
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
© Leon Mussche
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Het corruptieschandaal rondom de personenwagens van de politie en defensie breidt zich uit naar de top: ook voormalig Defensieminister Henk Kamp heeft “mazzeltjes” gekregen van Volkswagen-importeur Pon.
Het jarenlange Rijksrecherche-onderzoek naar omkoping bij de aanschaf van politie-en defensievoertuigen begint zijn hoogtepunt te bereiken. In ons dossier dat we de afgelopen jaren over deze zaak hebben gemaakt achterhaalden we dat verschillende lagere inkoopmedewerkers van politie en defensie zich op allerhande wijze lieten fêteren en omkopen — bijvoorbeeld met setjes winterbanden, tankpassen, Champions League-kaarten, cruisevakanties en kortingen voor privé-autos — door de medewerkers van Renault, Peugeot en Volkswagen-importeur Pon. Nu blijkt echter dat de verkoopinspanningen van de auto-industrie zich ook gericht hebben op de hoogste bestuurslaag: voormalig minister van Defensie Henk Kamp. Hij was bewindsman van dat ministerie in de periode 2002-2007 in de kabinetten van premier Jan-Peter-Balkenende.
Tegenaanval
Met de eerste regiezitting in zicht — 13 juni in de Rechtbank van Rotterdam — gaat de eerste verdachte ambtenaar publiekelijk in de tegenaanval. Het betreft de inmiddels ontslagen defensiemedewerker Gerard Lensvelt. In een Nieuwsuur-uitzending lichtte hij deze week zijn kant van het verhaal toe.
Lensvelt, een voormalig projectmanager bij het inkoopkantoor Defensie Materieel Organisatie (DMO), zegt in de uitzending dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd omdat hij bij de aanschaf van zijn privéauto (ter waarde van 35 duizend euro) een, naar eigen zeggen ongevraagde, korting van 236 euro heeft aangenomen van importeur Pon. Zijn raadsmannen, Michael Ruperti en Cees Korvinus, wijzen vervolgens naar de gunsten die de voormalig Defensieminister Kamp zelf heeft ontvangen. Want ook de ‘autogekke’ Kamp, de huidige minister van Economische Zaken, blijkt vergelijkbare voordeeltjes te hebben gekregen van importeur Pon.
Klassenjustitie
Zo blijkt uit een interne Pon-email die getoond werd door Nieuwsuur dat Kamp in 2006 een Audi TT had aangeschaft in Duitsland. Het betrof een privé-auto, maar opmerkelijk genoeg ging Kamp – met tussenkomst van Jacques Horsten (hoofdverdachte in de defensiezaak, zie kader) en in gezelschap van zijn chauffeur – langs bij een Pon-werkplaats om Nederlandse kentekenplaten, een Nederlands instructieboekje en Nederlandse navigatie cd-roms aan te schaffen.
Kamp, die op dat moment minister van Defensie was, betaalde de rekening zelf, maar kreeg wel een korting van 263 euro. Ook twee navigatie cd-roms ter waarde van 250,42 hoefde hij niet te betalen. De kosten daarvan werden door Pon vervolgens ‘intern gefactureerd’ — oftewel, voor eigen rekening genomen.
Het strafrechtelijke onderzoek betrof in eerste instantie 47 verdachten. Door seponeringen en schikkingen zjin er nu echter nog maar 11 verdachten over. Daarvan werkten er twee bij de politie en vier bij defensie; de overige 5 werkten bij de autobedrijven. De verdachte bedrijven zélf, Peugeot, Renault en Pon, hebben strafvervolging afgekocht via schikkingen.
De strafzaak beslaat uit een drietal hoofddossiers en spitst zich toe op de omkoping van enerzijds inkoopmedewerkers van Defensie en anderzijds die van politie. In het Politie-dossier zal de zeer omstreden aanbesteding van politievoertuigen uit 2010 de revue passeren. Deze aanbesteding, genaamd de LAPV 2010, was een 10-jarig contract voor de levering en ombouw van maar liefst 12 á 13 duizend herkenbare en onherkenbare politievoertuigen: een megacontract, ter waarde van een slordige 500 miljoen euro. Desondanks schreef er slechts één partij in op de aanbesteding: familiebedrijf Pon, importeur van onder meer Volkswagen. Wat bleek nu: andere automerken kónden helemaal niet inschrijven.
Slechts één partij schreef in op de aanbesteding van een slordige 500 miljoen euro
Het leidde de afgelopen jaren tot een niet aflatende stroom aan berichten over manipulatie en omkoping. De aanbesteding zou zijn 'toegeschreven' naar Pon; het bedrijf heeft al decennialang een hoge gunfactor bij de politie. Het rumoer rond de aanbesteding leidde tot een onafhankelijk onderzoek van de commissie-Schouten naar de rechtmatigheid van de aanbesteding; de onderzoekers kregen echter ook signalen binnen dat er omkoping plaatsvond. Het onderzoek breidde zich vervolgens uit, waardoor er ook medewerkers van Defensie in beeld kwamen.
De hoofdverdachte in het Defensie-dossier heet Jacques Horsten. Horsten was verantwoordelijk voor een van de grootste wagenparken van Nederland: de 6000 personenvoertuigen bij Defensie. Hij was dus een belangrijke decision maker die voor veel omzet kon zorgen bij automerken. In 2014 kreeg Follow the Money afschriften in handen waaruit onder andere bleek dat de leasetermijnen van de privéauto van Horsten maandenlang zijn voldaan door VKV, een van de grootste Renault-dealers van Nederland. Defensie was destijds ook een grootafnemer van Renault Clio’s.
Volgens advocaat Ruperti is er sprake van klassenjustitie: ‘Het is heel opvallend dat mijn cliënt voor 236 euro wordt ontslagen en naar de strafrechter moet, terwijl over de 250 euro van Kamp niemand praat.’ Hij verbaast zich er ook over dat de belastende email niet in het hoofddossier is opgenomen, maar ergens verstopt zit in de bijlage. In de interne email van Pon valt ook te lezen dat het contact met de minister, die als dienstauto een door Pon-geïmporteerde Audi A6 reed, gevoelig ligt. De instructies luiden: ‘We mogen absoluut niet melden of vragen aan de minister hoe zijn getunede Audi A6 het doet!’
De advocaten verbazen zich erover dat Kamp niet is gehoord als getuige of verdachte in het omvangrijke omkoopschandaal. ‘Dat lijkt op meten met twee maten,’ aldus advocaat Cees Korvinus in de Nieuwsuur-uitzending.
De verkoopmedewerkers van Pon stonden te boek als commerciële wolven
Pon buiten schot
Ondanks de speciale behandeling die Kamp kennelijk van Pon kreeg, blijft hij voor het Openbaar Ministerie buiten schot; hetzelfde geldt voor een (nog) niet bij naam genoemde legerkolonel. Ook de gulle gevers van Pon wisten geruisloos de dans te ontspringen: Pon trof eerder dit jaar met justitie een schikking van 12 miljoen euro. Daarbij ontliepen zeven medewerkers van het bedrijf verdere strafvervolging door een taakstraf te aanvaarden. Dit alles terwijl de fêteer-cultuur bij Pon hoog was aangeschreven en de verkoopmedewerkers te boek stonden als ‘commerciële wolven’.
Slechts één Pon-verdachte heeft het schikkingsvoorstel afgewezen en laat het aankomen op een strafzaak. Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de VU Amsterdam, hekelt in Nieuwsuur het gebrek aan transparantie door zo’n schikking. ‘Dan zie je als samenleving [niet] welke fouten zo’n bedrijf gemaakt heeft. En wie er waar, in welke mate, en onder wiens verantwoordelijkheid iemand heeft omgekocht.’ Het is de grote keerzijde van de Nederlandse schikkingspraktijk: het roept op zijn minst de schijn op dat regels en wetten niet voor iedereen op gelijke wijze worden toegepast.
Door de schikking van 12 miljoen euro, waarvan de hoogte al ter discussie is gesteld, kan Pon ook weer zonder verdere zorgen meedoen aan de nieuwe aanbesteding van de politievoertuigen. Het vakblad Automotive Management wist vorige week echter te melden dat Mercedes de grote winnaar is van de nieuwe aanbesteding van opvallende politievoertuigen. Het lijkt er dus in ieder geval op dat de hegemonie van Pon zijn langste tijd heeft gehad.
31 Bijdragen
Mitch Stuntpiloot 2
Peter Urbanus 5
Dennis Mijnheer 4
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
Rein van Gisteren 3
Wouter de Heij 5
Markdraaier 7
Wouter de HeijLydia Lembeck 12
Wouter de Heij[Verwijderd]
Wouter de HeijMarla Singer 7
Ook waar Minister Hennis zich nu begeeft is ook zo'n 'dingetje'.
Fred Raaks 5
Je moet als Minister van het betrokken ministerie (Defensie) toch alle schijn van omkoping of ten minste gunstig stemmen vermijden.
Helaas is het morele kompas van vele VVD politici compleet verkeerd afgesteld, wat hier onlangs eens te meer werd bevestigd. Net zoals Keizer is Kamp zich geen moment bewust dat hij iets verkeerd heeft gedaan.
[Verwijderd]
Fred RaaksPeter Zwitser 9
Fred Raaks 5
Peter ZwitserJohn Law 10
Fred RaaksLydia Lembeck 12
John LawJan Smid 8
Fred RaaksJohn Law 10
Kamp zal dat natuurlijk allemaal wel nodig hebben : de grond trilt onder de voeten bij elk bezoek aan Groningen. Ja, verdomd... maar zo voelt hij de ellende alwéér niet!
Dan maar rechtsomkeert weer terug naar Den Haag. Goede dingen doen, enzo. "Henry, draai maar aan je rad van fortuin". (Ja : DIE chauffeur.)
Lydia Lembeck 12
John LawHenk Eleveld 4
Een busje huren om zijn motor mee te nemen op kosten van de Overheid, een ritje in een nieuwe auto ritselen etc etc.
Past naadloos in het Keizersverhaal. Deze malloot heeft zich zelf volgens bronnen aangemeld als informateur!
Nu hard ingrijpen, als er dan geen vervolging komt, dan maar de stap naar aftreden omdat de schijn van zelfverrijking niet weg te poetsen is door alles vergeten te zijn. Hopelijk is er in het oosten des lands een instelling voor demente mensen die Kamp wil opnemen.
Lydia Lembeck 12
Henk EleveldEveline Bernard 6
"Hij verbaast zich er ook over dat de belastende email niet in het hoofddossier is opgenomen, maar ergens verstopt zit in de bijlage."
Het verbaast mij niet. Het maakt me wel kwaad!
Het is een groot probleem dat het OM nog niet verplicht is een index
(van alle stukken: naam, omschrijving, bron, datum van toevoeging, etc.)
op het dossier te houden. Althans, toen ik werkte voor automatisering van het OM was het er niet en ik heb niet gehoord dat er iets is veranderd.
Omdat er geen index is kunnen bewijzen verdwijnen of verschijnen naar gelang het de betrokken OM-medewerkers belieft.
Een enorm gat in ons rechtssysteem! Stimuleert de corruptie en het handjeklap.
Dit probleem heeft al heel wat vervolgingen op onnavolgbare wijze doen eindigen.
Dit ontbreken van de verplichte index op OM-dossiers is een artikel van een onderzoeksjournalist waard..
Dennis Mijnheer 4
Eveline BernardBedankt voor de aanvullende bijdrage. Houd het zeker in gedachten.
Groet
Dennis Mijnheer
Martinus de Borst 2
Conclusie: Kamp kan dus geen commissaris bij Shell/NAM meer worden. Want dat er pek (olieprodukt) aan hem kleeft, is mij wel duidelijk.
Lydia Lembeck 12
Martinus de BorstJitze Jongsma 11
Ik ieder geval ben ik van mening dat het beter is te focussen op kwesties met een wat grotere omvang. Per slot van rekening zijn er zoveel situaties waarin garagebedrijven dit soort kleine kortingen geven (op vaak ook redelijk absurde prijzen) dat dit moeilijk op corruptie kan worden teruggevoerd.
Dennis Mijnheer 4
Jitze Jongsmamvg Dennis Mijnheer
Lydia Lembeck 12
Dennis MijnheerHet wordt straal genegeerd door zowel de MSM, als de politiek. Verbijsterend.
marcel 7
Lydia LembeckNRC geeft (in mijn ogen terecht) ruime aandacht aan dit dossier, zie o.a.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/02/aparte-vering-voor-minister-kamp-10901184-a1561583 en https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/05/jemig-dacht-hillen-die-man-kan-zich-nooit-verweren-10938727-a1561760
Lydia Lembeck 12
marcelMaar over het algemeen is er nauwelijks aandacht aan geschonken. Dat vind ik echt verbazingwekkend.
Jacob 5
In BNR’s Nationale Autoshow vertelt Henk Kamp welke auto’s hij privé rijdt: een Audi en een… Mercedes! Toeval?
https://www.bnr.nl/radio/bnr-nationale-autoshow/10318329/17-februari-henk-kamp-simracing-en-twingo-gt
(vanaf minuut 14)