Crisis kraakt inkomen accountant en notaris

2 Connecties

Relaties

Accountant Notaris
0 Bijdragen

Nog even en de financiële crisis telt twee duurbetaalde slachtoffers. De royale inkomens van accountants en notarissen in Nederland zijn gestaag in rook opgegaan. En de magere jaren zijn nog niet voorbij.

Het zijn barre tijden voor de financiële controleurs van de banken en overige grote ondernemingen in Nederland. Als gevolg van de crisis zijn de inkomsten van de topverdieners onder de rekenmeesters van de haute finance als een plumppudding in elkaar gezakt.

 

De partners bij de grote accountantskantoren in Nederland hebben hun inkomsten de laatste vijf jaar in rap zien dalen. De daling wordt vooral veroorzaakt door de verslechterde marktsituatie. Die conclusie trekt Het Financieele Dagblad na vergelijkend onderzoek onder de drie grote accountantskantoren in ons land.

 

De inkomstenkrimp is vooral fors in vergelijking met vijf jaar geleden dus toen er nog geen sprake was van crisis in Europa. Zo verdienden de partners bij Price Waterhouse Coopers (PWC) in het boekjaar 2007-2008 gemiddeld nog 708.500 euro. In het laatste gebroken boekjaar bleef het gemiddelde inkomen van de 268 partners steken op 468.700 euro. Met deze inkomstenkrimp van 34 procent is PWC allesbehalve uniek, want Ernst & Young en Deloitte blijken soortgelijke dalingen _ zijn het iets minder scherp - te noteren volgens het FD.

 

Lagere tarieven
De kleinere portemonnee van de drie grote firma's wordt vooral veroorzaakt door de verslechterde marktsituatie. Klanten zijn gereserveerd met opdrachten en bedingen lagere tarieven. Tegelijkertijd maken de kantoren extra kosten maken om de kwaliteit van de accountants­controle op te schroeven.

 

Dat moet ook wel omdat accountants sinds het uitbreken van de financiële crisis van 2008 onder zware maatschappelijke kritiek gebukt gaan. Veel accountants hebben zitten slapen toen de bankencrisis losbarstte of zelfs bewust even de andere kant opgekeken, zo luidt deze kritiek in een notendop. Daarnaast heeft de forse inkomstenval te maken met het feit dat veel accountants partner en dus mede-eigenaar zijn van hun kantoor en daarmee financieel afhankelijk van de winstontwikkeling van hun kantoor.

 

Broekriem partners aanhalen
Verder heeft het FD de inkomens van de drie grote accountants in Nederland naast elkaar gelegd. De doorsnee best betaalde accountant werkt bij Ernst & Young.Het gemiddelde inkomen bij Ernst & Young was vorig jaar goed voor 478.100 euro. Dat is 10 duizend meer dan bij PwC. In 2009-2010 verdiende een PwC-accountant gemiddeld nog 576.800 euro.

 

Ook bij Deloitte hebben de partners de broekriem moeten aanhalen. Konden de compagnons van Deloitte In 2007-2008 op een gemiddeld honorarium rekenen van 453 duizend euro, het afgelopen jaar moesten zij genoegen nemen met 404 duizend euro.

 

Ook hoge inkomens notarissen verdampt
Niet alleen accountants worden vol geraakt door de crisis. Ook de hoge inkomens van veel notarissen zijn de voorbij jaren verdampt, zo concludeert weekblad Elsevier. Zorgde de hevige concurrentie al voor een krimp in hun portemonnee, vooral de malaise op de huizenmarkt heeft er flink ingehakt. Door de drastische daling van het aantal verkochte huizen, is ook de vraag naar koopaktes fors gedaald. En voor dit jaar wordt een verdere daling verwacht van 8 procent,

 

Sommige notarissen zijn zelfs aan de bedelstaf geraakt, zo constateert het grootste opinieweekblad van Nederland. Het weekblad trekt deze conclusie op grond van onderzoek van accountant Quaesitor, die de bedrijfsvoering van het notariaat onder de loep heeft genomen. Quaesitor schat dat 5 tot 7,5 procent van alle notarissen in 'dermate zwaar weer zit' dat de sluiting van hun kantoren slechts een kwestie van tijd is. het gaat dan om zeventig tot honderd van de ruim 1400 notarissen in Nederland.

 

De zegel van de notaris anno 2012: nu nog voordeliger!

 

'Zelfs bij plantsoenendienst salarissen hoger'

Sommige notarissen moeten het zelfs rooien met een bruto inkomen van 20 duizend euro per jaar.  'Zelfs bij de plantsoenendienst zijn de salarissen hoger en is de stressfactor veel en veel lager', tekent Elsevier-journalist Jean Dohmen op uit de bevindingen van Quaesitor.

 

En het wordt alleen nog maar financieel minder voor de van oudsher plechtige beroepsgroep, zo stelt Elsevier vast. Quaesitor voorziet dat het gemiddelde honorarium per notaris van 467 duizend euro in 2011 daalt naar 422 duizend euro in 2012. Dit komt dan neer op een bruto inkomen van 84200 euro gemiddeld per jaar.

 

(L)