‘Kapitalisme zal altijd winnen’

Terwijl er in Europa aan de stoelpoten van Adam Smith wordt gezaagd, schrijft de voormalig Sovjet-autofabrikant Dartz KAPITALISME nog in kapitalen.

Het voormalige Sovjet-bedrijf Dartz maakt gepantserde SUV’s a raison 1 miljoen euro. De tanks annex auto’s worden geproduceerd in de voormalige RussoBalt-fabriek in Riga. Het is de plek waar ooit de gepantserde voertuigen van staatshoofden Lenin, Trotsky en tsaar Nicolai II werden gemaakt. De clientèle anno 2012 bestaat vooral uit vermogende Russen, Chinese bazen en oliesjeiks die een zwaar bepantserde auto - bestand tegen AK-47’s en RPG’s - nodig achten.


De CEO van Dartz heet Leonard Yankelovich. In een opmerkelijk nieuwsfilmpje laat de kalende Rus zich interviewen door een strippende dame. En passant, legt hij uit hoe het kapitalisme toch zal overwinnen door middel van vodka, vrouwen en kaviaar. 
 
 


NAKED NEWZ at DARTZ.TV door DARTZ_EU

 
 
In mei figureren er drie gouden Dartz Prombron’s in de bioscoopfilm The Dictator. Deze SUV, die ook daadwerking in serie-productie gaat, is een goudstaaf op wielen. Het exterieur is voorzien van een gouden wrap, in het gepantserde glas zit goud verwerkt en van binnen is ieder knopje van goud. ‘Dit is een lichtgewicht uitvoering, want we gebruiken maar 3mm staal als sandwich-bepantsering,’ zegt CEO Leonard Yankelovich over de 3900 kilogram wegende goudstaaf op wielen. General Motors leverde een Duramax Stroker-motorblok (1200 pk) zodat er volgens Yankelovich nog een topsnelheid van 230 kilometer per uur mee gehaald kan worden. Prijs: vanaf 3 miljoen euro. Inclusief struisvogelleren bekleding.