Cyrte moet telefoonopnames ter beschikking stellen

1 Connectie

Organisaties

Cyrte
0 Bijdragen

Investeringsmaatschappij Cyrte moet van het Amsterdamse gerechtshof opgenomen telefoongesprekken met medewerkers van Boekhoorn aanleveren.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft zich nog niet uitgesproken in de slepende rechtszaak tussen investeerder Marcel Boekhoorn en investeringsmaatschappij Cyrte, dat onderdeel is van bankverzekeraar Delta Lloyd. Wel veroordeelde het Hof Cyrte tot het leveren van opgenomen telefoongesprekken tussen Cyrte-baas Frank Botman en medewerkers van Marcel Boekhoorn. Dit blijkt uit de uitspraak van het het Amsterdamse gerechtshof van 28 augustus.

Het gaat om een aantal nader geduide gesprekken die tussen Botman en medewerkers van Boekhoorn in de maanden juni, juli, oktober en november van 2008 werden gevoerd.

Of Cyrte het gaat lukken om die gesprekken aan te leveren, is niet zeker. Tijdens de zitting op maandag 21 mei voerden de advocaten van Cyrte aan dat het niet wist of die opnamen bestonden omdat het opnemen van gesprekken bij Cyrte op een zeker moment is gestopt. Die uitleg was voor het Hof niet voldoende.

"De verwijzing naar onzekerheid en naar een moment waarop het opnemen zou zijn geëindigd is daarvoor te vaag", stelt het Hof. "Dat geldt te meer omdat Cyrte c.s. erin zijn geslaagd de opnamen van een aantal telefoongesprekken uit de periode waarom het gaat terug te vinden en daarvan transcripties in het geding te brengen."

Onderzoek naar opnames loopt nog
Opnamen van gesprekken tussen Botman en medewerkers van Boekhoorn vormen en belangrijk onderdeel van de verdediging van Cyrte. Daaruit zou in het geheel niet blijken dat Botman een toezegging had gedaan om het pakket TMG-aandelen van Boekhoorn tegen kostprijs over te nemen (de zogenoemde putoptie). Een van de transcripties die Cyrte in wist te brengen, betreft die tussen voormalig ABN Amro bankier Wilco Jiskoot en Frank Botman. Deze werd in mei nog eens ten gehore gebracht. Volgens Boekhoorn bestaan er ook gesprekken waarin het bestaan van de putoptie wordt bevestigd.

Het geschil tussen Boekhoorn en Cyrte draait om een mondelinge afspraak over de eerder genoemde putoptie. Boekhoorn nam vanaf maart 2008 een grote positie (5 procent) in de Telegraaf Media Groep (TMG). Botman zou het plan hebben gehad om TMG met enkele grootaandeelhouders van de beurs te halen en Boekhoorn zou hem daarmee hebben willen helpen. Botman had volgens Boekhoorn beloofd om hem tegen kostprijs uit te nemen, indien hij dat wenste. Botman heeft het bestaan van een putoptie altijd ontkent.

Cyrte moet uiterlijk op 25 september uitvoering hebben gegeven aan de veroordeling.
"Het onderzoek naar de gesprekken loopt nog", laat Cyrte-advocaat Egbert Vroom weten. "Voorzover we er aan kunnen voldoen, zullen we die opnamen leveren, dat spreekt vanzelf".

De volgende zitting staat op 23 oktober op de rol.