
© Dennis Jarvis via Flickr
De 86 miljard vraag: blijft het IMF aan boord van het Griekse wrak?
De Grieken krijgen toch weer geld. Ruim tien miljard euro om precies te zijn, via het noodfonds ESM. Volgens de betrokken instellingen voldoet het land aan alle gestelde eisen. Rest alleen de grote vraag: blijft het IMF aan boord?
Na een marathonvergadering van 11 uur heeft de eurogroep, bestaand uit alle ministers van Financiën van de eurolanden, vannacht besloten om toch opnieuw geld voor de Grieken ter beschikking te stellen. Over de voorwaarden waaronder de Grieken het geld zouden krijgen werd zo langdurig onderhandeld, dat een van de ministers op een gegeven moment een sirtaki afspeelde op zijn i-pad, als signaal dat het nu wel mooi was geweest. Om twee uur ’s nachts was er eindelijk witte rook voor de Grieken. Alleen, de deelname van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is nog niet honderd procent zeker.
Onzekerheid over IMF blijft
Uit de persverklaring van vannacht blijkt dat de Grieken ruim tien miljard euro cash ontvangen, in twee tranches: 7,5 miljard euro medio volgende maand en 2,8 miljard euro in september. In totaal dus 10,3 miljard. Met dit verse geld kunnen de Grieken voorlopig hun crediteuren weer betalen. Lees: de banken, het IMF, de ECB. En ze kunnen de achterstallige rentebetalingen van die crediteuren doen.
Maar de eis van onvoorwaardelijke deelname van het IMF aan de reddingsoperatie blijft ook na deze nacht onderhandelen bestaan. De deelname van het fonds was en is een strikte voorwaarde van Duitsland, Nederland en enkele andere eurozonelanden om de Grieken geld te geven.
Het uitonderhandelde pakket is voor het IMF nog niet goed genoeg om nu al de portemonnee te trekken. Volgens IMF-hoofdonderhandelaar Poul Thomsen moet uit een nadere analyse van de deal blijken wat de gevolgen ervan zijn voor Griekenland. Uit die analyse moet dan onweerlegbaar blijken dat de Griekse schuld als houdbaar kan worden beschouwd.
Het uitonderhandelde pakket is voor het IMF nog niet goed genoeg om nu al de portemonnee te trekken
Bovendien houdt het IMF vast aan zijn eis dat het primaire begrotingsoverschot niet hoger mag zijn dan anderhalf procent (Brussel wilde dat op 3,5 procent stellen, maar lijkt daarin een héél klein beetje te hebben toegegeven aan het IMF). Daarnaast eist het IMF dat de jaarlijkse bruto financieringskosten van Griekenland niet hoger mogen zijn dan 15 procent van zijn bbp. Op langere termijn moeten die lasten onder de 20 procent van het bbp blijven.
Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan, zal Thomsen het pakket voor het eind van dit jaar positief aanbevelen bij het IMF-bestuur. De meerderheid in dat bestuur wordt weliswaar gevormd door de VS en de Europese landen, maar er klinken steeds luidere protesten van de overige landen over de aanpak van het fonds van het Griekse drama.
Het is dus allerminst zeker dat het IMF aan boord blijft, al klonken uit de mond van eurogroep voorzitter Dijsselbloem positieve woorden over het resultaat van afgelopen nacht: ‘Het programma is weer terug op schema. We boeken vooruitgang’, aldus een hoopvolle Dijsselbloem.
Aan alle voorwaarden voldaan
De trojka, of beter gezegd de quattuor, bestaande uit de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB), het IMF en het permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme), zijn het erover eens dat Griekenland alle afspraken is nagekomen die vorig jaar zomer zijn gemaakt in het kader van het derde bail out pakket van 86 miljard euro. Toen deden de dames en heren er 17 uur over om tot een akkoord te komen, vannacht was dat ‘slechts’ 11 uur. Er wordt in dat opzicht duidelijk vooruitgang geboekt.
Ook het IMF vindt dus dat Griekenland aan alle voorwaarden heeft voldaan om in aanmerking te komen voor een volgende tranche van het derde bail out pakket. Het grote verschil van mening tussen het IMF en de rest spitst zich toe op de vraag of de schuldenberg van de Grieken naar de toekomst toe houdbaar is. Afgelopen week nog publiceerde het IMF een uitgebreid landenrapport waarin werd gesteld dat schuldkwijtschelding tot een houdbaar niveau onvermijdelijk was.
Zie onderstaande grafiek over de gevolgen van wel of geen schuldkwijtschelding voor de Griekse financieringskosten:

En zie in onderstaande grafiek wat er gebeurt met de schulden, uitgedrukt als percentage van het bbp, als er geen schuldkwijtschelding plaatsvindt. Dan zou de staatsschuld kunnen oplopen tot boven de 250 procent van het bbp in 2060. Japanse toestanden.

Maar de eurogroep – onder aanvoering van Duitsland – wil van schuldkwijtschelding niets weten. In plaats daarvan stelt de eurogroep voor om de schulden te ‘verlichten’. Onder meer door langere looptijden en lagere rentes toe te staan en mogelijk zelfs door overname van de relatief dure IMF-leningen – nu nog 14,6 miljard - door goedkope ESM-leningen.
Zie onderstaande opstelling:

Hieruit blijkt dat de bulk van de Griekse schulden in handen is van de twee Europese noodfondsen (EFSF en ESM). Met andere woorden: De bijna 317 miljard euro komt van belastinggeld van eurolanden. Voor de goede orde: aan deze financiering doet een land als Groot-Brittannië niet mee. Polen, Zweden en Denemarken evenmin.
Schuldverlichting vanaf 2018
De vannacht overeengekomen schuldverlichting komt een eind tegemoet aan de voorstellen die het IMF recent heeft gedaan. Daarin pleitte het IMF ervoor zowel de rentebetalingen als de aflossingen op te schorten tot 2040. In dat jaar zou dan de uitgestelde (en verlaagde) rente voldaan moeten worden en vervolgens zouden de Grieken tot 2080 de tijd krijgen om de hoofdsom van de leningen af te lossen.
Besloten is nu dat de schuldverlichting ingaat in 2018, nadat het derde bail out pakket van 86 miljard volledig is uitbetaald. Dit is dus ook na de Duitse verkiezingen, die eind 2017 gehouden zullen worden en conform de wens van de Duitse minister van Financiën Schäuble. Vooral de EFSF en ESM leningen zullen dan een langere looptijd krijgen en een lagere rente.
Zie onderstaande grafiek voor het afbetalingsschema van de Griekse schuld vanaf 2016 tot 2060:

Met andere woorden: de trojka van de EC, ESM en ECB verschuift de laatste restjes private exposure op Griekenland naar de eurozone belastingbetaler door het volledige derde bail out pakket eerst uit te keren om vervolgens over kwijtschelding te gaan praten. Immers, met het nieuwe geld worden vooral het IMF, de ECB en de banken terugbetaald. Zoals uit een eerdere recente studie is gebleken ging verreweg het grootste deel (95 procent) van de noodhulp aan Griekenland naar de banken in plaats van naar de Griekse bevolking. Het IMF kijkt voorlopig de kat uit de boom en heeft er nog niet definitief voor gekozen om bij te dragen aan het nieuwe kasrondje voor Griekenland. Het is zelfs evenmin uitgesloten dat de eurogroep ook de resterende 14,6 miljard aan IMF-funding zal overhevelen naar het ESM, zegt ook de Financial Times. En dan zijn alle risico’s van schuldkwijtschelding voor de banken en beleggers keurig overgeheveld naar de eurozone belastingbetaler.
De markten hebben er ook niet echt vertrouwen in, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding. De kans op een default binnen vijf jaar steeg naar meer dan vijftig procent.
#Greece's 5y default probability jumps >50% as debt relief will become possible only after end of bailout mid-2018. pic.twitter.com/EGNAkI0xIK
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 25 mei 2016
De belangrijkste oorzaak van dit gebrek aan vertrouwen komt doordat er pas over twee jaar - vanaf 2018 - gesproken kan worden over een vorm van schuldverlichting, terwijl het IMF juist pleitte voor een onmiddellijke schuldkwijtschelding, zoals blijkt uit het landenrapport van vorige week. Er blijven ook na de deal van vannacht dus nog veel vragen open en nog veel details in te vullen, constateert ook Marcel Fratzscher van het Duitse economisch onderzoeksinstituut DIW (Das Institut für Wirtschaftforschung) in het Duitse Handelsblatt. Niet alleen over de hamvraag of het IMF al dan niet alsnog aan boord komt, maar ook of de Griekse schulden op termijn überhaupt wel houdbaar zijn. Met andere woorden: de Griekse schuldencrisis zal voorlopig niet verdwijnen van de voorpagina's, aldus het redactionele commentaar van het Handelsblatt.
Lees over Griekenland en de EU in het Griekenland in Europa dossier van Follow The Money
54 Bijdragen
goof 4
Oja , waar was dan die marathon vergadering van 11 uur voor nodig ?
Mensen we worden door de Grieken in het pak genaaid en dat de Grieken in alles hun zin hebben gekregen was vooraf al duidelijk zo vlak voor een Brexit referendum .
Weer gezeik in Griekenland kan de EU er nu even namelijk niet bij hebben.
Jean Wanningen 6
goof'en dat de Grieken in alles hun zin hebben gekregen' - volgens mij heeft vooral de Duitse minister Schäuble zijn zin gekregen. Lees ook dit informatieve artikel van Yiannis Mouzakis: http://www.macropolis.gr/?i=portal.en.the-agora.4043
locke 5
Jean Wanningen 6
lockelocke 5
Jean WanningenDiny Pubben 9
lockeSelf-Serving-Elite!
'Dat intuïtieve weten van de mens, tijd voor ander woord: 'gezonde instincten', als tegenkracht.'
Kun je meer zeggen over die akelige DDR gevoelens want die heb ik hier ook.
locke 5
Diny PubbenDiny Pubben 9
lockeIk ken de DDR nog van voor de val m.n. Oost Berlijn, kwam er vaak en was n.b. tijdens de val van die muur in de 'bloedlanden', waar niets meer werkte en burgers zeer divers reageerden als er geschiedenis wordt geschreven.
We kennen de tv beelden maar de meeste mensen stonden toen letterlijk stil.
Voor de val had je altijd en overal het gevoel gecontroleerd te worden door de Staat en iedereen. Vandaag kijk ik zo naar onze 'elite' maar dan met de 'moderne technieken'.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenHoe de Franse toestanden van nu uit de media in de andere EU landen gehouden worden, is dat zelfcensuur of wordt het opgelegd ?
Alleen Duitsland lijkt er over te berichten.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1https://www.ftm.nl/artikelen/democratie-spanje-staat-onder-zware-druk
Ik zou graag Alan Turing uit zijn graf willen halen om hem te vragen hoe onze 'Elite te kraken'. Er is veel mis ook in onze 'publieke instellingen'.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenVoor de laatste EU verkiezingen riep het mens Wortmann 'dat alleen pro EU partijen mochten meedoen'.
De Franse opstand van nu lijkt mij primair een conflict tussen twee derde van het Franse volk en Brussel.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1locke 5
Diny PubbenMatthijs 11
Wat ik me afvraag: wat zit er toch achter dat volharden van die eurogroep? Het kan toch niet dat ze zelf geloven dat die schulden houdbaar zijn? Griekenland 3,5% overschot laten draaien, voor hoeveel jaar? Dat kán helemaal niet. Zelfs Duitsland of Nederland of welk land dan ook zouden dat niet kunnen. Landen draaien altijd tekorten. De enige keren dat de VS een overschot had (Clinton) crashte de economie een paar jaar later.
Maar ze staan wel met serieuze gezichten voor de camera's uit te leggen hoeveel "progressie" er geboekt is in de onderhandelingen en de "programma's".
Laat de ECB gewoon voor een paar honderd miljard een lening uitschrijven voor Griekenland tegen 0% rente en 200 jaar duur. Als het land in de euro wil blijven stel je als voorwaarde een streng toezicht op hervormingen van belastingdienst en rechtssysteem in (echte hervormingen ipv botte bezuinigingen) en dan kan het land beginnen aan wederopbouw.
De huidige klucht is niemand bij gebaat.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsJean Wanningen 6
MatthijsBTW, 'Laat de ECB gewoon voor een paar honderd miljard een lening uitschrijven voor Griekenland tegen 0% rente en 200 jaar duur' - het huidige beleid lijkt daar verdomd veel op anders.
Ben zeer sceptisch over doorvoeren hervormingen. Griekenland - heel Zuid-Europa - heeft een andere (bedrijfs-)cultuur dan Noord. Daar zit een belangrijk - imo onoverbrugbaar - verschil.
Matthijs 11
Jean WanningenOok gelijk wat betreft verschil (bedrijfs)cultuur.
Jean Wanningen 6
Matthijs' - Voorlopig de GS van deze wereld en de Mandarijnenkaste in BRU (en intussen in Frankfurt en Luxemburg ), EHvJ)).
Gilles Wattel 1 3
MatthijsDat krijg je als het geld de dienst uitmaakt.
Je verwacht toch niet dat figuren als boer Dijsselbloem iets gaan veranderen ?
De enige met visie was Varoufakis, niet mijn visie overigens, en die werd snel buiten de deur gezet.
Ook Sarrazin werd de mond gesnoerd, de miljoenen oplagen van zijn boeken brachten ook al geen verandering.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenHet kan niet zo zijn dat Europa een illusie is.
Het is het wachten op iemand die het verlossende woord spreekt, of tot de bom barst.
Die bom kon wel eens heel snel nu ploffen in Frankrijk, het land van Schumann.
Zoals ik al eerder schreef een land van illusies, twee verloren oorlogen zijn in de Franse geest twee gewonnen oorlogen.
En zo was er waarschijnlijk ook de illusie dat Frankrijk Duitsland kon uitbuiten door de euro.
Ook dat werd het omgekeerde.
En het blijven verheerlijken van het bestormen van de Bastille, ik blijf me afvragen in hoeverre dat het verzet van nu heeft beinvloed.
Jean Wanningen 6
Gilles Wattel 1squarejaw 5
Jean WanningenRobelia 8
squarejawTreffender kan bijna niet!
Gilles Wattel 1 3
RobeliaDe hulp aan Griekenland gaat voor 95% meteen door naar W Europese banken.
Gilles Wattel 1 3
squarejawIk lees nu dat Brussel N Korea sancties oplegt !
Als de beweerde Europese waarden iets voorstellen zou Brussel eens moeten gaan nadenken hoe wij het meest onderdrukte volk ter wereld kunnen helpen.
Die sancties treffen slechts dit volk.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenWie tegen betaling binnenkwam zag een walnoot geopend, waarvan niet kon worden ontkend dat niemand nog ooit de binnenkant van die walnoot had gezien.
Maar de laatste weken, dagen, en vooral vandaag, zag ik wat ik nog nooit gezien heb, een politicus die tot zelfmoord wordt gedreven.
Misschien was het eerder te zien, maar dan was mijn gezichtsvermogen minder ontwikkeld.
Wat Valls bezielt weet ik niet, mijn indruk is wel, dat hij in tegenstelling tot Pinokkio, niet alleen maar een loopjongen van Hollande, Brussel, en Merkel is.
Natuurlijk kan het zijn dat hij het nuttige met het aangename probeerde te verenigen, Frankrijk opstoten in de vaart de volkeren, en zijn carrière dienen.
Ik denk dat hij vandaag min of meer terecht zei 'dat Franse behoudzucht het land doet sterven'.
Toch, als twee derde van de Fransen, als ze het zo reëel zien als ik denk dat het is, dat baanzekerheid en CAO belangrijker is dan het gemiddelde BBP per hoofd, wie zal de Fransen die keuze ontzeggen ?
Maar wat ik vandaag zie is nieuw voor mij, en ontlokt mij de diepste walging.
In het conflict Valls CTG staan steeds meer mensen aan de zijlijn, ook Hollande, die in Japan zit te keuvelen.
Franse afgevaardigden zie ik wat lacherig zeggen dat Valls steeds meer alleen komt te staan.
Binnen een week is hij weg, lijkt me.
Daarna komt iedereen aanzetten om te zeggen dat ze altijd al dachten dat het zo niet kon, Hollande incluis.
Walgelijk, de meeste politici, zien hoe de wind gaat waaien, en daarna meewaaien.
Als, wat ik verwacht en hoop, de EU implodeert, komt ook iedereen aanrennen om uit te leggen, dat ze altijd al tegen die EU waren.
Rutte voorop.
Diederik komt uitleggen dat hij deed als Pétain, het volk voor het ergste bewaren.
locke 5
Jean WanningenHier een overzicht waar je in de MSM ook niks over leest , dit staat in schril contrast met de nieuwe instroom
Jean Wanningen 6
lockelocke 5
Jean Wanningenlocke 5
Jean WanningenGilles Wattel 1 3
De zin is wat ingewikkeld, maar loopt toch, denk ik.
Wat ik dan meen te zien dat Hollande nu gesneuveld is onder de economische aanval van Merkel.
Dat is dan dus het uiteenvallen van de EU.
Fransen vertikken het Duitsers te worden, wat Merkel ook wil, en wat Hollande ook probeert.
Voor de vierde keer legt Frankrijk het dan af tegen Duitsland, in 1917 moesten VS troepen redden, in WWII opnieuw.
Voor wie geschiedenis niet zo ziet, het was dan 1870, 1917, 1942, en 2016.
Aardig is in dit verband dat De Gaulle al tijdens de Casablanca conferentie van Churchill en Roosevelt, 1942, uit m'n hoofd, het vertikte naar het VS pijpen te dansen.
Churchill ging daar door de knieën.
Dat was het einde van het empire.
Een trots volk, Fransen, gloire, en zo.
Hollande kan ik niet zien als Fransman.
Ik voorzie dat de volgende Franse president een echte Fransman gaat worden, een De Gaulle type, ze staan gereed.
Hoe de chaos na het uiteenvallen van de EU zal worden aangepakt, als die wordt aangepakt, geen idee.
De Griekse habbekratsen spelen daarbij nauwelijks een rol.
Misschien grijpt de VS weer in.
Of de VS zich dat politiek, moreel, en financieel kan veroorloven, ik betwijfel dat.
Trump en Bernie Sanders geven een soortgelijke boodschap.
Dat wordt niet zo gezien, maar zo zie ik het.
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksMaar het is ook mijn idee dat als de Britten, als er geen VS ingrijpen was geweest, in nov 1917 hadden gecapituleerd. het eten was dan op, duikboten, dan was er misschien een betere wereld ontstaan dan die van Versailles.
Zo was er dan ook geen Israel geweest, de Britten betaalden het VS ingrijpen met andermans land.
Er was grote consternatie in Washington in 1938 1939 toen senator Nye onderzocht waarom de VS in 1917 had ingegrepen.
VS Britse diplomatieke correspondentie over de Balfour verklaring kwam boven water.
Je leest dat in de dagboeken van Harold L Ickes.
Jan Willem de Hoop 12
Kasteelpannetje extra small 2
bps 12
maar de problemen door de eenheidsmunt die er vanaf morgen bijkomen zijn er niet mee voorkomen.
Griekenland heeft een begrotingsoverschotje bereikt door krimp en stijgende staatsschuld tot nu.
Schuld kan alleen bestreden worden door bezit (productie) te realiseren en te verkopen met winst.
Bezit kan op 2 manieren worden verkregen:
a. door te werken voor een tegenprestatie,
b. door niet te werken zonder een tegenprestatie: toe-eigening van hen die wel bezit hebben en/of genereren.
Combinaties komen ook voor in een verhouding a:b.
De fysisch meest geschikte klimaat- en temperatuurzones om te werken liggen tussen de 5° en 21°C en minder tussen 21° en 37°C (lichaamstemperatuur) of hoger om warmte kwijt te kunnen bij inspanning.
De fysieke arbeidscomfortabele zones liggen meer in Noord Europa en minder in Zuid Europa.
Hoe verder naar de evenaar, hoe kleiner a. wordt. Fysisch is dat logisch en onvermijdelijk.
Hoe schaarser de omstandigheden, hoe vaker b. wordt bedreven, met risico’s van wraak en vergelding.
Bijv. mafia, straatbendes, drugskartels en stammenstrijd zijn er bekend om. Overheden soms ook.
Het is onzin om mensen hun aan de omstandigheden aangepaste voorkomen, a.-gedrag en cultuur te verwijten.
Het b.-gedrag en cultuur is wel verwijtbaar en vaak ook strafbaar.
Het is absurd, onmogelijk en volstrekt wereldonbenullig om die a.-gedragsverschillen geëffend te eisen.
De xenofobe Brusselse bureaucraten kunnen als kleuters stampvoetend wel gelijkheid eisen met het wereldbenul van een kleuter,
maar klimaatzones, geografie- en cultuurverschillen van daaraan aangepaste mensen worden niet gelijk.
De aarde is nu eenmaal rond en niet plat, en ze wiebert ook nog wat heen en weer tussen de keerkringen.
Op de aardbol is geen enkele plek gelijk, en mensen en culturen ook niet. Elk is en heeft z'n eigen.
En de meesten maken daar wat moois van.
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1 3
Joost VisserZowel de Duitse ARD correspondent als diverse Franse volksvertegenwoordigers zijn van mening dat Hollande en Valls veel water in de wijn moeten doen.
Dat betekent naar mijn mening dat de macht van Brussel over de regeringen niet werkt.
En dat is het einde van de EU.
Of Willem Alexander dat begreep toen hij in Brussel sprak, of dat iemand het voor hem begreep, dat zullen we wel nooit weten.
Ik verwacht overigens niet dat kapitein en bemanning van het zinkende EU schip het schot hebben opgemerkt.
En zo stevenen we naar mijn mening af op onbeheerst uiteenvallen van de EU, wat er dan gebeurt, geen idee, eigenlijk.
Mijn waardering voor politicologie stijgt daarbij, het leerboek wat ik las stelt dat constructies als de EU, confederaties genoemd, twee mogelijkheden hebben: totalitair worden, of uiteenvallen.
De VS CIvil War had als uitkomst totalitair, het land lijdt er nog aan, en wij ook onder de VS.
Zoals ik al schreef, de Griekse schuld lijkt mij een bagatel in de chaos van uiteenvallen.
Frans 5
Joost VisserJoost Visser 5
FransFrans 5
Joost Visser- Duitsland kan niet meer exporteren want er kan door de andere niet meer gekocht worden, geld is op cq kredietlijn is maximaal benut.
- import van inflatie: Deze snap ik niet.
Ik vraag het omdat ik nog steeds denk dat deflatie een meer logisch gevolg zou zijn in de huidige situatie. De schuld is maximaal voor huishoudens zowel als veel bedrijven. Het vermogen om nog meer schuld aan te gaan is daarom naar 0 gegaan.
Matthijs 11
FransJoost Visser 5
MatthijsMatthijs 11
Joost Visserpeter ftm 4
MatthijsMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan-Marten Spit 9
Waar ik me dus vooral over verwonder is de verwondering over de 'slechte aanpak' van het Griekse probleem. Die aanpak is juist uitstekend, alleen niet voor U en de Grieken.
bps 12
En de meesten maken daar wat moois van."
"Als iedereen van elkaar afblijft en ieder het zijne laat, ..." (a.-gedrag)
Dat zei ik eerder altijd tegen mijn kinderen, toen ze nog klein waren.
Het werkte.
Dan konden ze samen leven en samen spelen. En dan maakten ze er wat moois van.
De rationele eenheidsmens uit de economische theorie bestaat niet, vanwege de verschillen.
De omstandigheden en vrijheden bepalen de ratio en die zijn nergens gelijk.
De rationele mens kan de grenzen van zijn mogelijkheden en efficiëntie opzoeken, maximaal voordeel,
maar of hij dat doet is onzeker en afhankelijk van omstandigheden en factoren.
Nils de Graaf 4
We weten toch allemaal dat dit niet tijdelijk zal zijn? Overigens, dan begrijpen we ook gelijk hoe de IMF-leningen aan Oekraine te zijner tijd door de EU-belastingbetaler worden overgenomen.
Jean Wanningen 6
Nils de Graaf'Waarom is er geen goedkeuring van het Nederlandse parlement nodig om dit uitstappen te akkorderen? Hoe kan het toegestaan zijn dat de Nederlandse belastingbetaler in juli nota bene het IMF deels gaat aflossen?' - Zeer terechte vragen, temeer dat deelname IMF conditio sine qua non was voor NL regering om überhaupt mee te doen aan de bail out fondsen.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenIn 2005 stemden wij bij referendum tegen, Balkenende leverde ons toch uit.
Nu stemden wij tegen de Ukraine, het haalt ook niets uit, behalve dan weer duidelijk maken dat wij niets meer te vertellen hebben.
In alle EU lidstaten zie je het verzet toenemen, in Duitsland rukt AfD op, steeds meer angstzaaierij over Brexit, wat mij de hoop geeft dat ze het gaan doen, de Franse opstand tegen verlies van baanzekerheid en geen CAO afspraken meer wordt uit ons nieuws gehouden, gister 153 demonstraties, en gister lag Brussel stil, spoorwegstaking.
Een dag eerder demonstreerden in Brussel 60.000 mensen tegen de sociale afbraak.
De geest lijkt me uit de fles, men pikt het niet meer, pikt niet meer dat, wat doorgaat voor regeringen, niet meer is dan uitvoeren wat Brussel oplegt, en volksvertegenwoordigers die alleen nog zeuren over zaken als afschieten van herten op Terschelling.
Misschien wordt onze 'pensioenhervorming' ons breekpunt, hoewel, staken door gepensioneerden gaat niet, demonstreren met rollators is ook wat lastig.
Maar ik zie nu het eerste enigszins serieuze schot voor de boeg van het ramschip, Pechtold op de brug, een paar hoogleraren leggen bij VK Opinie de pensioen hervormings waanzin bloot, tenminste, enigszins.
http://www.volkskrant.nl/opinie/d66-pensioenplan-ademt-naief-geloof-in-keuzevrijheid~a4308519/
Gilles Wattel 1 3
Ik had gedacht dat Hollande zoete broodjes zou gaan bakken, en de zondebok zou heenzenden.
Verkeerd gedacht, vanuit Japan vanmorgen de oorlogsverklaring van Hollande aan de Franse vakbonden, 'aller jusqu'au bout', 'tot het bittere eind', en: 'ik wilde deze hervorming', daarmee aangevend dat hij geen president is, die staat boven de partijen, formeel.
Kennelijk is hij in Japan opgejut, of onder handen genomen.
Het zal het duo Obama Merkel geweest zijn.
Dit echtpaar was ook in Hamburg al druk over TTIP.
In Japan zijn regelmatig demonstraties tegen de VS, omdat de Japanse bevolking de militaire bezetting van Japan door de VS zelf mag betalen.
Een opstand via via van een W Europees volk tegen de VS was er nog niet.
Ik peins me nu suf wat Obama kan doen om Hollande de wensen van Wall Street te doen uitvoeren.
Dat is niet eenvoudig, het VS image van brenger van vrijheid en democratie moet overeind blijven.
Het kan zijn dat AEI dat al lang heeft bedacht.
Stravidarus 6
M. van Deelen 11