
Nederland ontvangt jaarlijks ruim twee miljard aan EU-subsidies. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Nederland ontvangt jaarlijks ruim twee miljard aan EU-subsidies. Komt dit geld op de juiste plekken terecht en wordt het gebruikt waarvoor het is bedoeld? Follow the Money controleert, daar waar anderen tekort schieten.
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel duldt geen ‘inmenging’ in besteding coronamiljarden
Nederlands toezicht op EU-visserijgeld was een puinhoop; kritische rapporten bleven in de la
Belastingbetaler draait telkens op voor verkeerd bestede EU-landbouwsubsidies
Subsidieproject Zeeuwse Tong: de bonnetjes die Brussel niet vertrouwt, betaalt Den Haag wel
Natuurorganisaties innen EU-subsidie bedoeld als inkomenssteun voor de boer
Groningen en Randstad krijgen meeste regio-geld uit Brussel
Finance Watch: de tandeloze anti-lobby in Brussel
Waar liggen kansen voor Nederland in nieuwe EU-begroting?
Europese Commissie lakte ‘politieke dingetjes’ weg in e-mails over Donald Duck-special
Fragment omslag Donald Duck Europa-special © Disney
Dagobert Duck moest snavel houden over EU-begroting
De Europese Commissie heeft bij Sanoma een speciale Europa-uitgave van Donald Duck laten maken. Vrijgegeven e-mails laten zien dat de Commissie aandrong op een zo positief mogelijk beeld van de EU. Mogelijk werden Nederlandse reclameregels geschonden. Update: De SP stelde Kamervragen naar aanleiding van dit artikel. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is het niet aan het kabinet om de Commissie aan te spreken op haar communicatiebeleid.
Waar gaat dit over?
-
In november 2019 ontvingen alle abonnees van het Donald Duck Weekblad een Europa-special. Die editie was geproduceerd in opdracht van de Europese Commissie.
-
De vertegenwoordiging van de Commissie in Den Haag heeft nauwgezette aanwijzingen gegeven om ‘gevoelige’ kwesties zoveel mogelijk te vermijden, zoals geld betalen aan de EU.
Waarom moet ik dit lezen?
-
De special is betaald uit de Europese kas, die ook door Nederlandse belastingbetalers wordt gevuld.
-
Mogelijk zijn de regels voor adverteerders, die de stichting Reclame Code namens het Nederlandse bedrijfsleven heeft opgesteld, geschonden.
Hoe heeft Follow the Money dit onderzocht?
-
Follow the Money heeft via een Europees Wob-verzoek de e-mails tussen de Commissie en Sanoma, de uitgever van Donald Duck, opgevraagd. Ook spraken we met enkele deskundigen. Uiteraard zijn ook de strips in kwestie grondig gelezen.
Dagobert Duck weet overal van te profiteren, ook van een politiek samenwerkingsverband tussen Duckstad, Gansdorp en Kievitsradeel, zo blijkt uit het stripverhaal ‘Allemaal aan de recycling!’. De rijke antropomorfe eend heeft in die strip een afvalverwerkingsfabriek opgezet, waar hij alle afval verzamelt van de drie steden die zich hebben verenigd in de ‘Snavel Unie’.
‘De Snavel Unie wil dat burgers hun vuilnis gescheiden inleveren,’ legt Dagobert aan zijn neef Donald uit. ‘Dat is beter voor het milieu! Geef toe, de drie steden zijn nu schoner dan ooit!’
Maar wat doet hij met het overgebleven plastic, vraagt Donald hem. Dagobert: ‘Slim zakendoen! Ik maak er afvalbakken van, die de burgers van de Snavel Unie van me moeten huren!’
Donald vindt het geldklopperij en besluit om voortaan zelf groente te verbouwen en te composteren. Dagobert beklaagt zich, omdat dit zijn verdienmodel in gevaar brengt.
‘Mijn afvalverwerkende fabriek heeft veel centjes gekost! En ik ben maar een arme oude eend,’ roept hij.
Maar eigenlijk wilde Dagobert iets anders zeggen in dit stripverhaal, dat is gepubliceerd in de Donald Duck Europa-special, een speciale uitgave van Donald Duck Weekblad.
Copyright: Disney / Courtesy Sanoma
Dat is echter verhinderd door de Europese Commissie, die voor een geheim bedrag opdracht had gegeven tot de Europa-special. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft de makers van de strip redactionele aanwijzingen gegeven om de Duckstad-versie van de EU positiever uit de verf te laten komen. Dat blijkt uit documenten die Follow the Money heeft opgevraagd.
Een document met aanwijzingen voor de redactie bevat een suggestie waaruit blijkt dat Dagobert eigenlijk zou zeggen: ‘Mijn afvalverwerkende fabriek heeft veel centjes gekost. Daar mag “Donald” of “de inwoners van Duckstad” best aan meebetalen.’ Gevolgd door de verklaring: ‘burger en geld betalen aan de EU ligt helaas heel erg gevoelig, dus die willen we liever vermijden’.
Een andere zin die Dagobert in een conceptversie van de strip uitsprak, is eveneens aangepast. Dat blijkt uit een e-mail van donderdag 27 juni 2019 van de vertegenwoordiging van de Commissie in Den Haag, waarin een EU-ambtenaar schrijft dat de Commissie ‘twijfels’ heeft over de boodschap van het recyclingverhaal.
‘Namelijk dat uiteindelijk Donald (de burger) zich moet conformeren aan regels en uitbuiting van de multinationals (Dagobert), die het meest baat hebben bij de regelgeving. Wij begrijpen als Donald Duck fans natuurlijk ook dat Donald uiteindelijk de pineut moet zijn, maar zouden toch graag samen met jullie nadenken over een iets aangepast einde. Ook de tekstballon waar Dagobert zegt: “ik noem dat slim omgaan met regelgeving” geeft het idee dat “multinationals” lekker verdienen op de goede intenties van beleid.’
De Commissievertegenwoordiging had ook opmerkingen over een verhaal met het misdaadtrio de Zware Jongens. De strip was ‘leuk’, maar het was ‘wel jammer’ dat het verhaal ‘vooral de kansen voor de georganiseerde misdaad in een Europa zonder grenzen laat zien’. ‘Zou het mogelijk zijn om met kleine aanpassingen iets meer op de internationale samenwerking tussen politie te focussen?’ vroeg de Commissie.
Een van de e-mails van de Europese Commissie
Oplage: bijna 300.000
De Europa-special is in november 2019 verspreid onder alle 190.000 abonnees van het Donald Duck Weekblad. Daarnaast zijn er 95.000 exemplaren extra gedrukt, die de Commissie zelf kan verspreiden.
‘De intentie achter deze speciale editie is de lezers aan te zetten tot nadenken,’ zegt de vertegenwoordiging van de Commissie in Den Haag in een schriftelijke reactie. ‘Wij wilden een evenwichtig verhaal brengen en uiteraard daarin nut en noodzaak van de Europese Unie aan bod laten komen.’
Wat het project heeft gekost, is niet duidelijk. Dát de Commissie ervoor heeft betaald, staat buiten kijf. Bij de vrijgegeven documenten zat onder meer een offerte van Sanoma, de uitgeverij van Donald Duck Weekblad. De tarieven zijn weggelakt.
De Europese Commissie zegt dat de EU-verordening die de juridische basis is van Europese Wob-verzoeken haar verbiedt om ‘informatie [te] delen die de commerciële belangen van anderen kan schaden’. Daarom zou de Commissie niet mogen bekendmaken hoeveel het project heeft gekost.
Opmerkelijk is dat Nederlandse ministeries wél de kosten wilden bekendmaken van specials die zij hebben besteld. Zo gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) opdracht voor Donald Duck duikt in de digitale wereld. Dat blad kwam, net als de EU-special, in 2019 uit en ging over online burgerrechten. BZK laat weten dat de kosten voor dat project 431.646 euro waren. Het ministerie van Financiën heeft een Dagobert Duck special besteld in het kader van de Week van het geld, in maart. ‘De Dagobert Duck wordt in een oplage van 1 miljoen exemplaren gedrukt. De kosten van het project zijn € 181.000, de Dagobert Duck heeft een kostprijs van 0.181 eurocent per stuk,’ aldus een woordvoerder. Scholen kunnen het blad gratis bestellen.
Dossier
Dossier: EU-geld in Nederland
Nederland ontvangt jaarlijks ruim twee miljard aan EU-subsidies. De controle daarop richt zich meestal op of de regels zijn gevolgd. Maar waaraan wordt dat EU-geld daadwerkelijk besteed? Gebeurt dat doelmatig en effectief? En welke belangen spelen er?
Wil je op de hoogte blijven? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dat Sanoma heeft besloten om met de Europese Commissie in zee te gaan, is op zich al opmerkelijk. De hoofdredacteur van het Donald Duck Weekblad, Joan Lommen, zei eerder dit jaar tegen NRC Handelsblad: ‘we blijven weg bij politiek’.
Disney, eigenaar van de personages, doet dat normaal ook, zegt Rein van Willigen, auteur van twee boeken over het Amerikaanse entertainmentbedrijf. ‘Ze zijn zo neutraal mogelijk,’ vertelt hij telefonisch. Sanoma heeft een licentie van Disney om verhalen over de personages te publiceren, dat geeft het bedrijf enige mate van vrijheid. ‘Disney zit niet al die verhalen te lezen,’ aldus Van Willigen.
Een woordvoerder van Sanoma laat desgevraagd weten dat de special ‘voldoet aan de strenge richtlijnen die The Walt Disney Company stelt voor samenwerkingen met het merk’ en dat Disney toestemming gaf. De EU-special past volgens haar ‘binnen de normen en waarden’ van het entertainmentbedrijf.
‘Karakters en beleving staan centraal en er wordt altijd gezorgd dat er op een educatieve manier door een commerciële partner een boodschap wordt geformuleerd die altijd wordt getoetst door zowel Sanoma en The Walt Disney Company,’ aldus Sanoma. Ook wanneer suggesties van de Commissie werden opgevolgd, werden de Disney-richtlijnen gevolgd. ‘In de strips blijven de karakters zichzelf en er is een manier gevonden die past in de wereld van Duckstad.’
Van Willigen, tevens verzamelaar, heeft de Europa-special zelf niet gelezen, maar vindt het ‘een vreemde move’. ‘Ik denk dat het een geldkwestie is. Sanoma hoort ook de kassa rinkelen.’
Update 2 april: Na publicatie van dit artikel stelde SP-Kamerlid Renske Leijten elf Kamervragen aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) ‘over deze vorm van indoctrinatie van de EU’. Op 30 maart volgden de antwoorden. Kort samengevat zegt Blok dat de Europese Commissie zelf haar communicatiebeleid mag bepalen.
‘Gezien het communicatiebeleid binnen de prerogatieven [van de] Commissie valt en zij hierover verantwoording aflegt tegenover het Europees parlement, is het niet aan het kabinet de Europese Commissie hierop aan te spreken,’ aldus Blok. De minister bevestigde overigens dat hij het stripblad zelf ook had gelezen.
Hij wil geen oordeel geven over de hierboven geciteerde e-mails, waarin de Commissie vroeg om vooral de positieve kanten van de Europese integratie te benadrukken. ‘Een duiding van correspondentie van twee derde partijen over hun samenwerking in een gezamenlijk project is niet aan het kabinet.’
Blok schreef ook dat het Nederlandse kabinet niet op de hoogte is van de kosten van het project. Dat Nederlandse ministeries wel, maar de Commissie geen informatie over de kosten van hun respectievelijke Duck-specials wilden prijsgeven, verklaarde Blok uit het feit dat de Nederlandse Wob en het EU-equivalent daarvan ‘niet één op één overeenkomen, [waardoor] het mogelijk [is] dat de Europese Commissie bij het al dan niet openbaar maken van informatie tot een ander besluit komt dan een Nederlandse overheidsinstantie’.
Naar aanleiding van de publicatie van Follow the Money heeft een lezer een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. ‘Het is niet aan het kabinet om te beoordelen of de Nederlandse Reclame Code is overtreden,’ aldus Blok.
Het Finse mediabedrijf verkocht in december 2019 alle Nederlandse tijdschriften, waaronder het Donald Duck Weekblad, voor 460 miljoen aan het Belgische DPG Media (voorheen: De Persgroep). Enkele maanden later werd bekend dat de omzet van Sanoma Nederland was gedaald van 424 miljoen euro in 2018 naar 368 miljoen vorig jaar. De brutowinst daalde van 80 miljoen naar 70 miljoen euro.
Een woordvoerder van Sanoma laat weten dat ‘de besluitvorming om deze Donald Duck te maken losstaat van de resultaten van Sanoma’.
Sanoma is in elk geval niet vies van het commercialiseren van Donald Duck, zo blijkt op de website van Sanoma. Op een pagina voor adverteerders worden advertorials genoemd als ‘een perfecte manier om mee te liften op het redactionele umfeld van Donald Duck’.
‘Breng jouw selfmade Donald Duck uit middels custom publishing. Deze speciale editie is tailormade voor jou als adverteerder. Spelenderwijs “Verducken” wij thema’s als bijvoorbeeld veilig internetten en verstandig met geld omgaan. De Duckstad figuren lenen zich uitstekend om jouw onderwerp op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen,’ aldus Sanoma.
Bij eurosceptische ouders kan deze boodschap in het verkeerde keelgat schieten
‘Inducktrinatie’
De hier genoemde educatieve voorbeelden – veilig internetten en verstandig met geld omgaan – zijn in Nederland onomstreden. Steun voor de Europese Unie is minder vanzelfsprekend, waardoor het de vraag is of de EU-Duck nog wel puur educatief is. Bij eurosceptische ouders kan deze boodschap in het verkeerde keelgat schieten.
‘Wat voor de een educatief is, is voor de ander propaganda,’ zegt Disney-kenner Van Willigen. Of nee, zegt Van Willigen, terwijl hij ter plekke in de stijl van ‘het vrolijke weekblad’ een woordgrap bedenkt: ‘Het is eigenlijk inducktrinatie.’
Precies die kwalificatie – maar dan zonder woordgrap – gebruikte ook het eurosceptische Kamerlid Thierry Baudet (Forum voor Democratie) in een tweet, waarin hij sprak over de ‘poging om kinderen te indoctrineren met schaamteloze quatsch over samenwerken’.
Baudet heeft een punt, zegt Liesbeth Hop van de stichting Media Rakkers, een organisatie die zich bezighoudt met jeugd en media. ‘Ik ben wel pro-Europa, maar je hebt in Nederland de vrijheid om ook Europa-sceptisch te zijn,’ zegt ze. Haar stichting heeft ook wel eens met Sanoma samengewerkt, wat in 2010 leidde tot een speciale Donald Duck over ‘wifi-wijsheid’. ‘Dat was een educatieve boodschap. Dat vind ik toch weer anders dan dit,’ zegt Hop.
Reclame Code
Follow the Money heeft de Donald Duck Europa-special en de vrijgegeven e-mails aan Hop voorgelegd, met de vraag of de Kinder- en Jeugdreclamecode van de stichting Reclame Code werd geschonden. In die code staat dat bij ‘reclame in (jeugd)bladen of andere drukwerken met een bereik van meer dan 25% bij kinderen’ boven iedere reclame het woord ‘advertentie’ moet worden gezet.
Wat betreft het bereik is het duidelijk: op de website van Sanoma zegt het bedrijf dat de gemiddelde leeftijd van de lezers van Donald Duck Weekblad tussen de 8 en 12 jaar is. ‘Donald Duck wordt door heel jonge kinderen gelezen. Echt al vanaf 6 of 7 jaar,’ zegt Hop.
Dan moet de vraag worden beantwoord: is dit reclame, zoals gedefinieerd door de stichting Reclame Code? Daaronder valt ook de aanprijzing van denkbeelden. ‘Natuurlijk is dit reclame,’ zegt Hop. ‘Absoluut. Het zijn echte denkbeelden.’
‘Er is duidelijk inspraak geweest van de Europese Commissie, die met het blad een denkbeeld probeert over te brengen’
Ze valt over de e-mail van de Commissie met de zin dat ‘burger en geld betalen aan de EU’ gevoelig ligt, en vermeden moet worden. ‘Het woord misleiding vind ik te zwaar, maar we betalen toch ook per persoon ontzettend veel aan Europa? Dat mogen kinderen best weten. Dat moet je niet willen oppoetsen,’ zegt Hop.
Sterker, leg die kinderen gewoon uit dat het niet erg is dat Nederland betaalt voor zijn lidmaatschap, omdat je er ook veel voor terug krijgt. ‘Dat vind ik een gemiste kans. Het is altijd zo voorzichtig, jezus jongens, wees gewoon duidelijk over wat het is,’ zegt Hop.
Voor haar is het dan ook een uitgemaakte zaak. Wijzend op de cover: ‘Hier had “advertentie” boven moeten staan.’ Nu staat er alleen ‘in samenwerking met’ gevolgd door de Europese vlag. In het colofon staat verder dat het blad ‘is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie’, maar dat is onvoldoende, zegt Hop. ‘Kinderen zien dat helemaal niet.’
Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is iets voorzichtiger in zijn formulering, maar ook hij heeft weinig twijfels over de vraag of de EU-editie van Donald Duck een vorm van reclame is. ‘Het zit er sowieso heel dicht tegenaan. Er is duidelijk inspraak geweest van de Europese Commissie, die met het blad een denkbeeld probeert over te brengen.’
Sanoma laat weten dat het bedrijf de EU-special niet ziet als reclame en er daarom geen ‘advertentie’ boven heeft laten zetten. ‘Wel hebben we duidelijk gemaakt dat het een samenwerking betreft. De afzender van deze special is op meerdere manieren herkenbaar gemaakt, namelijk op de cover, via het voorwoord en in het colofon,’ aldus een woordvoerder. De Europese Commissie zegt in haar reactie op dit artikel niets over de vraag of de reclameregels zijn geschonden.
Copyright: Disney / Courtesy Sanoma
Een woordvoerder van de stichting Reclame Code stelt dat, om te bepalen of de EU-Duck een vorm van reclame was, iemand een klacht zou moeten indienen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Dat is volgens haar niet gebeurd.
Ze verwijst naar een eerdere uitspraak uit 2007, over een Donald Duck ‘kookboek’, betaald door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Daar stond wel ‘advertentiebijlage’ boven. De RCC oordeelde dat de uiting ‘door de meeste van de lezers [zal] worden herkend als een reclame-uiting,’ maar het College van Beroep concludeerde dat de term ‘advertentiebijlage’ te klein was afgedrukt.
Zou de RCC bepalen dat het reclame is en dat de code is geschonden, dan volgt overigens geen boete. De code is opgesteld door het bedrijfsleven en is gebaseerd op zelfregulering. ‘Als de RCC van oordeel is dat een uiting in strijd is met deze regels, dan volgt een aanbeveling om de uiting aan te passen of in te trekken,’ aldus de woordvoerder van de stichting Reclame Code.
Liesbeth Hop benadrukt dat ze ‘wel ergere dingen’ heeft meegemaakt wat betreft reclame die zich op kinderen richt, en twijfelt niet aan de bedoelingen van de Europese Commissie. ‘Er zit best een goede intentie achter, denk ik. We zijn als land onderdeel van Europa. Het thema is voor kinderen interessant,’ zegt ze. ‘Als de overheid iets doet, zijn we al snel geneigd om te zeggen: het zal wel goed zijn. Maar principieel is het niet juist. Het klopt net niet helemaal.’
Overigens liet het verhaal over recycling in Duckstad wel enige ruimte voor een satirische blik op de EU. De veelgehoorde klacht over te gedetailleerde regelgeving uit Brussel klinkt door wanneer Donald een boete krijgt omdat hij een plastic wikkeltje in de verkeerde afvalbak deponeert.
En wanneer zijn buurman de milieupolitie belt vanwege Donalds autarkische ambities, controleert die de tuin van Donald op een manier die eurosceptici bekend zal voorkomen:
‘Constateer ik hier een onrechtmatige afvalberg?’ vraagt de ene milieuagent. De ander vraagt zich peinzend af: ‘Kakelen deze kippen wel binnen de geluidsnorm?’
De intentie achter deze speciale editie is de lezers aan te zetten tot nadenken. Dat de lezers met anderen in discussie gaan over onderwerpen zoals samenwerking, milieu, grensoverschrijdende politiesamenwerking en democratie.
‘EU-beleid wordt mede vormgegeven en besloten door de lidstaten. Nederland is lid van de Europese Unie. Dat is een feit. Daarmee is de EU de vierde bestuurslaag na Gemeente, Provincie en Rijk. Wij vinden het dan ook belangrijk dat mensen – ook kinderen – daarover nadenken, met elkaar in gesprek gaan en zich een gefundeerde mening vormen over tal van actuele onderwerpen die vandaag de dag ons allen aangaan.
‘Daartoe hebben we verschillende middelen, bijvoorbeeld het organiseren van burgerdialogen, beschikbaar maken van factsheets, wetgevingsvoorstellen, informatie op social media, en in kranten en weekbladen. We zien er steeds op toe dat het volstrekt transparant is vanwaar deze uitingen komen.
‘De inzet van Donald Duck als communicatiemiddel past in dit beleid en is niet nieuw. Verschillende ministeries en het Rijksmuseum gingen ons voor. Op basis van verordening (EG) Nr. 1049/2001 mogen wij echter geen informatie delen die de commerciële belangen van anderen kan schaden. Dit betekent daarom dat wij ook niet over bedragen kunnen spreken.
‘De inhoud van deze editie is in onderling overleg tussen de Donald Duck redactie en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie tot stand gekomen. Het overgrote deel van de verhalen in deze editie is eerder gepubliceerd (in 2004, 2006 en 2015) en hierbij was slechts enige aanpassing nodig om weer actueel te zijn.
‘Wij wilden een evenwichtig verhaal brengen en uiteraard daarin nut en noodzaak van de Europese Unie aan bod laten komen. Bovendien, zoals u ook in uw artikel terecht aangeeft, gaan wij bepaalde negatieve frames daarbij ook niet uit de weg.’
29 Bijdragen
Peter Teffer 3
Gerrit Zeilemaker 6
Peter Teffersquarejaw 5
Gerrit ZeilemakerMarla Singer 7
Gerrit Zeilemakerhttps://www.zerohedge.com/economics/brussels-bureaucrats-ably-visualize-eus-decline
r. ansems 2
Peter Tefferze hadden dit beter nog meer kunnen overdrijven en duidelijker kunnen zeggen dat dit reclame is, want nu heeft de doelgroep niks door.
Fré Kuijper 1
Peter TefferDe ophef over de EU-uitgave is pure stennisschopperij. Mijn belastinggeld is goed besteed aan deze actie, er wordt tenminste over deze actie gepraat door lezers en niet-lezers van Donald Duck.
Van elke euro belastinggeld gaat er maar iets van 2 cent naar de EU (NB. In de supermarkt ronden we dat af en doet niemand moeilijk) terwijl we een hoop waar voor onze Europese belastingcenten krijgen. Dat mag wel eens onderstreept worden en als dat met de Donald Duck kan ben ik er gelukkig mee.
wilag kater 5
Fré KuijperRein van Gisteren 3
Peter TefferMarla Singer 7
Disney is zelf ook niet vies van samenwerking met het Amerikaanse leger dat een speciale afdeling voor Hollywood heeft. Zij zorgen dat het leger er stoer uit ziet en het leger zorgt voor materieel waar anders normale burger nooit aan zou kunnen komen.
bps 12
Rutte heeft gelijk; geen extra geld naar de EU. Er komt niets van terecht.
Het plastic probleem had allang aangepakt en gedecimeerd, zo niet opgelost kunnen worden, als collectief besloten wordt om plastic verpakkingen waar mogelijk te vervangen door afbreekbare materialen en verder het aantal soorten plastic voor verpakkingen e.d. terug te brengen tot enkele soorten die na afvalscheiding goed en eensoortig recyclebaar zijn.
Dan gaat er ook minder gescheiden plastic afval alsnog de vuilverbrander in omdat de mix onvoldoende recyclebaar is en wordt afgekeurd.
En dan is er nog meer bereidheid van burgers om zorgvuldig afval te scheiden, omdat het zichtbaar zin en resultaat heeft.
Dat zijn thema’s en acties waar de EU haar nut en bestaan mee kan beargumenteren en vestigen.
Niet met manipulatie, inducktrinatie van kindertjes, en met gekibbel.
Er blijkt weer meer belang bij de EU als comfortabele broodheer, dan als oplosser voor grensoverschrijdende problemen.
Ik werd onlangs nog eens ferm aangesproken door een vuilnisman, omdat ik de verkeerde soorten plastic in de plastic afvalbak deed. Hij had gelijk en mijn waardering, maar de oplossing is niet van burgers te verwachten. Alle plastic moet blind en gemakkelijk van overig afval kunnen worden gescheiden, zonder diepe voorkennis.
Het aantal soorten verpakkingsplastic moet bedachtzamer en kleiner.
Berend Pijlman 13
bpshttps://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/uitzending-terugkijken-is-composteerbaar-plastic-de-oplossing-voor-ons-plasticprobleem
https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/uitzending-waar-belandt-ons-plastic-afval
Peter van Onna 2
El Vd Klundert 2
Marcel de la Tile 1
Eminem2 5
Echt de incompetentie ten top, zoiets. En zo'n club zou dan de buitengrenzen van de EU moeten bewaken en een tegenwicht bieden tegen VS, China, India en Rusland? Dat bedoel ik niet eens smalend: ik word hier echt even stil van...
Inge 5
quote
"Ook de tekstballon waar Dagobert zegt: “ik noem dat slim omgaan met regelgeving” geeft het idee dat “multinationals” lekker verdienen op de goede intenties van beleid."
unquote
Tja, als je zelf de verdachtmaking al aangeeft, zal het wel zo zijn, anders hoef je daar niet bang voor te zijn, toch?
Roland Horvath 7
Als politieke partijen de burgers een idee willen aanpraten, dan weten de burgers van wie de boodschap komt.
En als monotheïstische godsdiensten hun waarheid, die ze in pacht hebben, verkondigen, gebeurt dat ook niet zonder dat de boodschapper zich kenbaar maakt.
De EU laat zich kennen als een bedrieger. Nog sterker, het gaat hier om kinderen, die het meest vatbaar zijn voor indoctrinatie.
De indoctrinatie zelf: De domste denkbeelden komen aan bod.
Zoals: Dat de burgers een afvalverwerkingsfabriek financieren.
Investeringen moeten betaald worden door de bedrijven. O.a. als belastingen. De overheid geeft het geld aan consumenten en investeerders, inbegrepen de overheid zelf, en zo komt het geld terug bij de bedrijven.
En ook het denkbeeld dat de GMO niets anders doen dan de maatschappij dienen.
NB: De EU is niet bekwaam om haar functie te vervullen namelijk grensoverschrijdende problemen zoals de euro en de immigratie.
Waar ze echt wel goed in is, is het terroriseren en hinderen van de staten zoals met de begrotingscontrole, nodeloos en nutteloos.
En nu worden de kinderen ook al het voorwerp van het ongepaste EU gezwets.
Maar we krijgen dat waar we om gevraagd hebben.
De EU staatsstructuur is een meelijwekkende farce.
De Raad is een in het geheim vergaderend clubje van niet verkozenen, die alleen geïnteresseerd zijn in hun staat, niet in de EU. In plaats van te bestaan uit rechtstreeks verkozenen bvb. 4 per staat.
De Commissie is een bijeen getrapte, niet ideologische verzameling van afdankertjes van de staten. Ze steunt niet op een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals elke regering gevormd wordt.
Dat is vragen om moeilijkheden.
R. Eman 8
paul Hoogendijk 8
R. EmanSicco Kamminga 4
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is tevreden over ons lidmaatschap van de EU en is ook tevreden over het democratische gehalte van de EU. Uiteindelijk vindt er democratische controle plaats. De commissie mag onder controle van het EU parlement best beslissen dat enige promotie gemaakt wordt voor gangbare denkbeelden in de EU. Met wat humor worden sommige eigen regels op de korrel genomen.
De EU mag toch wel enig tegenwicht bieden tegen on-ware beweringen als regels voor recht bananen en georganiseerde transporten ?
Een ander punt vind ik dat de aanwijzing in de brief heel voorzichtig is, “is het mogelijk dat”, ‘Hebben jullie een idee ..’.
Kennelijk, ik heb het blad niet gezien, had wel duidelijker moeten zijn dat dit niet een standaard uitgave was maar een speciale, zeker bij een jonge doelgroep. Het moet ook voor ouders duidelijker zijn dat dit een speciale versie is.
paul Hoogendijk 8
Sicco KammingaSicco Kamminga 4
paul Hoogendijkpaul Hoogendijk 8
Sicco KammingaTheo van Beuningen 4
Mireille Stet 1
Als we de koe bij de hoorns willen vatten gaan we veel verder. Opgedrongen en vooral veel reclames (regelrechte poging tot programmering wat indoctrinatie ++ is in werkelijkheid). De bedrijven aan de macht zoals het echt is. Geld bepaald alles omdat wij dat pikken, wensen, accepteren of whatever.
Politiek het scherm, grootgeld de bestuurder zoals het meestal is.
Je kinderen worden op tig manieren, iedere dag, aan indoctrinatie en programmering bloot gesteld. Van ontbijt tot school, van mobiel tot logo's (zie Jung en archetypes).
We staan nog niet aan het begin van werkelijk besef hoe verrot deze wereld is vormgegeven door rupsjesnooitgenoeg en hun volgelingen (wannebees).
En u, mijn vrind, heeft geen ene moer in te brengen....
Rein van Gisteren 3
Toch zou het goed zijn als ook zij zich houdt aan de "Principia", de uitgangspunten voor de overheidscommunicatie in NL. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overheidscommunicatie/documenten/richtlijnen/2010/12/09/uitgangspunten-overheidscommunicatie ) Regel 2 daarvan luidt dat de overheid als zodanig h e r k e n b a a r moet zijn; voor de jonge doelgroep is hier Donald Duck de afzender. Uit een pretest zal blijken dat dat niet de EU is. Zou er "advertentie" boven hebben gestaan, dan stelt dat alleen juristen gerust, maar normale burgers niet).
Ook tijdens de EU-grondwetcampagne gebruikte de rijksoverheid het beeld van o.a. ex-premier Kok in een (anonieme) propagandacampagne vóór. Daarna ging in 2010 een landbouwminister over de schreef met het Sanomatijdschrift "Gerda".
Het is erg verleidelijk om de reputatie van anderen te kopen om je imago op te poetsen, maar dat is niet de taak van de overheid.
De EU zou zich moeten houden aan de Principia die voor de rijksoverheid gelden.
Peter Teffer 3
Rein van GisterenRein van Gisteren 3
Peter TefferMike Zitter 2
"Op basis van verordening (EG) Nr. 1049/2001 mogen wij echter geen informatie delen die de commerciële belangen van anderen kan schaden. Dit betekent daarom dat wij ook niet over bedragen kunnen spreken. "
Dit kan toch geen juiste interpretatie zijn van de wob?
Elke bestuurslaag (met de EU als de 4e) beheert toch geld van de burgers. Alles wat zij doet wordt gefinancierd met geld van de burgers. De intentie van de wob is toch openbaarheid van bestuur.
Als deze reactie juist is, kan dit toch als een precedent worden beschouwt voor heel veel zo niet alle wob verzoeken?
Elk verzoek van de Shell papers kan op deze grond worden afgewezen, mocht dit een juiste basis voor afwijzing zijn. Dan kan toch niet waar zijn.
Wie corrigeert de EU op dergelijke vrije interpretaties van wetgeving?
Zijn daar praktijkvoorbeelden van?
En is de interpretatie van de wob door de EU al eens ter discussie gesteld?
ps. Het is meer dan "een vraag" geworden. Maar mijn verbazing is ook groter dan één.