Da's balen, zo'n bailout

3 Connecties

Onderwerpen

Bailout AIG Greenberg

De Amerikaanse Staat heeft een rechtszaak aan zijn broek van aandeelhouders van AIG, de Amerikaanse verzekeraar die met belastinggeld werd gered van de ondergang.

Het moet niet gekker worden: je wordt voor 182 miljard dollar gered tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis en vervolgens begin je een rechtszaak tegen je redder. Dit is wat een groep aandeelhouders van het Amerikaanse verzekeringsconcern AIG onder aanvoering van voormalig CEO Hank Greenberg heeft verzonnen. Het bestuur van AIG bezint zich nu op deelname aan de rechtszaak, zo blijkt uit documenten waarover The New York Times schrijft. 
 
Tegelijkertijd heeft het concern een landelijke campagne gelanceerd met de tekst: “Thank you America.” Maar zo dankbaar zijn die aandeelhouders kennelijk niet. Ze voelen zich belazerd door de voorwaarden van de bailout, die de belastingbetaler een mooie winst van 22 miljard opleverde. 
 
Morgen beslist het bestuur van AIG – berucht vanwege de grootschalige uitgifte van credit default swaps – of het bedrijf zich aansluit bij de rechtszaak, waarin 25 miljard dollar geclaimd wordt. Aandeelhouders maken bezwaar tegen de hoge rente van 14 procent die AIG moest betalen op leningen en tegen het doorsluizen van miljarden naar klanten van AIG, waaronder Goldman Sachs. Bovendien beweren ze dat de actie van de overheid in strijd is met artikel 5 van de Amerikaanse grondwet, dat verbiedt dat de overheid privaat eigendom confisqueert zonder afdoende compensatie. 
 
Publicitaire ophef
Het bestuur kan de rechtszaak niet zomaar afwijzen, aangezien het jegens de aandeelhouders verplicht is om deelname aan de procedure serieus te overwegen. Doet het bestuur dat niet, dan zou de 87-jarige Greenberg dat kunnen aanvechten. Deelname zou bovendien de kans vergroten dat de staat schikt met de groep aandeelhouders. 
 
Aan de andere kant zou betrokkenheid van het bedrijf waarschijnlijk tot grote publicitaire ophef leiden. Begrijpelijk: het zou niet echt van veel dankbaarheid getuigen in de richting van de Amerikaanse belastingbetaler. De aandeelhouders hadden bij een bankroet vermoedelijk veel meer geld verloren - zo niet alles - dan nu het geval is.
 
De redding van AIG in 2008, vlak na de val Lehman Brothers, was een van de omvangrijkste tijdens de kredietcrisis. De staatsmiljarden werd destijds gretig geaccpeteerd. 
 
Misschien dat het nu tijd is voor AIG  de campagne om te gooien: in plaats van "Thank you America", "Screw you America".  
Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden