Credit Suisse betaalt bankiers uit in rommelkrediet

2 Connecties

Onderwerpen

Bankiers Bonus
0 Bijdragen

Een bonus op basis van de kredieten die de bankier zelf creëert.

Credit Suisse, een van de grootste investeerdersbanken in Londen, gaat de bonussen van sommige bankiers dit jaar deels uitbetalen in de risicovolle kredieten die ze zelf hebben gecreëerd. Dat wil overigens lang niet altijd zeggen dat medewerkers hier per se een nadeel van ondervinden. Soms presteren‘giftige’ kredieten beter dan verwacht.

De Zwitserse bank experimenteerde in 2008 voor het eerst met deze ‘you made it, you eat it’- bonus. De bankier krijgt hierbij zijn bonus deels uitbetaald in financiële instrumenten waarvan de waarde is gerelateerd aan de prestatie van de risicovolle activa waaraan de bank blootstaat.

In voorgaande jaren, toen de bijzondere bonus nog in een beginstadium verkeerde, hebben bankiers die er aan meededen veel geld verdiend. Het bleek namelijk dat veel risicokredieten minder slecht presteerde dan werd verwacht. Het kan dus ook een buitenkansje zijn.

Aan de andere kant hebben de twee eerdere versies van de beloningsvorm er voor gezorgd dat Credit Suisse 17 miljard dollar aan rommelleningen en -derivaten van zijn balans heeft geveegd. Ook bespaarde de bank 1,4 miljard dollar aan contante en aandelenbonussen mee.

De Financial Service Authority, de Britse waakhond van de financiële markten, heeft eerdere vormen van de bonusconstructie destijds goedgekeurd. Ongeveer tweeduizend investment bankers in de functie van managing director zullen dit jaar op deze manier deels hun eindejaarsextraatje krijgen uitgekeerd.

Risicokredieten zijn sinds de crisis van 2008 flink hersteld maar een nieuwe financiële catastrofe zou de bankier door deze beloningsstructuur dus wel in zijn portemonnee moeten gaan voelen. Althans, in zijn bonusuitbetaling.

Er is ook kritiek. Want op deze manier krijgen de bankiers betaald naar een onderliggende economische ontwikkelingen en niet zozeer naar de prestatie van de hele bank.

"We would question how this would work. It would seem to be linked to underlying economic performance rather than the performance of the bank. Because of that we would wonder what shareholders would feel about it", aldus een anonieme bankier.

Credit Suisse heeft de bonusvorm de naam Plus Bond genoemd.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden