Dag begrotingsautonomie, dag CPB

2 Connecties

Relaties

Bezuinigingen

Locaties

Nederland
3 Bijdragen

Drie prestigieuze instituten gaven vorige week hun biopsie van de Nederlandse economie. Het is slecht gesteld met de patiënt constateert Ewald Engelen.

De Nederlandsche Bank had er 21 pagina's voor nodig, Rabobank 33 en het CPB 10: ramingen van de Nederlandse economie. Toch was de boodschap dezelfde: het gaat slechter dan verwacht en daardoor vliegt de overheidsbegroting verder uit de bocht. DNB voorspelt voor 2013 een begrotingstekort van 3,5 procent, de Rabobank van 3,75 procent en het CPB eveneens van 3,5 procent.

 

Voor volgend jaar verwacht DNB een groei van 0,5 procent en het CPB van 1 procent. Dat mondt uit in een begrotingstekort van 3,7 procent bij het CPB en 3,9 procent bij DNB - ver boven de 2,8 procent die Olli Rehn eist. Een gat van grofweg 4 miljard euro volgens het CPB en 7 miljard euro volgens DNB.
 
Rabobank deed het anders. Die stelde het tekort conform de wens van Europa op drie en onderzocht wat de extra ombuigingen die daarvoor nodig zijn voor effect op groei en werkgelegenheid hebben. Van de regen in de drup: geen groei, nul, nada, niets, en een werkloosheidspercentage van 7,5, een kwart hoger dan DNB en een half meer dan het CPB.
 
Oftewel: de overheid schiet zichzelf in de voet. In een wanhopige poging Rehn te plezieren hebben Rutte I en II gemakzuchtig voor lastenverzwaringen gekozen. Het gevolg is dat de belastinginkomsten af- in plaats van toenemen en dat het begrotingstekort stijgt in plaats van daalt: van 3,5 procent dit jaar naar 3,7 procent in 2014 volgens het CPB en 3,9 procent volgens DNB.
 
Nog afgezien van de forse omgevingsschade - stijgende werkloosheid, faillissementen en krimpende economie - moet je dan nuchter constateren dat ook volgens de eigen doelstellingen het kabinetsbeleid faalt. Zo niet Rutte II: we flikkeren er nog een schep bovenop.
 
Van de drie rapporten is die van DNB het eerlijkst. Zonder het beestje bij de naam te noemen, geeft het een perfect beeld van de aard van de Nederlandse crisis: een binnenlandse bestedingsrecessie door excessieve schuldopbouw in de private sector, lees: banken en huishoudens (hypotheken).
 
DNB nadert op een haar na de conclusie dat de crisis is veroorzaakt door ontijdige lastenverzwaringen, om aan het slot dan toch te concluderen dat 'extra consolidatiemaatregelen (lees: lastenverzwaringen) noodzakelijk zijn'. Huh?
 
Ronduit miezerig was de analyse van het CPB. Niet alleen dunnetjes in vergelijking met DNB en Rabobank, ook veel positiever - waar komt die 1 procent groei vandaan? - terwijl de keynesiaanse innuendo's van Teulings node werden gemist. De hand van Van der Geest?
 
Doet er niet toe. Dijsselbloem liet donderdag weten dat de ramingen van de Europese Commissie vanaf nu leidend zijn.
 
Dag begrotingsautonomie, dag CPB.