De hint van Bernanke dat hij zijn voet van het gas gaat halen is goed nieuws, vindt Jan Dwarshuis. De doping die 'helicopter Ben' in de economie pompte is niet langer nodig.

Eindelijk dalen de aandelenkoersen deze maand weer eens. Gelukkig maar. Toch doet de maand mei het – ook na de ‘sell off’ van donderdag in Europa – nog steeds prima. Beleggers vonden het excuus bij de voorzitter van de FED, Ben Bernanke. De sterk gestegen Japanse Nikkei kreeg de hardste klappen. Volgens sommige marktvorsers is het nu toch echt over met de pret. U kunt het beste in uw schuilkelder kruipen.

 
Degenen die ondergetekende al wat jaartjes volgen weten dat ik al veel en veel langer bullish ben op aandelen, of beter gezegd bedrijven die voldoen aan onze dertien criteria. Bernanke hintte deze week wellicht op het afzwakken van de stimuleringsprogramma’s in de verre toekomst. Maar zo ver is het nog niet, want er wordt nog steeds een indrukwekkend bedrag de economie in gepompt. Toch was zijn speech voor beleggers – die dol zijn op doping – het excuus om bruut op de verkoopknop te drukken.
 
Goed nieuws?
Aardig om te vermelden is dat ik de uitleg van Bernanke precies andersom interpreteer dan de markt. Wanneer Bernanke inderdaad besluit om zich langzaam maar zeker terug te trekken is dat verdomd goed nieuws. Het betekent immers dat de economie dan weer op eigen benen komt te staan en de ellende eindelijk achter ons ligt. En dat zou inhouden dat er een indrukwekkende bull-markt in het verschiet ligt.
 
Punt van zorg is en blijft China en in de verte een mogelijk aantrekkende rente. Recente cijfers lijken die zorg om China te onderschrijven. Ook daar heb ik u vaak genoeg op gewezen. Wij beleggen bewust niet rechtstreeks in China. Dat neemt niet weg dat we er wel degelijk ‘exposure’ hebben via onze portfolio die een uitgewogen internationaal karakter kent. Opvallend vind ik dat sommige aandelen worden afgestraft vanwege China, maar er slechts zeer beperkt van afhankelijk zijn. De desbetreffende bedrijven worden kennelijk niet goed begrepen door beleggers. Ik zie dat als een buitenkansje. U hoeft alleen maar te bukken.
 
Bullish?
Ik ben niet van het afgeven van koersdoelen of ander glazenbollen gedoe. Het is het verdoen van kostbare tijd die u beter ergens anders in kunt steken. Dat neemt niet weg dat ik u de visie van Goldman-Sachs – de bull der bulls – niet wil onthouden. Goldman is extreem bullish over de aandelensector in zijn geheel. En ik ga de heren zeker niet tegenspreken. Kern van de zaak is dat volgens Goldman de S&P 500 in 2015 de 2.100 punten aantikt. Dit jaar komt de 1.750 ook nog voorbij. Klikt u hier om het rapport te lezen. Heerlijke kost voor het weekend.
 
Wellicht heeft u nu zelf een excuus gevonden om uw aandelenportfolio maar eens te gaan afstoffen en klaar te stomen voor het komende decennium. Welk tijdstip u ook pakt, het is nooit te laat.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
***********************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen posities in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.