Curatoren DSB hebben goede case tegen DNB

DSB Bank werd gerund als een eenmanszaak. De zaak die de curatoren van de failliete bank aanspannen tegen toezichthouder DNB maakt daarom volgens belegger Jan Dwarhuis goede kans. DSB is nooit een 'bank' geweest.

Afgelopen week werd bekend dat de curatoren van de teloorgegane DSB Bank (DSB) een rechtzaak zijn begonnen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de curatoren had de DSB in 2005 nooit een bankvergunning mogen krijgen van de toezichthouder. De mogelijke claim tegen de DNB kan mogelijk oplopen tot 1 miljard euro en is uniek in de Nederlandse financiële geschiedenis. Curator Rutger Jan Schimmelpenninck is overigens niet de eerste de beste. Schimmelpenninck kan bogen op een rijke carrière in het insolventierecht. Nusse Brink, Infotheek, Textlite en Fokker zijn de illustere dossiers waar hij ooit bij betrokken geweest is. Tevens is Schimmelpenninck het aanspreekpunt in Nederland bij de ondergang van Lehman Brothers. Ik heb Schimmelpenninck éénmaal mogen ontmoeten tijdens de ondergang van Van der Hoop bankiers. Wat opviel was de deskundigheid van curator Schimmelpenninck. Dit sterkt mij in de gedachte dat hij wel degelijk een zaak heeft tegen DNB.

Eenmanszaak

Met alle respect voor Dirk Scheringa, maar ik kan er niet anders naar kijken dan dat de voorloper van DSB Bank een bonte verzameling van irritante merknamen was. Het businessmodel van Scheringa bestond grofweg uit provisie jagen door gebruik te maken van koppelverkopen. Ik moet daarbij erkennen dat ik deze praktijken ook wel eens bij een andere bekende Nederlandse bank heb aangetroffen.
Scheringa runde DSB Bank als een éénmanszaak en dat heeft DNB vreemd genoeg jarenlang oogluikend toegelaten
Scheringa heeft meerdere keren de mogelijkheid gehad om zijn bedrijf goed te verkopen, maar bleek erg eigenwijs en trots te zijn.
 Daar wringt hem dan ook de schoen. Scheringa runde DSB Bank als een éénmanszaak en dat heeft de DNB vreemd genoeg jarenlang oogluikend toegelaten. Van Gerrit Zalm – de huidige bestuursvoorzitter van de ABN AMRO – had meer verwacht mogen worden tijdens zijn uiterst opmerkelijke uitstapje naar de DSB. Om over de andere bestuursleden van de DSB maar te zwijgen. De financiële verstrengelingen met de voetbalclub AZ en de megalomane museumambities van Scheringa bevestigen het beeld van een bestuursvoorzitter die elk gevoel met de werkelijkheid verloren had en zijn eigen gang ging.

Interessante case

De DSB is eigenlijk nooit een bank geweest en dat wil Schimmelpenninck bewijzen. Dat Scheringa krokodillentranen huilt omdat zijn bank niet gered is door de DNB doet eigenlijk verder niet ter zake. Hoe dan ook, Schimmelpenninck zwengelt een interessante case aan. Voor de liefhebber van ingewikkelde juridische kwesties worden het interessante tijden. Bij DNB kan men zich alvast gaan opmaken voor een gevecht met een gemotiveerde curator. Rest mij u een goed weekend te wensen.
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.