
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
Corruptie: Renault-dealer VKV betaalde lease Audi A5 defensie-ambtenaar
Twee hoge officieren en twee burgermedewerkers van Defensie zijn geschorst vanwege mogelijke corruptie bij voertuigleveranties. Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat de hofleverancier van Renault een privé-auto afloste van de geschorste wagenparkbeheerder Jacques H.
Renault-dealer Van Kerkhof & Visscher Groep (VKV) heeft bijna een jaar lang de luxe lease-auto van Jacques H., de hoofdverantwoordelijke over de 6000 personenvoertuigen van Defensie, betaald. Dat blijkt uit een rekeningoverzicht in bezit van Follow The Money. De betalingen worden bevestigd door de leasemaatschappij. In 2011 werd burgermedewerker Jacques H., de wagenparkbeheerder die verantwoordelijk was voor de 6000 voertuigen van Defensie, al geschorst na een publicatie in de Telegraaf. Daarin werd beschreven hoe H. gratis rondreed in een Audi. H. zit tot op de dag van vandaag thuis. Wie de betalingen voor deze Audi verrichtte was vooralsnog niet duidelijk. Woensdagavond werden al twee hoge officieren en twee burgermedewerkers van Defensie geschorst vanwege mogelijke omkoping. Eerder deze week werd ook bij de inkoopafdeling van de politie een vijftal op non-actief gezet.
Omkoping
Het rekeningoverzicht in het bezit van Follow the Money biedt inzage in de kasstromen van de driejarige overeenkomst die H. afsloot bij het bedrijf Van Mossel Leasing. De lease betrof een Audi A5 ter waarde van circa zestigduizend euro. Vanaf januari 2008 maakte H. vanaf zijn eigen rekening maandelijks het verschuldigde leasebedrag over van €700,02. Vanaf 10 november 2010 kwam daar verandering toen de betalingen opeens door het autobedrijf VKV over werden genomen. Uit het rekeningoverzicht blijkt dat VKV in totaal tien facturen (totaal €7000,20) aan Van Mossel Leasing voldoet. Eric Berkhof, de eigenaar van dealerbedrijf Van Mossel en de leasemaatschappij Van Mossel Leasing, bevestigt de betalingen afkomstig van zowel wagenparkbeheerder H. als daarna VKV. ‘Het was een financial leaseconstructie van een Audi A5 die ik aan hem heb geleverd. Wij werken met een automatische incasso en daar is tussentijds een wijziging in gebracht, wij hebben achteraf gezien dat een deel van de termijnen betaald is door VKV. Wij hebben de auto volledig betaald gekregen, eind 2011 heeft hij een slottermijn betaald, omdat hij had besloten om de auto zelf te kopen.’ Volgens Berkhof is het zeer ongebruikelijk dat een dealer de betaling van een leasecontract van een werknemer van Defensie op zich neemt. ‘Ga maar na welk merk Defensie reed, dat zijn allemaal Renaultjes geweest. Maar wij hebben netjes onze centjes gekregen, niks cadeau gegeven. Als je over fraude praat dan zou dit de auto moeten zijn, iemand anders heeft daarbij geholpen en die zal er ongetwijfeld iets voor terug gekregen hebben.’
VKV neemt de periodieke aflossing eind 2010 over van Jacques H. (het betreft dezelfde overeenkomst, het betalingsoverzicht van H. is ook in handen)
Hofleverancier Renault
Uit een door Follow The Money ingediend wob-verzoek bij Defensie blijkt dat VKV de grootste voertuigenleverancier is van het Ministerie van Defensie. De bestellingen vloeien voort uit een raamovereenkomst die de inkooporganisatie Defensie Materieel Ondersteuning (DMO) in januari 2010 aanging met Peugeot Nederland, General Motors Nederland, Pon, Ford Nederland en Renault Nederland.
Renault was het meest populair blijkt uit het wob-verzoek: in 2011 was maar liefst 68 procent van de bestelde personenwagens van Defensie een Renault. In 2012 werden er in totaal 619 Renaults – hoofdzakelijk Renault Clio’s, Megane’s en Traffic’s – besteld bij Renault-dealer VKV ten bedrage van 9,1 miljoen euro. De eigenaar van VKV, Chris Visscher, bestrijdt dat er sprake is van omkoping. ‘Wij hebben niemand omgekocht. Wij voeren een tender uit die door Renault Nederland is gewonnen. Dat doen wij omdat we gespecialiseerd zijn in het leveren van grote partijen.’ Visscher wil niet ingaan op de overname van de maandelijkse betalingen voor de Audi van Jacques H. ‘Daar kunnen we niets over zeggen.’
Geheime dienstauto?
De bestelling van de Audi bij Van Mossel lijkt ook een dubieuze oorsprong te kennen. Geconfronteerd met het rekeningoverzicht dat in handen is van Follow The Money zegt Berkhof dat had hij slechts contact had met Defensie-medewerker H. zodra er auto’s werden besteld voor de geheime dienst van Defensie. ‘We hadden al 9 auto’s voor de geheime dienst lopen, deze Audi A5 zou nummer 10 worden. Hij kwam naar me toe en zei: “we hebben weer zo’n geheime dienstauto nodig met niet-originele kentekenplaten, die hij ook daadwerkelijk vervangen heeft. Morgen heb ik de Audi nodig. Het is geheim dus tegen niemand kan je het zeggen. Kun je me helpen?” Die auto heeft hij toen meegekregen, maar na 3 à 4 weken bleek de opdracht helemaal niet vanuit Defensie te komen. We kwamen erachter dat hij er zelf in ging rijden. We hebben hem gesommeerd en toen is hij een privécontract met ons aangegaan,’ zegt Van Mossel die aangeeft dat H. de auto niet bij hem heeft ingeruild.
* * * Jacques H. weigerde zowel bij een huisbezoek als aan de telefoon commentaar te geven. Zijn advocaat Bas Martens geeft aan: ‘Wij hebben nog geen strafdossier. Er is ook nog geen vervolgingsbeslissing genomen. Op zeker moment zal cliënt misschien wel bereid zijn om commentaar te geven op vragen van de pers, maar er bestaat geen behoefte om dat nu al te doen. Inhoudelijk beperk ik mij ertoe op te merken dat u de verkeerde verbanden legt.’De woordvoerder van het ministerie van Defensie wil niet inhoudelijk ingaan op de bevindingen vanwege de lopende onderzoeken. Renault Nederland is nog niet in staat om in te gaan op de bevindingen.
dennis@ftm.nl
2 Bijdragen
JWMoscow
voorhoeve-joris
JWMoscow