Criticaster Cees Maas was zelf falende bonusbankier

4 Connecties

Relaties

Bonussen Cees Maas Hommen

Organisaties

ING
0 Bijdragen

Hommen-criticus Cees Maas was een van de hoofdverantwoordelijken voor de bijna ondergang van ING. Hij verdiende desondanks miljoenen aan bonussen.

Cees Maas, voormalig financieel directeur van ING, uitte afgelopen zondag in het programma Buitenhof de nodige kritiek op huidig ING-ceo Jan Hommen.

Maas gaf aan dat het niet in de geest van de Code Banken is om aan de ene kant de pensioenen te bevriezen en ondertussen jezelf wél met een flinke bonus te belonen. Maas had volgens de redactie van Buitenhof recht van spreken. Hij was immers enkele jaren eerder de voorzitter van Adviescommissie Toekomst Banken geweest. De commissie die zelfs zijn naam was gaan dragen. In april 2009 kwam de Commissie Maas met zijn rapport en daaruit bleek dat er een mentaliteitsverandering voor bankiers nodig was. Op basis van dit rapport werd de Code Banken ontworpen. Maas mocht dus in Buitenhof met de eigen leerstukken de dominee spelen.

 

Miljoenenbonussen
Maas zelf is echter bepaald geen heilige. De voormalige ING-cfo was gedurende zijn loopbaan een grootverdiener. FTM dook even in de (toegankelijke) jaarverslagen van ING en kwam tot te volgende bevindingen: Vanaf 1 januari 2000 verdiende Maas 16 miljoen euro. De som van de vaste salarissen tot 2007 (het jaar waarin hij met pensioen ging) is 4,8 miljoen euro. Maas streek daarnaast 3,8 miljoen aan pensioengeld op. Vooral van belang is echter dat hij tussen 2000 en 2007 7,5 miljoen euro aan bonussen opstreek. Ofwel 47 procent van zijn totale inkomen in die periode. Het totale inkomen dat Maas als lid van de Raad van Bestuur van ING opstreek, is zonder twijfel nog veel groter. Maas trad in 1992 toe tot het hoogste bestuurspremium van de bank-verzekeraar, in 1996 werd hij cfo. Helaas zijn de jaarverslagen over die periode niet via de website van ING te vinden.

Opvallend is daarnaast dat de ‘long term’ bonussen, bonussen die werden uitgekeerd bij het behalen van lange termijn doelstellingen, van Maas in de jaren 2006 en 2007 tot piekhoogten stijgen: 938 duizend euro per jaar. Maas verliet de bank in april 2007. Anderhalf jaar later – in oktober 2008 - moest ‘zijn’ eigen bank ING voor 10 miljard euro aan het staatinfuus.

Vooral omdat ING de risico’s op de balans niet zo goed had ingeschat. Het risicobeheer was nu juist de portefeuille waar Maas als cfo jarenlang over had gewaakt. Althans, had moeten waken. Hij werd er hoe dan ook rijkelijk voor beloond.

 

Alt-A hypotheken
In januari 2009 ging Minister van Financiën Wouter Bos namens de Nederlandse overheid ook nog eens voor 80 procent garant staan voor de Alt-A portefeuille van ING, ter waarde van 28 miljard euro. Een onderwerp waarover de laatste tijd heel weinig is te horen.


Deze uiterst portefeuille heeft ING – c.q. de Nederlandse belastingbetaler - te danken aan het ‘succes’ van Ing Direct in Canada, Amerika en Spanje. Dit onderdeel van ING wist jarenlang met zeer aantrekkelijke spaarrentes miljoenen klanten te werven. De hoge spaarrentes moesten echter ook weer worden terugverdiend en dat deed ING in die dagen met investeringen in Amerikaanse hypotheken. Om precies te zijn: Alt A hypotheken. Geen sub–prime hypotheken, waar alle ellende mee begon, maar hypotheken die een minder groot risico vormden.

Bij de beoordeling of de match tussen het geven van hoge spaarrentes en beleggen in hypotheken qua risico deugde, stond Maas als risk manager aan het einde van de rij der verantwoordelijken. Hij faalde, want ING belandde met die portefeuille in het moeras van de Amerikaanse hypotheekcrisis.

 

De Spaanse exposure
Er is nog iets verschrikkelijk mis gegaan in de periode dat Maas als cfo over de risico’s van het ING-concern waakte: Spanje. Het ING-concern heeft volgens een analyse van de Britse investeringsbank Evolution Securities uit 2010 een exposure van 41 miljard in het gammele Spanje. De Britse zakenbank baseerde zich weer op cijfers van Spaanse banken. ING is daarmee de kampioen van Europa, gevolgd door Barclays (38,2 miljard) en RBS (31,2 miljard)
 
ING zou onder andere 24 miljard aan residential morgage backed securities in huis hebben, 7 miljard aan retail hypotheken, 3 miljard aan commercieel vastgoed, 4,3 miljard aan interbancaire leningen en 3 miljard aan Spaans schatkistpapier. Met dank aan Cees Maas, de man die alleen al in de laatste zeven jaar van zijn ING-loopbaan bijna 8 miljoen euro aan bonussen opstreek. Een beetje terughoudendheid jegens de man die zijn rommel aan het opruimen is, was wel gepast geweest.