
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© CC0 (publiek domein)
Meer bouwen gaat de oververhitting op de huizenmarkt niet oplossen (ook al roept het CPB van wel)
‘Aanbod, aanbod, aanbod’: volgens de bestuurders van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau is meer huizen bouwen hét recept om de oververhitting op de huizenmarkt aan te pakken. Wat klopt er van dat verhaal?
Botte pech voor wie de komende jaren de woningmarkt betreedt. Volgens twee van ‘s lands meest vooraanstaande bestuurders — te weten Klaas Knot van DNB en Laura van Geest van CPB — is er niets aan de oververhitting op de huizenmarkt te doen, behalve extra huizen te bouwen. En gezien het tempo waarin dat gebeurt, gaat het dus nog jaren duren tot de boel een beetje is afgekoeld.
Knot en Van Geest deden hun uitspraken op een bijeenkomst van de Tweede Kamercommissie financiën, die in het kader stond van de financiële stabiliteit van Nederland. Van Geest verwoordde de kern van de boodschap duidelijk: ‘aanbod, aanbod, aanbod’! Ze hamerde daarmee op het belang van het bouwen van meer woningen en creëren van meer aanbod op de woningmarkt.
Hoewel Knot bij deze zitting toch ook opperde om de vraag naar woningen te temperen door de risico-opslag op hypotheken te verhogen en de DNB-bestuurder zich geen voorstander toonde van het verhogen van leenruimte van gezinnen bij de in 2020 geplande lastenverlichting, stelt hij: ‘alle pogingen om de vraag te beïnvloeden of te stimuleren hebben totaal geen zin als er niet fundamenteel naar het aanbod van woningen wordt gekeken. Dat is uiteindelijk het kernprobleem op dit moment’.
Zelf heb ik moeite te geloven dat Van Geest en Knot aan zulke ideeënarmoede zouden lijden dat dit inderdaad simpelweg het plan is. Bovendien vrees ik dat het signaal dat ze met deze lezing geven heel verkeerd kan uitpakken.
Nu zijn woningen inderdaad wat schaarser geworden in de afgelopen paar jaar. Dat is voor niemand leuk, maar de aanname dat dit de reden van een overkokende huizenmarkt zou zijn, is echt volstrekt uit de lucht gegrepen.
Schaarste heeft geen invloed op de prijsontwikkeling
In de onderstaande grafiek zie je de huizenprijzen sinds 1967, gecorrigeerd voor inflatie. Ook zie je het woningtekort in Nederland, uitgedrukt als percentage van het totaal aantal woningen in ons land. Om deze schaarste te kunnen vergelijken, heb ik dat getal net als de huizenprijzen geïndexeerd. Zodoende wordt de relatieve schaarste zichtbaar ten opzichte van 1967.
Wat in deze grafiek opvalt, is dat gedurende de perioden van prijsstijging in de jaren zeventig, tachtig en negentig de schaarste niet groter maar juist kleiner werd. De enige momenten waarop schaarste toenam, vielen samen met het moment dat prijzen begonnen te dalen of minder snel stegen, zoals in 2001.
Nu wordt dit allerminst een betoog om de schaarste laten oplopen in de hoop dat hierdoor de prijzen gaan dalen — daar geloof ook ik heus niet in. Ik wil alleen laten zien waarom volgens mij schaarste geen invloed heeft op het prijsniveau. Als er al enige samenhang zou zijn, dan volgt de schaarste hooguit de prijsontwikkeling, niet andersom.
Over langere termijn gezien zijn huizen op dit moment ook niet eens zo schaars. Het tekort is nu ongeveer even hoog als in 1968 en 1982, toen de woningmarkt qua prijzen bepaald niet aan het overkoken was. In de jaren na de oorlog was het tekort zelfs zesmaal zo groot als nu — maar omdat ik van die periode geen prijsindex voor huizen heb, liet ik die jaren weg uit de bovenstaande grafiek.
Het zou natuurlijk kunnen dat Van Geest en Knot zich zorgen maken om de daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen. Nu.nl tekent uit hun mond op dat het aantal afgegeven bouwvergunningen in het eerste kwartaal dit jaar sterk daalde, naar slechts 12.500. Het Financieele Dagblad en vakblad Cobouw besteedden hier eerder al aandacht aan. En omdat de Tweede Kamer een week later — op 19 juni — zou debatteren over de bouwopgave, was dit een prima moment om het stokpaardje nog eens onder de aandacht brengen.
Het geval wil alleen dat het eigenlijk helemaal niet zo raar is dat er in een eerste kwartaal van een jaar veel minder vergunningen worden afgegeven. Wat heet: in alle jaren sinds 1996 was het eerste kwartaal 21 van de 24 keer slechter dan het kwartaal ervoor. Sinds de eeuwwisseling zijn er zelfs zes jaren geweest waarin de terugval in het eerste kwartaal groter was dan die in 2019.
In de vergunningverstrekking zijn er nu eenmaal grote schommelingen door het jaar heen. Ook is er een seizoenseffect; als je kijkt naar het totaal aantal bouwvergunningen dat in het voorliggende jaar is afgegeven, filter je dit seizoenseffect dus weg. Wie dat doet, ziet vervolgens dat de berichten over het instorten van de bouwproductie op zijn minst voorbarig zijn:
Verwachtingen hebben invloed op de prijs
De bestuurders van het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) kiezen er dus voor om te benadrukken dat er een woningtekort is, terwijl er qua prijsontwikkelingen hele andere factoren van belang lijken. In het rapport ‘Risicorapportage Financiële markten 2019’ van het CPB zelf worden nota bene drie alternatieve verklaringen gegeven voor de oververhitting van de markt: ‘[D]e aanhoudende lage rente, een tekort aan geschikt aanbod en zeer positieve verwachtingen over huizenprijsontwikkelingen.’
Die prijsverwachtingen zijn dan ook extreem positief op dit moment. Slechts één procent van de Nederlanders verwacht dat huizen goedkoper zullen worden; zestig procent gaat uit van verdere prijsstijging. Dat is nog meer dan op de vorige piek van de markt, in 2007. Het CPB-rapport illustreert dit met onderstaande grafiek:

De situatie op dit moment lijkt in meer opzichten op de periode vlak voor de vorige crisis. Zo berichtte het CPB op 18 april 2008 dat het IMF kort daarvoor ten onrechte melding had gemaakt van overwaardering van de Nederlandse huizen. Onze huizen waren meer waard dan het IMF zei, aldus het CPB. Als redenen noemde het Planbureau de schaarste en aanbodrestricties in ons land. De rest is geschiedenis: nog geen vijf maanden later begonnen de huizenprijzen te dalen.
CPB en DNB legitimeren de te hoge verwachtingen
Dan is er nog iets. Áls je dan denkt dat de huidige hooggespannen verwachtingen bijdragen aan de oververhitting van de markt, hoe draag je dan bij aan een oplossing door te zeggen dat ‘er nu eenmaal te weinig huizen zijn’?
Dat kun je best zeggen tegen politici die verantwoordelijkheid kunnen nemen om meer huizen te bouwen, maar om hier zo op te hameren in een openbare vergadering waarvan de uitkomsten op een podium als nu.nl belanden kan niet de bedoeling zijn. Het zeer brede publiek dat daar deze boodschap tot zich neemt kan niet veel meer dan concluderen dat er voldoende reden is om te blijven verwachten dat prijzen zullen stijgen.
En dat is precies hoe zeepbellen ontstaan; als er te hoge verwachtingen zijn over toekomstige prijsstijging. Het legitimeren van de lyrische gedachten die wij Nederlanders kennelijk over de markt hebben op dit moment is naar mijn bescheiden mening dan ook ronduit gevaarlijk.
161 Bijdragen
Olaf Ifzaren
Mike Zitter 2
Olaf IfzarenDe laatste keer dat ik een woning zocht wist niemand die lijstjes maakt dat dit het geval was. Is dit zoveel anders voor anderen die woningen zoeken? Wat betekent dit voor de schaarste cijfers, dat die hoger zijn dan geregistreerd wordt?
Lydia Lembeck 12
Mike ZitterIk denk dat een deel kunstmatig is veroorzaakt. Neem de botte weigering van de VVD om meer te bouwen in 2015. Dat zou vooral goed geweest zijn voor de eigen mensen op de wachtlijsten, want de nieuwe instroom moest toch nog eerst voor de eisen van de IND slagen. Maar de VVD zei NEE.
Mark Spil
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mark SpilOverigens was ik duidelijk genoeg, want ik gaf duidelijk aan wie ik bedoelde. Ik splits deze 'eigen mensen' niet in oorspronkelijke afkomst. Ik spreek over Nederlandse staatsburgers, En dat is een kleurrijk palet.
Karel Eigenraam 1
Olaf IfzarenEindelijk iemand die de koe bij de horens vat en bij name benoemt.
Nuanceren door de grafiek en de bronnen daarbij ter discussie te stellen is hierbij helemaal niet nodig. Eerst de vinger op de zere plek en die dan aanpakken. Dan gaan er deuren open en misschien dient het slot daarbij wel als scharnier.
Karel Eigenraam 1
Olaf IfzarenWietze van der Meulen 6
Karel EigenraamDat er sprake is van schaarste klopt wel denk ik (hoewel die schaarste per regio en marktsegment wel verschillend is).
Met een bevolking die de laatste jaren met zo’n 100.000 inwoners per jaar groeit en een krimpende grootte per huishouding, zal die schaarste (zeker in bepaalde regio’s) nog wel even aanhouden denk ik.
Binnen die schaarste is echter wel sprake van prijsopdrijving (veel mensen steken zich net zo diep in de schulden als hun financiele “polsstok” het toe laat. Daar zou de overheid wel wat aan kunnen doen als men echt wil. Datzelfde geldt voor het beperken van het oplopen van de huren.
De overheid is echter vaak ook belanghebbende bij hoge prijzen (als hoge prijzen per m2 bouwgrond). Of wat te denken van de “economische schade” die optreedt bij het instorten van de huizenmarkt (koste wat kost probeert men dat te voorkomen).
De kunstmatige bubbel zal daarmee nog wel even standhouden.
Maar de ophef in de grote Duitse steden (protesten tegen torenhoge huren) schijnen nu toch gehoor te vinden. Want ja, te veel protesterende huurders kan natuurlijk wel eens te veel stemmen gaan kosten. En dat is nu ook weer niet de bedoeling....
Een voorbeeld
https://m.tagesspiegel.de/berlin/mietenwahnsinn-demo-wir-muessen-enteignen-damit-berlin-wieder-eine-stadt-fuer-alle-wird/24189770.html?utm_referrer=https%3A%2F%2F%3Ca%20target=
Van alleen dat ene woord (enteignen) worden in Duitsland diverse partijen toch wel wat zenuwachtig....
Lydia Lembeck 12
Olaf IfzarenJasper du Pont 1
Olaf IfzarenZie voor meer info het linkje onder het plusje net boven de grafiek.
Jan Smid 8
Jasper du PontPiet-Heijn
Olaf Ifzarengeert van der veen 2
Olaf IfzarenIrene Hilversum
Olaf IfzarenSchaarste verschilt ook lokaal. In Zuid Limburg hebben we nog steeds huizen over, maar daar zijn mensen in Utrecht echt niet in geïnteresseerd. Als je dat op één hoop veegt ( nationaal), valt dat tegen elkaar weg.
Ook zit er een timelag tussen schaarste en hoge prijzen en oplevering van nieuwe huizen. Makkelijk jaren.
En de 2e reden van het CPB ' tekort aan geschikt aanbod' niet te maken heeft met woning schaarste? Ik zie in Hilversum veel oudere mensen in grote huizen wonen. En gelijkvloerse woningen zijn schreeuwend duur. Dat lijkt mij verband houden met dat er zijn er veel te weinig aanbod is om hen te laten/ willen door stromen.
Gerard van Dijk 6
Wanneer er weer een crisis bijv. De val van de Deutsche Bank zal het vertrouwen volledig wegebben. Met daling van de huizenprijzen als gevolg.
De rente is bepalend tot hoever de woning gefinancierd kan worden.
De huizenprijzen is tegenwoordig veel meer een belegging dan een dak boven je hoofd. De al wat oudere woningbezitters hebben hun woning in waarde zien stijgen. Bij niet woningbezitters is toetreding vrijwel onmogelijk daar zal door de demografische ontwikkeling op termijn een flinke correctie op moeten komen. Neem de historische rente in combinatie met inkomens die wel in relatie staan met betaalcapaciteit. Aangezien de loonontwikkeling sinds dr jaren 80 sterk is achtergebleven en de huizenprijzen wel enorm zijn gestegen. Mij zou het niet verbazen als de gemiddelde woningprijs naar de € 60.000 gaat.
Berend Pijlman 13
Gerard van DijkHet bijzondere aan dit geld is dat het niet terecht komt in de reële consumenteneconomie. Het is geen verruiming van de geldhoeveelheid in die zin dat het de prijzen van consumptiegoederen verhoogd. Maar op beleggingsobjecten heeft het wel een prijsopduwend vermogen. Zie naar de onverklaarbare stijging van de beursindexen (CAPE-ratio van Shiller), de lage rentes (aan bedrijfsleningen worden amper nog voorwaarden gesteld) en dus ook de hoge vastgoedprijzen.
Hierin zit ook een zelfversterkend effect. Omdat er bij institutionele beleggers en schaduwbanken zoveel geld voor handen is, blijft de rente laag. Omdat de rente laag is, wordt er veel extra geld gecreëerd bij banken die leningen verstrekken. Dat nieuwe geld gaat via banken, investeringsfondsen, ontwikkelaars ook weer in de financiële economie van aandelen, vastgoed en bedrijfsleningen.
Naar mijn inzicht is het grote aanbod van geld bij private partijen de achterliggende reden van de stijging van vastgoedprijzen. Er zijn een aantal maatregelen waarmee dit kan worden bestreden: terugdringen van de omvang aan leningen, dus afbetalen van leningen. Of door belasting op bedrijfsvermogen de spreiding van geld vergroten (dit heeft inflatie op consumptiegoederen tot gevolg maar is volgens vele economen juist goed tot 2 á 3%). De andere optie is dat we wachten totdat waarschijnlijk vooral bedrijven niet gaan voldoen aan hun betaalverplichtingen. Daar zal de bubbel barsten is mijn voorspelling. Aan bedrijven wordt nu te makkelijk geleend.
Hank.Rearden 6 1
Berend PijlmanAls we de ECB volgen heeft Europa en daarmee Nederland over 15 jaar een reëele schuld t.o.v. GDP van 500%. Gelukkig is de 1 zijn schuld de ander zijn winst. Met negatieve interest wordt het verhaal nog wat gecompliceerder.
Bijbouwen is slechts een pleister op de wonde. Echte verandering zal pas plaatsvinden als Nederland net als het VK de euro en de EU verlaat. FvD heeft hiermee simpelweg een goed punt.
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0922142516300391
Berend Pijlman 13
Hank.Rearden 6Hans van Swoll 5
Hank.Rearden 6Heel hartelijk dank voor de link. Formidabel artkel. Interessante website, ga ik vaak gebruik van maken en dat soort informatie is waarschijnlijk ook interessnt voor Jasper du Pont en Peter Hendriks van FTM.
Lydia Lembeck 12
Gerard van DijkMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Het is wel bijzonder, maar inmiddels zijn de mensen zo murw dat ze alles wel best vinden. En dat is gevaarlijk. Corporaties die horen bij de 23 ondertekenaars van het Manifest hebben een grote kans hun bezit te verkopen. Precies wat de VVD wil hebben.
Zij die het Pleidooi tekenden hebben een hele andere kijk. Vastigheid en een thuis. Geen elk jaar in angst zitten, of je er mag blijven wonen, zoals in de UK. Waarom niet? Omdat deze corporaties huurders niet zien als dingen die elke maand huur betalen, maar als mensen die rechten hebben.
Want waarom zou je sociale huurders veroordelen tot een manier van leven, zoals in India nog steeds voorkomt: kaste systeem: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kastenstelsel
Huurders zouden dan onder de Shudra (ook wel Dalit genoemd) horen. Dat lijkt me achteruit kachelen qua beschaving?
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckMaar daar vraagt die idiote bevolking zelf om.
Ik heb een idee, ik lach me het schompes als ik denk aan wat er gebeurt.
Voor niet al te veel geld kun je in een niet al te grote woonplaats vóór de verkiezingen een brief laten rondsturen die schijnbaar van de gemeente afkomstig is. Met logo en al. De tekst:
Aan de bewoner van dit pand.
Bij de vorige verkiezingen stemde 74 % van de bevolking op een liberale partij. Die liberale partijen vinden dat alle uitkeringen, subsidies en toeslagen moeten worden afgeschaft.
Dat is prima, maar dan beginnen we met het stopzetten van de uitkeringen, subsidies en toeslagen van de mensen die op een liberale partij stemmen. Die vragen er tenslotte zelf om.
Als u gaat stemmen, krijgt u de vraag voorgelegd: wilt u de liberale of de sociale lijst? Kiest u voor de liberale lijst, dan wordt uw BSN (burger service nummer) op het stembiljet geplaatst. Bij het tellen van de stemmen, wordt uw keuze opgemerkt en worden per direct alle uitkeringen, subsidies en toeslagen die u ontvangt, stopgezet. Want blijkbaar is dat wat u wil.
Voorbeelden van uitkeringen: AOW, WAO, bijstand.
Voorbeelden van subsidies: huur-, zorgtoeslag, kinderbijslag, PGB.
N.B.
Indien u er voor kiest om NIET te gaan stemmen, gaat uw stem automatisch naar de grootste partij. In de afgelopen 40 jaar was dat een liberale partij. Gaat u niet stemmen. dan behandelen wij u op dezelfde wijze als iemand die op een liberale partij stemt.
Wij vertrouwen erop dat u de juiste keuze zult maken.
Stel je voor, de gemeente wordt bestookt met verontruste telefoontjes/mailtjes.
Maar ik ben ook benieuwd naar de uitslag van dat stembureau.
R. Eman 8
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
R. EmanDe mens is nou eenmaal gericht op negatieve informatie. Het is nog niet zo lang geleden dat je in je eentje de stadsmuren niet uit durfde. En dus hoef je maar iets te roepen over werkelozen, immigranten, zure regen, ozonlaag, klimaatverandering en de hele meute trapt er met boter en suiker in.
Niet doorhebbend waar die lieverdjes in Den Haag ECHT mee bezig zijn. Daar zou serieus eens wat mee aandacht voor moeten zijn, want het gevaar komt niet van China, Rusland, Noord-korea of de immigranten. Het werkelijke gevaar komt uit Den Haag. Maar wie gelooft dat? We hebben het toch geweldig hier?
R. Eman 8
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
R. EmanDe humor ligt alleen bij jullie dan... Ik vind het zozo... Vraag me af, of het conform de wetgeving is. Valse voorlichting en zo??
En verder jok je. Denk dat je dat niet moet doen: jokken. Niet gebruikte stemmen gaan niet meer automatisch naar de grootste partij. https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/stemmen/blanco-ongeldig
R. Eman 8
Lydia LembeckNeem het alsjeblieft niet te serieus. Wat Martin voorstelt is nauwelijks te realiseren. Echter denk ik niet dat het zal gaan om valse voorlichting, maar dat een aantal partijen zich danig in hun wiek voelen geschoten en zo'n grapje niet kunnen waarderen. Die zullen vooral met/via juridische middelen de initiator een kopje kleiner willen maken.
Martin van den Heuvel 1 11
R. EmanDe bevolking is veel te slecht geïnformeerd om in te zien dat zij zelf ook ooit aan de beurt komen.
En daarbij denken heel veel mensen die in de problemen zitten, dat ze dat aan zichzelf te danken hebben. Want zo reageren mensen. Als iemand een probleem heeft, is dat meestal zijn eigen schuld. Verkracht? Te kort rokje aan/in het donker alleen gelopen e.d. Ongeluk? Had je maar uit moeten kijken.
Als je die onzin maar vaak genoeg hoort, ga je het geloven.
Dat de meeste problemen worden veroozaakt door de politiek en DUS door de mensen die op de betreffende partijen stemmen, dat is te moeilijk. Dat is voor de meeste mensen te vergezocht.
Zo verkwanselde Gerrit Zalm onze gulden voor 2,20 aan de euro, terwijl die euro in Nederland eigenlijk 2, 53 waard was. Het jaar na de invoering van de euro ontstonden de eerste voedselbanken.
In de jaren 80 en 90 is het minimum loon (en dus ook de AOW) sterk gedaald omdat het loon niet met de inflatie omhoog ging.
De huur van onze "sociale" huurwoning steeg tussen 1989 en 2012 met 470 euro. Maar volgens de inflatie 195 euro moeten zijn.
NU is het zo dat je boven de 710 euro huur geen huurtoeslag meer krijgt. Dus een huurverhoging van 35 euro is ook daadwerkelijk een huurverhoging van 35 euro.
Het minimum loon van 2019 is BRUTO 41 euro hoger dan dat van 2018. Hou je dus 6 euro over voor alle andere prijsstijgingen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Gerard van Dijk 6
Martin van den Heuvel 1In 1997 huurde ik een appartement voor fl 400 in de maand bij de sociale coöperatie. Inmiddels woon ik er niet meer maar de prijs is nu € 750. De prijs is dus ruim 4x over de kop gegaan. En valt net buiten de sociale huur. Er zijn waar ik woon geen woningen onder de € 400. Het bizarre van het systeem is dat burgers deze extra lasten via de huurtoeslag moeten betalen. Terwijl banken & multinationals in het verleden 40% aan bijdroeg is dat nu 2%.
Martin van den Heuvel 1 11
Gerard van DijkTja, dat is liberalisme. De ondernemingen betalen een schijntje en de burger betaalt zich blauw. In een maatschappij met een sociale overheid, is dat precies andersom. Maar blijkbaar heeft de burger al 40 jaar genoeg van solidariteit.
Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Hans van Swoll 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Hans van SwollNou, ik niet.
Rikkie 7
Lydia LembeckDit is geen onderbouwing van uw uitlating dat het idee te wonen in een beleggingsobject stuitend voor u is.
Even los van de vraag wat uw opmerking toevoegt aan de discussie vraag ik me af waarom u niet gewoon inhoudelijk reageert op wat hvanswoll aanvoert?
Ludovica Van Oirschot 15
RikkieOf hebt u zichzelf aangesteld?
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotDat blijf ik ook doen zolang ik dit signaleer. Het kost even tijd, maar ik bespeur ook langzamerhand enige steun hierin. Ik heb geduld.
Ik lees graag de artikelen van FTM, aangevuld met sterke inhoudelijke respons, want daar word ik hopelijk wat wijzer van. Elke keer geconfronteerd te worden met allerlei nonsens vind ik zeer ergerlijk en daar probeer ik In inderdaad wat aan te doen.
U noemt het uitsmijter ik zie meer parallelen met vuilnisman.
Ludovica Van Oirschot 15
RikkieRikkie 7
Ludovica Van Oirschot.
Ludovica Van Oirschot 15
Rikkiehttps://nl.wiktionary.org/wiki/apart
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Ludovica Van Oirschot Vandaag 17:59
Niet op reageren. Gewoon laten tetteren.
Opvallend vaak als een bepaald persoon zich roert.
Rikkie 7
Lydia LembeckRikkie 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RikkieEn andere mensen zijn troep voor jou? Jij ruimt mensen op?
Ik vind je gedrag walgelijk.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotRikkie 7
Lydia LembeckRikkie 7
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
Hans van SwollEr is een verschil tussen een belegger die woningen bezit met als doel winst te maken en een traditionele woningcorporatie die woningen in bezit houdt om daar mensen in te laten wonen.
In beide gevallen is er sprake van woningbezit, en in beide gevallen worden kosten gemaakt en inkomsten verworven. Maar er is een verschil in oogmerk, en als gevolg daarvan vaak ook een verschil in gedrag.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RikkieInhoudelijk reageren zou u ook moeten doen, in plaats van anderen te bejubelen of af te kraken.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotMaar wie zit er nou te wachten op opmerkingen dat iemand het idee om een een beleggingspand te wonen stuitend vindt?
Ik vind de vooringenomenheid die daaruit blijkt, stuitend.
Dit soort reacties hoort hier niet thuis, volkomen irrelevant, meer iets voor een praatgroep voor lotgenoten.
Hans van Swoll 5
Ludovica Van OirschotDat terzijde.
Ik begrijp dat het draait om het woord ‘belegging’. Kennelijk is dat in bepaalde kringen een vies woord en recht evenredig met een ander vies woord ‘winst’. Tja, dan ben ik uitgepraat.
Overigens, het is om die reden dat ik als voorbeeld de aanschaf van een fiets heb gebruikt. Voor de meeste mensen is dat gewoon een ding. Zulks ga je heden ten dage ook niet kopen, maar halen (spreektaal).
Er zullen niet veel gezinnen zijn die als ze een fiets kopen zich bewust zijn dat ze een investering doen, een meerjariige belegging met een al dan niet bewust gecalculeerd rendement. Ik begrijp dat u daar bij hoort. Evenals mevrouw Lembeck.
Rikkie 7
Hans van SwollLydia Lembeck 12
Hans van SwollLudovica Van Oirschot 15
Hans van SwollU vult verder maar wat in voor mij, en u hebt het op alle punten mis.
- Het was lagere school voor mij, geen basisschool.
- Ik ben zelf ook belegger, en beleggen is voor mij zeker geen vies woord. Maar dat neemt niet weg dat ik het onderscheid ken tussen een belegger en een woningbouwcorporatie.
- Het is juist een neoliberale vervorming om alle gedrag als economisch gedrag te duiden. Dat is een verschraling van het menselijk bestaan. Het is goed dat er mensen zijn die daar weerstand aan kunnen bieden.
Ik ben wel benieuwd hoe u tot uw vooroordelen over mij komt? Doet u dat zo bij iedereen die u ontmoet?
Nico Janssen 7
Vertrouwen, maar ook algemeen gedeelde toekomstverwachtingen spelen hierbij inderdaad een cruciale rol (sla welk economische psychologie handboek er maar op na...). De uitingen van Knot en van Geest zijn in dit licht inderdaad (zeer) kwalijk.
Want woningen zijn zowel een consumptiegoed (net als telefoons), als een beleggings / rendementsgoed (net als aandelen). Wie dat niet snapt (o.a. Klaas Knot en Laura van Geest kennelijk) is van het potje gerukt en kan imo weer beter terug naar de schoolbanken van de HBS en zou zeker geen directeur / woordvoerder van een op dit terrein belangrijk regulerend instituut moeten zijn.
Lydia Lembeck 12
Nico JanssenNico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenHank.Rearden 6 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Hank.Rearden 6Ik kies zelf liever voor geheel schuldenvrij zijn. Geen loodzware last mee torsen en als de banken inklappen is mijn spaargeld verzekerd, maar zijn kopers hun huizen kwijt. Denk aan de VS in 2008.
Irene Hilversum
Nico JanssenNik
Natuurlijk, en de schrijver beaamt dit, is er connectie tussen vraag en aanbod. Maar die relatie is niet zo sterk, blijkt ook uit de grafiek in het artikel.
De huidige prijzen zijn niet meer betaalbaar, zowel huur als koop. Er gaat een ongezond percentage van het totale inkomen naar woonlasten. De nieuwigheid van de lage rente is er wel vanaf en de economie groeit ook niet meer zo hard. Oftewel, de rek is er wel zo'n beetje uit. Helaas zakken de prijzen nooit erg snel, dat zagen we ook in 2013. De meeste eigenaren houden hun huis net zo lang op de markt met een onrealistische vraagprijs tot ze die ene 'gek' gevonden hebben.
Hoe dan ook, een weldenkend mens begrijpt dat de markt nu wel bijna op zijn piek is. Hét moment voor grondeigenaren om te pleiten voor het kunnen verkopen van hun grond. Wat dus ook gebeurt. Pump and dump ladies and gentlemen, pump and dump.
Inge 5
NikJasper du Pont 1
IngeInge 5
Jasper du PontLydia Lembeck 12
Jasper du PontApekool 5
NikHelaas, weldenkend is geen bruikbare kwalificatie als het gaat om de woningmarkt.
Kan je het eind van de jaren 90 nog herinneren? Ruim vijf jaar achter elkaar soms dubbele cijfers in stijgingspercentage. Toch duurde het nog eens 9 jaar (tot 2009) voordat de stijging omsloeg!
Anouk Dudorf 1
Dat zijn een hoop woorden en wanneer je als lezer niet bekend bent met de richting waarin de schrijver denkt, is het een soort puzzel op de vroege morgen. Mogelijk speelt mijn defecte koffiemachine hierbij ook een rol.
Jasper du Pont 1
Anouk DudorfLydia Lembeck 12
Jasper du PontGerrit Zeilemaker 6
Het staat als een paal boven water dat het niet 'This Time is Different' is. https://www.bol.com/nl/f/this-time-is-different/30496363/
De kongsi van banken (waaronder de ECB), makelaars, notarissen, en particuliere verhuurders (waaronder het Amerikaanse Black Rock die in Nederland steeds groter wordt.) zal er alles aan doen om deze hausse gaande te houden, maar hij zal onherroepelijk in een crisis uitmonden. De woningmarkt werkt niet en heeft nooit gewerkt en zal dat nooit doen. Vandaar honderd jaar sociale woningbouw het kunststuk van de sociaaldemocraten van de PvdA dat ze de afgelopen dertig jaar samen met de VVD weer om zeep geholpen hebben. De trotse woningbouwverenigingen vaak bestuurd door de huurders zelf zijn verworden tot woningcorporaties waar de huurder als een lastige melkkoe wordt gezien en megalomane bestuurders tonnen verdienen en miljoenen verspillen. Zie bijvoorbeeld Vestia.
Als dit vooruitgang is, ga ik liever achteruit!
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerEn huurders als melkkoe? Dan heb je het over DURE HUUR.
Wat jij zegt is: Wooncoöperaties. Geen woningcorporaties. De eerste is zoiets als de Knarrenhof. De tweede is de sociale woningcorporatie die verhuurt voor de mensen die nergens anders kunnen wonen vanwege de huurprijzen.
Vestia is een akelig voorbeeld van een bestuur van deze corporatie dat achter het grote geld aan joeg, waardoor de huurders van Vestia heel er dik door in de problemen terecht zijn gekomen. ALLE sociale huurders in ons land betalen mee aan het uit de schulden komen van Vestia.
Je haalt nu echt van alles door elkaar.
Gerrit Zeilemaker 6
Lydia LembeckEn er zijn meer voorbeelden dan alleen Vestia. Bovendien zijn de huren, ook in de sociale sector meer gestegen dan de kosten of inflatie. De huren in de vrije sector zijn zelfs gekoppeld aan de WOZ-waarde, waardoor ze op dit moment omhoog schieten, wanneer een huis vrij komt. Woningcorporaties verkopen (dikwijls gedwongen als gevolg van regeringsbeleid) pakketten sociale huurwoningen aan particuliere verhuurders annex onroerend goed speculanten, enz.
Overigens wil men in Berlijn woningenverhuur (her)nationaliseren.
Goed idee!
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerMijn verhuurder is een vereniging en heeft echt geen huurders in het bestuur. De huurders worden vertegenwoordigd door een huurdersvereniging, maar ze zitten niet in het bestuur van onze verhuurder. Ik denk ook dat dit overal het geval is. De meeste verhuurders zijn woning corporaties. Huurders hebben het dus NIET voor het zeggen. Navraag (mondeling) leverde op dat volgens hen er geen woningbouwverenigingen zijn waar huurders beslissen.
Vrije sector is NIET DAEB, Corporaties en dus ook de verenigingen werken uitsluitend in DAEB. Mogen zelfs niet NIET DAEB werken volgens de nieuwe Woningwet. Niet DAEB is in handen van investeerders en andere verhuurders die beslist geen woningbouwvereniging of corporaties zijn.
De sociale huren (DAEB dus) zijn middels de Verhuurderheffing gekoppeld aan de WOZ waarde die momenteel op dik 50% ligt. Dat kost de verhuurder DRIE maanden huur per woning pr jaar. Logisch dat een flink deel wordt doorberekend aan de huurder.
Of in de 'vrije sector' ook gewerkt wordt met de WOZ waarde? Denk ik niet. Want die verhuurders hoeven nl niet de Verhuurderheffing te betalen.
Bij mutatie zullen alle sociale verhuurders de huur harmoniseren. D.w.z. verhogen, zodat de nieuwe huurder meer huur moet betalen. Dat zal zeker ook zo zijn in de vrije sector, alleen is de harmonisatie daar vaak veel hoger en dat mogen ze doen. In de sociale sector zijn ook daar regels voor.
Dat er corporaties verkopen is helaas waar. Er is geen DWANG vanuit de regering. Maar de VVD drenst al sinds 2015 dat woningen met huren boven de 600 verkocht zouden moeten worden. Inmiddels is dat 640 euro. De regering heeft ook een website gemaakt in het Engels waarin ze de sociale huurwoningen van 600 euro te koop zetten voor buitenlands investeerder. .../2
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerBlok is speciaal grote reizen wereldwijd gaan maken om onze huurwoningen te verpatsen.
https://www.ftm.nl/artikelen/buitenlandse-beleggers-corporatiewoningen?share=1
En dit is 'm: https://www.investingindutchhousing.nl/
De eventuele dwang komt voort uit het feit dat de overheid d.m.v. de Verhuurderheffing en de ATAD corporaties (en ook de woningbouwverenigingen ervoor zorgen dat ze geen nieuwbouw meer kunnen plegen en steeds vaker ook moeite hebben met sloop-nieuwbouw en renovatie. In Utrecht zijn blokken flats verkocht. Wat ik niet weet hoe het met de zitten huurders daar gesteld is momenteel, of dat ze uitgepond worden.
Kortom, ik vind je nog steeds niet duidelijk en wel verwarrend.
Gerrit Zeilemaker 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerZweedse belegger koopt voor €97 mln bijna 800 voormalige Vestia-woningen
En:
2/...
Blok is speciaal grote reizen wereldwijd gaan maken om onze huurwoningen te verpatsen.
https://www.ftm.nl/artikelen/buitenlandse-beleggers-corporatiewoningen?share=1
En dit is 'm: https://www.investingindutchhousing.nl/
De eventuele dwang komt voort uit het feit dat de overheid d.m.v. de Verhuurderheffing en de ATAD corporaties (en ook de woningbouwverenigingen ervoor zorgen dat ze geen nieuwbouw meer kunnen plegen en steeds vaker ook moeite hebben met sloop-nieuws en renovatie. In Utrecht zijn blokken flats verkocht. Wat ik niet weet hoe het met de zittende huurders daar gesteld is momenteel, of dat ze uitgepond worden.
Kortom, ik vind je nog steeds niet duidelijk en wel verwarrend.
We blijven het oneens. Ik zit middenin de materie als bestuurslid van een huurdersorganisatie en jij zit op een afstand te kijken met jouw eigen mening van de 1% -ter. Ik denk dat ik het echt beter weet dan jij. Ook, omdat jij alleen naar de centen kijkt en verder niet.
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerLydia Lembeck 12
Gerrit Zeilemaker Eergisteren 19:05
Gerrit, er bestaan amper nog woningbouwverenigingen. De meeste zijn stichtingen, geen verenigingen. Het is verwarrend om drie benamingen te hebben voor een onderwerp: woningcorporaties.
Mijn verhuurder is een vereniging en heeft echt geen huurders in het bestuur. De huurders worden vertegenwoordigd door een huurdersvereniging, maar ze zitten niet in het bestuur van onze verhuurder. Ik denk ook dat dit overal het geval is. De meeste verhuurders zijn woning corporaties. Huurders hebben het dus NIET voor het zeggen. Navraag (mondeling) leverde op dat volgens hen er geen woningbouwverenigingen zijn waar huurders beslissen.
Vrije sector is NIET DAEB, Corporaties en dus ook de verenigingen werken uitsluitend in DAEB. Mogen zelfs niet NIET DAEB werken volgens de nieuwe Woningwet. Niet DAEB is in handen van investeerders en andere verhuurders die beslist geen woningbouwvereniging of corporaties zijn.
De sociale huren (DAEB dus) zijn middels de Verhuurderheffing gekoppeld aan de WOZ waarde die momenteel op dik 50% ligt. Dat kost de verhuurder DRIE maanden huur per woning. Logisch dat een flink deel wordt doorberekend aan de huurder.
Of in de 'vrije sector' ook gewerkt wordt met de WOZ waarde? Denk ik niet. Want die verhuurders hoeven nl niet de Verhuurderheffing te betalen.
Bij mutatie zullen alle sociale verhuurders de huur harmoniseren. D.w.z. verhogen, zodat de nieuwe huurder meer huur moet betalen. Dat zal zeker ook zo zijn in de vrije sector, alleen is de harmonisatie daar vaak veel hoger en dat mogen ze doen. In de sociale sector zijn ook daar regels voor.
Dat er corporaties verkopen is helaas waar. Er is geen DWANG vanuit de regering. Maar de VVD drenst al sinds 2015 dat woningen met huren boven de 600 verkocht zouden moeten worden. Inmiddels is dat 640 euro. De regering heeft ook een website gemaakt in he
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Lydia LembeckJW Maijers 1
Ik vermoed dat je die grafiek bijna 1 op 1 op de prijsstijging van woningen kunt leggen. En daarmee hebben banken bijna in hun eentje de huizenmarkt opgeblazen.
nogal een verdienmodel, dunkt me.
Jasper du Pont 1
JW MaijersMaar in dit stuk koos ik er vooral voor om me te beperken tot de boodschap dat schaarste niet de bepalende factor is, anders zou het m.i. een verwarrender verhaal worden.
JW Maijers 1
Jasper du PontDe waarde van een woning heeft dus niets meer te maken met de reële waarde, maar alles met hoeveel de bank ons kan lenen.
En banken pleitten/lobbyen dus al 30 jaar voor ruimere geldverstrekkingsmogelijkheden, met als laatste schrijnende voorbeeld, de duurhuurhypotheek. Dàt is het belang van de bank, hoe duurder hoe beter.
En iedereen, inclusief (bijna) alle media roept het na, iedereen is trots dat hij zijn woning met zoveel winst heeft verkocht, niet realiserend dat de woning die hij terugkoopt met hetzelfde percentage is gestegen en hem dat dus netto een verliezer maakt.
Ik geloof dat het omgekeerde ook waar is. Als we ieder jaar de leennorm een paar procentpunt terugschroeven, huizen vanzelf ook weer een reële waarde krijgen. Maar met een kabinet wat in de zak van het financiële bankwezen zit (zie het debacle rondom de depositobank) gaat dat gewoon niet gebeuren.
Mijn stelling is daarom, we hebben de bizarre woningprijzen volledig aan de banken te danken. Alle andere zaken (woningnood bijv.) zijn bijzaak.
Complimenten aan Jasper en FTM dat jullie hier aandacht aan blijven geven en de vinger wél op de zere plek leggen. Ga zo door!
Guido60 4
[Verwijderd]
Senioren met een afbetaald huis dat te groot is geworden.
Als die de markt verkennen met belangstelling voor een gelijkvloers appartement, komen die in het vaarwater van de starters op de markt. Resultaat is dan dat het appartement van <80m2 zo duur wordt dat de overwaarde van eensgezinswoning of groter verloren gaat aan overdracht en herinrichting.
Simpel houd dan je tuintje er maar bij en blijf zitten waar je zit.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Wij denken hier aan horizontaal verhuizen. Ze betalen in de oude woning bijvoorbeeld 450 euro inclusief servicekosten. Gelijkvloers in een nieuw appartement met een lift erbij, ruime kamers en badkamer (geschikt voor rolstoel) zou 650 moeten kosten. De senioren (ook wel empty nesters genoemd) betalen dan hun eigen huur van 450. Hun oude woning wordt gerenoveerd en verhuurd aan een gezin met waarschijnlijk een huur toch tussen de 600 en 720 euro in. Nog net DAEB dus. De toekomst hier is dan ook vooral appartementen bouwen en veel minder grondgebonden woningen. Dit systeem wordt door steeds meer corporaties opgepakt. Helaas niet door allemaal.
Maar ja, er zijn er ook die willen blijven wonen. Daarmee houden ze wel een woning bezet die bedoeld is voor een gezin. Nu wonen er gezinnen met 3-4 kinderen in een 3kamer appartement. Het is inderdaad een probleem.
f. van Dam 6
Dan haal je de woningnood snel in.
Lydia Lembeck 12
f. van DamVoor sociale huur zal de gemeente financieel tegemoet moeten komen. Dat is zo geregeld. Ze zullen toch grond moeten uit gaan geven.
Jan Willem Blankert 2
Wat anders dan grote vraag en te weinig aanbod?
Tijdens 2008-2013 crisis nam het tekort uiteraard niet af. Alleen maar toe: want aanbod stagneerde terwijl potentiele vraag gelijk bleef.
Maar door constructiefout van Euro Zone steeg rente juist vanwege de crisis. Potentiele vraag bleef opgesloten in een stalen rente corset, maar bleef hoog.
Super lage rente daarna liet die opgesloten vraag opnieuw losbarsten. Ja, lage rente helpt om de huizenprijzen op te drijven. Maar de basis blijft: te weinig huizen.
Ik begrijp niet goed waar bazen van DNB en CPB het volgens de auteur zo verkeerd hebben.
Jan Willem Blankert
Amsterdam
Nico Janssen 7
Jan Willem BlankertOnno Van Woerden 6
Jan Willem Blankert1. HRA
2. Vrije huurprijs
3. Rol van overheid in de crisis
4. De inperking van de corporaties
5. De lage rente
6. De lage belasting over verhuurd onroerend goed
7. De NHG
8 Geen wetgeving tegen grondspeculatie
9. Gemeentes die zowel gronden uitgeven als profiteren van schaarste
10. Het opdoeken van de bejaardenhuizen
11. Groeiende bevolking.
De meeste factoren zijn gevolgen van beleid.....
Irene Hilversum
Onno Van WoerdenDaarom is dit ook een politiek onderwerp wat gelukkig hoog op de agenda staat. Want de huizenprijzen stijgen de afgelopen jaren harder dan je zou kunnen sparen (makkelijk 1000 tot 2.000 euro per maand). Als je nog geen koophuis hebt, wordt het met de tijd alleen maar moeilijker. Dit tij moet keren.
Arjan 7
Is de conclusie van Jasper dat als die woningtekort niet zouden bestaan maar dat als er overschotten zouden zijn dat het prijsniveau hetzelfde zou zijn?
Er spelen meerdere factoren een rol die prijsopdrijvend werken, maar woningtekorten, hoe stabiel ze ook zijn, zorgen wel voor relatief te hoge prijzen dan wanneer die tekorten er niet waren.
Extra bouwen zorgt dus voor lagere prijzen en kunnen wel degelijk oververhitting tegengaan, en verstandig om ook daarnaast aanvullende maatregelen te nemen om de kop in te drukken van andere factoren die zorgen voor prijsstijgingen.
Daarnaast is de doelstelling van extra bouwen ook niet primair om lagere prijzen te bewerkstelligen, maar om mensen te voorzien in huisvesting. Meer reden heb je al niet nodig om extra te bouwen.
Nico Janssen 7
ArjanVoorbeeldje van het tegendeel: er zijn nog nooit zoveel woningen in Amsterdam bijgekomen als in afgelopen jaren, en precies in deze periode is de woningprijs in Amsterdam explosief gestegen. Sterker nog, eerder, toen nog nauwelijks bijgebouwd werd in Amsterdam, daalde de woningprijs! Hoe is dit in hemelsnaam met jouw stelling te rijmen dat aanbodvergroting tot lagere prijzen leidt?!
Arjan 7
Nico JanssenNico Janssen 7
ArjanVraagbeperking is een van de krachtigste instrumenten bij sturing van prijsniveaus en lijkt me (veel) relevanter om op in te zetten. Daarnaast kan er natuurlijk best verder gebouwd worden, maar dat zal de prijs zeker niet gaan drukken.
Arjan 7
Nico JanssenVanzelfsprekend moet je wel denken aan bepaalde randvoorwaarden. Zo moet je bv denken aan investeerders die ze willen opkopen.
In beginsel werkt meer bijbouwen echt prijsdrukkend.
Irene Hilversum
ArjanBerend Pijlman 13
Nico JanssenWanneer de financiering weer op gang komt, duurt het nog een tijd totdat er daadwerkelijk gebouwd wordt. Dus is de vraag op dat moment groter dan het aanbod.
Dit zijn twee verschillende oorzaak-gevolg relaties.
De behoefte aan wonen blijft in beide gevallen gelijk. Alles begint met de mogelijkheid om te kopen. Worden de financieringsmogelijkheden groter dan stijgen de prijzen, en andersom.
Nico Janssen 7
Berend PijlmanZelfbouw kon in de crises wel goed en gebeurde ook veelvuldig, maar wordt in Nederland nauwelijks gestimuleerd / gefaciliteerd (behalve Almere), zeker niet nu de markt oververhit is en gemeenten veel geld aan gronduitgifte kunnen verdienen. In het buitenland ligt het zelfbouw percentage rond de 30% of zelfs hoger (België en Duitsland).
Bij een stabiele of (licht) dalende markt wordt er in Duitsland gewoon nog gekocht omdat huizen voor een belangrijk deel met eigen vermogen (van de familie) worden gefinancierd / gebouwd.
In een dalende markt zijn de kosten van woningbouw veel lager waardoor het rendement (voor ontwikkelaars) zelfs met een dalende verkoopprijs en groter leegstandsrisico nog prima is.
Waarom ontwikkelaars niet meer ontwikkelen in een crises is omdat ze zichzelf vaak financieren en projecten ontwikkelen op basis van een enorme leverage (op basis van hun bezit). Als ze gewoon met eigen vermogen financieren kunnen ze in de crises gewoon doorbouwen, zelfs al worden woningen tegen een lagere prijs weggezet.
Wij hebben zelf in de vorige crises in Amsterdam een zeer goedkope nieuwbouw woning gekocht (moest toen nog gebouwd worden). De bouwer heeft daar een kleine winst op geboekt en het project was 3x overtekend. Hoezo geen vraag?
Het systeem in Nederland is inderdaad nu vooral gecentreerd rond goedkope VV financiering. Daarom ook is de economie van Nederland volatiel en de woningmarkt oververhit.
Lydia Lembeck 12
Nico JanssenDat corporaties weinig bouwden (zeg maar gerust NIET) heeft inderdaad alles te maken met de Verhuurderheffing en de inmiddels er aan toegevoegde ATAD. Deze coalitie, kan beter zeggen: de VVD, wil nu eenmaal deze sector kapot maken. En voor minima, ook ouderen, aparte wijken creëren met kleine woningen, minder duurzame aanvullingen e.d. en wat ik hoorde was echt: gezinnen met 4 kinderen in een woninkje van 45 m2 en alleenstaanden in een studiootje van maximaal 25 m2.
Als dat echt waar is, dan hebben we met ons allen een dictatuur gekozen. Boven op elkaar moeten wonen... ik herinner me verhalen uit het Getto van Warschau. Ik hoop echt dat dit niet doorgaat en wat ik hoorde en zag aan teksten, niet klopt.
Rob Klerks 4
Dat is een logisch gevolg, als de vraag laag is daalt de marktprijs.
Onnodig bouwen gaat het niet oplossen.
Je kunt ook verbouwen ipv nieuwbouw plegen,
Hoeveel bedrijfspanden staan er wel niet leeg?
Maak er sociale woningbouw van, ipv krampachtig leegstand te bevorderen.
Verander in de hand werkende criminaliteit in een leefbare omgeving.
Grond is grond... die verandert niet.
Hank.Rearden 6 1
Rob Klerks1. http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/huizenprijzen-sinds-1870-de-hockeystick
Rob Klerks 4
Hank.Rearden 6Hank.Rearden 6 1
Rob KlerksWaarom dacht u dat Trump de Chinezen beschuldigt van currency manipulation? Omdat zo ongeveer alles wat u koopt Made in China is en daarom lekker goedkoop, maar het ondermijnt wel Amerikaanse en Europese lokale markten voor retail producten, zowel in de VS als in de EU. V&D is weg, en HEMA gaat nota bene met Walmart samenwerken!
Rob Klerks 4
Hank.Rearden 6Dat neemt niet weg dat gemeenten zelf hun verantwoordelijkheid hebben om verpaupering te voorkomen.
Dus verbouwen ipv nieuwbouw, mogelijkheden genoeg om wachtlijsten te verkleinen.
Hans van Swoll 5
Rob KlerksLydia Lembeck 12
Hans van SwollRob Klerks 4
Hans van SwollAls er de vraag groter is dan het aanbod, dan moet er aanbod komen.
Dat staat niet in relatie tot de prijs van woningen. Dat komt daarna.
En waar staat dat je het eens moet zijn met de auteur?
In een #democratie juist niet 🤔😉
Hans van Swoll 5
Rob KlerksHartelijk dank voor uw reactie. Al dit onderling gekissebis is natuurlijk hartstikke off topic, maar zolang FTM daar geen deugdelijke oplossing voor bedenkt doe ik er aan mee.
Met een antwoord op uw eerste zin komen we in politiek vaarwater. En, politiek zijn we, verwacht ik, het totaal niet eens. Geeft niet.
In de situatie waarin vrouwen anno nu verkeren kun je moeilijk de moeder/ouders verantwoordelijk stellen, dus is het de gemeenschap, de overheid, die de verplichting heeft om al zijn bestaande en nieuwe burgers aan huisvesting te helpen.
In dit verband vind ik het daarom onvoorstelbaar dat de gemeenschap, wij met zijn allen, Gods water maar over Gods akker laten lopen en totaal geen eisen stellen of ideeën ontwikkelen hoe we de omvang/groei van die gemeenschap in de hand willen houden. Elke nieuwkomer – zuigeling of immigrant – mag direct, voor 100%, gebruik maken van alle regelingen en voorzieningen die in eeuwen hiervoor, zijn opgebouwd. Gratis voor niks, zonder een hand uit te steken. Het lijkt me dat dat niet kan blijven duren.
‘Als de vraag (om bovenstaande reden, HvS) groter is dan het aanbod, moet worden bijgebouwd’. Ben ik het mee eens, maar jaaa, hoe wilt u nog woningen bouwen op de Dam? Met andere woorden, Het oppervlak van Nederland wordt niet groter, met de landaanwinning in de Zuiderzee hebben we voornamelijk landbouwgrond geschapen, dus de voorraad woningbouwgrond blijft beperkt en eindig. Met uw oplossing om bestaande kantoorpanden te verbouwen tot woonunits gaat u de bevolkingsaanwas van ruim 100.00 per jaar, elk jaar (!), niet serieus van huisvesting voorzien. Persoonlijk denk ik dat in NL de knop om moet. Geen rijtjeshuizen meer met tuintje, maar bouwen in verdiepingen. En dan rigoureus: 30 verdiepingen of hoger. Verplicht. ….
(vervolg met [2})
Hans van Swoll 5
Rob Klerks…. Uw laatste opmerking is volledig terecht. Het ging mij er uitsluitend om vast te stellen dat er kennelijk nog iemand is die het niet eens is met Jasper du Pont. Bijbouwen lost weliswaar het tekort op (om mee te beginnen). Of de woningprijzen daardoor betaalbaarder worden is een heel ander verhaal.
Rob Klerks 4
Hans van SwollLeegstaande bedrijfspanden verbouwen zal het complete probleem niet oplossen, maar maakt elke gemeente meer leefbaarder, veiliger en gezelliger.
Leegstand nodigt uit tot verpaupering ipv sociale controle.
Ipv de zon uit te schakelen kun je ook een inwonersstop invoeren. In de binnenstad niet hoger dan 12 verdiepingen of zo.
Vol is vol....
r. ansems 2
Hank.Rearden 6Albèrt 4
Ik denk dus dat Klaas Knot en Laura van Geest wel degelijk gelijk hebben. Er moet bijgebouwd worden maar wel in de grote steden.
Nico Janssen 7
AlbèrtOok kan je zorgen dat het aanbod beter op peil blijft door onttrekking van woningen aan het reguliere segment (wonen), te verh/minderen door Airbnb e.d. te verh/minderen, waarmee jaarlijk naar schatting nog eens 5.000 wooneenheden in Amsterdam van de (woon)markt zijn gehaald. Bij elkaar zit je dan op bijna 15.000 wooneenheden. Dat is ca. twee zo veel als jaarlijk (maximaal) bijgebouwd kan worden. Door (dus) de vraag te verminderen en het aanbod op peil te houden zorg je ervoor dat het bad niet sneller leegloopt dan de woning waterkraan woningen kan toevoegen (wat nu wel het geval is).
Verder is er natuurlijk ook nog sprake van autonome prijsopdrijving doordat 'goedkope' woningen door speculanten / beleggers / investeerders aan de markt worden onttrokken en weer duur in de markt worden gezetten voor o.a. particuliere verhuur in het midden en hogere segment. Mede geholpen door het idiote huurwaardesysteem dat gebaseerd is op WOZ i.p.v. punten.
Nog een reden om niet op bijbouwen te vertrouwen is dat je ziet dat ontwikkelaars ofwel heel kleine woningen (< 40 m2)bouwen, waar je enkel als alleenstaande in kunt wonen, of juist (heel) grote woningen (>120 - 150 m2) bouwen, want dit levert hogere prijzen (inkomsten) en daarmee meer marge (winst) op. Bij elkaar drijft dit de prijs ook weer op.
Je ziet: simplistische redenaties (bijbouwen!) gaan de woningmarkt niet redden.
Albèrt 4
Nico JanssenAirbnb aan banden leggen ben ik het helemaal mee eens maar volgens mij doet Amsterdam dit al.
Vastgoed als investeringsobject is al zo oud als de weg naar Rome en gebeurt ook wereldwijd overal. Ook hier is goed beleid vormen van belang.
Ik denk dat het bouwen van kleine woningen heel verstandig is er zijn namelijk steeds meer alleenstaanden. Ontwikkelaars willen winst maken als bepaalde huizen bouwen minder oplevert dan moet de overheid hen verplichten ook een percentage van dat soort woningen te bouwen of ze zelf bouwen.
In mijn optiek blijft bijbouwen op de juiste plekken wel de oplossing, ga de hoogte in en zorg voor een hoge bevolkingsdichtheid waardoor goed OV zoals metro's aangelegd kunnen worden.
Nico Janssen 7
AlbèrtVerder weet ik niet hoe je erbij komt dat expats zo geweldig bijdragen aan de stad / Nederland? Kan je me daar wat feiten / onderzoeken van presenteren? Ik ken ze niet in elk geval. De gemiddelde expat / student in Amsterdam is een behoorlijk gemiddelde student / werknemer (en ik ken er velen!), waar weinig bijzonders aan is. Er is daarbij veel voor te zeggen dat ze 'inlandse' werknemers verdringen.
Albèrt 4
Nico JanssenExpats verdienen gemiddeld meer dan Nederlanders dus kunnen ook meer uitgeven. Bovendien moet een bedrijf aantonen dat ze geen personeel binnen de EU kunnen vinden voordat ze een expat aannemen. Dus zonder die expat kon de functie helemaal niet vervuld worden. Ik kom zelf oorspronkelijk uit de IT en ik kan je garanderen dat zonder Expats mijn oude werkgever een serieus probleem zou hebben.
Nico Janssen 7
AlbèrtOndertussen woont er nog maar minder dan 10% (!!!!!) van de middenklasse in Amsterdam, gewoonweg omdat ze het niet kunnen betalen. Het aandeel van de middenklasse in de Nederlandse bevolking ligt boven de 50% (afhankelijk van je definitie). Ik hoop niet dat je deze uitsluiting een 'goede' ontwikkeling vindt?
Verder heb je me nog niet uitgelegd waarom al die expat bedrijven in Amsterdam / Utrecht moeten zitten en daar de prijzen opjagen? Wat is daar nu goed aan? Het ict-eco systeem in Nieuwegein is bijvoorbeeld ook prima. Ga daar dan lekker heen.
Albèrt 4