Ook Credit Suisse opent de aanval op suiker

2 Connecties
5 Bijdragen

De medische wereld krijgt bijval vanuit de financiële industrie. De Zwitserse bank Credit Suisse mengt zich in de discussie over suiker en opent de aanval op het ingrediënt.

Producenten van suikerrijke producten krijgen steeds meer vijanden. Een nieuwe criticaster van de voedselindustrie is Credit Suisse. De financiële dienstverlener uit Zürich bracht deze week een filmpje uit waarin het de maatschappelijke schade opsomt die door overconsumptie  van suiker wordt veroorzaakt. 'Sugar is sweet, but its aftertaste for the global healthcare system is bitter.', zegt een stem in de video. 'Costs to the global healthcare system are estimated at $470 billion.'  Het filmpje is gebaseerd op het rapport 'Sugar Consumption at a Crossroads' dat het Credit Suisse Research Institute vorige maand uitbracht. De onderzoeksafdeling van de bank waarschuwt hierin niet alleen voor de schadelijke gevolgen van de hoge suikerconsumptie, maar constateert ook dat de politiek en de burger steeds kritischer worden tegenover voedselproducten met veel zoetstoffen.

Suikertaks

Een recent voorbeeld van politieke weerstand is te vinden in Mexico. Afgelopen vrijdag ging het Mexicaanse lagerhuis akkoord met een extra belasting op zoete frisdranken. Behalve dat de maatregel de staatskas moet spekken, hoopt het land van president Enrique Peña Nieto ook van zijn status af te komen als het land met de hoogste obesitasratio ter wereld. Credit Suisse denkt dat accijnzen op ongezond voedsel een goede manier zijn om de overconsumptie van suiker aan te pakken en pleit in zijn rapport tevens voor een suikertaks. Het onderzoek wijst naar de accijnzen op tabak en alcohol, die er in verschillende landen ook voor hebben gezorgd dat de consumptie van sigaretten en drank omlaag ging. In Nederland baarde Paul van der Velpen, directeur van GGD Amsterdam, vorige maand veel opzien door een suikertaks te betogen. In zijn column noemde Van der Velpen suiker 'de gevaarlijkste drug van deze tijd.' Nederland kent 0p dit moment nog geen accijns of andere wettelijke restricties op suiker.

Een keerpunt

De wereld zit volgens Credit Suisse momenteel op een keerpunt. Politiek dringt aan op regelgeving en burgers worden zich steeds meer bewust van de gevaren van suiker. Het ‘lawaai’ over de negatieve gevolgen van het witte goedje gaat de komende jaren alleen nog maar toenemen, voorspelt de Zwitserse bank, waardoor de consumptie van  suiker ook zal afnemen. Bedrijven kunnen volgens het onderzoek van Credit Suisse maar beter in spelen op deze onvrede door op tijd over te schakelen naar gezondere alternatieven in het assortiment. Dat is immers een luxe die tabaksfabrikanten en producenten van alcoholhoudende dranken niet hadden toen zij te maken kregen met meer weerstand vanuit de maatschappij en politiek.