Dagvaarding Bain is trap op achilleshiel Romney

  Er zijn verschillende Amerikaanse private equity-huizen gedagvaard, waaronder het Bain Capital van Mitt Romney.

  De openbare aanklager van New York is aan het onderzoeken of sommige van Amerika’s grootste private equity-huizen op illegale wijze een belastingstrategie hebben gebruikt die honderden miljoenen dollars uit handen van de fiscus heeft gehouden. Procureur-generaal Eric Schneiderman heeft in de afgelopen weken meer dan een dozijn bedrijven gedagvaard.

  Firmas die onder andere een dagvaarding hebben gekregen zijn: Kohlberg Kravis, Roberts & Company, TPG Capital, Sun Capital Partners, Apollo Global Management en Silver Lake Partners. Maar ook Bain Capital, ooit opgericht door Mitt Romney, is opgeroepen om voor het gerecht te verschijnen.

  Duivels
  De dagvaarding van Bain Capital is de zoveelste trap op de achilleshiel van Mitt Romney – die zeer rijk is geworden door private equity. De industrie is sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten onder een vergrootglas komen te liggen. Criticasters beweren dat private equity voor veel banenverlies zorgt en bovendien bedrijven diep in de schulden werkt. Dat de partners in deze business weinig belasting afdragen, helpt ook niet echt het imago de goede kant op. Het was echter - vreemgenoeg - Bill Clinton die het zakenverleden van Romney drie maanden terug verdedigde. 

  Perswoordvoerders willen nog niet reageren op de dagvaardingen. Maar informeel laten topmannen van de bedrijven in kwestie weten dat ze de intenties van de dagvaardingen dubieus vinden. De managers denken dat meneer Schneiderman de industrie puur kapot wil maken vanwege Mitt Romney .

  Democraat
  De procureur-generaal is namelijk een Democraat die op goede voet staat met de regering van Obama. Anderen beweren dat de dagvaarding gewoon een poging is om meer belasting binnen te halen. Vergeet niet dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie geen macht heeft om wetten aan te passen, maar deze enkel slechts kan toepassen.

  Ook over de belastingstrategie bestaat onenigheid. Sommige fiscalisten zeggen dat de constructie volkomen legaal is. Maar er zijn ook mensen die beweren dat de strategie op het randje is of zelfs illegaal.

  Vorige maand kwam aan het licht dat Bain Capital minstens 1 miljard dollar aan provisie had aangerekend als vermogensstijging in plaats van loon. Op capital gains staat een federale belasting van 15 procent en de loonbelasting bedraagt 35 procent. De partners van Bain Capital hebben daardoor gezamenlijk 200 miljoen dollar aan inkomstenbelasting bespaard en meer dan 20 miljoen dollar aan ziektekostenbelasting.

  Verklaring
  Als uitgetreden partner ontvangt Mitt Romney nog steeds een deel van Bain Capital’s winsten. Ook had hij investeringen in sommige fondsen die onderwerp zijn van het onderzoek. Het campagneteam van de Republikein meent dat Mitt Romney echter niets te maken heeft met de praktijken die nu onderwerp van discussie zijn.

  Investing fee income is a common, accepted and totally legal practice. However, Governor Romney’s retirement agreement did not give the blind trust or him the right to do this, and I can confirm that neither he nor the trust has ever done this, whether before or after he retired from Bain Capital”, aldus de verklaring 

  Als straks blijkt dat de belastingstrategie van Bain Capital legaal is, kan Mitt Romney op dat punt in ieder geval niet worden beticht van een gebrek aan politieke integriteit. Door zoveel mogelijk de fiscus te ontwijken, handelt hij slechts naar waar hij voor staat: minder belasting voor de rijken. 

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid