
© CC0 (Publiek domein)
De 5 vragen over de euro die de Raad van State had moeten stellen
De Nederlandse regering heeft aan de Raad van State gevraagd haar te adviseren over de toekomst van de euro. Onlangs verscheen het uitgebreide rapport. Helaas heeft de Raad de belangrijkste vragen niet gesteld, vindt Jean Wanningen. Bijvoorbeeld: is de euro wel in ons belang? En welke risico’s lopen we eigenlijk?
Het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering, de Raad van State, gelooft stellig dat de euro en de eurozone ‘onomkeerbaar’ zijn. Tenminste, dat schrijft de Raad in een lijvig rapport dat op 16 november werd gepubliceerd.
Om het geheugen even op te frissen: naar aanleiding van een motie van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt had de regering aan de Raad van State (RvS) om advies gevraagd. De kwestie: hoe zouden de afspraken in de verschillende euro-verdragen beter gehandhaafd kunnen worden, zonder dat daarvoor de verdragen gewijzigd zouden moeten worden? Ook was er de vraag welke politieke en institutionele opties er liggen voor de toekomst van de euro, en wat de voor- en nadelen van iedere optie zijn.
Het moet gezegd: de Raad heeft geen half werk geleverd. In de meer dan honderd pagina’s (inclusief bijlagen) worden een heleboel zinnige dingen gezegd. Maar wellicht belangrijker nog is wat de Raad niet zegt: er zijn in het rapport enkele belangrijke aspecten onbehandeld gebleven. En dat is jammer, want juist die zaken zijn in mijn ogen essentieel voor onze parlementariërs. Zij moeten immers een gedegen en genuanceerde afweging kunnen maken wanneer regeringsleiders van de eurozone halverwege volgend jaar tijdens de Eurotop knopen gaan doorhakken over de toekomst van de euro en de muntunie.
Wat de Raad niet vraagt: was de invoering van de euro wel zo'n goed idee?
Het euro-rapport van de Raad van State vormt daarvoor nu geen goede basis, want de Raad heeft een aantal vragen eenvoudigweg niet gesteld. Ik noem er hier een paar.
Om te beginnen: was de invoering van de euro wel zo'n goed idee voor Nederland, of voor de eurozone als geheel? Het is een hele legitieme vraag, één die miljoenen Nederlanders zichzelf wel eens gesteld hebben. Maar de Raad stelt hem niet. Ook gaat ze niet in op een andere vraag die voor de hand ligt: moeten we als Nederland solidair zijn met eurolanden die een zwakkere economische structuur hebben? En zo ja, hoeveel gaat dat ons dan kosten? Hoe voorkomen we dat de belastingbetaler bij een volgende crisis opnieuw opdraait voor het redden van omvallende banken (en landen)?
Een andere punt dat de Raad links heeft laten liggen is de zogenaamde ‘onomkeerbaarheid’ van de euro. Is dat wel zo? Zijn er écht geen alternatieven? Het uiteenvallen van de eurozone gaat ons geld kosten, maar welke risico’s kleven er eigenlijk aan dat doormodderen? Allemaal vragen die de Raad niet heeft gesteld, en dus ook niet heeft beantwoord. Een gemiste kans, want deze vragen hadden tot meer inzicht en een betere discussie kunnen leiden.
1. Is de euro wel in het belang van Nederland?
Hoewel het formeel niet tot de opdracht behoorde, had de Raad zich mijns inziens moeten buigen over de wezenlijke vraag of de invoering van de eenheidsmunt überhaupt wel in het belang van Nederland (en de andere eurolanden) is geweest. Het antwoord zou immers kunnen helpen bij het vaststellen van de voor- en nadelen van die eenheidsmunt.
Maar in plaats daarvan neemt de Raad het bestaan van de euro als een onwrikbaar gegeven. Sterker nog: de Raad vindt dat de euro ‘onomkeerbaar’ moet worden gemaakt, omdat je anders steeds weer discussie krijgt over ‘exits’. Zonder dat expliciet te melden, blijkt uit de hele geest van dit rapport dat de Raad voorstander is van veel verdergaande Europese integratie — zeker daar waar het de eurozone betreft.
De euro heeft zich ontpopt tot een splijtzwam
Het wrange is dat er veel meer aanleiding is om de vraag te stellen of de euro een verdere integratie van de eurozone niet juist belemmert. De onderlinge verschillen tussen de eurolanden zijn sinds invoering van de euro — tegen de verwachtingen in — immers niet kleiner, maar juist groter geworden. En dat heeft uiteindelijk ook de politieke verhoudingen tussen de landen van de eurozone, vooral die tussen het rijke noorden en het achterblijvende zuiden, onder druk gezet.
Het lijkt mij dat als je een onbevangen oordeel wil vellen over de voor- en nadelen van de euro, je dan eerst en vooral die fundamentele vraag moet stellen. Dat had ook voor de hand gelegen: de Raad constateert zelf dat de munt bij lange na niet gebracht heeft wat ervan werd verwacht en wat ons is beloofd. Met andere woorden: de munt die een brug tussen de Europese landen moest worden, heeft zich ontpopt tot een splijtzwam.
2. Hoe solidair moeten we zijn?
De Raad vindt dat de no bailout-bepaling — elk euroland houdt zijn eigen financiële broek op — in ere moet worden hersteld. Dat is terecht: die bepaling was immers een van de hoekstenen van het Verdrag van Maastricht. Toen de eurocrisis losbarstte en Griekenland, Italië, Ierland, Spanje en Portugal dreigden te bezwijken omdat ze op de kapitaalmarkten geen geld meer konden lenen, zijn de gemaakte afspraken echter opzij gezet. Zónder dat de belastingbetaler daarover iets te zeggen had.
Als je wilt dat die oude afspraak van ‘Maastricht’ over het niet overeind houden van andere landen weer wordt nagekomen, dringt zich echter meteen de vraag op: hoe dan? Kúnnen de economisch achterblijvende landen hun hoofd eigenlijk wel boven water houden?
De verschillen in concurrentiekracht tussen de deelnemende landen zijn groot. Dat waren ze voor de invoering van de euro ook al, maar door de gemeenschappelijke munt kunnen landen hun concurrentiepositie niet meer verbeteren door hun munt te devalueren. Dat betekent niets anders dan dat de euro voor de economisch zwakkere landen te duur is. De kans is groot dat als het economisch weer moeilijk wordt, ze opnieuw afhankelijk worden van het geld van de rijke landen. Hoe lossen we dat op? Een belangrijke kwestie, maar de Raad rept er in haar rapport met geen woord over.
De fundamentele verschillen tussen eurolanden vormen de achilleshiel van de euro
3. Hoe houdbaar is de euro?
Een van de gedachtes achter de euro was dat de economische verschillen tussen de landen van de eurozone zouden afnemen. Het tegendeel is echter gebeurd. En, zo zegt de Raad erbij: die economische verschillen zullen ook in de toekomst niet kleiner worden. Zelfs niet na implementatie van haar adviezen uit dit rapport.
Die fundamentele economische verschillen tussen eurolanden vormen de achilleshiel van de euro, constateert ook econoom Matthew Klein in The Financial Times. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden laat hij zien dat zelfs landen met nauwe onderlinge handelsrelaties die een vergelijkbare economische kracht, maar verschillende economische kenmerken hebben, toch beter af zijn met een eigen monetair beleid. Flexibele wisselkoersen en een rentebeleid afgestemd op de eigen economische cyclus zorgen voor meer welvaart. De euro heeft veel economische schade aangericht doordat landen met ongelijke economische kracht (bijvoorbeeld Duitsland en Griekenland) in één muntunie zijn gepropt.
Met andere woorden: een belangrijk deel van de eurozone heeft niet zoveel aan de gemeenschappelijke munt. Die toenemende ongelijke ontwikkeling leidt bovendien bij zowel zuid als noord tot onvrede en spanningen. Waarom zou je de euro dan ‘onomkeerbaar’ verklaren? De Raad van State geeft dat advies zonder eerst deze fundamentele vraag te stellen — laat staan te beantwoorden.
4. Zou het einde van de euro een ramp zijn?
Een van de zaken die de Raad nadrukkelijk stelt is, dat een eventuele terugkeer naar de gulden ‘rampzalig’ zou zijn voor Nederland. Maar een echt deugdelijke onderbouwing van die vergaande politieke uitspraak ontbreekt in dit rapport. Er wordt onder andere verwezen naar een studie van het CPB uit 2011, ‘Europa in Crisis’ geheten, en naar een recent paper van enkele Tilburgse economen, getiteld ‘Het profijt van deelname aan de euro’. Maar die twee bronnen zijn onvoldoende om de conclusie te trekken dat een terugkeer naar de gulden rampzalig zou uitpakken.
De financiële risico’s van doormodderen zijn substantieel
Feit is wel dat de euro niet alleen burgers in Zuid-Europa, maar ook inwoners van Nederland veel minder heeft opgeleverd dan werd voorgespiegeld. Zo heeft Coen Teulings, de voormalig directeur van het Centraal Planbureau, toegegeven dat de uitspraak dat ‘elke Nederlander er met de invoering van de euro een weeksalaris per jaar op vooruit zou gaan’ niet klopte. Hier op FTM is door verschillende auteurs uiteengezet (zie hier en hier) dat de koopkracht voor de Nederlandse burger door de voor ons veel te lage wisselkoers van de euro bijzonder slecht is gediend.
En zo komen we vanzelf op een andere — wederom niet bevraagde — kwestie: de financiële risico’s van doormodderen op de huidige weg. Ook al behoorde het in kaart brengen van die risico’s formeel niet tot de opdracht van de Raad, ze zijn er wel degelijk. En ze zijn substantieel.
De Raad erkent dat als één land de eurozone noodgedwongen moet verlaten, dat dat nog als 'bedrijfsongeval' zou kunnen worden gezien. Maar als er meerdere vertrekken, dan dreigt de muntunie uiteen te vallen. Dat zou met hoge economische en politieke kosten gepaard gaan, zo valt te lezen. Er zijn echter ook genoeg rapporten verschenen die dat relativeren, die soms zelfs het tegendeel beweren. Helaas heeft de Raad er geen enkele aandacht aan besteed.
Er zijn verschillende rapporten waarin wordt gesteld dat uit de euro treden goedkoper is dan erin blijven. Zo is er een studie van het Centrum für Europaïsche Politik (niet meer online, navraag naar de reden: ‘om de zoveel jaar verversen we de site’); het rapport van Mathias Elbers; het euro-rapport dat prof. J.J. Graafland voor de ChristenUnie opstelde; het Capital Economics rapport; Jacques Sapir, en vele, vele andere studies. Meer recente eurokritische studies zijn van o.a. Fritz W. Scharpf en Charles Wyplosz, die in zijn paper van mei jongstleden betoogde dat de oprichting van een Europees Monetair Fonds niet zo’n goed idee is.
Studies van onder meer het CEP en van Mathias Elbers voor Duitsland baseerden zich op de handelsbalanstekorten en -overschotten tussen de eurolanden. De studies gaven een jaarlijkse kostenpost tussen de 108 en 285 miljard euro per jaar weer voor Duitsland als het in de euro blijft. Geprojecteerd op de Nederlandse economie, zou het volgens het CEP en Elbers gaan om bedragen die varieerden tussen de 17 en 44 miljard euro per jaar.
Ook de Nederlander Bruno de Haas, die destijds namens het ministerie van Financiën nauw betrokken was bij de invoering van het verdrag van Maastricht, kwam in zijn boek ‘Laat de leeuw niet in zijn hemdje staan’ tot de conclusie dat stoppen met de euro veel voordeliger is dan ermee doorgaan.
Veel Nederlanders zijn zich er niet zo van bewust, maar onze banken lopen grote risico’s door de voorgenomen Europese Bankenunie. Alleen al de Italiaanse banken torsen 360 miljard euro aan oninbare leningen op hun schouders. Ook de Spaanse bankensector is nog bepaald niet ijzersterk te noemen. Welke risico’s lopen we als de banken in de zuidelijke periferie gesaneerd moeten worden?
Om je een idee te geven: de omvang van de portefeuille slechte leningen in de gehele eurozone wordt geschat op meer dan 1.000 miljard euro. Het Europese fonds(je) dat is opgericht om die verliezen op te vangen, is met 55 miljard euro een druppel op een gloeiende plaat. Dit zet de deur op een kier naar verregaande financiering van private banken met — opnieuw — het geld van de Europese belastingbetaler. De kans dat de rekening dan bij de rijke noordelijke landen komt te liggen, is groot.
Het Europese Depositogarantiestelsel garandeert op dit moment voor elke ingezetene van de eurozone tot een ton spaargeld. Maar wat gebeurt er als, ik noem maar een dwarsstraat, de Italiaanse banken en de Italiaanse staat dat bedrag niet kunnen garanderen voor elke Italiaanse rekeninghouder? Moeten Nederlanders dan opdraaien voor die garantie? Die voorgenomen bankenunie is in dat opzicht voor Nederland helemaal niet zo’n goed idee.
5. Wat zijn de kosten van het behouden van de euro?
Dat de Raad niet heeft uitgewerkt wat het kost om uit de euro te treden, valt nog te billijken: het is praktisch onmogelijk om dat uit te rekenen. Maar dat ze ook geen aandacht besteedt aan de vraag wat het kost om erin te blijven, is een raadsel. Natuurlijk, ook daarvan is een precieze berekening niet te maken. Maar dan zouden we tenminste een idee hebben. Nu tasten we erover in het duister, terwijl het voor een weloverwogen keuze toch belangrijk is om te weten wat het kost.
De ‘euroverwarring’ lijkt er alleen maar groter op geworden
Hoewel de Raad zich in haar rapport in keurige diplomatentaal uitdrukt en stelt ‘geen voorkeur’ voor een bepaald scenario te hebben, is zij op een aantal punten toch tamelijk stellig. Zo acht de Raad het een goed idee om een Europees Monetair Fonds (EMF) op te richten, dat zich zou moeten ontfermen over in financiële moeilijkheden verkerende landen en banken. Het bestaande permanente noodfonds ESM (voor Europees Stabiliteits Mechanisme) zou daarvoor als basis kunnen dienen. Commissievoorzitter Juncker en de Franse president Emmanuel Macron zijn voorstander van zo’n EMF; ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft zich, in voorzichtige bewoordingen weliswaar, positief over een dergelijk EMF uitgelaten.
Maar hoe verhoudt zich zo’n fonds tot het advies van de Raad om de no bailout-bepaling weer strikt na te leven? Immers: de fondsen van het EMF zouden worden gebruikt om structureel zwakkere eurolanden financieel helpen. Maar het geld voor dit EMF wordt opgehoest door de belastingbetaler in de gehele eurozone. En zo wordt die belangrijke afspraak in het Verdrag van Maastricht toch weer geschonden.
En waarom moet dit EMF zo nodig in de plaats komen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF)? Die instelling beschikt immers over uitgebreide ervaring en de noodzakelijke expertise om in financiële nood geraakte landen te helpen. Een ervaren en deskundige partner zouden we dan vervangen door een onervaren, ondeskundig en gepolitiseerd EMF. Ik zie de voordelen niet.
Al met al heeft het rapport van de Raad van State ons geen stap verder gebracht. Sterker, de ‘euroverwarring’ lijkt er alleen maar groter op geworden. Wat moeten Kamerleden bij hun controlerende taak met een rapport waarin essentiële vragen — en dus ook antwoorden — ontbreken? Het opmerkelijke is dat de nieuwe regering, getuige haar Kamerbrief over ‘De staat van de Europese Unie 2018’, al heeft voorgesorteerd op verdere integratie van de eurozone. Business as usual dus.
60 Bijdragen
Marla Singer 7
Wellicht dat niet iedereen in Nederland weet dat kamerleden bewust kort worden gehouden qua budget en ondersteuning en vaak zelf enorm veel uren moeten maken om qua kennis bij te blijven.
Als wij als burgers deze personen actief kunnen bijstaan dan zullen ze meer van deze ongemakkelijke vragen kunnen stellen. Dat was overigens vroeger het werk van de partijen maar dat zijn nu meer netwerk clubjes geworden voor de leden eigen carrière dus daar hoef je niet zo gek veel constructiefs van verwachten behoudens uitzonderingen her en der.
Jean Wanningen 6
Marla SingerWat denkt u zelf?
Diny Pubben 9
Jean WanningenGoede vragen maar ik zou juist verwachten dat wij een sterke onafhankelijke Raad van State, lees dat niet in de doelstellingen op die site, zouden hebben.
Een sterke afdeling met ongevraagd advies, vanwege artikel 120 van de grondwet, rechters die niet mogen toetsen aan de grondwet, zeker als de Eerste Kamer daar verzaakt, en geen Constitutioneel Hof.
Zijn wij het enigste land in de EU waar de grondwet zo makkelijk buiten spel gezet kan worden?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenIk ook. Maar er is ófwel sprake van groepsdenken op ongekende schaal óf van een verlengstuk van wat politiek wenselijk wordt geacht door de boven ons gestelden.
Diny Pubben 9
Jean WanningenMocht jij die boven ons gestelden spreken, voorbij data Hippocrates heb nu data bank problemen. Dat collectieve dwalen, wordt benaderd door de banken, spaar en beleggingsadviezen, dacht waarom nu, aha PSD2 in de maak. Was als leidinggevende zorg teken bevoegd yep ook rijke adel veel VG bewoners onttrekking spaargelden. Vermoed dat zeer veel aan mijn naam hangt. ING zegt een data deskundige te hebben, ben benieuwd, brave regeltjes volger verwacht ik, binnenkort afspraak.
Marla Singer 7
Jean WanningenOf komt er nog een vervolg op?
Dat zou wel leuk zijn.
Jean Wanningen 6
Marla SingerVast wel, hangt wel beetje af van de uitkomsten van de Eurotop van 15 december c.q. wanneer de Tweede Kamer debatteert over dit rapport.
Chris Eikelboom 4
Maar ook dat landen geen beschikking meer hebben over middelen om hun geld (schuld) te devalueren binnen een europese muntunie.
Nu nemen de schulden(verschillen) juist alleen maar toe waardoor er kapitaal/productie vlucht ontstaat naar de rijkere landen. Vervolgens hebben de rijkere landen een productie overschot wat weer gedumpt wordt in de armere EU landen.
Ernest Jacobs 6
Chris EikelboomMichiel WERKMAN 8
Op sommige opgeroepen vragen zijn eerder al suggesties verschenen. Zoals bijvoorbeeld per land een "eigen" Euro (N-euro, D-euro, B-euro etc.) waarvan de koers in een bepaalde beperkte bandbreedte kan bewegen tov de 'Standaard-euro'.
T.a.v. het deposito garantie bedrag: ga er maar vanuit dat die 100.000 garantie grens boterzacht zal blijken bij een serieuze crisis.
Ernest Jacobs 6
Michiel WERKMANJean Wanningen 6
Michiel WERKMANWil je me aanwijzen waaruit blijkt dat er door de auteur 'verlangend' wordt omgezien naar het guldentijdperk?
Dir artikel gaat niet over 'wat, als' vragen, maar over essentiële vragen die gesteld hadden moeten worden over de voor- en nadelen van de eenheidsmunt.
Michiel WERKMAN 8
Jean Wanningen'Feit is wel dat de euro niet alleen burgers in Zuid-Europa, maar ook inwoners van Nederland veel minder heeft opgeleverd dan werd voorgespiegeld.'
En
' ....dat de koopkracht voor de Nederlandse burger door de voor ons veel te lage wisselkoers van de euro bijzonder slecht is gediend.'
Volgens mij zou uitstappen uit de Euro ook een Nexit inhouden. Gelet op wat er in het VK gaande is lijkt mij dát geen aansprekende optie.
Jean Wanningen 6
Michiel WERKMANDat zie je goed, omdat er geen exit-paragraaf in de verdragen is opgenomen (je weet wel: Hotel California). Dus om de eurozone te verlaten zou je eerst de EU moeten verlaten (via de Art 50 procedure). Gedoe.
Daarom pleit ik ook voor 'de Matheo oplossing'. Een elegante manier om de voordelen van de euro te behouden en de nadelen te elimineren.
locke 5
De neurotische verdringing is samengeklonterd in een bolwerk dat de neurose algemeen geldend heeft verklaard. Een systeem dat elementaire feiten niet wil benoemen onder de tapijt veegt of de capaciteit niet bezit om van zijn fouten te leren is sowieso gedoemd te mislukken. Voor mensen die weten wat dat voor consequenties heeft of gaat hebben staat de klok al te lang op 5 voor 12 het maakt ziek. Men kan dan wel breed uitmeten in de MSM oorlog hier of daar, als hier het bewustzijn geconfronteerd wordt met zijn onderbewustzijn is de wereld te klein. Men gaat haast geloven dat krachten hier doelbewust op aansturen, gebrek aan inzicht daar kan men zich niet meer achter verschuilen er zijn al teveel teksten over geschreven. De oproep/aanbeveling is dan ook om dit boek dringend zo niet dwingend te sluiten.
Dirk Pilkes 3
Het zou nu een eerlijke en dus goede zaak zijn als dit FTM stuk 'in het openbaar', liefst in de Kamer, zou worden besproken naast het onderzoek van de Raad van State. Alleen dan zal duidelijk worden waar de schoen 'echt wringt'. Halve maatregelen gebaseerd op halve waarheden lossen niets op, dat is na zoveel jaren wel duidelijk.
Vrees echter dat dit in het geheel niet de bedoeling zal zijn van onze parlementariërs, een enkele uitzondering daargelaten.
[Verwijderd]
Laat nu de te dure euro en de hogere inflatie met elkaar in de pas lopen waar het landen betreft, hetgeen betekent dat de landen die dit aan gaat relatief steeds verder achterop zullen raken. Er bestaat geen mogelijkheid deze verschillen weer gelijk te trekken, tenminste niet een die politiek haalbaar is. De enigen die voordeel hebben bij deze situatie zijn multinationale bedrijven, daar die zich steeds aan de lokale nadelen kunnen onttrekken.
Matthijs 11
Wat ik me afvraag over die no-bailout clausule: als die echt gehandhaafd wordt, dan betekent dat dus dat de zwakste eurolanden bij de eerste de beste economische dip in een faillissement gedrukt worden. Immers, rentes op obligaties zullen razendsnel stijgen tot onbetaalbare hoogtes, de overheden zullen niet meer in staat zijn geld op te halen. Een eigen centrale bank die bijspringt of de mogelijkheid van devalueren is er niet.
De vraag is dan: wat lost dat op? Als in de eurocrisis van 2008-2012 Griekenland, Italie en/of Spanje failliet gegaan waren, wat had dat opgelost? Gaat het eerste land failliet, verschuift de focus van de financiele markt op het volgende zwakke land, dat ook geen middelen heeft om iets te doen, ook failliet gaat, etc.
Als het enige antwoord op die vraag is: dat zorgt voor discipline en dwingt een land te "hervormen", dan is het weerwoord daarop, zie Griekenland. Geen land dat zoveel heeft hervormt en onder curatele heeft moeten doen, het resultaat is rampzalig.
Jean Wanningen 6
MatthijsVandaar de roep om een Europees Monetair Fonds met ruime bevoegdheden ipv het kritische en rationele IMF. Dan kan men 'op zijn EU's' de zaakjes regelen zonder democratisch gedoe. De Europese droom mag wat kosten.
Matthijs 11
Jean WanningenEn dan mis ik nog steeds de economische ratio er achter. IMF of EMF, een eurozone land dat failliet gaat onder meer (/juist) doordat het zich in de Eurozone bevindt, dwingt men tot maatregelen die het land verder in de put helpen. Het is alleen gunstig voor die multinationals of Chinezen die goedkoop de geprivatiseerde luchthavens, luchthavens, energiebedrijven e.d. kunnen opkopen in het proces.
Jean Wanningen 6
MatthijsNeen, dat zie je goed.
"En dan mis ik nog steeds de economische ratio er achter."
Die is er ook niet. Wel een politieke. Daarom wil de Commissie, Macron en in mindere mate Merkel een EMF ipv het IMF als trouble shooter.
Eveline Bernard 6
MatthijsInderdaad. Alleen in het belang van het kapitaal.
thebluephantom 6
Jean WanningenEveline Bernard 6
Jean WanningenJean Wanningen 6
Eveline BernardEveline Bernard 6
MatthijsGoed gezegd, Matthijs!
No-bailout handhaven gaat niet opleveren wat nodig is. Daarom is dat ook nooit gehandhaafd.
Bob Fleumer 5
Ludovica Van Oirschot 15
De euro is in het belang van Nederland omdat de euro in het belang is van Nederland. We hoeven desalniettemin niet solidair te zijn want we hoeven niet solidair te zijn. De euro is houdbaar want de euro is houdbaar. Het einde van de euro zou een ramp zijn want dat einde zou een ramp zijn. De kosten daarvan hoeven we niet te berekenen want er is geen alternatief.
Verpletterende redenering.
Jean Wanningen 6
Ludovica Van OirschotDiny Pubben 9
Jean WanningenHoe zou vraag zes moeten luiden, Kamerleden zijn jullie allemaal robotjes of heeft er nog iemand een eigen mening? Horen we die nog?
Jan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotPlus 10 voor de humor.
petros 4
Wat als de Euro ten opzichte van de Nederlandse/Duise economie niet ondergewaardeerd zou zijn. Zou de export van deze landen niet gigantisch dalen? Zou dit verlies en niet alleen binnen Europa niet vele malen groter zijn dan de beperkte transfers naar het zuiden? Ik denk dat de oplossing gezocht moet worden in een flinke welvaartsverhoging van de onderkant van de samenleving in de rijke landen zodat de inflatie daar meer toeneemt dan de inflatie in de armere landen. Dus niet iedereen achteruit zoals sinds 2008 de mode is, maar de armeren minstens stabiel in de regio's met minder of geen groei en de armeren rijker waar het kan. Enn kortere werkweek is natuurlijk ook mogelijk in de welvarende gebieden.
André ten Dam 5
petrosIn ieder geval zouden dan de Zuidelijke eurolanden direct kopje onder gaan. Alsdan is de euro immers voor hun niet alleen t.o.v. de sterkere eurolanden maar dan ook t.o.v. de andere landen van de wereld véél en véél te duur.
Voor Nederland en Duitsland zou het dan beter zijn dan nu het geval, met name omdat de binnenlandse koopkracht dan fors zal stijgen en, als gevolg daarvan, de binnenland-gerelateerde Nederlandse en Duitse economie een enorme impuls zal krijgen terwijl de kwalitatieve exportsector slechts in zeer beperkte mate zal afnemen.
Voor e.e.a. zie hier: https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-we-beter-af-met-de-gulden.
Zoals econome Hella Hueck zaterdag jl. nog in een Volkskrant-interview meldde zou een veel betere oplossing zijn om de euro te 'flexibiliseren'.
Zie hier:
"In het debat over de euro lijkt het soms alsof er maar twee smaken zijn: óf we moeten van de euro af óf we moeten nog meer integreren. Ik denk dat er nog een derde weg is: een flexibelere euro."
https://www.volkskrant.nl/opinie/hoe-economisch-journalist-hella-hueck-radicaal-van-mening-veranderde-over-de-euro~a4542719/
En (eerder in 2016, samen met Robert Went van de WRR) ook hier:
"Er zijn voorstellen om de euro te hervormen. Zo bedacht onze landgenoot André ten Dam The Matheo Solution (TMS), een flexibel monetair systeem waarin de euro blijft bestaan, maar zich aanpast aan verschillende snelheden in Europa. ….we denken dat er alle reden is om eerst een serieuze discussie over dit soort mogelijkheden te voeren."
https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/hoog-tijd-voor-plan-b-hoe-de-europese-unie-en-de-euro-nog-te-redden-zijn
Voor een nadere toelichting op de door Hella Hueck bedoelde/genoemde 'The Matheo Solution (TMS)', zie hier:
https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/de-euro-slikken-stikken-flexibiliseren
Chris Peeters 3
André ten DamAndré ten Dam 5
Chris PeetersZo is de economische divergentie in de Eurozone sterker dan die in de VS.
Bovendien en i.t.t. de VS zijn de eurolanden juist landen met een diepgewortelde nationale identiteit en cultuur, allen met een eigen taal. In de VS is er juist een sterke Amerikaanse cultuur en spreekt iedereen ook dezelfde taal. Als gevolg daarvan is de arbeidsmobiliteit tussen de diverse staten van de VS ook veel gemakkelijker en groter dan die tussen de eurolanden.
Verder heeft de praktijk geleerd dat onderlinge wisselkoersflexibiliteit en rentedifferentiatie ook beter is voor zowel in de individuele welvaart als de onderlinge economische integratie van met elkaar handeldrijvende landen met vergelijkbare economische kracht. Zie dienaangaande het FT-artikel 'The euro was pointless' van Matthew Klein waarnaar Jean Wanningen in zijn artikel verwijst:
https://ftalphaville.ft.com/2015/11/11/2144531/the-euro-was-pointless/
Ter zijde en ter informatie in de VS vindt er periodieke afrekening van de onderlinge geldstromen plaats tussen de centrale banken van de diverse staten, zulks i.i.t. tot de Target-2 saldi tussen de centrale banken van de diverse eurolanden. Indien dat in de eurozone zou gebeuren dan zijn de Zuidelijke eurolanden direct failliet.
Zie vervolg
André ten Dam 5
Chris PeetersBij de invoering van de US-dollar in de VS (overigens zoals ook bij de invoering van de euro voor de eurolanden) was het innovatieve TMS-systeem nog niet beschikbaar - dit systeem is eerst in 2010 uitgedacht.
Zoals op de TMS-website staat beschreven zouden ook de VS er beter van worden indien het Amerikaanse US-dollarsysteem volgens het TMS-systeem geflexibiliseerd zou worden.
Zie hier:
http://thematheosolution.blogspot.nl/p/about-matheo-solution-tms-tms-presented.html
En tot slot, na implementatie van het TMS-systeem in de eurozone en/of in de VS blijft de gezamenlijke munt ook gewoon, terwijl alle nadelen, zoals die er nu zijn daarvan, op eenvoudige wijze worden geëlimineerd.
Jan Willem de Hoop 12
Dat de euro onnomkeerbaar is of onomkeerbaar zou moeten zijn vind ik een domme insteek, maar meer nog een gevaarlijke. Als je gee fysieke oorlog wilt moet je samenlevingen en regio's altijd vreedzame oplossingen en keuzes bieden om meer en minder met elkaar samen te werken. Als de EU er is voor vrede, zoals vaak wordt genoemd, dat zou men zich eens goed tot zich moeten laten doordringen.
Het zou bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn om nu de euro op te heffen en eventueel over 30 jaar te besluiten weer een gemeenschappelijke munt in te voeren. En als deze dan na 10 jaar weer afgeschaft moeten worden moet dat dan ook weer kunnen. Gaat om principe, democratische keuzemogelijkheden, dus los van idee of je dit zelf wel of niet een goede oplossing vindt.
Cultuurverschillen tussen landen en regio geforceerd proberen op te heffen en bewust negeren lijkt me een domme en gevaarlijke weg. De grens van natuurlijke smenwerking op verschillende terreinen is volgens mij al lang bereikt, getuige het feit dat afspraken op vele terreinen bij herhaling niet of niet voldoende worden nagekomen. Via de omweg van de euo afspraken wel proberen na te komen is een verkeerde sluiproute. Geen citroenen uit blijven persen die al leeg zijn, daar krijg je ellende van. Ga de beleidsterreinen waar samenwerking wel mogelijk en zinvol is eerst eens verder stroomlijnen. Mogelijk dat het de burger in de toekomst dan overtuigt tot verdere samenwerking op andere terreinen. Neem nu afstand van dingen die niet werken of waar het veel te vroeg voor is.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopIk bedoel niet welk voorwendsel, welke eerlijke motivatie of welk hoopvol ideaal er gegeven wordt ter toelichting, maar welke belangen feitelijk bevoordeeld worden.
Pas als je dat scherp doorziet, zie je de waarheid.
Jan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopJean Wanningen 6
Jan Willem de HoopI couldn't agree more. Ook met de rest van je comment trouwens.
Martin van der Wiel 7
Jan Willem de HoopPieter Jongejan 7
Van groot belang is om te beseffen dat het niet alleen gaat om de kosten van het mislopen van economische groei, het mislopen van normale renteinkomsten ( te ramen op een reële rente van tenminste 2% in plaats van 0% per jaar), een vermogensverlies als gevolg van een zwakkere wisselkoers (de euro is gedaald van 1,6 per Zwitserse frank in 1999 tot 1 in 2016. Dit bij elkaar opgeteld is al een enorm bedrag.
Nog veel belangrijker is wat de euro ons (Nederland), maar ook de andere eurolanden in de komende decennia gaat kosten. Europa kampt met een stagnerende bevolkingsgroei, die in een aantal Europese landen al dreigt om te slaan in krimp. in de komende decennia zal die trend nog doorzetten en bovendien gepaard gaan met toenemende vergrijzing. Dit betekent dat om de vergrijzing te betalen iedereen onverwijld aan het werk moet. Maar dit wordt juist tegengewerkt door het willen handhaven van de euro middels een kunstmatig lage rente. Door die kunstmatig lage rente wordt robotisering gesubsidieerd in plaats van belast. Dit is wat de RvS ter discussie had moeten stellen.
Ludovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanEn ik zou met jou zeker ook willen pleiten voor een niet strikt nationalistische benadering.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanIn het kader in de tekst staan diverse onderzoeken, met links naar originele papers.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanAbsoluut.
"Kunnen we dan nog één munt hebben? "
Met TMS wel.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanHoe werkt dat? Is productiviteitsgroei per capita niet veel relevanter?
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenRoland Horvath 7
- Een federaal bestuur geen confederaal zoals nu. Bvb de Raad 4 rechtstreeks verkozenen per staat. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. In plaats van de 28 afdankertjes nu.
- Bindende referenda ieder jaar. Zoals in Zwitserland. Waaronder een vertrouwensstemming: Geen meerderheid voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor EU Raad en Parlement. Zonder dit wordt de EU nooit enigszins democratisch. NL en BE ten andere ook niet.
- De federatie moet uitsluitend federale onderwerpen behandelen en zich niet bemoeien met alles zoals nu.
- Een transfer van overschot naar tekort landen zoals in elk land van rijk naar arm door de inkomsten belasting en Sociale Zekerheid. Nadat de rijken/ de overschotlanden zich het meeste hebben toegeëigend in de primaire inkomsten verdeling. Dat heeft niets te maken met solidariteit, wel met collectiviteit: Zonder dat hopen de euro's alle samen bij de rijken, dus het is pure noodzaak. Voor die broodnodige maatregel zijn ze in NL en in DE nog niet rijp.
- Geen bail out voor banken. Wel grotere verdelen in meerdere delen plus specialiseren in sparen en zaken banken. 10% eigen vermogen.
- In ieder land een 2e niet converteerbare munt zoals de Zwitserse WIR, sedert 1934. Om ieder land altijd van geld te voorzien.
- Vrije vestiging voor alle EU burgers, dan kunnen de arme Grieken naar NL en DE gaan wonen waar er werk en geld is. Zeer belangrijk herstel mechanisme.
Wat nu sedert 2004 afgeschaft is. Armlastigen mogen niet verhuizen.
Ludovica Van Oirschot 15
Roland Horvaththebluephantom 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
thebluephantomHet hele systeem blokkeert als bijna al het geld ophoopt bij de rijken of bij de overschotlanden. Dat al dat geld bij hen komt, is niet alleen hun verdienste, het is ook te wijten aan de euro zone. Dus het is redelijk en noodzakelijk om een transfer van miljarden te organiseren. Overigens, over 50 jaar kunnen de tekort landen overschotlanden geworden zijn en omgekeerd. Zonder kan de euro niet werken. En nogmaals, heel die operatie heeft niets met solidariteit te maken maar alles met collectiviteit, alles met de absolute noodzaak om het geld terug te verdelen als het samen getroept is bij de rijken.
Voor het ogenblik wordt die functie van het her - distribueren van de euro's uitgeoefend door de QE van de ECB, door het geld creatie programma van de ECB. En dat heeft meer nadelen dan een transfer.
thebluephantom 6
Roland HorvathHank.Rearden 1 1
Aristocratische Nederlandse feodale club gaat nooit rapport tégen euro opschrijven, aangezien zo'n rapport eigen belangen ondermijnt, en belangen van Nederlandse volk zou steunen.
Ben benieuwd wat Raad van State over euro zou zeggen als Willem-Alexander wél belasting zou betalen, en om die reden zijn vermogen in Bermuda en Cayman had gestald, net als Queen Elizabeth II (2). Die betaalt vrijwillig belasting (bravo), maar door EU regelgeving kiest zij en haar establishment toch maar liever voor Brexit, omdat EU nu toch wel heel erg streng wordt met reguleren van belastingparadijzen (3).
Samenvattend: VK heeft voor Brexit gekozen, omdat Britse aristocratie en Brits financieel establishment niet onderhevig wil zijn aan Europese belastinghervorming. Nederland is nog niet zo ver, omdat Nederlandse aristocratie en financieel establishment nog baat hebben bij euro, in tegenstelling tot Nederlandse volk, die "voelt" dat iets niet in haak is, maar kan door alle tegenstrijdige berichtgeving nog niet duiden wat dat iets moet zijn.
Zodra deze baat voor financieel establishment wordt ondermijnd door (nieuw) EU beleid, bijvoorbeeld aanpakken fiscale constructies, zal trom voor Nexit steeds luider gaan klinken. Pas dan staan Nederlandse volk en losgezongen aristocratie, financieel establishment en daarmee deel van politici, op 1 lijn.
1. https://www.raadvanstate.nl/over-de-raad-van-state/organisatie/leden-en-staatsraden.html
2. http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/paradise-papers-tax-haven-secrets-the-queen-appleby-law-firm-offshore-finance-a8039041.html
3. https://www.theguardian.com/business/2017/jun/18/european-commission-to-crackdown-on-offshore-tax-avoidance
Wietze van der Meulen 6
De houdbaarheid van de euro wordt pas spannend als de bestuurlijke elite van de diverse Euro-landen (of zelfs de Europese landen, dat maakt voor de impact niet zoveel uit) het met elkaar aan de stok krijgen. In die zin zijn de Sondierungen in Oostenrijk op dit moment wel interessant. Is er een nieuw kabinet voor de Kerst met OVP en FPO (ik kan die umlauts zo niet vinden) en zo ja wat wordt de koers van dat kabinet in 2018?
Zo lang de landen er onderling baat bij hebben dat de euro stand houdt, zal deze stand blijven houden (tegen elke financiele prijs). Pas als de onderlinge geschillen te groot worden en de strijd te hard wordt, is het gebeurd.
Ook de ontwikkelingen in Duitsland zijn interessant. Daar zijn nog voldoende hardliners die het spel wel hard durven te spelen. Uit Nederland hoef je echt niets te verwachten.
Co Stuifbergen 1
Ik snap dat Griekenland weinig exporteert als de euro duur is, maar waarom moet de ECB dan de schuldeisers schadeloos stellen?
Co Stuifbergen 1
Vroeger ging dat automatisch d.mv. de wisselkoers.
thebluephantom 6
Co Stuifbergen