Das Boot met De Bom naar Israël

3 Connecties

Relaties

Israel Onderzeeboten

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

Das Boot met De Bom is binnenkort te zien bij de Israëlische marine. Israël bewapent minstens drie onderzeeërs van Duitse makelij met kernraketten, zo onthult Der Spiegel deze week.

De combinatie Duitsland en onderzeeboten ligt historisch nogal gevoelig maar heeft tegelijkertijd iets van een spannend jongensboek, zoals de Duitse film 'Das Boot' over de onderzeeboot U-96 van de Kriegsmarine in de Tweede Wereldoorlog perfect illustreert. Maar het naoorlogse Duitsland kan er ook wat van, zo valt op na het lezen van Der Spiegel van deze week.'Operatie Samson'
Op de cover van het Duitse opinieblad prijkt de kop: 'Geheime operatie Samson: Hoe Duitsland kernwapenmacht Israël bewapent.'

 

Strekking van het coververhaal: al tientallen jaren is de Bondsrepubliek niet alleen op de hoogte van het bestaan van het kernwapenprogramma van Israël maar ondersteunt dat ook actief. En daarin gaan de Duitsers erg ver. Zo zijn in Kiel drie onderzeeërs van de dolfijn-klasse gebouwd die Israël met kernraketten heeft bewapend.

 

 


Duitsland is al jaren een trouwe bondgenoot van Israël bij het ontwikkelen van diens nucleaire programma. Tot op de dag van vandaag ontkent Tel Aviv officieel kernwapens in bezit te hebben, maar het is een publiek geheim dat Israël over genoeg nucleaire wapens beschikt om bijvoorbeeld van alle steden in Iran één grote parkeerplaats te maken.

 

Sinds 1961 vertrouwd

Israël doet er alles aan om dit staatsgeheim sub rosa te houden. Daar kan de Israëlische ingenieur Mordechai Vanunu over meepraten. Vananu lekte in 1986 over het Israëlische nucleaire programma aar de Britse pers. Vervolgens werd hij ontvoerd door door de Israëlische geheime dienst Mossad en in een proces achter gesloten deuren veroordeeld wegens hoogverraad. Vananu zat een gevangenisstraf uit van 18 jaar en mag nog steeds niet met buitenlandse journalisten praten.


Al sinds 1961 is de Duitse regering vertrouwd met de officieuze nucleaire status van de Joodse staat, zo schrijft Der Spiegel op gezag van documenten van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin melding wordt gemaakt van de Israëlische vorderingen aan de vervaardiging van een atoombom.


In het onderzoeksverhaal van Der Spiegel komt uitgebreid naar voren hoe het Duitse bedrijf Howaldtswerken-Deutsche Werft (HDW) in Kiel onderzeeërs liet bouwen voor de Israëlische marine. Hoewel al die tijd Duitse regeringsfunctionarissen met klem ontkenden dat de duikboten werden met kernwapens, wist de Duitse regering verdomd goed wat er werkelijk aan de hand was. Tenminste, dat concludeert Der Spiegel op basis van informatie van onder meer de gewezen Duitse minister van Defensie Lothar Rühl.Kostprijs van 400 miljoen euro per stuk
Maar het spannende onderzeebootverhaal in Der Spiegel is nog niet afgelopen. Het Duits-Israëlische marinepact dendert namelijk de komende jaren vrolijk door. De Duitsers hebben drie onderzeeërs aan Israël geleverd en zullen er tot 2017 nog drie leveren. Tel Aviv overweegt daarnaast nog een zevende, achtste en negende onderzeeër in de Bondsrepubliek te laten bouwen.

 

Aangezien de bouw van een duikboot van de dolfijn-klasse 400 miljoen euro per stuk kost volgens goed ingevoerde Duitse media, kan de totale order vanuit Tel Aviv oplopen tot 3,6 miljard euro. Kassa dus voor de U-boot-industrie van onze oosterburen, al is wel bekend dat Berlijn sowieso bij drie onderzeeboten een derde van de bouwkosten voor rekening neemt.

 

 

Duitsers mogen 'trots' zijn
In reactie op de onthullingen in Der Spiegel, wil een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd slechts kwijt dat Israël inderdaad in bezit is van Duitse onderzeeboten. 'Dat is geen geheim', luidt het summiere commentaar van de zegsman. 'En verder ben ik niet in de positie om over hun capaciteit te praten.'

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak is in Der Spiegel evenmin loslippig. Maar wel wil de bewindsman de Duitsers meegeven dat ze “trots” mogen zijn dat zij het bestaan van de staat Israël al “zoveel jaar” hebben verzekerd.

 

Ook de Duitse CDU-CSU-FDP-regeringscoalitie houdt de kaken stijf op elkaar over 'Operatie Samson.' Al is het maar omdat de Bondsrepubliek nou niet bepaald te koop wil lopen met zijn status van hofleverancier van hypermoderne duikboten aan Israël ten overstaan van het het conflictrijke Midden-Oosten. Overbodig om te melden dat de Duitse duikbotenleverantie aan de Joodse Staat met argusogen wordt gevolgd door de Arabische oliestaten.

 

Voor de SPD is de maat vol met het verstoppertje spelen tussen Berlijn en Tel Aviv en daarom heeft de oppositiepartij om opheldering aan de regering Merkel gevraagd. Al weet de SPD ook dat het geen schone handen heeft. Merkels voorganger en SPD-bondkanselier Gerhard Schröder heeft destijds als eerste groen licht gegeven voor 'Operatie Samson', zo meldt Der Spiegel.

 

(L)