
Het heeft even geduurd, maar langzaamaan beginnen belangrijke adviesorganen als IMF en McKinsey de lessen van de Grote Financiële Crisis in hun beleidsadviezen mee te wegen. Wanneer past ons eigen Centraal Planbureau de ideologie onder hun modellen aan de tijdgeest aan?
Stel, je bent fruitteler en het is crisis. Ondernemer als je bent, zoek je ook nu naar manieren om meer geld te verdienen, om de crisis voor je te laten werken in plaat van tegen je. Hoe? Niet zo moeilijk: verlaag de lonen van je werknemers. Die bieden zich immers, juist in een crisis, in groten getale aan. Regel het zo dat zich rond de oogsttijd massaal werkwilligen aan je poort melden, lok ze van heinde en ver naar je fruitgaard, zuig ze uit.
Bewerk de politie om oproerkraaiers op te pakken en samenscholingen uiteen te slaan
Huur de stakkers telkens voor een enkele dag in, betaal ze per kist geplukt fruit. Verlaag geleidelijk het tarief. Jonge vaders zijn het meest geschikt, want die pakken ook de miniemste vergoeding nog aan om de honger van hun jonge kindjes te stillen. Maak ondertussen afspraken met de collega-telers in de buurt over maximale tarieven, zodat niet onverhoopt toch iemand de lonen gaat opdrijven. Zorg er anderzijds voor dat werkzoekenden niet de kans krijgen zich te verenigen en te gaan staken voor een hoger tarief. Doe dat door bijvoorbeeld de politie te bewerken om oproerkraaiers op te pakken en samenscholingen uiteen te slaan.
Dit was, in het kort, de reëel bestaande maatschappelijke kwestie in de Grote Depressie in de VS die John Steinbeck in zijn roman The Grapes of Wrath in zeer inleefbaar proza aan de kaak stelde. Berooide landbouwers uit het Midden-Westen van de VS van wie de boerderij in de jaren ’30 was afgepakt door de bank omdat ze achterliepen met de betalingen op de lening, trokken massaal naar Californië. Naar het beloofde land, waar de valleien groen zijn en het werk overvloedig. Althans, dat stond in de foldertjes die de gewiekste bazen van de industriële landbouwconcerns daar door het hele land verspreidden. Hoe meer berooide werkzoekenden deze exodus ondernamen, hoe goedkoper ze deze wanhopigen als dagloner konden inhuren.
Ik raad eenieder met een zwakke maag en een overmatig gevoel voor onrecht af Steinbeck te lezen
Je kunt het je nu niet meer voorstellen. Ik raad eenieder met een zwakke maag en een overmatig gevoel voor onrecht af Steinbeck te lezen, want je bloed gaat koken en je houdt het niet droog. Wat betreft persoonlijke tragiek en sociale ellende doet Grapes niet onder voor een, welja, voor een Negerhut van Oom Tom of Alleen op de Wereld.
Tijdgeest
Gelukkig liggen deze tijden ver achter ons. Toch? Wel, dat is nog maar de vraag nadat voorvechters voor een vrijer, minder gereguleerd kapitalisme rond 1980 weer kwamen bovendrijven. De lonen werden weer gematigd, vakbonden de kop ingedrukt, de markt ontdaan van regels, de overheid moest kleiner en terug in haar hok. Werkgevers en internationale handel kregen vrij baan. Natuurlijk, zo schrijnend slecht als in de jaren ‘30 hebben we het nu niet. En kwesties als de goedkope arbeid uit Oost-Europa laten zien dat we, zo goed en zo kwaad als het gaat, arbeidsmigranten binnen de EU én onze eigen mensen proberen te beschermen tegen respectievelijk uitbuiting en buitenissige loonconcurrentie. Maar ook al blijven de kwalijke gevolgen daarvan in dit voorbeeld binnen de perken, dankzij moeizaam tot stand komende regelgeving, de ideologie van onze tijd stemt in grote lijnen overeen met die uit de jaren '30 van de vorige eeuw.
En wat is dat dan, wat er sinds 1980 sociaaleconomisch aan de hand is? Of je het nou Thatcheristisch, neoliberaal, gewoon rechts, of voor mijn part rationele ‘no nonsense’ wilt noemen; is het mechanisme ervan ook concreet te maken? Is het ergens gestold in iets tastbaars, een wet, een aanwijsbare formule, een ongeschreven regel die iedereen respecteert? Op welke manier dringt het zich aan ons op, en wie beslist daar eigenlijk over?
Daarmee bent u na een lange inleiding eindelijk aangeland bij de kern van dit stuk:
De sociaaleconomische tijdgeest is bij ons hard gecodeerd in de modellen van het Centraal Planbureau (CPB).
De ideologie van onze tijd stemt in grote lijnen overeen met die uit de jaren '30 van de vorige eeuw
Kijkje onder de motorkap van het CPB
Hoe werkt dat, hóe schrijft het CPB ons de wet voor? Het makkelijkst nemen we een voorbeeld dat vers in het geheugen ligt: het voorstel van Elbert Dijkgraaf van de SGP, om, met steun van ChristenUnie en CDA, het voor de alleenverdienende kostwinners fiscaal wat makkelijker te maken. Omdat het CPB becijferde dat dat een hoop banen zou kosten, ging dat plan linea recta van tafel. Niemand vraagt zich af waaróm het CPB tot die conclusie kwam. Maar dat moeten we ons nu maar eens wel gaan afvragen.
Want wat gebeurde daar in de motor van het CPB? Het volgende: het model voor de arbeidsmarkt bepaalt dat als meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt, dit automatisch leidt tot meer groei en banen (en vice versa, in het SGP-voorbeeld). Waarom bepaalt het model dat? Niet primair omdat die mensen straks meer te besteden hebben en zo door meer vraag de economie laten groeien.
Neen, de drijfveer is in essentie dezelfde als die van Steinbecks fruitteler in de jaren ’30: meer werkzoekenden betekent dat werkgevers een betere onderhandelingspositie hebben, dus minder loon hoeven te bieden om de mensen binnen te krijgen. Wat goed is voor de werkgever, is goed voor iedereen, is de aanname. Die kan met lagere kosten voor arbeid makkelijker exporteren, investeren en mensen aannemen. Meer werk dus, en niet dankzij, maar ondanks het koopkrachteffect.
Wat goed is voor de werkgever, is goed voor iedereen, is de aanname
Meer werk, terwijl de mensen minder te besteden hebben: het is een logica die alleen bestaat in een manier van naar de economie kijken waarin de zogenaamde aanbodzijde van de economie allesbepalend is. Als het de ondernemer maar goed gaat. De vraagzijde — lees: de ontvangers van een salaris en de kopers van al die spullen en diensten die we met zijn allen zo nijver maken — die vraagzijde is secundair.
Hoeder werkgeversbelangen
De vraag hóe het CPB tot zijn aanbevelingen komt wordt zelden gesteld. Het is hoog tijd dat we dat wel gaan doen. Want met de liberale koers vanaf de jaren ‘80 die het CPB hard codeerde op haar printplaat, lopen we op klippen, die veel doen denken aan die van de jaren ‘30. De Grote Financiële crisis van rond 2009, veroorzaakt door een losgeslagen bancaire sector, is van zo’n schipbreuk het duidelijkste voorbeeld. Maar ook op sociaal-maatschappelijk vlak zijn er overeenkomsten. Zo is in Nederland het aantal vaste banen sinds de crisis nog steeds aan het dalen, waardoor we moeten vrezen dat ook vandaag een kaalslag-light à la die van Steinbeck’s fruittelers gaande is.
De vraag hóe het CPB tot zijn aanbevelingen komt wordt zelden gesteld
Wij — pers, Kamer, publiek — aanvaarden het becijferde banenverlies in het SGP-voorstel als een neutraal, onwrikbaar gegeven. De discussie komt op die manier niet toe aan wat hier in feite aan de hand is. Namelijk dat deze becijfering niets anders is dan een afweging van de ene ideologie tegen de andere: die van het CPB, die zoals we zagen, opereert als hoeder van de werkgeversbelangen en van de confessionelen die met hun voorstel opkomen voor de gezinswaarden — en indirect voor een hoger loon, al was dat niet hun oogmerk.
Wie dit eenmaal weet, kijkt heel anders naar de manier waarop we omgaan met alle sociaaleconomische hete hangijzers. En met de vaak doorslaggevende invloed van het CPB daarop. Want wat geldt voor de ‘discussie’ rond de alleenverdieners, betreft net zo goed kwesties als de hoogte van het minimumloon en bijstandsuitkeringen, verdergaande flexibilisering van arbeid, privatisering van staatsbedrijven en marktwerking in zorg of onderwijs. Net als in het voorbeeld van de alleenverdieners zijn alle CPB-adviezen gestoeld op aannames en op een bepaalde maatschappijvisie — ook wel ‘ideologie’ genoemd. Maar in plaats van die ideologie bloot te leggen en vervolgens op basis daarvan een fundamentele discussie te voeren, nemen we hun adviezen klakkeloos over als neutrale, objectieve wetenschap.
Alle CPB-adviezen zijn gestoeld op aannames en op een bepaalde maatschappijvisie — ook wel ‘ideologie’ genoemd
‘Neutrale’ denktank
Dat dergelijke idealen leven bij onze belangrijkste ‘neutrale’ denktank, het CPB: waarom weten we dit niet? Voordat u boze brieven naar de Van Stolkweg 14 in Den Haag gaat sturen: het Planbureau doet ook maar gewoon wat zijn opdrachtgever, het Ministerie van Economische Zaken, vraagt: om de op dat moment gangbare wetenschap, de communis opinio onder economen, te gebruiken om beleid te analyseren. Zich daarop beroepend kan het Planbureau kritiek van zich af laten glijden. En dan hebben we het nog niet gehad over een gemakzuchtige reactie in de trant van: er is altijd wel iemand die zich benadeeld voelt en daarover wat te zeiken heeft.
Maar, en dat is net wat er nu speelt, die opinio onder economen ís aan het schuiven. Je wordt vandaag niet meer uitgelachen als je iemand als J.M. Keynes aanhaalt, de econoom die zijn wijsheid baseerde op zijn ervaringen in de grote crisis van zijn tijd, die van de jaren ’30. Waarin hij had geleerd wél oog te hebben voor de vraagkant van de economie en voor de rol die daarbij is weggelegd voor de overheid. Het wordt tijd dat het CPB hierin meebeweegt, in navolging van partijen als IMF en McKinsey.
Verandering hangt in de lucht. Ook in de Kamer groeit het verzet
Verandering hangt in de lucht. Eerder drong voorzitter van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) Kim Putters er in Trouw op aan om naast het CPB mee te mogen adviseren. Zodat de bredere maatschappelijke context ook een stem krijgt. Ook in de Kamer groeit het verzet. SGP, ChristenUnie en CDA zijn niet de enige partijen die hun neus recent stootten. Linkse partijen doen dit al jaren en ze zijn het nu beu. Een aantal, waaronder de PvdA, overweegt maar helemaal niet meer mee te doen met de doorrekening van het partijprogramma. Op zich begrijpelijk, want wat is er ‘neutraal’ aan een adviesclub die progressief beleid pertinent afstraft omdat de mode in de economische wetenschap — inmiddels achterhaald bovendien — dat voorschrijft?
Wat is er ‘neutraal’ aan een adviesclub die progressief beleid pertinent afstraft omdat de mode in de economische wetenschap dat voorschrijft?
Ideologische encryptie
Een goed begin van verandering zou zijn als we met zijn allen de bevindingen van het CPB met wat meer korreltjes zout namen. Door de bredere context in de discussie meer aan bod te laten komen. Maar ook door, als het wel om keiharde cijfers of aantallen banen gaat, ons explicieter af te vragen hoe het CPB daar toch aan gekomen is. Het is allemaal geen harde wiskunde, de bevindingen van het CPB zijn op fundamenteel niveau verstopt onder de schijnzekerheid van de gebruikte modellen. Ze zijn daarmee niet meer dan een waardeoordeel, net zo goed of slecht als ieder ander waardeoordeel over sociaaleconomische kwesties. Ziehier het belang van een behoorlijk begrip van hun ‘ideologische encryptie’.
De bevindingen van het CPB zijn verstopt onder de schijnzekerheid van de gebruikte modellen
Niet dat dat altijd even makkelijk zal zijn. Zelfs niet voor betrokkenen. Want zou je het de mensen van het CPB op de man af vragen, dan zullen ze vermoedelijk niet zeggen dat ze vinden dat we terug moeten naar daglonerij zonder minimumloon en zonder recht op vakbondsvereniging zoals in de tijd van Steinbeck. Maar dien je als politieke partij een verkiezingsprogramma in dat van zo’n type arbeidsmarkt een aantal elementen bevat, dan zul je wel zien dat je bij de doorrekening beloond wordt met meer groei, meer banen en een kleiner tekort van de overheid — de praktische uitwerking van die ideologie.
Die schijnbare vanzelfsprekendheid, dat niet stilstaan bij het ideologisch fundament onder een oordeel, dat is nu juist het heel enge eraan. De nadruk op de aanbodzijde van de economie, het stellen van belangen van werkgevers boven die van werknemers, het is het water geworden waarin de gangbare economen zijn gaan zwemmen en met hen het CPB. Hier ligt voor kritische journalisten en oplettende Kamerleden de schone taak om de aard van het zwemwater wat vaker te benoemen. Een beter begrip is het begin van verandering.
49 Bijdragen
goof 4
De CPB vervalst en manipuleert alle economische data's en van alle rekenmodellen de input dusdanig te wijzigen als hun de de uitkomst wat minder goed bevalt om op deze manier de onbenullen in Den Haag te beïnvloeden.
Ons CPB is ook ver over de houdbaarheidsdatum zoals zo vele geldverslindende elite clubjes die allemaal willen mee-eten en enkel in het leven geroepen zijn om de elite te dienen maar vooral proberen de publieke opinie naar hun hand ( lees elite ) te zetten.
En dat al deze parasitaire instellingen niets maar dan ook 0,0 bijdrage om een betere economie te krijgen maar enkel en alleen onze incapabele politici dekking in de rug te geven wordt steeds meer duidelijk.
Dat Rutte en consorten het zelf ook niet meer weten en alles fout doen wat je maar fout kunt doen zegt genoeg over het functioneren van al die adviesclubjes en verstoren alleen de markt maar van vraag en aanbod .
Gilles Wattel 1 3
goofIk denk wel dat het CPB, bewust of onbewust, toewerkt naar uitkomsten die politici goed uitkomen.
Zo gaf Teulings toe dat de studie over hoe goed de euro voor ons was op niets berustte.
Maar hij gaf dat pas toe nadat de ruzie al flink was geëscaleerd, vlak voor hij weg was, naar Londen, verbannen.
Sindsdien waakt Mariëtte Hamers, van de PvdA, over het CBS, en komen daar dus geen ongewenste rapporten meer vandaan.
Die gewenste rapporten zijn niet echt leugens, een beetje morrelen aan de veronderstellingen, tot er iets uitkomt wat gewenst is.
Karin Kwiatskovsky nam ontslag als kolonel bij het Pentagon, zij verzorgde Midden Oosten 'intelligence', nadat zij een politicus als baas kreeg.
Die vertelde haar wat zij moest rapporteren, de informatie die Bush kreeg voor de Irak oorlog.
Blair liet, dat is de overtuiging van heel veel Britten, Kelly verzelfmoorden, Kelly was de Irak wapens expert, die wist dat de Blair verhaaltjes over de vreselijke wapens van Saddam uit de duim waren gezogen.
Een soortgelijke ontwikkeling zien we bij ons, oud politici op allerlei sleutel posities.
Gilles Wattel 1 3
Dat modellen niet werken, of een zeer beperkte werking hebben, is al voldoende aangetoond.
Weermodellen doen het nauwelijks beter dan de natte vinger van de weerman.
Groningse economen bedachten dat als een model de toekomst kan voorspellen, dat het dan ook het verleden moet kunnen reconstrueren.
Geen model kon het.
De modellen die de absolute minimum waarde van derivaten aantoonden bleken ook al niet te werken.
Helaas is er geen test op korte termijn voor klimaatmodellen, vandaar dat die nog wel werken.
Dat CPB mensen terug zouden willen naar daglonerij, ik kan dat niet geloven.
Dat die veronderstelling in hun modellen zit, dat kan goed zijn.
Zo zag ik kort geleden één of andere econoom, van één of ander clubje, daar stikt het van, zeggen dat Frankrijk z'n arbeidsmarkt moet hervormen, hij bedoelde 'dat het goedkoop moet worden Franse werknemers te ontslaan'.
De man sprak er z'n verbazing over uit dat dat 'politiek zo moeilijk in te voeren was'.
Ik dacht, dat zijn nu de bureaumensen die ons regeren, die politici opdrachten geven, de gedachte Schreibtischmörder kwam bij me op.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Mijn conclusie is dat lineaire modellen te ver af staan van de werkelijkheid.
Matthijs 11
Pieter JongejanMaar wat denk ik vooral het punt van het artikel is, is dat het belangrijk is dat de vooronderstellingen die ten grondslag liggen aan het gebruikte model ten minste wél bekend zijn en kritisch bekeken worden. Zodat je in elk geval wéét wat die aannames zijn en hoe het ook anders kan. Daar gaat het mis bij het CPB. Men gaat er vanuit dat het CPB en haar gebruikte modellen politiek/ideologisch "neutraal" zijn. Maar dat zijn ze dus niet.
MatthijsK 7
MatthijsJan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1biologisch evolutiemodel. plaat tektoniek model. spreeuw zwerm model. quantummechanica. gelukkig heb je dezelfde vooroordelen als natuurkundigen, anders had je computer het niet gedaan en wij je reactie niet gelezen.
"Dat modellen niet werken, of een zeer beperkte werking hebben, is al voldoende aangetoond."
nee, je maakt een logische fout. sommige modellen werken niet (goed) is niet equivalent aan alle modellen werken niet.
"Weermodellen doen het nauwelijks beter dan de natte vinger van de weerman."
de weerman baseert zich op weermodellen. dat werkt voor chaotische systemen met niet volledige data inderdaad niet zo goed voor de lange termijn.
"Groningse economen bedachten dat als een model de toekomst kan voorspellen, dat het dan ook het verleden moet kunnen reconstrueren.
Geen model kon het. "
de economische wetenschap bestudeerd inherent supercomplexe materie, vele complexer dan het weer.
"Helaas is er geen test op korte termijn voor klimaatmodellen, vandaar dat die nog wel werken. "
Hindcasting, wat je al noemde, is een methode om modellen te testen tegen het verleden.
http://www.ccrc.unsw.edu.au/sites/default/files/Copenhagen_Diagnosis_FIGURES.pdf
klimaatmodellen zijn niet perfect, maar allesbehalve 'vooralsnog fantasie'. hindcasting werkt behoorlijk goed voor menig model.
omarm de wetenschappelijke methode, dogma in de kliko.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitHet zijn benaderingen van de werkelijkheid, allemaal,.
Apekool 5
MatthijsKBelangrijk is altijd de context waarbinnen een model werkt - mooi voorbeeld is het contante-waarde model van obligaties, die doet het niet meer als rentes de nul naderen of zelfs negatief worden!
Goede modellen bouwers zullen dus de grenscondities kennen en zelfs zorgen dat het model simpelweg 'computer says no' uitspuugt als het model geen zinvolle berekening kan maken. In veel gevallen heb je dan nog modellen voor de achtervang als de detailmodellen niet (kunnen) werken.
Neemt niet weg dat vrijwel alle empirische waarneming in onze wereld in modellen te vangen is. Bij economie blijft het altijd lastig, hier zijn de randvoorwaarden erg uitgebreid en laat ervaring in de VS in 1930 zich niet zo makkelijk vertalen naar Nederland in 2016!
MatthijsK 7
ApekoolAangezien de financiële modellen de crisis en de klimaat modellen de pauze niet konden voorspellen, kunnen deze twee terug naar de tekentafel en alle op die modellen gebaseerde wetten en regels naar de prullenbak.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitIn je tweede tegenwerping gebruik je hinderlijke discussiemethode mij iets te laten zeggen wat er niet staat, ik schreef niet 'alle modellen'.
Of economie complexer is dan het weer is, een niet weerlegbare bewering, omdat complex in beide gevallen niet vergelijkbaar is.
Ik keek het artikel van de link door.
Waar blijkt nu dat CO2 emissie de veronderstelde temperatuurverhoging veroorzaakt ?
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1dat schreef je wel.
"Elk model is niet meer dan de vooroordelen van de bouwer.
Dat modellen niet werken, of een zeer beperkte werking hebben, is al voldoende aangetoond."
je gebruikt de hinderlijke discussiemethode van alles te roepen wat je bij inspectie niet kan staven. heb je dat boek van Lockwood al gevonden?
"Of economie complexer is dan het weer is, een niet weerlegbare bewering"
systemen bestaande uit elementaire deeltjes zijn eenvoudiger te modelleren dan systemen van mensen met hersenen - de meest complexe structuur die we kennen.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitDaarmee schrijf ik dus niet dat ALLE modellen niet werken.
Een model waar ik mij bij het vak mechanica op de middelbare school mee bezig moest houden was de kogelbaan.
De veronderstellingen van dat model zijn maar een paar, en ze zijn geen van alle waar: de aantrekkingskracht van de aarde is constant, er is geen luchtweerstand, de aarde is vlak, en draait niet.
Wie echt over tientallen kilometers schiet gebruikt dus veel ingewikkelder modellen.
Je bewering over complexiteit van economische en andere modellen wat ingewikkelder herhalen maakt die bewering nog niet waar.
Lockwood, ik pak het nu even, niet dat dat bij een gelovige iets zal uithalen:
John G. Lockwood, 'Causes of Climate', London 1979, carbon dioxide in de index neemt zes regels in beslag, met verwijzingen naar een 20 pagina's.
Die ga ik niet allemaal overtikken.
Ik zie nu dat Lockwood geen standpunt inneemt, hij verwijst naar vele auteurs.
Het broeikas effect van waterdamp is volgens Lockwood even groot als van CO2, dan is er menselijk stof, wat zowel kan opwarmen als koelen.
Het laatste hoofdstuk is Conclusion: Man and Climate.
Dat begint met drie alternatieven voor de toekomst, van Flohn, 1977:
- huidige situatie blijft met de veranderingen van de laatste 200 jaar
- transitie naar een ander evenwicht, ijstijd
- groei van menselijke effecten, snelle verandering naar een warme periode.
Dan nog even de laatste alinea samengevat: relaties slechts rudimentair bekend, voorspellingen dus met grote onzekerheden, met grote voorzichtigheid behandelen, veel meer research nodig.
Dan nog even Fred Hoyle, Sir, FRS, 'Ice: A chilling scientific forecast of a new Ice Age', 1981, 1982, Sevenoaks, bl 79, 80 en 81: toen de aarde warm was, 50 graad celcius, duizenden keren zo veel CO2 als nu, tot 30.000 keer.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1nee, dat is het niet. wetenschappelijke modellen zijn gebaseerd op de wetenschappelijke methode. de techniek om je heen werkt.
"Een model waar ik mij bij het vak mechanica op de middelbare school mee bezig moest houden was de kogelbaan.
De veronderstellingen van dat model zijn maar een paar, en ze zijn geen van alle waar: de aantrekkingskracht van de aarde is constant, er is geen luchtweerstand, de aarde is vlak, en draait niet.
Wie echt over tientallen kilometers schiet gebruikt dus veel ingewikkelder modellen. "
en die ingewikkelder modellen bestaan niet en werken niet?
"Je bewering over complexiteit van economische en andere modellen wat ingewikkelder herhalen maakt die bewering nog niet waar. "
klopt, en het alleen ontkennen zonder erop in te gaan (2x), maakt die bewering niet onwaar.
"Ik zie nu dat Lockwood geen standpunt inneemt, hij verwijst naar vele auteurs."
right. dank dat je vergissing zelf rechtzet.
"...relaties slechts rudimentair bekend, voorspellingen dus met grote onzekerheden, met grote voorzichtigheid behandelen, veel meer research nodig. "
die zin werd ruim 30 jaar geleden geschreven.
"Dan nog even Fred Hoyle, Sir, FRS, 'Ice: A chilling scientific forecast of a new Ice Age', 1981, 1982, "
ook dat is ruim 30 jaar geleden.
"toen de aarde warm was, 50 graad celcius, duizenden keren zo veel CO2 als nu, tot 30.000 keer."
30.000 keer maar liefst. de huidige concentratie is 400ppm. hoogste concentratie in het verleden ~7000ppm. 7000/400 = 17.5.
7000ppm was 440 miljoen jaar geleden. de eerste land planten ontstonden toen. misschien heb je wel eens van fotosynthese gehoord.
CO2 concentratie is hoger nu dan dan afgelopen 650.000 jaar. stijging is zeer recent.
http://climate.nasa.gov/system/downloadable_items/43_24_g-co2-l.jpg
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitDus beste Jan-Marten, wanneer overhandig je nou eindelijk eens dat CO2 experiment.
Waar je aantoont dat wanneer je van 200ppm naar 400ppm CO2, aanzienlijke opwarming krijgt?
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitOverigens had ik het niet over concentratie, maar over de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, dat is iets anders.
Maar ik stop met jou, tijd verknoeien.
Wat betreft Lockwood, hij schrijft dus NIET dat CO2 van belang is.
En hij bestrijdt evenmin dat de volgende ijstijd kan komen.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1waarom vlucht je steeds weg van je beweringen als de kritiek moelijk te pareren wordt?
dit was je opmerking:
"...relaties slechts rudimentair bekend, voorspellingen dus met grote onzekerheden, met grote voorzichtigheid behandelen, veel meer research nodig..."
dat was 30 jaar geleden.
"Overigens had ik het niet over concentratie, maar over de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, dat is iets anders. "
concentratie en hoeveelheid zijn equivalente grootheden als de omvang van de atmosfeer ongeveer gelijk is. heb je bewijs dat de omvang van de atmosfeer een factor 30000/17.5 veranderd is? zou een opzienbarende ontdekking zijn.
"Maar ik stop met jou, tijd verknoeien."
heb je mooi de tijd om te leren voor beweren.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitGilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitHet laatste grafiekje doet inderdaad dramatisch aan.
Ik heb daar de volgende vragen over:
- hoe werden de temperaturen over de laatste 2000 jaar berekend ?
- waaruit blijkt dat de meetmethode over de laatste tientallen jaren vergelijkbare uitkomsten geeft met de berekende waarden ?
- hoe weten we dat de opwarming, als die er is, door CO2 werd veroorzaakt, en niet b.v. door stof, of van mensen, of van meteorieten ?
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1uit experimenten natuurlijk.
wat leidt tot deze constatering:
je hangt een standpunt aan over dit onderwerp maar hebt geen flauw idee op basis van welke experimentele data de wetenschap een ander standpunt hanteert dan jij.
dat is toch een onthutsende stand van zaken, vindt je ook niet?
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitKun je dat omschrijven ?
Het lijkt mij uitgesloten klimaatexperimenten te doen, zelfs de poging nu de CO2 emissie te beperken kun je niet als experiment zien, mocht het slagen, omdat er veel te veel factoren die ook het klimaat beïnvloeden tegelijk veranderen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1dat zijn de experimenten die je blijkbaar niet kent, over een onderwerp waar je wel een mening over hebt.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitGilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
'Economische wetenschap'?
een kernbegrip in maatschappij en politiek is 'waarde'.
wat zegt de 'economische wetenschap' over waarde?
"Theory of value" is a generic term which encompasses all the theories within economics that attempt to explain the exchange value or price of goods and services. Key questions in economic theory include why goods and services are priced as they are, how the value of goods and services comes about, and for normative value theories how to calculate the correct price of goods and services (if such a value exists).
'all the theories'
'attempt to explain'
'key questions'
het is fijn dat sommige economen pogen de wetenschappelijke methode toe te passen op een uitermate complex onderwerp als economie - systemen die bestaan uit vele hersenen, elk stel hersenen de meeste complexe structuur die we kennen.
het is pure kwakzalverij als economen ideologie verkopen alsof het wetenschap betreft. daar worden economen veel te weinig op aangesproken, zeker gezien de maatschappelijke consequenties.
als je bedenkt dat de economische 'wetenschap' technologie produceert zoals het financiële systeem, dat in ons gezicht kan ontploffen zonder dat de 'engineers' dat zien aankomen, dan kunnen we constateren dat de opinie van de meeste economen over sociaal-economische kwesties weinig meer waard is dan van ieder ander met een werkend stel hersenen - of wellicht minder.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1all the theories.
attempt to explain.
"Als je wilt weten wat waarde is"
je bedoelt, "als je wilt weten wat Lionel Robbins er over denkt".
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1Als je wilt debatteren, doe dat dan ook.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitIk leg uit dat waarde heel goed gedefinieerd is, en waar het staat, en dat het daar al staat sinds 1932, maar je reageert niet.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1nee, je beweert dat een van vele opvattingen de juiste is.
Matthijs 11
Een heel goed punt wat naar voren gebracht wordt. Diep in de rekenmodellen van CPB zijn aannames verankerd die allesbepalend zijn voor de uitkomsten van doorrekeningen. Aannames die misschien niet kloppen. Inderdaad hoog tijd dat aandacht voor komt.
En mijn complimenten aan FTM voor het aantrekken van een grote variatie aan auteurs. Vandaag Hans de Geus, vorige week Bas Eikhout, etc.
Apekool 5
Ik heb nog een toevoeging: je noemt 'export' slechts een keer. Volgens mij is dit echter een kernpunt van de problemen met de CPB modellen: het heilige geloof dat een sterke exportpositie voorspoed zal brengen.
Sinds jaar en dag heeft Nederland echter een sterk export overschot, dat kan alleen maar betekenen dat er overtollig geld is (papiertjes of getallen in een database van een bank) dat niet in Nederland wordt gebruikt - het zijn vorderingen op het buitenland dat 'teveel' koopt.
Precies dat exportoverschot zorgt voor onderbesteding in Nederland zelf, want die exportpositie wordt opgebouwd over de rug van werknemers die keer op keer tot loonmatiging gemaand worden.
In een gezonde economie zijn alle balansen op de wat langere termijn in evenwicht, dat is dus zeker niet het geval in Nederland.
Tel daarbij de verplicht aan te houden lange huishoudbalans van hypotheekschuld en pensioenvoorziening (alweer vorderingen op het buitenland!) en het is duidelijk dat zowel onze regeringen als hun vazallen in de rekenkamers met verkeerde modellen aan het werk zijn.
Jan-Marten Spit 9
Apekoolconcreet - wat zijn die 'vorderingen' precies en bij wie staan ze in de boeken?
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitJe weet wel, die instellingen die de pensioenen niet meer kunnen betalen.
REINIER VAN DRIEL 7
Het is alom verbijsterend dat, zoals opgemerkt door de schrijver, in de Kamer niemand eens doorvraagt waar de ,,wijsheid" van het CPB vandaan komt. En dat ,,bestuurd" Nederland.
Zie ook artikel bijgaande link.
http://politiek.tpo.nl/column/het-cpb-verliest-haar-geloofwaardigheid/
bps 12
REINIER VAN DRIELJarenlang hebben de onderzoekers en rekenmeesters van het CBS zorgvuldig een internationale reputatie opgebouwd.
Sinds de reputatie van het CBS na de directiewisseling ook wordt ingezet voor invloed op de opinie, kan het snel bergafwaarts gaan. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Gilles Wattel 1 3
REINIER VAN DRIELRutte staat bekend als Pinokkio, NPO als Nederlandse Propaganda Organisatie.
Gelooft nog iemand dat Den Haag Nederland bestuurt ?
Op 12-12-2012, schitterende datum, begonnen Brusselse ambtenaren op ons ministerie van financiën.
Fransen verzetten zich tegen de Loi Travail, die voortkomt uit dezelfde wijsheden die ook het CPB uitkraamt, omdat ze goed weten dat Brussel die wet heeft opgelegd.
Niet voor niets was de Brexit slogan 'wij willen ons land terug'.
Zelfs Teulings werkte mee aan het verkopen van onzin, als dat de euro ons voordeel zou brengen.
Verbannen naar Londen, nu in een vrij land.
Michel Fleur 6
En dat de economen eindelijk wakker mogen worden en de ideologische priesters zullen vervangen met de wetenschappers onder hen!
Robelia 8
Het CPB doet veel onderzoek. Gedegen werk.
Na ellenlange studies:
"Oudere werknemer is kwetsbaarder bij ontslag dan jongere."
Als senior onderzoeker heb je een baan voor het leven.
Een overzicht van de gebruikte modellen : Saffier 2
http://www.cpb.nl/publicatie/saffier-ii-1-model-voor-de-nederlandse-economie-2-hoedanigheden-voor-3-toepassingen
De Vries
bps 12
Deze column over uitwassen van kapitalisme vind ik erg indrukwekkend en civiel beschamend.
Ik voel mij ook aangesproken omdat ik ‘kapitaal’ als economische factor en reëel gegeven serieus neem.
Ik werk er mee. Ik reken er mee.
Dat maakt mij geen ‘kapitalist’, maar ook geen ‘niet-kapitalist’. Ik wil er boven staan.
Individueel bezit van Kapitaal wordt geassocieerd met ‘rechts’. Collectief bezit van Kapitaal met ‘links’.
Ik verwerp die ouderwetse, verwarrende, tekortschietende, misleidende óf-óf associaties als zijnde ‘Locked In’, een onveranderbaar ingebakken gebruik. Kapitaal is geen subjectief opiniegegeven, maar kapitaalsoorten zijn reële economische interacterende domeinen. Het ene beïnvloedt onvermijdelijk het andere.
Kapitaal is er nu eenmaal. Maar wat is nou eigenlijk ‘kapitaal’ ?
Niet meer dan een hoofdzakelijkheid, als je het letterlijk vertaalt.
Voor mij bestaan er 4 soorten kapitaal.
Dat wijkt af van gangbare definities in economische literatuur. Die vind ik nu juist verwarrend.
Steeds weer blijkt mij deze volgorde van kapitaalsoorten van belang, en de onderlinge invloed:
1. Sociaal kapitaal: vertrouwen in het sociaal en economisch verkeer en -bestaan en in geld.
Zonder vertrouwen komt geen enkele economische overeenkomst en (trans)actie vrijelijk tot stand.
2. Diensten kapitaal: arbeid (energie), kennis en tijd om waarde te vermeerderen en verliezen te beperken.
Zonder werk wordt geen enkele natuurlijke hulpbron of grondstof gewonnen en zonder bewerking komt geen enkel product of goed (3.) tot stand, noch gedistribueerd. (Wet van Say)
3. Goederen kapitaal: tastbaar verworven product met een waarde na investering van werk of bewerking (van 2.)
4. Financieel kapitaal: geld t.b.v. de omzet en distributie van Goederen en Diensten.
Geld is de tegenhanger van Goederen en Diensten.
(vervolgd)
bps 12
Geld als tegenhanger betekent dat er een balans is tussen P (Goederen + Diensten) en M (Financiën).
Een balans is een verhouding; P:M in de totaalverhouding van P:M:C in de cyclus.
Die verhouding P:M:C kan scheef groeien, uit balans raken met crises, of zich corrigerend omtrent een evenwicht (1:1) bewegen, omtrent een normaal.
In de gangbare economie is de volgorde van belang precies anders om met Financieel kapitaal, geld, bovenaan.
1. Financieel kapitaal (geld)
2. Goederen kapitaal (bezit)
3. Diensten kapitaal (arbeid)
4. Sociaal kapitaal (vertrouwen)
Het brengt de wereld op zijn kop https://www.ftm.nl/artikelen/de-wereld-op-zijn-kop
omdat de volgorde van belang op zijn kop staat en de productie-consumptie cyclus : P→M→C→P enz. op zijn kop draait, overheersend tegengesteld: C←P←M.
https://www.ftm.nl/artikelen/de-wereld-op-zijn-kop#reactie11693
+ vervolg https://www.ftm.nl/artikelen/de-wereld-op-zijn-kop#reactie11694
Het Financieel kapitaal (4) is een vanzelfsprekendheid en gevolg van 1. 2. en 3. Geen oorzaak.
Die verkeerde volgorde is waar de ‘aanbodeconomie’ van Reagan en Thatcher mee nat gaat, door M voorop te stellen in de P→M→C cyclus: dus C←P←M, een misvatting van de Wet van Say, middels een economiegroei door geldgroei, en niet andersom, met een scheefgroei van M:P en een kloof tussen rijk en arm tot gevolg.
Bij P:M:C ≈ 1:1:1 groeit en verdeelt kapitaal zich evenwichtig bottom-up, zodat armen ook rijker worden en de onderklasse minimaliseert.
De kapitaalgroei onder Reagan en Thatcher was ‘top-down’ en verdeelde (trickle down) zich niet, maar bleef voornamelijk hangen bij de top, buiten omloop van het reële circuit.
Wat goed is voor de werkgever, is goed voor iedereen, is een valse onevenwichtige aanname.
Het evenwicht ligt bij P:C ≈ 1:1. Bij P>C moet P naar C trekken. Zonder koopkracht gebeurt dat niet.
P en C blijven alleen evenwichtig gedijen of groeien.
bps 12
Maar niemand had het als kostwinning jaarrond. Dat kan ook niet van seizoensarbeid.
Ik betaalde per stuk tot wel 20% minder dan collega’s. Daar stond tegenover dat ik op elke 20 stukloners één meewerkende contractant had die de groep begeleidde voor oogsttechniek, tempo, kwaliteit, stemming en zorg.
Dat leidde er toe dat de middenmoot van 80% minstens en tot 1,5 - 2x het minimumloon bij mij verdiende. Achterblijvers van die 80% kregen extra aandacht, begeleiding en hulp van de contractant bij hun productie en prestatie. Beginnelingen kregen soms ook nog spontaan hulp van ervaren mensen aan het eind van de dag, zodat iedereen het goed had.
Tot 5% van de stukloners was niets mee te beginnen. 10% tot 15% waren koplopers met soms tot wel een vijfvoud van het minimumloon. Zij maakten de reclame voor het werken bij mij.
Ik was niet bang te investeren in een succesvolle oogst. De financiële opbrengst was niet minder en een logisch gevolg en geen hoofdzaak i.t.t de ‘Grape of Wrath’. 95% van de mensen ging tevreden naar huis.
Menige 'walkman', dure Nikes, vakantie en trendy kleding werd bij mij verdiend. Dat is economie.
Het waren leerzame jaren waarin ik het winnen en bewerken van natuurlijke hulpbronnen evident als kapitaal groei zag voor evenredige gelddekking en geldgroei.
Achteraf gezien werd voor de oogst geïnvesteerd in de hierboven gegeven volgorde:
1. eerst in de begeleiders voor het vertrouwen van de stukloners en beginnelingen, in Sociaal kapitaal.
2. dan in arbeid en kosten van de begeleiders en stukloners, in Diensten- of Arbeidskapitaal.
3. dan volgde de goederenkwaliteit en productie vanzelf; het Goederenkapitaal.
4. daarna werd het Goederenkapitaal omgezet in 4. Financieel Kapitaal als logisch gevolg van 1, 2 en 3.
bps 12
Ten hoogste zijn er verwachtingen te maken waarbij de kortere termijn de verwachting waarschijnlijker maakt. Net als bij de weersverwachting.
Een van de betere definities van complex systeem luidt:
The system is complex if the elements interact "without full central control". (prof. Lex Hoogduin - RUG)
Gecompliceerde systemen daarentegen, zoals een constructie, een kogelbaan of een ruimteschipreis, zijn exact te berekenen, te modelleren en te voorspellen. Want alle factoren en invloeden zijn vooraf bekend en zeker.
Met de juiste modellen kan het CPB ten hoogste accurate verwachtingen maken voor de zeer korte termijn.
Complexe systemen als economieën laten zich niet in modellen of keurslijf vangen of dwingen.
Modellen zijn niet geschikt voor complexe systemen. Begrip ervan is meer geschikt.