Datalek legt mondiale belastingontduiking bloot

1 Connectie
3 Bijdragen

Om 17.00 uur werden de namen bekend gemaakt van duizenden politici en zakenmensen die geld hebben weggesluisd naar belastingparadijzen - dankzij een wereldwijd journalistiek onderzoeksproject.

Onderzoeksjournalisten wereldwijd hebben inzicht gekregen in financiële gegevens van ruim honderdduizend offshore-bedrijven in belastingparadijzen. Een gelekt databestand van twee internationaal opererende trustkantoren blijkt de namen en bedrijven te bevatten van politici, wapenhandelaren, en tal van zakenmensen uit de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie, Azië en Europa.
 
Het gaat om data van de trustbedrijven Portcullis TrustNet (PTN) in Singapore en Commonwealth Trust Limited (CTL) op de Britse Maagdeneilanden dat zo'n 2,5 miljoen bestanden bevat. De hoeveelheid documenten is het tienvoudige van wat Wikileaks naar buiten bracht. 
 
Journalisten aller landen
Het project is de grootste internationale samenwerking in de geschiedenis van de journalistiek en werd geleid door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Maar liefst 86 journalisten uit meer dan veertig landen werkten aan de zaak. De journalisten kwamen onder andere van Washington Post, BBC, Guardian, en Süddeutsche Zeitung. Van Nederlandse zijde was er medewerking van dagblad Trouw.  

De coöperatie bracht ook risico's met zich mee. Want waar een journalist normaal gesproken nadenkt over hoe hij kan scoren met 'zijn' scoop, moest hij nu de mentaliteit hanteren van 'hoe kan ik deze gegevens delen met de rest van de wereld', legt Marina Walker Guevara uit, de adjunct-directeur van de ICIJ.

Even dacht de ICIJ er aan om het project aan een groepje van zes man over te laten, maar later besefte ICIJ dat een internationale aanpak het beste was. Op deze manier konde journalisten namelijk over de hele wereld in hun thuisland de namen identificeren van de fiscale vluchtelingen en de juiste verbanden leggen. 'The natural step wasn’t to sit in Washington and try to figure out who is this person and why this matters in Azerbaijan or Romania', aldus Guevara. 

Zwart geld
Offshore-bedrijven zijn op zich een legaal onderdeel van het internationaal bedrijfsleven. Zoals bekend gebruiken multinationals en vermogenden de vennootschappen om belastingen te minimaliseren, een praktijk waar ook Nederlandse bedrijven volop van profiteren.
 
De belastingparadijzen worden ook benut om de belasting te ontduiken en zwart geld weg te sluizen. James Henry, voormalig hoofdeconoom van McKinsey, schat dat vermogenden zo voor 21 tot 32 biljoen dollar (21000 tot 32000 miljard) hebben weggezet. De Wereldbank en de VN schatten in hun Stolen Asset Recovery Initiative dat er jaarlijks voor 1000 tot 1600 miljard aan crimineel verkregen geld internationaal wordt overgemaakt.
 
De bekendmaking valt samen met een debat in de Kamer waar staatssecretaris Weekers (Financiën) praat over de Belastingwet. Hij heeft zojuist toegezegd achter de lijst met namen van blastingontduikers aan te gaan.