
In zijn vorige boek beschreef Hans Schnitzler hoe big tech de moderne mens knecht: ‘De digitale proletariër is een mens van wie het hele bewustzijn – zijn aandacht, emoties en vriendschappen, zijn ideeën en fantasieën – tot koopwaar is gereduceerd.’ In zijn nieuwste boek, ‘Wij nihilisten’, richt hij zijn blik op de datamens zelf. Hier geeft hij een voorproefje.
Of Mark Zuckerberg zijn bedrijf nu Facebook of Meta noemt (de aangekondigde naamsverandering van Facebook): dat zijn platform niet alleen als fabeltjesfuik functioneert maar tevens een moedwillig in stand gehouden haat- en hetzemachine is, werd eens te meer bevestigd door de onthullingen van klokkenluider Frances Haugen, die onlangs te gast was bij het Europese Parlement.
Haugen, die deel uitmaakte van Facebooks integriteitsteam, openbaarde een publiek geheim: de algoritmes van Facebook zijn zo ingesteld dat ze extreme en polariserende uitingen bevorderen en de verspreiding van desinformatie in de hand werken. Omdat Zucks drijfveer oneindige groei is, doet hij er alles aan om zijn gebruikers aan hun schermpjes vast te lijmen. En omdat wilde claims nu eenmaal onweerstaanbaar zijn, klikken veel mensen liever op ophef veroorzakende berichten dan op kattenfilmpjes.
Dat het grootste sociale netwerk in de menselijke geschiedenis zich bedient van een pervers verdienmodel dat samenlevingen ontwricht, is misschien geen nieuws. Toch zouden de grondig onderbouwde onthullingen van Haugen, die met hard bewijs het Facebook-pand verliet, een keerpunt kunnen zijn. Deels hangt dit samen met de persoon Haugen (iemand met een missie, die niet uit rancune handelt), de aard van haar goed gedocumenteerde aanklacht (de algoritmische receptuur van Facebook als boosdoener) en het moment dat ze voor haar aanval koos (zowel in de Verenigde Staten als in Europa zijn de politieke geesten rijp voor vergaand ingrijpen).
Er wordt veel gemord over de echoput die internet heet, maar ergens vermoed ik dat het verblijf daar voor velen zowel troostend als geruststellend is
Toch wringt er iets. Stel dat een bedrijf als Facebook wordt opgebroken, zoals beleidsmakers in de Verenigde Staten overwegen, zijn we dan voorgoed verlost van Facebook-achtige platforms die ons, op basis van onze persoonlijke voorkeuren, profileren en categoriseren? En stel dat Zuckerbergs droom van de metaverse bewaarheid wordt – zijn Second Life-achtige versie van wat hij een ‘belichaamd internet’ noemt, een parallel virtueel universum waarin je rond kunt struinen – zullen we die wereld dan massaal negeren?
Ik vrees van niet. Er wordt veel gemord over de echoput die internet heet, maar ergens vermoed ik dat het verblijf in zelfbevestigende sferen voor velen zowel troostend als geruststellend is. En de metaverse mag dan veel hoon en kritiek oproepen; de mogelijkheid om ergens in te verdwijnen zal voor velen onweerstaanbaar zijn. Een mens valt immers nooit helemaal samen met de wereld waarin hij geworpen is.
We zitten niet alleen met een klimaatcrisis opgescheept, maar tevens met een identiteits- en zingevingscrisis
Er bestaat altijd wel een kloof tussen ‘ik’ en de rest, tussen wie je denkt te zijn en hoe anderen naar je kijken, tussen dromen en daden en tussen mogelijkheden en werkelijkheden. Zo’n kloof kan een bron van vervreemding, frustratie en frictie zijn, waarvoor de online-realiteit beschutting biedt. Een vlucht naar Zucks sprookjeswereld, de (automatisch gegenereerde) bevestiging van het eigen mens- of wereldbeeld of de verveling met wezenloos scroll-gedrag uit de weg gaan: het zijn allemaal manieren om die kloof te dichten en gevoelens van isolement te verzachten.
Deze dynamiek wordt nog versterkt doordat we niet alleen met een klimaatcrisis opgescheept zitten, maar tevens met een identiteits- en zingevingscrisis. Sinds de ‘dood van God’ en het einde van de Grote Verhalen ontbreekt het ons goeddeels aan externe autoriteiten of oriëntatiepunten waaraan we ons zelf- of wereldbeeld kunnen ophangen. In de zoektocht naar waarheid, betekenis, identiteit of zingeving zijn we haast volledig op onszelf aangewezen. Mindfulness-goeroes, personal coaches, zelfhulpauteurs en influencers vullen de leemte die met de zingevingscrisis is ontstaan; verstoken van geestelijk houvast of innerlijke zekerheden, gedijt de markt van externe raadgevers als nooit tevoren.
De kortste route ter bevrediging van waarheids- en zingevingsbehoeften, één die voor iedereen met een internetverbinding en smartphone begaanbaar is, is de onderdompeling in techno-sferen. Wie dat pad bewandelt loopt een klein maar uitdijend legertje aan magische helpers tegemoet – van stemwijzers tot aan allerlei leefstijl-applicaties, zoals stappentellers en apps die je slaap- en voedingspatronen bijhouden – die maar al te graag bereid zijn om ons (morele) oordeelsvermogen uit handen te nemen.
Omdat we ons morele kompas helemaal zelf moeten afstellen, is de verleiding groot om technologie zélf tot hoogste en laatste instantie te verheffen
Dat wil zeggen: in toenemende mate draagt de datamens, opgejaagd door een ‘handige hulpjes’-industrie waaraan nauwelijks te ontkomen valt, zijn beslissingsbekwaamheid over aan zelflerende algoritmen verpakt in verleidelijke snufjes. Omdat we ons niet meer op een hogere instantie kunnen beroepen en we ons morele kompas helemaal zelf moeten afstellen, is de verleiding groot om technologie zélf tot hoogste en laatste instantie te verheffen. Naarmate virtuele assistenten als Siri fijnbesnaarder worden, is het een kwestie van tijd voordat we ze als persoonlijke raadgevers gaan gebruiken – digitale orakels (of, zo men wil, huisgoden) – die op basis van onze datasporen gedienstig levensvragen beantwoorden en toekomstige levenspaden uitstippelen.
Internet in het algemeen en Facebook in het bijzonder zijn de vensters waardoor velen de wereld en elkaar bezien. Die vensters zijn stuk en dienen hoognodig gerepareerd te worden, zoals internetcriticus Marleen Stikker in 2019 in haar boek Het internet is stuk betoogde. Sterker, zonder vergaande renovatie zullen al die andere urgente kwesties, zoals de klimaatcrisis en de toenemende sociale ongelijkheid, nauwelijks oplosbaar zijn.
Wat is er gaande met de inwoners van cybertopia, dat miljarden zich gewillig een digitaal maatpak laten aannaaien?
Want hoe ergens overeenstemming over te bereiken zolang we verstrikt zitten in digitale echoputten die ons voortdurend bevestigen in het eigen Grote Gelijk, en waarbinnen desinformatie op hoge toon rondzingt? Uiteraard: verscherpte wet- en regelgeving, de ontmanteling van de dataverdienmodellen en het bouwen aan alternatieven zijn manieren om de almacht van techgiganten te breken en polarisatie tegen te gaan.
Tegelijkertijd mag de datamens wel eens wat vaker kritisch in de spiegel kijken. Wat is er gaande met de inwoners van cybertopia, dat miljarden zich gewillig een digitaal maatpak laten aannaaien terwijl ze steeds beter op de hoogte zijn van de knellende en ontwrichtende effecten ervan? We zullen, net als bij de klimaatcrisis, ons eigen aandeel onder ogen moeten zien, betoog ik mijn recent verschenen boek Wij nihilisten. Voor de schermmensen van het informatietijdperk ligt namelijk een belangrijke opgave in het verschiet: hoe digitaal duurzaam te leven en bij te dragen aan een voor iedereen leefbare digitoop?
Dat is een opgave die, naast zelfkritisch vermogen, bereidheid tot handelen vergt. Besef het hoe en waarom van de destructieve uitwerking van Big Tech en ga vervolgens na of je iets kunt veranderen in je digitale consumptiepatroon. Suggesties: overweeg de aanschaf van een fairphone, verruil Google voor een privacy-vriendelijke zoekmachine en, last but not least, beschouw Facebook als de kwaadwillende meta-vervuiler van alles wat je online lief is; bezie deze multinational als de Shell of de Philip Morris van internet, en verbindt daar vervolgens consequenties aan.
12 Bijdragen
Niek Jansen 9
Onlangs kwam ik dit artikel tegen nav onthullingen van diezelfde klokkenluider Haugen waar de auteur Hans Schnitzler ook zijn artikel op heeft gebaseerd.
Onderbelicht is dat de factcheck bij Facebook in handen ligt van rechtse pro-Amerikaanse beoordelaars.
Hetzelfde patroon keert terug bij de EU factcheck 'EUvs Desinfo', waar informatie wordt gecheckt door vooringenomen pro-EU beoordelaars en Rusland en China er vaak bekaaid afkomen maar niet de westerse (ook gerenommeerde) nieuwsbronnen die regelmatig nepnieuws verkondigen, zoals the Guardian, NYtimes, Washington Post enz. wat slaafs en kritiekloos door onze media wordt gekopieerd.
Ik trof ook onlangs een zeer interessante factcheck studie aan over islamofobie in de Nederlandse media en politiek:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/factcheck-is-kritiek-op-islam-grootste-taboe-in-nederlandse-media
Een gelijkaardige vergelijkende studie over antisemitisme zou naar alle waarschijnlijkheid aantonen dat islamofobie een veel groter probleem is in onze samenleving dan antisemitisme, maar islamofobie wordt meer aanvaard dan antisemitisme.
Daarbij komt de vraag om de hoek wat antisemitisme inhoudt. Velen verwarren, onder aanvoering van de
propaganda van het CIDI, kritiek op de staat Israël als antisemitisme en daar is men in Nederland zeer gevoelig over. Waar die overgevoeligheid, meer dan in andere landen, vandaan komt zou ook een interessant onderwerp voor nader onderzoek kunnen zijn.
Marco Fredriks 4
Nee Hans, dit is niet de drijfveer, Het doel van facebook is om iedereen een te laten worden met het principe van "liken:. Dit is de de introductie van het social credit systeem wat ons te wachten staat.
Gerard van Dijk 6
Marco FredriksBert Kerkhof 1
Het uitgebreide dossier dat FTM maakte over de jeugdzorg, focuste tot nu toe op de financiële ins en outs. Jeugdzorg is geduid als een bron van inkomsten zowel voor ondernemende individuen als voor samenwerkende teams. Te weinig ging het om de menselijke maat, of onder toezicht stellen en uithuisplaatsen nodig is en hoe de getroffenen gecompenseerd kunnen. Naar aanleiding hiervan is het goed om het verdienmodel van het internet-journalisten collectief tegen het licht te houden, maar verscherpte wet- en regelgeving, het van rijkswege opdelen en ontmantelen? Dat gaat te ver.
Gewend aan sterke nationale leiders komen nu opeens overal invloedrijke tutorials opduiken en sommigen zien door de bomen het bos niet meer. Twee tips:
(1) Niet alleen technologie, ook wetenschappen in het algemeen geven de handvaten waar sissies zich aan vast kunnen houden.
(2) Het internet wordt van dag tot dag bijgewerkt. Zorg dat je steeds de meest recente updates naar je telefoon download.
Op de NL rijksbegroting is zeven miljard uitgetrokken voor klimaatverbetering. Zes miljard daarvan komt van een EU subsidie en één miljard heeft het demissionaire kabinet bijgedragen. De zes miljard zou er niet zijn zonder de grens overschrijdende samenwerking die dankzij het internet mogelijk is. Satelliettelevisie en internet zijn de media die het klimaat op onze aarde zouden kunnen redden. Vergeet dat niet en red onze aarde.
Vincent Huijbers 9
Het bij elkaar klikken van je eigen wereldbeeld of identiteit is denk ik de kern en staat los van Facebook. Het opknippen zorgt denk ik voor minder machtconcentratie maar lost niet dit onderliggende probleem op. Mediatraining of leren omgaan met media en de voorgeschotelde of opgelepelde waarheid steeds weer te toetsen en te bevragen is denk ik een kerncompetentie voor de moderne mens. Het roept bij mij ook de vraag op wat hierin vóór de komst van de schermen in voorzag.
Andries Munnik 3
Dit is wel een herkenbaar beeld. Maar het is lastig om te beoordelen wanneer een handig hulpje een onnodige datasluis wordt. De FTM app is zo'n handig hulpje als je het afzet tegen de browser, maar ik zou niet zonder kunnen. Overigens ben ik een stuk minder opgejaagd sinds ik mijn abbo's op vele email-nieuwsbrieven heb opgezegt: iets waar ik mij wat schuldig over voel omdat het lijkt alsof ik toegeef aan niet-geinformeerd zijn.
1 Ding behoeft verdere uitwerking voor mij (en daarvoor moet ik het boek kopen, denk ik):
Is facebook nou een verzameling algortihmen die tegenstellingen aanwakkeren, of is het een safespace die troost en geruststelling biedt? Die twee hier gedane stellingen lijken in tegenspraak, maar hebben waarschijnlijk te maken met 2 soorten groepen gebruikers? (Bron: ben een bewust niet-socials gebruiker)
Anthonie
Mischa Meerburg
Ad Van Heeswijk 6
Is dit nou allemaal niet erg overdreven? Voor hoeveel mensen geldt dit? In mijn hele familie, kennissen en werkkring, veelal niet religieus en van heel verschillend politiek pluimage ( voor zover bekend) herken ik niemand die hieraan voldoet.
Natuurlijk mag je heel kritisch zijn op veel discutabele dingen op internnet, maar als ik zie hoe veel gemak, lol en kennisdelen het ons oplevert mag je het zoeken naar een goede balans in het gebruik van internet m.i. wat genuanceerder insteken.
Niek Jansen 9
Er wordt blijkens dit bericht wel degelijk iets gedaan en wel in Ohio in de VS waar er een zaak tegen facebook voor de rechter is gebracht met een eis van schade vergoeding van $100 miljard en dat is toch niet mis, nietwaar.
Het betreft hier een aanklacht over de misleiding en daarmee in gevaar brengen van kinderen.
Niek Jansen 9
Er wordt blijkens dit bericht wel degelijk iets gedaan en wel in Ohio in de VS waar er een zaak tegen facebook voor de rechter is gebracht met een eis van schade vergoeding van $100 miljard en dat is toch niet mis, nietwaar.
Het betreft hier een aanklacht over de misleiding en daarmee in gevaar brengen van kinderen.
SM vDongen 2
De eerste generatie tv-kijkers nam reclame voor waar aan, hun kinderen lachten om de domme clichés.
Jongeren snappen beter dan ouderen het verschil tussen content en advertenties, en dat het algoritme je continue hetzelfde blijft voorschotelen als wat je al hebt gezien.
Met de opkomst van electronische communicatie is privacy steeds meer een onderlinge afspraak geworden op basis van vertrouwen ('we beloven dat we je ip-adres niet prijsgeven') en steeds minder iets wat je als klokkenluider of crimineel kunt afdwingen (door een anonieme brief te sturen).
Daar loopt dan nog doorheen dat de moraal enorm is verschoven: pestgedrag en aanranding en wegkijken is onder jongeren veel minder geaccepteerd dan een paar decennia geleden. Wat je terugziet in noties over wie er als confrontatie-vermijdende schoft wordt gezien, en wie als slachtoffer van onderdrukking.