Dat EU-referendum van Cameron hoeft niet meer

8 Connecties

De Conservatieven van de Britse premier Cameron hebben op overtuigende wijze de verkiezingen gewonnen. Cameron beloofde een referendum te houden over het EU-lidmaatschap van zijn land, maar als we 'forecaster' Martin Armstrong mogen geloven heeft die belofte geen zin meer.

Het zou een nek-aan-nek race worden, die Britse verkiezingen. Labourleider Ed Milliband versus de zittende premier Cameron. Het werd een fiasco voor Labour: naar verluidt koersen de Conservatieven zelfs af op de absolute meerderheid in het Lagerhuis. Milliband is history.

Brussel

Interessant is ook wat deze uitslag gaat betekenen voor de verhouding tussen Groot-Brittannië en de EU. Zoals bekend wil Cameron de EU drastisch hervormen en nieuwe afspraken maken over de Britse bijdrage aan het Europese project. Dat wil zeggen: fors minder betalen, terwijl de Britten al een voorkeurspositie hebben bedongen door geen lid te willen worden van de eurozone noch van Schengen. 'Brussels gets Brexit for breakfast' kopte de Europese editie van journalistenorganisatie Politico vanochtend.
'Brussels gets Brexit for breakfast'
Door deze onverwacht grote overwinning heeft Cameron nadrukkelijk een kiezersmandaat in handen om de strijd met Brussel hard in te gaan. Zijn belofte om in 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap te organiseren indien Brussel onvoldoende over de brug komt tijdens de onderhandelingen over een hervormd 'Europa' zal hij dan mogelijk zonder al te veel politiek gedoe kunnen nakomen, al weet je het met die Britten nooit. RTL-verslaggever Hella Hueck vatte het in één beeld samen:

'The Forecaster'

Maar zal het wel tot een referendum komen? Het Duitse blad 'Die Welt' besteedde recent aandacht aan de bekende financiële profeet Martin Armstrong, die bezig is met een Europese tour om zijn film The Forecaster te promoten. Deze gewezen Amerikaanse trader had zowel de beurskrach van 1987 tot op de dag nauwkeurig voorspeld, als de val van de Nikkei-index in 1989, en de Russische crisis in 1998. Martin - the forecaster - Armstrong wordt door vele regeringen geraadpleegd en zeer serieus genomen. In dat licht zal zijn visie dat de euro 'onvermijdelijk' gaat vallen de hoge heren in Brussel (en intussen Frankfurt) klamme handen hebben bezorgd. Armstrong doet weliswaar geen exacte voorspelling over wanneer het eurosysteem in elkaar klapt, maar geeft wel een datum waarop de instorting van het huidige financiële stelsel begint. En houd u vast, want die is niet ver meer weg: 1 oktober van dit jaar is de onheilsdatum, aldus de financiële profeet.

Die Welt Die Welt

Volgens Armstrong is de euro gedoemd om te falen, omdat het geen munt is van één natie, maar van 19 verschillende landen. Dat maakt beleggers kopschuw, omdat er geen sprake is van één landenrisico, maar van negentien verschillende. Deze onzekerheid zorgt er bovendien voor dat ook het Europese bankenstelsel inherent labiel is, aldus de goeroe.
Europese staatsobligaties zijn hopeloos overgewaardeerd en zullen implosie eurosysteem inluiden
Armstrong zuigt dit niet zomaar uit zijn duim, hij baseert zijn voorspellingen op een enorme databank - Socrates - met alle mogelijke historische data, die alle financiële markten in de hele wereld monitort, ook alle grondstoffenmarkten. Ofschoon hij dus niet met een exacte datum voor de implosie van het eurosysteem kan komen, heeft het financiële orakel wel een beleggingstip: vermijd investeringen in Europese staatsobligaties. Die zijn namelijk enorm overgewaardeerd: "Lassen Sie auf alle Fälle die Finger von Staatsanleihen. Die sind heillos überbewertet. Hier wird es zum großen Crash kommen. Mein Modell sagt den 1. Oktober voraus." Als de profeet der financiële markten gelijk krijgt met zijn voorspelling, is Cameron in één klap verlost van een mogelijk moeilijk dilemma.
Jean Wanningen
Jean Wanningen
Jean Wanningen (Weert, 1957) is een veelkleurige persoonlijkheid. Ging na ‘verkeerde’ studies bij een gerenommeerde investmen...
Gevolgd door 240 leden