragen. Bezemer schreef op 11 maart in de Groene: ‘Koopkracht in de vorm van nieuw geld zal in de handen van huishoudens en bedrijven geplaatst moeten worden, zoals dat al jaren gebeurt met banken en multinationals. Zonder tegenprestatie, wellicht met als enige eis dat er schulden mee worden afgelost.’
Als je nu geld uitdeelt aan de gehele bevolking, waar gaat deze dat geld dan aan spenderen?
De wereldwijde schuldenberg is in het afgelopen decennium enorm gegroeid: van circa 100 biljoen dollar schuld in 2007 naar 180 biljoen dollar nu. Zo’n enorme schuld is op zich nog geen probleem, zolang de economie even hard meegroeit. Maar dat is niet het geval: de economische groei is de afgelopen 50 jaar stelselmatig achtergebleven bij de schuldengroei. Als gevolg van de coronacrisis zal de economische groei nog verder remmen.
Wanneer de economie krimpt maar de schulden hoogblijven, neemt de schuldenlast toe. Die drukt op de schouders van iedereen met een schuld: wanneer je inkomsten terugvallen, maar je moet wel de rente blijven betalen op je hypotheek en creditcardschuld, heb je minder geld te besteden. Heeft een heel volk dit probleem, dan valt de vraag weg en ontstaat een economische crisis.
Werkt helikoptergeld ook tegen corona?
Helikoptergeld helpt dus om de economische vraag weer aan te wakkeren. Maar is dat wel een oplossing voor het probleem waarmee we nu kampen?
Op dit moment bevinden we ons in een ongekende situatie. Staat economische groei normaal gesproken onherroepelijk bovenaan het prioriteitenlijstje, op dit moment leggen regeringsleiders wereldwijd hun landen economisch plat om snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Fabrieken, kroegen en winkels zijn dicht; reizen wordt afgeraden. Niet alleen de economische vraag valt weg, maar ook het aanbod: de supply chain van flink wat bedrijven ligt stil.
Als je juist op het moment dat restaurants en winkels dicht blijven geld uitdeelt aan de gehele bevolking, waar gaat deze dat geld dan aan spenderen? De kans is groot dat burgers nog meer wc-papier en blikken tonijn gaan hamsteren. De prijzen van de producten die al schaars zijn zullen dan omhoog gaan — en dat is nu juist wat de economie op dit moment niet nodig heeft.
Econoom Frances Coppola, auteur van The Case For People's Quantitative Easing en normaalgesproken voorstander van helikoptergeld, schreef op platform openDemocracy dat de maatregel bij deze crisis wel eens contraproductief kan zijn. Omdat mensen thuis moeten blijven, verwacht Coppola dat ze meer gaan sparen en het geld op hun bankrekening blijft staan: ‘Niemand krijgt rente op dat geld en het eindigt als nog een goedkope financieringsbron voor banken.’ Ze vreest ook dat het gebruikt zal worden als oneigenlijk argument om te concluderen dat helikoptergeld niet werkt. ‘En nog erger, politici zullen het gebruiken als excuus om gerichte inkomenssteunmaatregelen die wel nodig zijn niet door te voeren.’
Helikoptergeld zou in andere crisissituaties de reële economie waarschijnlijk een betere stimulans geven dan lage rente of opkoopprogramma’s, maar geen enkele regering durfde het in samenwerking met zijn centrale bank uit te proberen. Ironisch genoeg lijkt de maatregel juist nu ze niet aansluit op de huidige behoefte serieus te worden overwogen.
Zoals het gezegde luidt: there's no such thing as a free lunch
Of nu helikoptergeld uitdelen verstandig is, valt dus ernstig te betwijfelen. Wel draagt de aandacht van centrale banken en regeringen voor dit onderwerp bij aan het versnellen van de broodnodige maatschappelijke discussie over geldschepping. Wanneer de pandemie voorbij is, zou de maatregel van helikoptergeld immers wél aan kunnen sluiten op de economische behoefte: de consumptie stimuleren.
Daarvoor moet het dan technisch wel mogelijk zijn om alle burgers een bedrag bij te schrijven. De ontwikkeling van digitaal centrale-bankgeld kan daaraan bijdragen, net als het oprichten van een nationale depositobank waar burgers veilig hun geld kunnen aanhouden. Via zo’n rekening wordt het technisch heel eenvoudig om alle burgers een bedrag te schenken. Kamerlid Mahir Alkaya (SP), pleitbezorger van een nationale depositobank: ‘Het debat over de toekomst van ons geldstelsel moet snel gevoerd worden om een rechtvaardig economisch herstel uit deze coronacrisis te bewerkstelligen.’
Monetaire financiering
In dit artikel ging het over het distribueren van ‘helikoptergeld’ en de effecten daarvan op de vraagzijde van de economie. Dat is eigenlijk nog maar één kant van het verhaal. De andere kant is minstens zo interessant: waar komt dat geld vandaan? Het uitdelen van ‘gratis geld’ heeft consequenties. Zoals het gezegde luidt: there's no such thing as a free lunch.
In de huidige voorstellen voor helikoptergeld, zoals die in Hong Kong en de Verenigde Staten, komt het geld uit overheidsbudgetten; het is onderdeel van begrotingsbeleid. In dat scenario moet de overheid elke cent die de burger krijgt zelf ophalen in de markt, via de uitgifte van staatsobligaties.
En dat is niet hoe Milton Friedman — de uitvinder van de term — of andere monetaire economen die in de afgelopen jaren voor helikoptergeld hebben gepleit, het bedoelden. Helikoptergeld verwijst naar geld dat niet gefinancierd wordt uit overheidsbudgetten. De centrale bank kan speciaal voor dit doeleinde nieuw geld scheppen: een vorm van monetaire financiering.
In een volgend artikel ga ik hier dieper op in. Hoe werkt monetaire financiering en wie betaalt de rekening? Wat betekent deze vorm van financiering voor overheidsbudgetten en onze spaartegoeden? Dat is op dit moment een heel relevant onderwerp. De rente die Europese overheden moeten betalen om geld te lenen, liep de afgelopen dagen in rap tempo op, vooral in de Zuid-Europese landen. De coronacrisis zou dus ook opnieuw een eurocrisis kunnen veroorzaken. Dat voorkomen is de (onofficiële) reden waarom de ECB nu fors ingrijpt met het Pandemic Pandemic Emergency Purchase Programme.
Het lijkt te werken: de rentes gingen op 19 maart flink omlaag. Wordt vervolgd.
171 Bijdragen
Fred van Sas 3
Thomas Bollen 7
Fred van SasFred van Sas 3
Thomas BollenHank_Rearden_2020 1
Fred van SasDie limieten zijn al in 2016 bereikt (1), dus de ECB heeft al jaren weinig om op te kopen. Maar deze obligaties worden blijkbaar ook niet afbetaald, dus wordt dit programma nu onder het mom van een relatief onschuldige virusinfectie weer voortgezet, met hogere of zonder limieten.
Dat betekent dat de ECB meer risicoschulden op zijn balans gaat zetten, die nu al op €5 biljoen worden geschat (2), of €10.000 per EU inwoner.
De vraag is wie t.z.t. gaat opdraaien voor de kosten zodra de ECB deze schulden moet gaan afschrijven/ kwijtschelden: vnl. landen als Nederland en Duitsland (die daarom ook tegen het programma zijn). De Britten zagen de bui al hangen en zijn op tijd uitgestapt.
Deze zgn. "coronacrisis" is niet veel meer dan een ordinaire kredietcrisis à la 2008, maar nu moeten niet alleen banken maar ook particulieren en bedrijven om bail-outs bedelen.
Alleen Boeing heeft om een bail-out van $60 miljard gevraagd (en krijgt hierdoor een schuldenpositie van $100 miljard) en wordt al vergeleken met de verzekeraar AIG in 2008.
1. https://www.reuters.com/article/markets-bonds-ecb-idUSL8N1613LD
2. https://www.reuters.com/article/us-eurozone-ecb-qe-idUSKBN1OB1SM
Fred van Sas 3
Hank_Rearden_2020Gerrit Zeilemaker 6
Hank_Rearden_2020Hank_Rearden_2020 1
Gerrit ZeilemakerMet sterftecijfers valt overigens makkelijk te sjoemelen. Gewoon het juist vakje invullen op de overlijdensakte, want hoe weet je zonder test dat iemand op de IC is overleden aan coronavirusinfectie en niet aan influenza, een bacteriële longontsteking, of hartfalen met longlijden, of een combinatie? De verleiding om in het huidige klimaat dan maar voor primair coronavirusinfectie te kiezen is wellicht groter door het mediaoffensief en overheidsbeleid, oftewel selection bias.
Dat betekent dat het mogelijk is dat artsen en/of ziekenhuisdirecteuren in economisch zwakke regio's (Italië, Spanje) mogelijk fraude plegen met sterftecijfers; die weten wellicht dat ergens aan het einde van de gang een bail-out wacht zolang de cijfers maar voldoende ernstig lijken.
Gerrit Zeilemaker 6
Hank_Rearden_2020Sicco Kamminga 4
Gerrit ZeilemakerHank_Rearden_2020 1
Gerrit ZeilemakerDaarbij komt alle informatie over Nederlandse coronacasus uit welgeteld 2 ziekenhuizen: het Amphia Ziekenhuis in Breda o.l.v. Nardo vd Meer (heeft een MBA, niet de meest voor de hand liggende achtergrond voor een infectioloog), en het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Waar zijn de infectiologen uit academische ziekenhuizen? Wellicht branden zij zich liever niet aan deze statistische hoax met uitzicht op ontslag.
Inge 5
Hank_Rearden_2020Hank_Rearden_2020 1
IngeAangezien Europese en Amerikaanse bail-outs inmiddels zijn veiliggesteld zal coronavirus binnen enkele weken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Over 3 maanden even naar de kwartaalcijfers van ABNAMRO, ING en RABO kijken en u zal begrijpen dat deze partijen weer prima varen, in tegenstelling tot de ruim 1 miljoen zelfstandigen in Nederland, die nog enige jaren in de bijstand gaan vertoeven.
Jan Riemens 2
Hank_Rearden_2020Hank_Rearden_2020 1
Jan RiemensDe eerste casus in Japan werd begin januari 2020 vastgesteld, en tot nu toe is zonder lockdown geen calamiteit ontstaan. Het gepeupel mag zich bezighouden met handenschudden en afstand houden.
Maar zoek eens naar de rol van de WHO die beweerde dat COV-2 sterfte 3.4% zou zijn, diens president die meerdere cholerauitbraken wist te verdoezelen, Tedros Adhanom, de rol van Bill Gates (1-na grootste geldschieter van de WHO, heeft ook een leuk optrekje in Japan laten bouwen voor $~10 miljoen) bij Tedros' aanstelling, en het feit dat Trump het WHO budget in 2021 met 53% wilde verminderen.
Daar zijn meer motieven te vinden om de halve wereld zijn grondrechten te ontnemen dan een virusinfectie.
squarejaw 5
Thomas BollenOnno Van Woerden 6
Thomas BollenDit roept uiteraard weer de vraag op wat nog binnen het mandaat valt van de ECB.
Voor mij wordt het wel steeds duidelijker dat de ECB als "redder van de euro" geen duurzame oplossing is. Er moet een politieke oplossing komen. Dus of volledige politieke en budgettaire integratie, of de eurozone moet anders worden ingericht (bijvoorbeeld Neuro-Zeuro)
Jan Riemens 2
Thomas BollenGerrit Zeilemaker 6
Fred van SasGuido60 4
Bart Klein Ikink 6
De beste maatregel is dan ook het stil liggende geld zwaar te belasten aan 10%-12% per jaar zodat investeerders bereid zijn het tegen negatieve rente uit te lenen aan overheden, mensen en bedrijven.
De rente gaat dan misschien naar -5% tot -7% maar de economie zal niet instorten. Alleen dit gaat echt zoden aan de dijk zetten.
Opkopen obligaties door de ECB is dan niet nodig. Beleggers zijn dol op obligaties aan -5% als centrale bank geld -12% rendeert.
Ik weet dat niemand naar mij wil luisteren maar ik zeg het toch maar even ;).
Thomas Bollen 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Thomas BollenEn als overheden tegen -5% kunnen lenen dan kunnen ze eventueel ook kleine spaarders compenseren als dat het allerbelangrijkste zou zijn.
Misschien is dat inderdaad belangrijker dan zorg en basis voorzieningen. Of dat zo is, laat ik graag aan de politici in Den Haag over.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkAlle maatregelen zijn erop gericht de consumptie aan te wakkeren. Maar wij willen niet steeds meer consumeren om het geldstelsel in stand te houden. Op een gegeven moment is het wel genoeg. Er zijn grenzen aan de groei en die grenzen zijn al een tijdje bereikt. Vanuit verschillende kanten wordt nu geageerd tégen groei: klimaat, vervuiling, geopolitiek.
Wanneer daalt het besef nu eens in dat de huidige manier van geldschepping (geldcreatie door kredietverlening belast met rente waardoor een eeuwige groei van schuldenberg nodig is) aan zijn einde is gekomen? Ik heb niet uitbundig geleefd en heb wat spaargeld opgebouwd voor wanneer ik niet meer werk. Jij vindt dat ik dat spaargeld maar risicodragend in de economie moet gooien en anders maar 10% daarvan jaarlijks mag inleveren? Om wederom de consumptie aan te wakkeren die we nu juist niet willen? Dat is toch een doodlopend spoor?
We moeten af van eeuwigdurende groei. De enige manier om dat te bereiken is dat we af moeten van geldcreatie d.m.v. kredietverlening.
Bart Klein Ikink 6
Henk ZoerDe maatregelen die nodig zijn om de planeet te redden zijn alleen uitvoerbaar met negatieve rente.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Bart Klein IkinkMet een geldstelsel beheerd door het collectief kan je heel gericht je economie sturen zoals het collectief wil: goede zorg, energietransitie, wat je wilt. Waarbij spaargeld ook nog eens zijn waarde behoud.
Heb jij geen spaargeld?
Bart Klein Ikink 6
Henk ZoerDe sancties maken het erger dan het is, maar het is onverstandig om het mislukken van een slecht idee te wijten aan tegenwerking.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkIn de tijd van Chavez was Venezuela redelijk welvarend. Pas toen de Amerikanen sancties gingen opleggen (na de nationalisatie van de oliemaatschappijen daar, de opbrengst van de olie zou toch eens ten goede komen aan de bevolking) kwamen de problemen. Het systeem in Venezuela was niet slecht, althans zeker niet slechter dan ons doorgeslagen kapitalisme. Er is geen slecht idee mislukt in Venezuela, een goed idee is door het westen de nek omgedraaid.
Bart Klein Ikink 6
Henk ZoerHet doorgeslagen kapitalisme is niet op te lossen met communisme en nationalisaties.
Dat vergt een andere aanpak.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkRusland is op dit moment goed bezig onafhankelijk van het Westen te worden. Reden voor het Westen om een mega media-offensief tegen Rusland te voeren. Gisteren nog door Reuters.
Rusland is door Yeltsin aan het westen verkwanseld, Putin draait het terug. Uiteraard tegen het zere been van het westen, vandaar het media-offensief.
Maar als je je laat informeren door Nu.nl, NRC, FD en dat soort media dan wordt je niet wijzer.
C. Tamsyn 4
Henk ZoerInderdaad, we moeten gedwongen anti-Rusland en pro-Amerika wezen. terwijl ik Amerika meer vrees dan het hele Rusland.
De hele mainstream media gooit ons dood met anti-Rusland propaganda.
De mainstream media gaan veel te gemakkelijk mee met de vijandbeelden die de politiek hanteert. Er is altijd wel een ''monster'' in de aanbieding. Naarmate de vijand gevaarlijker wordt afgeschilderd, neemt de bereidheid toe onder de bevolking om ten strijde te trekken.
De gebruikelijke procedure is dat journalisten politici napraten en vervolgens elkaar weer napraten. We horen politieke journalistiek vaak meer over wat een politicus vindt, meent en ervaart, dan over politieke feiten en hun achtergronden.
Het probleem is: de grote leugenaars zijn nieuws, ook al hebben zij niks nieuws te vertellen. Zij krijgen steeds weer een ruim podium. Zij hebben een oneindig groter bereik dan hun critici. Alles wat Donald Trump roept is nieuws. Ongeacht of het waar is wat hij zegt.
Bart Klein Ikink 6
C. TamsynC. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkNog nooit naar gekeken ,erger nog nooit van gehoord mijn beste man.
C. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Henk ZoerIn mijn geval is dat kapitalisme waar dat het beste werkt en socialisme waar dat het beste werkt, maar dat binnen het raamwerk van de grenzen van de Aarde.
Maar zonder negatieve rente zal het nooit wat worden.
Bovendien is Putin geen socialist. En media interesseren mij weinig.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkHoe we dat moeten bereiken daar verschillen we van mening. Ik heb nog steeds niet het licht van negatieve rente gezien. Ik kan me daar niets bij voorstellen. Het zal op korte termijn een crisismaatregel kunnen zijn, maar treft ieder zijn spaargeld. De oplossing die ik zie is geldschepping door de democratie waarbij de geldhoeveelheid ontdaan wordt van de rentelast.
En Putin is een dictator. Die grote populariteit geniet onder de bevolking.
Een goede dictatuur is beter dan een slechte democratie.
Bart Klein Ikink 6
Henk ZoerDat vonden de Duitsers ook in de jaren '30.
Maar ik ben niet verbaasd dat jij dit vindt.
Henk Zoer 7
Bart Klein IkinkC. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkU zegt eigenlijk wat mij het beste uitkomt, maar een echt antwoord geeft u niet.
Dat Poetin geen socialist is dat is waar, ik als oude CPNer heb bij socialisme een heel ander gedachte/vormgeving bij.
Maar in welke hoek zet u Trump? als we het dan over raamwerken hebben? hoe vult u dat in?
Bart Klein Ikink 6
C. TamsynWat is redelijk? Dat dat kan hopelijk democratisch worden bepaald.
Wat zijn de grenzen van de Aarde? De grenzen van de Aarde zijn een dictatuur.
C. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkGoed antwoord want een dictatuur is wel het laatste waar we om verlegen zitten.
Persoonlijk zie ik Trump toch wel als een schreeuwend ''dictator''tje, zonder sturing was deze man totaal losgeslagen.
Bart Klein Ikink 6
C. TamsynDus jij wilt een grotere planeet Aarde? Laten we er over stemmen en als de meerderheid vóór is dan maken we de Aarde Groter ;).
C. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkWat zijn de grenzen van de Aarde? De grenzen van de Aarde zijn een dictatuur.
En dan komt u met een antwoord op u eigen vraag?
Dus jij wilt een grotere planeet Aarde? Laten we er over stemmen en als de meerderheid vóór is dan maken we de Aarde Groter ;).
Kunt u zichzelf nog volgen met dit antwoord? ik niet sorry met alle respect!
Bart Klein Ikink 6
C. TamsynDat was een merkwaardige reactie vind ik, met alle respect, en dat probeerde ik duidelijk te maken.
We kunnen ook gaan stemmen over natuurwetten zoals de zwaartekracht. Zwaarlijvige mensen zullen mogelijk vinden dat die best wel wat minder kan.
Een beetje humor in barre tijden ;).
C. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkGerrit Zeilemaker 6
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Gerrit ZeilemakerHier is de info: https://www.naturalmoney.org/full-theory.html#hips
Bovendien als de rente niet onder nul kan, zullen schulden onbetaalbaar kunnen worden bij nul of negatieve groei.
Gerrit Zeilemaker 6
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Gerrit ZeilemakerDe economie moet blijven draaien, ook als het kapitaal niet meer groeit.
En om de accumulatie te beëindigen heb je negatieve rente nodig, of je wilt communisme (dus geen markt meer en dus ook geen markt voor geld en kapitaal).
Geld moet circuleren en niet ophopen. Een negatieve rente helpt daarbij.
Gerrit Zeilemaker 6
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Gerrit Zeilemakerhttps://www.naturalmoney.org/explanation.html#wimo
En waarom we eigenlijk niet zonder banken en geldschepping kunnen:
https://www.naturalmoney.org/explanation.html#wdbd
China bouwt enorme steden waar niemand woont omdat er geen markt is die dit soort waanideeën corrigeert.
Over verspilling gesproken.
Maar de economie kan best verder draaien zonder onzinnige investeringen. Dat kan met negatieve rente:
https://www.naturalmoney.org/blog/180619.html
Gerrit Zeilemaker 6
Bart Klein IkinkMartien van Dongen 4
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Martien van DongenAls je verspilling wilt stoppen, en je serieuze beperkingen gaat opleggen, zullen rendementen en daarmee de rente onder druk komen.
Als je dan nog iets van een markteconomie over wilt houden, moeten de rentes ook onder nul kunnen.
Negatieve rentes zijn dus randvoorwaarde voor een duurzame economie.
Eigenlijk is deze crisis een testcase. Nu is een groot deel van de verspilling gestopt. Vliegtuigen staan aan de grond. Niet essentiële fabrieken worden stil gelegd.
De overheid moet nu lenen want belasting inkomsten vallen weg. Dit is misschien enkele maanden vol te houden.
Als dit langer duurt, moet je haast wel geld aan de zijlijn gaan belasten met negatieve rente, zodat essentiële diensten in stand gehouden kunnen worden.
Martijn van den Enden 7
Bart Klein IkinkOverigens is de ECB niet alleen gestart met opkopen om Italië te helpen maar ook om de euro te devalueren. Die steeg enorm nadat Trump de rente verlaagd had.
Co Pater 7
Henk ZoerHelemaal mee eens Henk.
Het is ook uiterst opvallend dat figuren zoals ondere andere Bezemer, juist nu hun blinde geloof opgeven. De onbetwistbare waarheid van Geld = schuld en het kan niets anders dan dat zijn, wordt nu over de schutting gegooid. Opeens is er het geloof in schuldvrij helicopter geld. Het kan verkeren.
Henk Zoer 7
Co PaterCo Pater 7
Henk ZoerDiep van binnen weet Bezemer echt wel dat hij vastzit in blind geloof, omdat dat ook de machtpositie van banken is. En breng daar maar eens wat tegen in.
Dit systeem is op zijn einde, en dit besef krijgt nu ook bij hem steeds meer ruimte op zijn harde schijf.
Gerard van Dijk 6
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Gerard van DijkEr zit wel een een adder onder het gras. Reken niet op inflatie op maar op deflatie. Dus de geldhoeveelheid neemt af en het geld wordt meer waard.
Dus lach nu maar. Maar realiseer je wel dat er een financieel kanon gemaakt kan worden dat elke crisis aan kan. Dus als dit uit de hand loopt...
Henk Zoer 7
Gerard van Dijksquarejaw 5
Henk ZoerHenk Zoer 7
squarejawC. Tamsyn 4
Henk ZoerHet slaat dus ook in de hersenen, erger daar begint het, goed over nagedacht Cor Ona.
Gerrit Zeilemaker 6
Thomas BollenDe biljoenen van de centrale banken gaan nu al voor een (korte) opleving van de beurzen zorgen en zullen de problemen alleen maar verdiepen.
Als tijdelijke overbrugging voor ieder gezin drie maanden lang duizend euro op de rekening, lijkt mij een uitstekende en noodzakelijke oplossing!
Waarom de rijke beleggers uit de zorgen helpen en de gewone werkers niet!
Ad Van Heeswijk 6
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Ad Van HeeswijkJan Ooms 10
Thomas BollenAlles ligt stil, waarom wordt de beurshandel dan niet stilgelegd. Die doet nu nog veel meer kwaad dan normaal. Die handel is sowieso al helemaal losgezongen van de reële economie. En in deze tijd van verplichte sluitingen en lock-downs past dan toch in het geheel geen beurshandel meer?
Mensen worden alleen maar nóg banger gemaakt dan ze al zijn en het werkt bovendien dat vreselijk egoïstische hamsteren in de hand.
Martijn van den Enden 7
Jan OomsThomas Bollen 7
Jan OomsWim Verver 5
Bart Klein IkinkWim Verver 5
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Wim VerverDus als je mensen kent die het kunnen begrijpen, stel ze dan op de hoogte.
Misschien komt het voorstel dan ooit op het bureau van een centrale bank medewerker.
[Verwijderd]
Een totaal nieuwe wereldorde is er nodig.
Bv een ombuiging over jaren die alle grond in eigendom nationaliseert en tot erfpacht uitgeeft aan gebruiker. Altijd eindigend bij overlijden van de pachter. Erfrecht prima maar het successierecht op 95% te stellen. Dan heeft het meerdere bezit vormen dan eigen behoeften geen enkele zin meer. Zou zomaar kunnen dat de wereld genoeg biedt voor iedereen.
Henk Zoer 7
[Verwijderd]Teunis J. Dekker 2
Henk ZoerHenk Zoer 7
Teunis J. Dekker[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd]Heel concreet en binnen een half jaar te realiseren.
Rob Klerks 4
[Verwijderd]Het is in het leven geroepen als hulpmiddel, maar wordt het zo gebruikt? Mijns inziens niet.
Er zijn geen visionairs meer die het beste voor hebben met de bevolking we zitten opgeschept met veredelde managers, die elke euro nalopen.
Er was een tijd waarin de noden van de samenleving voorop stonden. Daar moeten we naar terug.
Wat zijn de noden van de bevolking, hoe kunnen we ze helpen. Dan ga je bekijken wat het kost.
Dan kun je ook als bevolking bedenken hoe die zware last gezamenlijk gedragen kan worden.
We hebben omdenken nodig, iedereen holt achter het geld aan, zonder gezond verstand.
De geldwolven zijn de 1e die klaar staan om hun hand op te houden. En ze vinden gehoor.
Terwijl de echte slachtoffers zijn te vinden onder de mensen op de werkvloer.
De rijkste 10% van de wereld bezitten 80+% van de wereldse gelden, tijd dat zij worden aangesproken op bijdragen aan de maatschappij.
Zij zijn rijk geworden dankzij de mensen op de werkvloer, dus is het niet meer dan fatsoenlijk dat ze nu helpen.
Maar daar zijn de veredelde managers niet van.
Roland Horvath 7
Als consumenten of ondernemingen vooral MKB in geld moeilijkheden raken moeten ze krediet krijgen of een verlenging van de duur van hun krediet van de banken. De banken dienen daar voor.
De ECB geeft wel helicopter geld aan GMO, banken en staten via het opkopen van obligaties.
Een ongepaste, nutteloze maatregel, die zijn doeleinden niet bereikt. Er zijn alleen negatieve gevolgen: ontwaarding van de euro, de rijken rijker.
Dat de spread, het rente verschil tussen EU staten, zou toenemen zonder, is dan maar zo als er geen opkoopprogramma is. De 750 miljard voor het PEPP is een gevolg van een totaal onbegrip over wat de economie is namelijk van een overschatting van de mogelijkheden van het monetaire. Of is het een welbewust streven om banken en superrijken gratis helicopter geld te geven. Het is én onbegrip én corruptie. De chef van de ECB is een juriste, niet professioneel.
Een middel om de spread gelijk te maken is alle obligaties laten uitgeven door de EU overheid bijvoorbeeld de ECB. Of een andere instantie.
Maar de EU is blijven hangen in een zeer zwakke en abnormale confederale alias intergouvernementele staatsstructuur met de bedoeling de GMO, de lobby's te laten regeren in plaats van de burgers.
De Raad wordt niet verkozen bvb. 4 leden per staat, de Commissie komt niet voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals iedere regering gevormd wordt in alle EU staten. In plaats daarvan is de Commissie een samen getrapte, niet ideologische verzameling van afdankertjes van de staten, die dan meestal een bevoegdheid krijgen waarin ze niet professioneel zijn. De resultaten zijn ernaar. De Commissie is niet ideologisch dus neemt ze altijd de neoliberale ideologie van de GMO en lobby's over.
En er zijn geen EU rechters van Eerste Aanleg. Er is alleen het Hof in Luxemburg.
Gerrit Zeilemaker 6
Roland HorvathWim Verver 5
Gerrit ZeilemakerSicco Kamminga 4
Roland HorvathHenk Zoer 7
Wederom dank voor dit artikel.
Je schrijft:
'helikoptergeld is vergeleken met lage rente en opkoopprogramma’s veel effectiever om de inflatie omhoog te stuwen naar 2 procent (het officiële doel van centrale banken).'
Ik neem aan dat dat een slip of the pen is? Het mandaat voor centrale banken is monetair beleid voeren op basis van prijsstabiliteit. Prijsstabiliteit betekent dat wanneer een brood nu 2 euro kost, het over tien jaar nog steeds 2 euro kost.
Maar centrale banken 'vertalen' dit mandaat naar een inflatiedoel van 2%. Dat is dus niet het officiële doel. Dit vertalen naar 2% inflatie doet immers de prijs van het brood stijgen. Verre van prijsstabiliteit dus. Het doet je spaargeld verdwijnen met 2% per jaar. Pure diefstal van de centrale banken.
Die inflatie van 2% die nagestreefd wordt door de centrale banken heeft slechts één doel: het in stand houden van het geld=schuld principe waarbij de banken spekkoper zijn en gemakkelijk aan geldcreatie verdienen. Het heeft niets te maken met monetair of economisch beleid.
Willen we geen herhaling van 1929 dan móeten we heel snel het geld=schuld principe afschaffen. We moeten de geldschepping naar het publieke domein halen waarbij de geldschepping in het teken moet staan van echte prijsstabiliteit en nieuw geld aangewend mag worden om bepaalde waarden (door ons als democratie bepaald) na te streven. Bijvoorbeeld genoeg IC-bedden in ziekenhuizen. Of voldoende medicijnverstrekking zonder dat commerciële partijen daar de zeggenschap over hebben. Dát zijn de veranderingen die we zo snel als mogelijk moeten realiseren.
Pieter Jongejan 7
Henk ZoerCreative destruction (Schumpeter( is de aangewezen oplossing om van de huidige schuldeneconomie af te komen. Helikoptergeld is gif, omdat het tot geldontwaarding leidt en de gewone man/vrouw de rekening laat betalen. (In de Frankfurter Allgemeine Zeitung staat een hoofdartikel waarin wordt uitgelegd waarom helikoptergeld een verkeerd medicijn is)
Het is belangrijk dat er tegenwicht wordt geboden aan het nepnieuws dat door RTLZ wordt verspreid dat we monetaire financiering nodig hebben om uit de financiële problemen te komen. Uiteraard moeten bedrijven financiële steun krijgen, maar dit moet niet gratis zijn, want gratis geld (gratis energie) bestaat niet. Monetaire financiering betekent dat de gewone man via zijn pensioenfondsen de vermogensverliezen van de speculanten moet aanzuiveren.
De Nederlandse financiële sector heeft de meeste vorderingen op het buitenland van alle Eurolanden muv Luxemburg. Daarom steunt Nederland de bankenunie en daarom dreigt de 1700 miljard aan Nederlands spaargeld gebruikt te worden om Nederlandse en buitenlandse speculanten van hun verliezen af te helpen en zelfs extra speculatiewinst te laten maken. De aandelenkoersen van de financials laten immers de grootste fluctuaties zien. Een klein kind laat je op de blaren zitten, maar RTLZ wil speculanten met derivaten in de watten leggen met een pleidooi voor helikoptergeld. Dan leert de financiële sector het nooit. De wereld heeft financiële stabiliteit nodig en geen financiële instabiliteit. Financiële stabiliteit herken je aan een constante lange reële rente van ongeveer2%. Speculeren wordt dan risicovoller en zal dan afnemen.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanAls je wilt weten hoe we de zaken moeten aanpakken, hier kun je je verdiepen hoe het beter kan:
https://onsgeld.nu/geld-kan-beter/
Geldschepping voor het algemeen belang, niet alleen voor de financiële sector en de rest uitbuiten.
Gerrit Zeilemaker 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Gerrit ZeilemakerMartijn van den Enden 7
Pieter JongejanHet probleem met helikoptergeld is natuurlijk dat het tot politieke en machtsvraagstukken leidt. Wie mag beslissen dit geld te verstrekken? Bij wie komt het terecht? En het risico is ook dat overheden en de ECB steeds meer met elkaar verweven raken en begrotingstekorten weggewerkt worden met gratis geld (monetaire financiering). Voor je het weet heb je hyperinflatie en een enorme economische crisis.
Pieter Jongejan 7
Martijn van den EndenAls Nederland de gulden nog zou hebben gehad zouden de nadelen van helikoptergeld minder groot zijn. Maar door de euro en de bankenunie moeten de Nederlandse spaarders straks ook betalen voor de buitenlandse banken. De Franse en Italiaanse bevolking heeft geleerd de overheid niet te vertrouwen en heeft zijn geld in goud en onroerend goed en niet in staatsleningen/eurobonds. Nederlanders en Duitsers moeten dit nog leren.
Het grootste hedgefonds ter wereld Bridgewater (van Dalio) heeft recent voor 14 miljard aan derivaten gekocht en gokt op een waardedaling van vooral Franse, Duitse en Nederlandse aandelen (waaronder ASML). Aan het nepnieuws dat banken voldoende eigen vermogen hebben kun je veel geld verdienen. Vooral als regeringen achter de feiten blijven aanlopen.
jan 655 1
De lasten over die periode zijn fors gestegen voor de burger , 80% van de bevolking?
De reele bestedings ruimte voor de burger is de afgelopen > 10jaar fors gedaald door beleid kabinetten Rutte en DNB. De schulden bij de bevolking is groter dan ooit.
Het is nu tijd om een zelfde bedrag in te zetten voor lasten verlaging voor de 80% van de bevolking , gefaseerd, dit zal leiden tot een een economie die evenwichtiger is en eerlijker. Het rentebeleid van de ECB en DNB zal zonder de oneerlijke stimulans (te lage rente) ook de landen in Europa activeren hun beleid aan te passen. Het lage rentebeleid was/is een beloning om niets te doen om hun economie aan te passen.
Jordy Willems
Veel dank voor je snelle opening van de financieel-economische zijde van het debat!
Het is inderdaad goed om te beseffen dat de huidige vormen van helikoptergeld (Hong Kong) vanuit de kapitaalmarkt gefinancierd wordt. Het voorstel om dit middels QE te doen, en dan met name via de creatie van 'digital cash' heeft meer potentie.
Maar de voorstellen van Keen etc. vereist dan wel dat dit geld wordt geoormerkt, zodat de besteding ervan gestuurd kan worden. Dan sla je drie vliegen in één klap:
- Stimuleren van de vraag (ná de lockdown-fase uiteraard)
- Afbouwen van de schuldenberg (wanneer je verplicht eerst schulden af te betalen)
- Verduurzaming van de economie (wanneer je onduurzame bestedingen verbiedt)
Oormerken van digital cash zorgt natuurlijk wel voor een track record van bestedingen, is dat wenselijk in het kader van privacy? Of trekken we ons hier nu ook niets van aan?
Én hoe kun je eigenlijk burgers verplichten om 'schulden' af te lossen? Hoe definieer je een schuld? Wanneer dit ook consumptiekrediet betreft, is het gemakkelijk om een sluiproute te nemen als consument en je helikoptergeld stiekem tóch direct uit te geven.
Ik ben benieuwd naar je volgende artikel.
Marco Fredriks 4
Jordy Willems[Verwijderd]
Jordy WillemsHerrinner me verhalen van wat een pak koffie waard was tijdens wo2
Elmar Otter 6
Jordy WillemsPetrus Harts 3
Matthijs 11
Het probleem is dus niet per se een te kort aan geld.
De oplossing is dan ook niet 'gratis geld' uit te delen, maar juist het specifiek steunen van bedrijven die door de maatregelen in de problemen komen. Bedrijven die in de basis gezond zijn maar nu gedwongen werknemers gaan ontslaan. Voorkom dat die bedrijven omvallen door deze tijdelijke maatregelen. En voorkom dat mensen onnodig ontslagen worden.
Gelukkig dat de overheid op die twee vlakken al vergaande maatregelen neemt, zoals uitstel van belastingbetaling, Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, tegemoetkoming uit noodloket, etc.
Heb er met mijn bedrijf ook mee te maken. Omzet vanaf afgelopen zondag: nul. De enige manier om mijn werknemers -niet- te ontslaan of niet failliet te gaan is als we vergaande steun krijgen als bedrijf.
Een restaurant dat gesloten is heeft niks aan potentiele bezoekers met wat extra helikoptergeld als dat restaurant die mensen niet kan ontvangen.
Henk Zoer 7
MatthijsMartin van der Wiel 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martin van der WielMartin van der Wiel 7
Henk ZoerVaak factoren waar ondernemers (helaas) weinig tot geen invloed op uit kunnen oefenen, maar die veelal zeer negatief bijdragen aan het welzijn van een onderneming op de langere termijn.
De gemiddelde MKB-ondernemer moet gewoon keihard werken voor z'n centjes en in dit geval maar afwachten of er, nadat de belasting ontwijkende GMO wederom riant van allerlei regelingen zijn voorzien, nog een grijpstuiver voor hem over blijft.
DAT is de realiteit.
Henk Zoer 7
Martin van der WielHet is daarom dringend noodzakelijk dat de echte oorzaak van bovengenoemde, het failliete geldstelsel en een megalomaan financieel bestel, aangepakt wordt.
www.onsgeld.nu
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd]Matthijs 11
Henk ZoerVerder blijft het feit er dat de één zijn buffer de ander zijn schuld is. Dus de enige reden dat jij als persoon of bedrijf een 'spaarpotje' hebt is omdat er een ander voor exact hetzelfde bedrag in de schulden zit. Omdat die het risico genomen heeft een onderneming te starten bijvoorbeeld (zoals ik).
Daar ontkom je niet aan, gaat ook geen ander geldstelsel oplossen. Tenzij je net doet alsof geld drukken van de overheid "schuldvrij" is. Maar ik meen me te herinneren dat we die discussie al eens gehad hebben dus dat hoeven we niet nog een keer te doen ;)
Henk Zoer 7
Matthijs'Omdat die het risico genomen heeft een onderneming te starten bijvoorbeeld (zoals ik). '
Daar moet je dan even bijzetten dat jij een onderneming bent gestart door eerst te lenen. Je kunt ook een onderneming starten door eerst te sparen. Maar daar verdienen banken minder aan. Vandaar dat jij verleidt wordt te denken dat het niet anders kan dan dat je eerst moet lenen.
Matthijs 11
Henk ZoerDat "spaargeld" is per definitie door iemand in het leven geroepen door te lenen. Er is -altijd- iemand die zich in de schulden steekt. Dat kan niet anders. Ook met een "schuldvrij" geld creërend overheid die bankje gaat spelen namens ons allemaal (en dus gewoon leningen verstrekt cq schuld creëert namens ons allemaal).
Henk Zoer 7
MatthijsEen schuldvrij geld creërende overheid gaat niet voor bank spelen en verstrekt geen leningen. Bankje spelen dat doen de banken maar. Maar dan wel voor eigen risico. Voor meer informatie moet je maar op onsgeld.nu kijken.
Matthijs 11
Henk ZoerCo Pater 7
MatthijsJe begrijpt nog steeds niet ( na al die jaren ) dat geldschepping en geld uitlenen twee verschillende zaken zijn, die alleen als overeenkomst hebben dat ze verwant zijn aan het economisch leven.
ALs je dit soort simpele onderscheidingen weigert in te zien, dat valt er verder ook niet veel meer te zeggen inderdaad.
Ook het feit dat spaargeld geleend geld moet zijn is ook gewoon onzin, want dat is geheel afhankelijk van de wijze waarop geldschepping plaatsvind. En zoals je zou moeten weten, is dat een democratische keuze die niet op voorhand vastligt.
Matthijs 11
Co PaterMaar wat ik zeg is twee dingen:
1/ binnen het -huidige- systeem wordt nagenoeg alle geld als krediet door het private bankensysteem gecreëerd. Dat is bewust zo opgezet, juist om overheden hun 'geldpers' te ontnemen.
2/ op wat voor manier je 'geld' ook creëert, het is per definitie altijd een claim op hetgeen waar het echt om gaat (en in die zin "schuld"): de goederen en diensten die geproduceerd worden in een samenleving. Je kunt als overheid wel leuk schuldvrij geld drukken, maar dan heb je niemand rijker gemaakt (zie weer Zimbabwe etc). Als er in een land nu voor 600 miljard aan goederen en diensten geproduceerd worden, en er is door het bankensysteem 600 aan geld gecreëerd, kun je als overheid wel nog eens 600 extra bijdrukken, maar dan heb je alleen maar de waarde van dat bestaande geld gehalveerd. Vandaar dat nagenoeg alle landen/muntsystemen in de wereld langzamerhand gegroeid zijn naar hetzelfde private banken geld systeem. Uitgezonderd noodsituaties zoals een oorlog of misschien nu de corona crisis, waarin de overheid even op het economisch gaspedaal moet drukken, werkt zo'n privaat systeem gewoon het beste.
Dus jij zegt: het is allemaal onzin, dat schuldgeld van banken, laten we de overheid gewoon geld laten drukken. Dan is dat een -politiek- pleidooi voor een heel specifieke andere inrichting van het monetair systeem. Prima, maar ga niet beweren dat dat "schuldgeld" maar "onzin" is. En ga vooral niet beweren dat ik het niet begrijp. Ik begrijp het heel goed Co.
Co Pater 7
MatthijsHeel veel discussie is gegaan over de vraag: wat is geld ( ook een item bij Niko Roorda )
Jij hebt een uitgesproken voorkeur om het systeem te houden zoals het nu is. Die voorkeur staat echter los van de definitie wat geld is, alhoewel die definitie maar beter bij je voorkeur kan aansluiten. Het is dan echter geen objectieve en waarheidszoekende manier van doen.
Maar laten we het simpel houden.
Het feit dat je erkent dat geld schuldvrij kan zijn heeft uiteraard gevolgen.
Een heel duidelijk gevolg is namelijk dat jouw definitie van geld ( Geld = schuld ), hiermee dus onjuist blijkt te zijn. Ik heb je al eens uitgenodigd om een goede wel kloppende definitie te formuleren, maar dat zat er niet in.
De Draai van Bezemer houd in dat hij afstapt van de definitie Geld = schuld. Vroeg of laat had hij dat toch wel moeten doen omdat die definitie niet waar is. Nieuwe inzichten sinds 2012 laten zien dat die definitie onjuist is. Los van het feit dat het een uiterst vage definitie die feitelijk niets zeggend is.
Matthijs 11
Co PaterJij bent het die de boel verdraait. Echt onmogelijk om met jou een zinnige discussie te voeren.
Co Pater 7
MatthijsDat is ook altijd mijn insteek geweest. Je beschuldiging neem ik dan ook niet serieus.
Geld = schuld is wel degelijk onzin gebleken.
Matthijs 11
Co PaterHet hele geldsysteem in de wereld is gebaseerd op kredietverlening door banken. Iedere euro op jouw bankrekening is ontstaan door schuldcreatie bij een bank. Zoals al zo vaak uitgelegd is dit volkomen normaal en bestaat dit principe al duizenden jaren.
Dus wat ik doe is het huidige systeem beschrijven, ik beschrijf de realiteit. Dat kun je daarom niet afdoen met: “Geld = schuld is wel degelijk onzin gebleken”. Hoe kan de realiteit nu onzin zijn? Die euros op je bank zijn toch echt, daar koop je toch echt dingen van?
Dat jij een andere inrichting van het geldsysteem bepleit is jouw goed recht. Of zo’n alternatieve inrichting een beter resultaat oplevert valt over te twisten. En het is een politieke kwestie welk systeem je voorkeur heeft. Van communistische staatsbank systemen tot ultra libertaire systemen en alles er tussen in. Een socialist zal een andere inrichting willen dan een conservatief.
Naar mijn mening is het principe van -dekking- van geld door schuld, zoals dat nu nagenoeg overal in de wereld toegepast wordt, een goed principe. Juist door die dekking met schuld heeft geld waarde. Er valt in de details genoeg te verbeteren. Maar het basis idee van dekking door schuld, is een goed principe.
Samenvattend: prima als jij persoonlijk denkt dat een andere inrichting van het systeem misschien beter zou werken. Maar stop met zeggen dat ik het niet snap, dat wat ik zeg “onzin” is, etc. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat je op de man speelt in plaats van gewoon inhoudelijk je eigen mening geven.
Co Pater 7
MatthijsVragen naar kennis, zoals: wat is geld, is niet een vraag naar realiteit toen of nu. Dit onderscheid gooi je door elkaar heen. Je gaat al in de fout door te stellen: dat de huidige realiteit van geldschepping al duizenden jaren bestaat. Begrijp je dan niet dat dit gewoon onjuist is en daardoor ook geen kennis. In de geschiedenis zijn er vele systemen geweest die verschillende vormen hebben gehad. Ook systemen die gebaseerd zijn op een verkeerde kennis over wat geld is, enz. enz.
Jij doet voorkomen alsof het altijd al hetzelfde geweest is. Daar zit je makke. Ik heb je ook gewezen op bijvoorbeeld het boek van Felix Martin. Waar het bewijs wordt geleverd dat het toch anders is als jij denkt. Het punt is dus niet dat de realiteit onzin is, jouw kennis klopt niet.
Als ik dus zeg dat de definitie Geld = schuld onzin is dan bedoel ik niets anders dan dat het gewoon valse kennisretoriek is, die niets verheldert. De definitie heeft geen enkele wetenschappelijke dan wel economische waarde. Van “deskundigen” zoals Bezemer mag je meer verwachten dan zo’n betekenisloze en verhullende uitspraak.
Je haalt fictie en echte kennis door elkaar en geeft er zelf al een voorbeeld van met: Naar mijn mening is het principe van -dekking- van geld door schuld, zoals dat nu nagenoeg overal in de wereld toegepast wordt, een goed principe. Juist door die dekking met schuld heeft geld waarde.
De waarde van geld heeft niets, maar dan ook niets met leningen van doen. Geld krijgt zijn waarde door wetgeving en vertrouwen in het systeem en elkaar. Geld is gelinkt aan economische activiteit en niet aan het lenen van geld.
Bovendien is de keuze voor een ander systeem niet zomaar een blinde keuze conform iemands voorkeur. Een dergelijke keuze moet voldoen aan ethische en rechtvaardige eisen die een democratie ( mag ik hopen ) zichzelf stelt. Dat is zijn sociale verantwoordelijkheid.
Matthijs 11
Co PaterCo Pater 7
MatthijsWe lopen als altijd vast op het vlak van kennis.
Sterkte met je bedrijf in deze moeilijke tijden.
Matthijs 11
Co PaterMatthijs 11
Co PaterMartijn van den Enden 7
Matthijs