Apple en het e-bookkartel

2 Connecties

Relaties

Kartel

Organisaties

Apple
0 Bijdragen

Apple en vijf boekuitgevers worden aangeklaagd vanwege illegale prijsafspraken van e-books. Amazon ruikt haar kans en verlaagt haar e-bookprijzen.

Gister bracht een Amerikaanse Officier van Justitie meer details naar buiten over de kartelvorming op de e-bookmarkt. De verdachten: Apple en de e-book uitgevers Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin en Simon & Schuster.

Apple zou begin 2010 de antitrust wetgeving hebben overtreden ten tijde van de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon en Barnes & Noble de e-bookmarkt zou gaan beheersen door te stunten met bodemprijzen in hun webshop. Uitgevers vreesden voor toekomstige marges. De digitale bibliothecaris Apple bedacht een oplossing: uitgevers mochten in de iBookstore zelf de verkoopprijs van hun e-books bepalen als Apple 30 procent commissie zou krijgen én de uitgevers beloofden dat ze hun e-books nergens anders goedkoper zouden aanbieden (Lees; bij Amazon). Daarmee kregen de uitgevers een troef in handen om in onderhandelingen met Amazon het ‘het-mag-niet’- argument te gebruiken. Kortom, de marktwerking werd verstoord met als resultaat een aanklacht bevattende prijsafspraken met kunstmatig hoge prijzen tot gevolg.

Uitgevers Hachette, HarperCollins en Simon & Schuster hebben inmiddels een schikkingvoorstel geaccepteerd, maar Apple, Penguin en Macmillan laten het (vooralsnog) bij een dagvaarding.
Apple's concullega Amazon ligt niet wakker van de anti-trustzaken. Integendeel; ze hebben direct weer bodemprijzen geïntroduceerd.

Bron: Ministerie van Justitie