Cruise-ramp: 2,7 miljard naar de haaien

Zeemansgroet van kapitein Schettino van de Costa Concordia kost eigenaar Carnival 2,7 miljard dollar aan beurswaarde.

De cruise-ramp voor de kust van het Toscaanse eiland Giglio gaat eigenaar de eigenaar van de Costa Concordia, Amerikaans-Britse reder Carnival Cruise Lines heel veel geld kosten. De reder kreeg dinsdag op de beurs de grootste klap sinds september 2001 te verwerken. De in Miami gevestigde gigant zag de koers 14 procent dalen waarmee 2,7 miljard dollar beurswaarde naar de haaien ging. De koers stortte in nadat dinsdag een rapport werd uitgebracht waarin de schade van de ramp met de Costa Concordia werd beraamd. Volgens het rapport zal het twee jaar duren voor dat de cruise-industrie volledig van de ramp is hersteld.

 Carnival is de grootste cruisereder ter wereld met een omzet van 12,5 miljard euro. Vorig jaar steeg de omzet van Carnival nog met 9 procent, maar door de hogere dieselprijzen daalde de nettowinst (1,5 miljard euro) met 3 procent.

De kapitein Schettino van de Costa Concordia zou voor een hofmeester van zijn bemanning een eer hebben willen bewijzen door een zeemansgroet te brengen aan het eiland Giglio waar het schip langs voer. "Ziedaar, je eiland Giglio", sprak hij, waarna het schip, dat slechts op 150 meter van de kust voer, door een rots over de lengte van bijna zeventig meter werd opengereten. Gevolgen: elf doden en achtentwintig vermisten. Schettino was volgens eigen zeggen wel de laatste die het schip verliet. In werkelijkheid moest hij door de kustwacht worden gemaand op het schip te blijven. "Kijk Schettino, u bent misschien gered van de zee, maar ik zal ervoor zorgen dat u door zeer zware tijden zult gaan", schreeuwt kustwachtkapitein Gregorio de Falco tegen Schettino. "Ik zal ervoor zorgen dat u door een hoop problemen moet. Ga aan boord, verdorie." (lees hier de onthutsende en tevens hilarische transcriptie van de gesprekken van Schettino met De Falco en de havenautoriteiten).

 

De directe kosten van de zeemansgroet Schettino worden op een miljard euro geraamd. Het schip zelf kostte een half miljard, passagiers zouden ieder aanspraak kunnen maken op een vergoeding van 20.000 euro, de berging, die door het Nederlandse bergingsbedrijf Smit-Boskalis wordt uitgevoerd, en het verlies aan opdrachten kosten bij elkaar opgeteld 1 miljard euro. De groeiende cruisemarkt - waarvan de totale omvang op ongeveer 40 miljard wordt geraamd - kampt door de snelle toename van het aantal cruiseschepen en stijgende dieselprijzen met steeds kleinere marges. Of Carnival de kosten zal kunnen beperken zal afhangen van de mogelijkheden om het schip weer in de vaart te brengen. Experts zeggen dat het schip niet meer is te redden.