Mexican stand off op Cyprus

2 Connecties

Relaties

Eurocrisis Cyprus
5 Bijdragen

Het Cypriotische parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie afgewezen. Wat nu?

De Cypriotische crisis begint steeds meer op een ‘Mexican standoff’ te lijken, waarbij alle partijen een geladen pistool op elkaar hebben gericht. Gisteravond werd het steunvoorstel van de EU, waarbij in ruil voor hulpgelden Cypriotische deposithouders zouden worden belast, verworpen in het Cypriotische parlement. Ondanks de versoepelde voorwaarden -- spaarders onder de 20.000 euro werden ontzien -- werd het voorstel desondanks unaniem afgewezen. 

 

Plan B lijkt een beroep op de vrijgevigheid van Rusland. De Russische president Poetin was uitgesproken kritisch op het plan om depositohouders, waaronder veel Russen (bijna de helft van alle deposito’s zijn in handen van buitenlanders), te belasten. Volgens de Financial Times zijn de belangen van de Russen waarschijnlijk groter dan alleen die van depositohouders. Russische banken zouden in relatief grote mate bloot staan aan de gevaren van de instorting van het Cypriotische bankwezen en veel grote Russische zakentransacties lopen via Cyprus. Het zou hier om vele miljarden gaan.
Eén van de opties die op tafel ligt is een herfinanciering en kapitalisering door de Russische GazpromBank van Laiki, de tweede bank van Cyprus. Dinsdagavond arriveerde de Cypriotische mininster van Financiën in Moskou om een poging te wagen om er deal uit te persen. Of deze poging zal slagen valt nog te bezien. De vorige president van Cyprus onderhandelde ruim negen maanden tevergeefs met Rusland over additionele hulpgelden.
 
Perplex
Europese leiders stonden volgens de Financial Times 'perplex' door de actie van de Cyprioten en niet in het minst door de weigering van het voorstel om uitsluitend de depositohouders met meer dan 100 duizend euro zwaarder te belasten.
 
De Cypriotische banken hangen momenteel aan het infuus bij de ECB. De ECB heeft al gedreigd om de levenslijn door te snijden als Cyprus niet akkoord gaat met de EU voorwaarden. Mocht het zover komen dan is het eigenlijk afgelopen met de euro in Cyprus en zullen de spaarders die de laatste dagen zo heftig protesteerden, meemaken dat hun banken tot as vergruisen, evenals hun dierbare spaartegoeden. Dan is er geen sprake meer van een 'bank robbery', maar van een totale 'bank meltdown'. Euro’s overboeken naar andere banken kan dan niet meer en als de lokale voorraden aan bankbiljetten op zijn dan komen er ook geen euro’s meer uit de automaat. Dit zou gezichtsverlies betekenen voor zowel Cyprus als de ECB, die in juli nog beloofde dat de euro ‘onomkeerbaar’was.
 
Wie schiet?