
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
De Amsterdamse jaren van Henry Keizer
Waar is het volledige cv van Henry Keizer? Follow the Money onderzocht zijn arbeidsverleden en vulde de lege plekken in. De oud-voorzitter van de VVD leefde in de jaren tachtig en negentig in een wereld van luxe auto’s, dokters, overledenen en (gewonde) dieren.
Altijd in een grijs krijtstreep pak en een dikke sigaar in zijn mond. Het is alweer meer dan 20 jaar geleden, maar de Amsterdamse garagehouder Henk ten Cate ziet de net afgetreden VVD-voorzitter Henry Keizer zó weer voor zich. ‘Ik kon met hem lachen, hij is echt ontzettend grappig.’ Een van Keizers beroemde leuzen in die tijd: ‘de fax is de beste uitvinding na de atoombom.’ Ten Cate vertelt het na al die jaren nog steeds schaterend.
‘Echt een goede man’, zo typeert professor Jan Rothuizen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn oude kennis. Rothuizen en Keizer ontmoetten elkaar bij de Spoedkliniek voor Dieren in Amsterdam, waar ze zich beiden aan committeerden: ‘Zo’n kliniek is geen goudmijn, we eindigden nooit met een positief saldo. Henry spande zich enorm in, en altijd volkomen belangeloos. Dieren hebben een speciale betekenis voor hem.’
‘Dieren hebben een speciale betekenis voor hem’
Oud-compagnon Hans Boshuisen zag in Keizer de ‘gedrevenheid en mentaliteit die je zoekt bij iemand als je een bedrijf opstart’. Samen hadden ze begin jaren negentig een verhuurbedrijf voor luxe auto’s met chauffeur, met name in het vervoer voor directie. ‘In het begin hebben wij ook samen veel gereden met klanten; het maakte hem echt niet uit of dat om 5 uur ‘s ochtends begon of tot 1 uur ‘s nachts duurde.’
Selfmade miljonair
Wie is de (inmiddels oud-)voorzitter van de VVD — en belangrijker nog, vertrouweling van premier Rutte? Op 23 april schreef Follow the Money een politiek profiel over deze man en zijn zegetocht binnen de VVD.
De liberalen vergaapten zich aan deze ‘selfmade miljonair’, met zijn Mercedes S-klasse op de oprit van zijn succesvolle crematie- en uitvaartconcern. Ondertussen dringt de vraag zich echter op hoe hij zo ver is gekomen. Ook bij de VVD ontbreekt een volledig cv: we hebben er meerdere keren om gevraagd, ook bij de Henry Keizer zelf. Tevergeefs. Vooral de periode vóór 1996, het jaar dat Keizer aan de slag ging bij de Facultatieve — het uitvaart- en crematieconcern waar hij inmiddels grootaandeelhouder van is — blijft een groot zwart gat.
Zijn verleden is belangrijk, want Keizer schurkte als partijvoorzitter heel dicht tegen de macht aan. Hij vergaderde wekelijks mee met de VVD-ministers, zat bij alle belangrijke strategische momenten aan tafel, sprak geregeld met de premier en had ook plaats in het formatieteam van de VVD. Keizer had, met andere woorden, vertrouwelijke informatie binnen handbereik.
Sinds onze eerste publicaties over Keizer druppelen ook steeds meer tips over het begin van zijn loopbaan binnen. Oud-medewerkers van de Facultatieve vertelden dat Henry Keizer (56), die nu al jaren in Den Haag woont, in de Amsterdamse taxiwereld werkte onder de roepnaam ‘Hennie’. In een van de vier interviews die Follow the Money met hem afnam stelde Keizer zelf daarentegen dat hij ‘De Medische Alarmcentrale’ tot succes had gemaakt, de zaak verkocht had en vervolgens naar New York was verhuisd.
De afgelopen weken voerden we gesprekken met tientallen bekenden van Keizer uit zijn Amsterdamse tijd. Anoniem en met naam: ambulancechauffeurs, medewerkers van uitvaartcentra, dokters, dierenartsen, garagehouders en ga zo maar door. We bezochten de Amsterdamse buurt waar hij opgroeide en analyseerden zijn bedrijfsgegevens. Zodoende konden we de ontbrekende delen van zijn cv reconstrueren.
Diepenbrockstraat
De carrière van Keizer begint aan de deftige Diepenbrockstraat, in Amsterdam-Zuid. Op nummer 38 woont en werkt tandarts Wim H. Merkens, tevens eigenaar van de Anti Snurk Kliniek — ‘ik red relaties, mevrouw.’ Deze kant van de straat, de even kant, is ‘het arme deel’ van de straat, zegt hij met een knipoog. ‘Hier gaan de huizen voor 2 miljoen euro weg; dat huis daar aan de overkant kost zo’n 7 miljoen.’
Keizer woonde op nummer 28, aan de ‘arme’ kant, zo vertelt Merkens. ‘Die VVD-voorzitter? Hebben we het over dezelfde man? Oh… dat is dan geen goed nieuws voor de VVD.’ Merkens loopt door zijn tuin en wijst naar het bewuste woonhuis, een klein stukje verderop: ‘Daar gebeurden dingen die niet altijd even fris waren.’
Pieter Jan Keizer streek op 1 januari 1972 neer in de Diepenbrockstraat. Hij was eigenaar van de Centrale Doktersdienst, een voor die tijd zeer moderne service voor patiënten die buiten kantoortijden een arts nodig hadden: er waren toen nog geen huisartsenposten. Zijn 24-jarige dochter Truus trad, volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel, twee jaar later toe tot het bedrijf. Nog eens vier jaar daarna, in 1974, was het de Centrale Doktersdienst die als eerste de mobilofoon introduceerde bij de Amsterdamse huisartsen.
De 17-jarige ‘H.J.’ Keizer presenteerde zich in een interview als directeur van de Centrale Doktersdienst
Volgens de krant waren zo’n 300 huisartsen abonnee van de Centrale Doktersdienst; ook andere specialisten als vroedvrouwen, kraamcentra en tandartsen maakten gebruik van de diensten van de Centrale. Een lidmaatschap kostte 500 gulden per jaar; de huur voor een mobilofoon bedroeg maandelijks 135 gulden. Het moderne communicatiemiddel was volgens Keizer ‘even wennen’ voor de artsen, ‘maar de meesten kunnen er snel mee omgaan.’
Eind jaren zeventig werd vader Keizer ernstig ziek. Hoewel zijn zoon officieel niet zodanig geregistreerd stond, presenteerde de 17-jarige ‘H.J.’ Keizer zich in een interview met NRC Handelsblad als de directeur van de Centrale Doktersdienst.
Plezierig contact
Huisarts Nico van Hasselt (93, de oudste praktiserende huisarts van Nederland) uit de wijk Buitenveldert was een van de eerste van de mobilofoon-gebruikers. ‘Een heel zwaar ding met een hengsel die in de auto was ingebouwd. Er waren zes lampjes.’ De huisarts heeft ‘zeer goede herinneringen’ aan Henry en zijn zus Truus: dankzij hen werd hij ‘hotelarts’. ‘Ik was dag en nacht beschikbaar, als er iets in een hotel gebeurde wisten ze me te vinden. Ik heb altijd goed en plezierig contact gehad met Henry.’
In 1980 schreven vader Pieter Jan en zus Truus zich met de Centrale Doktersdienst uit bij de Kamer van Koophandel. Er kwam een nieuw bedrijf voor in de plaats, een uitbreiding op de oude doktersdienst: de Centrale Auto Dienst en Centrale Service Dienst (CAD/CSD) Nederland BV.
Er gebeurde van alles in het huis aan de deftige Diepenbrockstraat
Het was een echt familiebedrijf: dochter Truus werd bestuurder, samen met vrouw Geertruida. Op 22-jarige leeftijd, een jaar nadat zijn vader na een lang ziekbed overleed, trad Judicus Marinus Henricus Jacobus Keizer officieel toe als algemeen directeur.
Er gebeurde kortom van alles, daar op nummer 28 van de deftige Diepenbrockstraat. Het pand huisvestte in de jaren tachtig nog altijd een telefooncentrale en een meldkamer voor artsen die diensten draaiden in de avonduren en weekenden. Daarnaast was er ook een soort luxe taxibedrijf dat soms rijke mensen en zakenlui vervoerde, waarvoor chauffeurs met ‘joie de vivre’ werden gezocht. En er werden lijken vervoerd.
Boodschappendienst
Een advertentie van de Centrale Service Dienst Nederland BV. van 11 januari 1985 had de leus: ‘Een juffrouw en een telefoon maken nog geen boodschappendienst.’ De dienst bood onder andere: ‘een telefonische boodschappendienst, teletextservices en alarmcentrales, een bejaardenalarm en een mobilofoonservice.’
Keizer begon, zo blijkt uit de registers, ondertussen nog een onderneming: de Centrale Service Dienst Holland B.V. (net iets anders dan CSD Nederland BV). Hij vestigde zich in 1987 aan de Weesperzijde 144 en legde zich vooral toe op luxe vervoer.
Sollicitanten dienden in het bezit te zijn van een rijbewijs B/E én een eigen auto
Op 31 oktober 1989 schreef Keizer een in een ingezonden brief naar NRC Handelsblad: ‘De regelmatige gebruiker van een auto met chauffeur zoekt juist een herkenbare chauffeur. Een chauffeur die de gewoontes kent en als klankbord de vaak zeer vertrouwelijke gegevens voor zich weet te houden.’
Een paar maanden daarvoor, op 19 mei 1989, zocht hij via de — destijds beroemde — advertentierubriek ‘Speurders’ in De Telegraaf naar parttime ziekenverzorgers voor hetzelfde bedrijf, voor de afdeling ‘overledenenvervoer in binnen- en buitenland’. Sollicitanten dienden in het bezit te zijn van een rijbewijs B/E én een eigen auto.
Incidenten
Keizer bleef ook actief bij het oude familiebedrijf. Rond die periode vestigde Merkens zich als tandarts in Amsterdam-Zuid aan de Diepenbrockstraat. ‘Ik kreeg patiënten via de centrale, die ik overigens altijd meteen liet afrekenen — anders kon ik fluiten naar mijn geld. Van die lui die nooit naar de tandarts gingen en dan ineens problemen kregen. Klaplopers.’ Hij kijkt richting nummer 28, een weelderig woonhuis waar een serene stilte heerst.
‘Het is echt ongelooflijk dat deze man zo ver is gekomen bij de VVD’
Dat was wel anders in de tijd dat de familie Keizer er nog woonde, zegt Merkens. Er stonden ambulances, (lijk-)auto’s en taxi’s. De Keizers waren volgens Merkens afkomstig ‘uit een achterbuurt’ en vielen uit de toon in de deftige straat. Het bedrijf had ‘een slechte naam in de buurt’; het was een komen en gaan ‘van dubieuze figuren’ en er hadden ‘allerhande activiteiten’ plaats. ‘Het is echt ongelooflijk dat deze man zo ver is gekomen bij de VVD. Ik heb altijd op de VVD gestemd, maar hiervan breekt echt mijn klomp en ben ik gaan twijfelen.’
Henry Keizer had een contract met uitvaartonderneming ‘PC Hooft’, toen nog gevestigd in de luxe P.C. Hooftstraat. ‘Hij haalde wel eens overledenen op’, zegt een oud-medewerker van het uitvaartbedrijf. De medewerker herinnert zich Keizer als een man met charisma, humor en een vlotte babbel: ‘Ik kon echt vreselijk met hem lachen.’
Toch werd het contact met Keizer na een reeks incidenten door de toenmalige directeur van PC Hooft beëindigd. Een van die incidenten is extra opvallend. De oud-medewerker: ‘Zijn bedrijf had twee overledenen verwisseld. Een daarvan was de overleden moeder van Nelly Frijda.’
‘Ik had er nooit bij stilgestaan dat zoiets kon gebeuren,’ reageert Frijda desgevraagd. ‘Er bleken twee dode vrouwen te zijn verwisseld. Ik vond dat heel erg stom, maar ik heb er voornamelijk om moeten lachen. We hadden dus andermans as uitgestrooid en moesten het toen nog een keer doen. Die tweede keer vroegen we ons af of we nou wél de goede pot met as stonden uit te strooien. Eigenlijk weet ik dat nog steeds niet.’
‘Zijn bedrijf had twee overledenen verwisseld; een daarvan was de moeder van Nelly Frijda’
Frijda weet desgevraagd niet exact weet wie achter de schermen verantwoordelijk was voor de lijkverwisseling. De medewerker van PC Hooft wijst echter gedecideerd naar Keizer: ‘Er waren meer problemen, ook omdat hij volgens mij kampte met een personeelstekort.’
Executieverkoop
Op 14 maart 1991 werd het familiebedrijf CAD/CSD op ‘een openbare’ terechtzitting ontbonden door de Officier van Justitie: iets dat vaker voorkomt als er geen activiteiten in de vennootschap zitten en de kosten van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel niet meer worden betaald.
Veel was er op dat moment niet meer van het bedrijf over: op 20 januari 1989 was de inboedel van de oude Centrale Doktersdienst al verkocht tijdens een executieverkoop. ‘Het getuigt van een zekere luiheid om het opheffen van een vennootschap vervolgens aan de overheid over te laten,’ stelt advocaat financieel-economisch strafrecht Jerry Hoff. ‘Je laat je schillen toch ook niet op straat liggen?’
Keizer had de familiezaak inmiddels al op naam van zijn zus Truus gezet; zelf ging hij door met de autoverhuur. Begin 1991 ging oud-politieman Hans Boshuisen als manager van het taxi-onderdeel van het bedrijf voor Keizer werken. Boshuisen maakte in die hoedanigheid de laatste zucht van het laatste onderdeel van het familiebedrijf van Keizer mee.
Help mee met het maken van onafhankelijke journalistiek
Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.
Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie.
Centrale Auto Dienst
De oud-politieman ging verder met Keizer in zee met de nieuwe vennootschap Centrale Auto Dienst (CAD), gevestigd aan de Weesperzijde 144, hetzelfde adres waar Keizer dus al sinds 1987 zat met zijn taxibedrijf CSD Holland BV. De nieuwe CAD-B.V. kreeg een toevoeging: ‘luxe autoverhuur met chauffeur’.
Boshuisen deed de operationele kant van de zaak; Keizer de financiële. Boshuisen: ‘Achteraf was dat heel naïef.’ Keizer ging vanaf 1991 steeds vaker naar New York: ‘Op de een of andere manier had hij zich binnen weten te praten bij Manhattan International Limousine Network.’
Dat laatste bedrijf was eigendom van de broers Alfred J. en Michael Hemlock en gevestigd in hartje New York. Het verhuurde luxeauto’s met chauffeurs: tijdens de hoogtijdagen, in 1988, beschikte het over een wereldwijd netwerk van 185 limousines en franchisers. Boshuisen: ‘Hij werd op een of andere manier contactpersoon van deze mannen in Europa. Wat Keizer deed? Geen idee.’
‘Wat Keizer deed? Geen idee’
In mei 1997 verkochten de broeders Hemlock het bedrijf voor 17,1 miljoen dollar aan Carey, een wereldwijd opererend bedrijf in de verhuur van luxe en exclusieve auto’s met chauffeur.
Nóg een stichting
Wat Boshuisen destijds niet wist, maar wat wel duidelijk wordt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, is dat er vanaf 1990 (!) nóg een stichting op de Weesperzijde 144 stond ingeschreven. Namelijk: de Stichting Manhattan International Limousine Network Europe, met Keizer als voorzitter en de broers Alfred J. en Michael Hemlock als bestuurders. De stichting werd in het jaar 2000 door de Kamer van Koophandel ontbonden.
‘Keizer had vaak overleg in New York,’ vertelt Boshuisen. ‘Hij deed zich groter voor dan we waren, men dacht dat we een wagenpark hadden van hier tot Tokio. We boerden goed hoor, maar we waren meer een veredeld taxibedrijf met een paar mooie wagens.’
Het Noord-Hollandse Statenlid Hervé van Praag van de PVV zat in de jaren negentig ook in de limousine-verhuur. Hij kent Keizer als een flamboyante man met veel flair; ‘hij had wel altijd veel te grote schoenen aan.’ Van Praag memoreert aan een advertentie uit de Gouden Gids: ‘Daar stond zijn bedrijf met twintig Scorpio’s. Alleen was hij vergeten de nummerplaten af te plakken. Daardoor kon je zien dat het één en dezelfde Scorpio was, gefotoshopt.’
Tijdens de reizen naar New York leerde Keizer Gabriele — ‘Gabi’ — Neglein kennen. De reizen naar New York namen toe. Boshuisen: ‘Hij vloog business class naar New York, hij sliep in het prestigieuze Waldorf Astoria en hij had daar continu een limousine voor de deur staan.’
Lijken uit de kast
Al die tijd dacht Boshuisen dat alles werd betaald door het bedrijf van de gebroeders Hemlock. Tot er ineens iets geks gebeurde bij het goed boerende CAD: ‘We kregen ineens problemen met het uitbetalen van salarissen, dus toen ben ik zelf in de boeken gaan kijken. Alles was weg, zo bleek. Keizer had al die dure trips via ons bedrijf betaald. Deze bon vivant had een bom onder mijn toekomst gelegd.’
Alles wat Boshuisen had, zat in het bedrijf. ‘Ik heb hem onder druk gezet en gedwongen mijn aandelen op zijn naam te zetten.’ In juli 1993 schrijft Boshuisen zich uit het bedrijf; Een paar maanden later verkoopt Keizer CAD voor het symbolische bedrag van één gulden aan Rob Banen, die omdoopt tot International Driver Services-Centrale Autodienst. ‘Ik ben voor hem gaan werken’, zegt Boshuisen. ‘Hoewel er aan het begin steeds lijken uit de kast kwamen, is het een mooi bedrijf geworden.’
‘Bij Keizer moet je goed je geld in de gaten houden’
Ook Keizers zus Truus ging voor het bedrijf werken. Keizer verliet huis, haard en vrouw toen hij eind 1993 naar New York vertrok. Zijn zus reageert niet op vragen; zijn ex-vrouw doet er liever het zwijgen toe: ‘ik voel geen enkele ambitie om op die periode terug te blikken’. Ook de inmiddels gepensioneerde Rob Banen wil niet meewerken.
Oud-chauffeur John Brun wil ons wél te woord staan. Hij vertelt: ‘Bij Keizer moet je goed je geld in de gaten houden. Steeds was er gedoe met het uitbetalen van salarissen, terwijl meneer zelf met de Concorde naar New York vloog. Als ‘ie je nodig had, dan was hij de aardigheid zelve. Maar het was gewoon een onaardige man. Als er iets fout ging... o wee, nee, het lag het nooit aan hem. Altijd kreeg het personeel de schuld. Ondertussen maakte hij er een zooitje van en hielp het bedrijf bijna naar de gallemiezen. Gelukkig heeft Banen het overgenomen en er iets moois van gemaakt.’
‘Zo ken ik hem niet’
Garagehouder Henk ten Cate, de buurman aan de Weesperzijde, herinnert zich een heel andere Keizer: ‘een grappige en vriendelijke man’. Er was wel een gek dingetje aan Keizer. ‘Hij zag eruit alsof ‘ie 40, 45 jaar oud was, maar hij was pas 26!’
Nadat CAD werd verkocht, is Ten Cate Keizer uit het oog verloren. Hij heeft via Banen ‘voor eigen gebruik’ een garage van Keizer overgenomen. Op het nieuws zag hij dat Keizer als voorzitter van de VVD in opspraak is geraakt. ‘Het ziet er niet fraai uit, maar zo ken ik hem niet.’
‘Keizer zei altijd dat hij een grote man in het bedrijfsleven en de politiek zou worden’
Boshuisen: ‘Keizer zei altijd dat hij een grote man in het bedrijfsleven en de politiek zou worden. Dat is hem verdorie nog gelukt ook. Deze rechterhand van de premier heeft veel mensen beschadigd, hij lijdt aan grootheidswaanzin.’
Spoedkliniek voor Dieren
Vanaf 1993 zou Keizer volgens zijn eigen beknopte cv in New York hebben gewoond; ook alle betrokkenen uit de taxibranche denken dat. Wat echter niemand — ook nu niet — schijnt te weten, is dat Keizer al sinds 1992 betrokken was bij een uniek project: de Spoedkliniek voor Dieren aan de Weesperzijde 147.
Dierenarts Bart de Leeuw was een van de drie oprichters van deze kliniek. ‘Dierenartsen hadden wel weekenddiensten, maar er was geen strakke organisatie’, legt hij uit. ‘Met twee collega’s ben ik gaan kijken hoe de service beter kon. We dachten aan een spoedeisende hulppost voor dieren. Zoiets was nergens ter wereld te vinden.’
Een paar mensen adviseerden de dierenartsen. Een van hen: Henry Keizer. ‘Ik kende hem van de dierenambulance, waar hij af en toe hielp. Daardoor kende Keizer alle dierenartsen in Amsterdam; bovendien was hij zakelijk onderlegd en wist hij hoe hij zo’n organisatie kon opzetten. In de aanloopfase heeft hij ons volstrekt belangeloos geholpen.’
Er werd een BV opgezet; Bart de Leeuw vormde samen met twee anderen de directie. Ook kwam er een raad van commissarissen met één commissaris; op 1 maart 1993 werd dat Henry Keizer. ‘Hij was vooral adviseur, want door zijn werk bij de dierenambulance was hij expert. Hij reed geregeld mee voor veldwerk, en om de Amsterdamse dierenartsen bij te staan.’
‘Na een jaar,’ vertelt De Leeuw verder, ‘is er iemand in de organisatie bijgekomen die ons kon helpen: Jaap de Bruijn van de Vereniging van Arts en Auto. Hij heeft ons een lening verstrekt.’ In 1994 werd De Bruijn de tweede commissaris bij de Spoedkliniek voor Dieren.
Het is dezelfde De Bruijn die 10 jaar later medebestuurder — en dé financiële man — wordt van het uitvaartconcern de Facultatieve, waar Keizer op dat moment bestuursvoorzitter is. Er is zeer weinig bekend over de achtergrond van De Bruijn: ook hij heeft geen openbaar cv. Keizer, zo blijkt nu, kent hem in ieder geval al van de Spoedkliniek voor Dieren.
Zieke Zwerfdieren
Keizer en De Bruijn zetelden ook samen in het bestuur van de Stichting voor Zieke Zwerfdieren Ondersteuning en Fondswerving (Zzoef), die ze in 1996 oprichten. Volgens De Leeuw, die twee jaar later ook tot het bestuur toetrad, was dit een fonds om geld in te zamelen voor zwerfdieren die terecht kwamen bij de spoedkliniek: ‘We kregen giften van organisaties, maar die mochten niet rechtstreeks via onze BV lopen, vandaar deze stichting; het ging om enkele honderden guldens per jaar.’ Dat is niet te controleren, want er zijn geen deponeringen te vinden bij de Kamer van Koophandel.
‘Of ik iets herken? Daar geef ik liever geen commentaar op’
De Leeuw volgt al het nieuws omtrent Keizer. ‘Of ik iets herken? Daar geef ik liever geen commentaar op, we zijn goede vrienden geworden.’
Halverwege jaren negentig liep Dolf Meijer, van de Utrechtse luxe verhuurder Meijers Autobedrijf, Keizer tegen het lijf in New York op een Limousine-show ‘met 9 meter lange Lincolns.’ De twee hadden elkaar jaren eerder al ontmoet op Keizers bedrijf in Amsterdam op de Diepenbrockstraat 28 in Amsterdam. Meijer: ‘Een heel chique straat. Hij had daar een paar oude ziekenauto’s voor de deur staan weet ik nog.’ De twee kwamen destijds niet tot zaken en tot hun ontmoeting in de Verenigde Staten verloren ze elkaar uit het oog. ‘Hij zei dat hij er woonde en dat hij iets deed bij een autoverhuurbedrijf.’
Keizer woonde in suite 21J, van de 210 East 65th street te New York. Daar stond ook zijn bedrijf International Limousine Network Europe Inc. sinds 18 augustus 1993 ingeschreven. Op hetzelfde adres verbleef ook zijn nieuwe vriendin en latere vrouw Gabi Neglein. Ook Neglein had hier sinds 23 april 1993 een bedrijf gevestigd: Euro-Confer Inc. Later, als Keizer in het bestuur van crematieconcern De Facultatieve komt, zullen klokkenluiders melding maken van honderdduizenden guldens aan onterechte declaraties richting het Amerikaanse bedrijf van Neglein.
Van Stolkenburgh
Een oud-kennis van uitvaartonderneming PC Hooft, waar Keizer overledenen voor reed, werkte inmiddels bij begraaf- en crematieconcern De Facultatieve en had het idee om een luxe uitvaartonderneming te beginnen. De naam van deze dochter van de Facultatieve: Van Stolkenburgh, een uitvaartonderneming waar alles mogelijk was.
De oude kennis had Keizer op het oog vanwege zijn charisma en kennis van luxe vervoer: ‘Dat is echt een goede kerel voor ons.’ Samen met Kees van Dam, de toenmalige bestuursvoorzitter van De Facultatieve, vloog de medewerker naar New York om met Keizer op een hotelkamer te onderhandelen.
In 1996 werd Keizer op freelancebasis adviseur bij Van Stolkenburgh. Via dat bedrijf kwam hij binnen bij de Facultatieve, het concern waar hij uiteindelijk in 2012 voor een schijntje grootaandeelhouder van wordt.
‘Ik hoorde dat hij voorzitter van de VVD was geworden. Dat heeft hij niet slecht gedaan’
Van Stolkenburg regelde uitvaarten die begonnen bij een bedrag van 25 duizend gulden; voor de onderneming werden er uit Kent zes limousines gehaald. Drie bronnen melden ons dat Keizer geld vroeg aan de verkoper: ‘Hij werkte voor mij’, zegt een oud-directeur. ‘En achter mijn rug om bedong hij commissie. De Facultatieve betaalde te veel voor deze auto’s, terwijl hij door diezelfde organisatie werd betaald.’ Keizer bouwde via Van Stolkenburgh vooral ook een innige band op met Van Dam.
Brandhout
Binnen twee jaar mislukte Van Stolkenburgh. Nederland was (nog) niet toe aan luxe, exclusieve begrafenissen en crematies. Meijer, de Utrechtse luxe autoverhuurder, werd door Keizer benaderd om de zes limousines te kopen. ‘De partij was brandhout’, zegt hij. ‘Het waren voornamelijk Daimlers die lichtblauw waren gespoten. Ik wist niet wat ik zag. Ik ben er wel 20 keer omheen gelopen en zag bij een aantal auto’s dat de uitlaat roestte. Dat betekent dat ze lang niet hebben gereden.’
Meijer en Keizer spraken nog een keer over de partij op het kantoor van Meijer aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht: ‘We hebben er lang over zitten dimdammen,’ aldus Meijer. ‘Hij wilde de auto’s voor elk fatsoenlijk bod kwijt, maar ik zag er niets in.’
Hoewel Meijer uiteindelijk nooit zaken heeft gedaan met Keizer, kan hij ‘goed met hem opschieten’. Ze zien elkaar eens in de vier jaar op de Uitvaart Vakbeurs in Gorinchem: Meijer als verhuurder van luxe auto’s, Keizer als de baas van het grote uitvaartconcern De Facultatieve. ‘Ik zag hem laatst op de foto met Rutte staan’, zegt Meijer. ‘Wat moet Henry daar nou?’, was zijn eerste gedachte. ‘Toen las ik dat hij voorzitter van de VVD was geworden. Dat heeft hij dan niet slecht gedaan.’
Verantwoording:
Uiteraard hebben we de Henry Keizer ‘ons’ cv van hem voorgehouden. Daarnaast hebben we hem vele vragen en stellingen voorgelegd. Hij reageerde via zijn reputatiemanager Charles Huijskens: ‘We hebben kennis genomen van uw mail. U vraagt om een reactie op een verzameling anonieme roddels en geruchten. Wat dit nog met journalistiek te maken heeft, is ons een raadsel. We zullen dan ook niet reageren.’
2 maart 1978: De Centrale Doktersdienst Amsterdam
Het bedrijf is van zijn vader, die ernstig ziek is. De 17-jarige Keizer presenteert zich in NRC Handelsblad als directeur.
1 februari 1983 - 1 november 1986: De Centrale Auto Dienst en Centrale Service Dienst C.A.D./C.D.S Nederland BV. (aan de Diepenbrockstraat 28)
Dit is de uitgebreidere versie van de doktersdienst, er worden luxe auto’s verhuurd ook voor lijken. Keizer wordt hier in 1983 algemeen directeur. Op 15 mei 1991 wordt het bedrijf ontbonden door een rechterlijke uitspraak – het staat dan op naam van zus Truus.
14 maart 1986 – 6 maart 1992: De Centrale Service Dienst Holland BV. (aan de Weesperzijde 144)
Keizer begint nog een ander bedrijf, dat zich richt op overleden-vervoer en luxe auto’s met chauffeurs. Hij verkoopt het en het blijft tot 2000 bestaan onder een andere eigenaar.
14 april 1989 – heden: Stichting Saguaro
Keizer wordt penningmeester van een nieuwe stichting dat is opgericht ter bevordering van podiumkunsten. Daarin zit sinds de oprichting ook Teunis Eikelboom, beter bekend als componist Tonny Eyk.
16 oktober 1990 tot 18 januari 2000: Stichting Manhattan International Limousine Network Europe
Deze stichting wordt gerund vanuit het pand aan de Weesperzijde waar Keizer ook zijn andere bedrijven heeft. Twee Amerikaanse broers, Alfred J en Michael Hemlock, zijn medebestuurders. Het is onduidelijk wat via deze stichting gebeurt.
1 oktober 1991 – 1 januari 1992: Centrale Auto Dienst Limousine Service .
Kort na de oprichting schrijft Keizer zich alweer uit. Een paar maanden later wordt de service opgedoekt.
22 mei 1992 – 5 november 1993: Centrale Auto Dienst Luxe Auto met chauffeur BV.
Dit bedrijf begint Keizer met oud-politieman Hans Boshuisen. Het bedrijf gaat, door declaratiegedrag van Keizer, bijna failliet en wordt voor het symbolische bedrag van een gulden verkocht.
1 maart 1993 – 1 oktober 2008: De Spoedkliniek voor Dieren.
Keizer adviseert drie dierenartsen bij het oprichten van de Spoedkliniek voor Dieren, als deze er is wordt hij commissaris.
23 april 1993 – oktober 2003: Euro-Confer
De vriendin van Keizer begint Euro-Confer. Aan de 210 East 65th st, suite 21J, New York dat is ook het adres waar Keizer woont en een bedrijf heeft.
18 augustus 1993 – 26 maart 1999: International Limousine Network Europe Inc.
Dit bedrijf is gevestigd op de plek waar Keizer woont: 210 East 65th st, suite 21J, New York. Ook zijn vriendin woont hier en heeft hier een bedrijf gevestigd.
1996 – 1997: De Facultatieve / Van Stolkenburgh
Keizer wordt adviseur van het door de Facultatieve opgerichte Van Stolkenburgh in Den Haag, een uitvaartbedrijf voor luxe begrafenissen en crematies.
20 september 1996 – 1 juli 2011: Stichting Zieke Zwerfdieren
Ondersteuning en Fondswerving.
1997 – heden: B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve' / De Facultatieve Groep B.V.
Keizer komt in het bestuur van crematie- en uitvaartconcern De Facultatieve om een jaar later bestuursvoorzitter te worden. In 2012 wordt hij grootaandeelhouder als hij met drie zakenpartners alle aandelen koopt van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie.
162 Bijdragen
r 14 4
Grootheidswaanzin en de gelegenheid maakt de dief ; Rutte's onzorgvuldigheid spreekt boekdelen!
AVHK 4
r 14r 14 4
AVHKAVHK 4
r 14r 14 4
AVHKAVHK 4
r 14Ik ben groot voorstander van het onder de loep nemen van de "stam" en de "wortel" van ons gezamenlijke probleem, we moeten gezien deze acute problemen echt even stoppen met het bestuderen van de "takken". We gaan serieus verdwaald raken als we dat niet doen.
Roland Horvath 7
AVHKDe VVD is tot nader order uitsluitend een service club en geen politieke partij.
En de MP Mark Rutte gedraagt zich als een volleerde delinquent, zoals gisteren:
Ten 1e, geef toe wat ze toch al weten maar in verzachtende bewoordingen,
ten 2e, zwijg over wat niet bekend is en
ten 3e, verkondig dat het nog allemaal heel goed gaat en heel goed gegaan is.
AVHK 4
Roland HorvathDe VVD is een verlengstuk van deze vrijmetselarij. De casus Henry heeft dat aangetoond, immers is hij niet gekozen op basis van zijn publiekelijke CV maar op basis van zijn geheime vrijmetselaars CV.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathLydia Lembeck 12
Roland HorvathMarla Singer 7
AVHKAVHK 4
Marla Singerhttp://www.atlanteanconspiracy.com/2009/02/numerology-666-part-2.html?m=1
Lydia Lembeck 12
AVHKAVHK 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
AVHKInhoudelijk? Eens.
AVHK 4
"We hebben kennis genomen van uw mail. U vraagt om een reactie op een verzameling anonieme roddels en geruchten. Wat dit nog met journalistiek te maken heeft, is ons een raadsel. We zullen dan ook niet reageren."
En maar anderen de schuld blijven geven, nu weer door de FTM journalistiek indirect alszijnde waardeloos weg te zetten. Zoals oud-chauffeur John Brun het reeds mooi verwoordde over deze Keizer:
"Als ‘ie je nodig had, dan was hij de aardigheid zelve. Maar het was gewoon een onaardige man. Als er iets fout ging... o wee, nee, het lag het nooit aan hem. Altijd kreeg het personeel de schuld."
Als je kijkt naar wat Keizer deed/doet ipv wat Keizer zei/zegt, dan komt dat overeen met de verklaring van John Brun, oftewel negatief zijn met een positief gordijntje, like a psychopath.
Peter Urbanus 5
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusHarbers 8
Maar waarom maakt Charles Huijskens het dan allemaal veel verdachter dan het lijkt?
En waarom zegen ze niet gewoon van we hebben geleerd van onze fouten en gaan nu goed communiceren zonder afleidende framings en op de man spelen. Kom gewoon zelf met een CV en beroep je niet op je zwijgrecht. Of heb je het eerste verhoor op het politiebureau al gehad?
Dan heb je recht op cautie. Niemand hoeft zich zelf te incrimineren.
Nemo tenetur se ipsum accusare.
Eric Smit 11
HarbersDiny Pubben 9
Eric SmitZelfincriminatie, mooi woord daarvoor, Eric Smit.
De 'zelfwoorden' gebruik ik ook.
Veel zelfcensuur, dataroof, toestemmingsroof, privacy op straat, bij medewerkers in onze (zorg)organisaties.
Zelfcensuur aan de orde, mijn verboden vraag aan een groep rechters als ze moeite blijken te hebben met de boete cultuur, zelfs bij grote twijfel niet durven af te wijken. Waarom werkt u mee? Zelfcensuur? Je voelt de schaamte.
Als de naam bescherming uit de Autoriteit Persoonsgegevens verdwijnt en de ex-bestuurder na zijn loopbaan aldaar, naar de pers stapt om te vertellen dat privacy niet meer bestaat, woede bij mij, zelf-agressie. De 'zelfwoorden' bij zoveel lichtzinnigheid en misleiding in dit land.
Eveline 6 1
Fred Raaks 5
r 14 4
Fred RaaksLydia Lembeck 12
Fred RaaksLuc van Beers 7
en waar blijft de ftm leden werven leden campagne?
Arie Nieuwenhuizen
Koning, Keizer, Admiraal opgelicht worden we allemaal.
Miranda 4 2
paul m de haan
Rob Post 2
paul m de haanEric Smit 11
paul m de haanEn om je vraag te beantwoorden; het is de financiële verslaggeving van de Facultatieve en de controlerend accountant EY die onze aandacht heeft. Daarover spoedig meer.
Lydia Lembeck 12
Eric SmitBob Lagaaij 5
Ludovica Van Oirschot 15
Ik ben benieuwd naar een vergelijkbare schets van zijn carrière binnen de VVD.
André van Delft
- waarom maakte en maakt Henry Keizer zelf niet zijn CV compleet
- waarom overlegde Henry Keizer geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
- hoe kwam Henry bij de vrijmetselarij; waardoor bereikte hij daarin de top, en wat heeft dit lidmaatschap betekend voor zijn carrière bij De Facultatieve en de VVD?
Ludovica Van Oirschot 15
André van DelftAanvullend: hoe verliep de carrière van Keizer bij de VVD? Wie heeft hem gesteund en waarom?
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotMisschien heel scherp gesteld maar wie zou ambiëren om net zo als Maarten van Traa te vergaan?
Lydia Lembeck 12
Marla SingerAVHK 4
Marla Singer[Verwijderd]
Marla SingerGeachte redactie. Wordt FTM een in complotten denkende sekte?
Ik heb een hekel aan 'minnen' van een reactie (en dat zal ik ook niet snel doen) maar ik vind dat hier een grens wordt overschreden.
Nooit is ook maar enigszins komen vast te staan dat het fatale auto ongeluk van Maarten van Traa een aanslag is geweest. Deze opmerking is buitengewoon grievend en kwetsend naar de nabestaanden toe. Bovendien heeft deze reactie niets met de zaak Keizer van doen.
Graag actie.
Eric Smit 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Eric SmitNee, de redactie doet geenszins aan complotten, gelukkig niet. Maar FTM is meer dan de artikelen, er worden ook berichten geplaatst.
Maar ik vind de reacties waar de dood van Maarten van Traa erbij wordt gehaald zeer ongepast en getuigen van complot denken. Wat vind jij?
Eric Smit 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Eric SmitLydia Lembeck 12
Eric SmitMarla Singer 7
[Verwijderd]De bejegening van uw kant is niet echt hoffelijk te noemen overigens.
Kwetsen van nabestaanden is niet mijn bedoeling en die zullen in al die tijd soortgelijke geruchten wel vaker gehoord hebben.
Wat verder onderzoek naar dhr Keizer en de VVD betreft. Hier kleven mijns inziens nadelen aan vast die overwogen dienen te worden.
[Verwijderd]
Marla Singer'Misschien heel scherp gesteld maar wie zou ambiëren om net zo als Maarten van Traa te vergaan? (dixit Maria Singer)'
zeggen: U suggereert hiermee dat (1) dat Van Traa door een misdrijf om het leven is gekomen, waarvoor geen greintje bewijs is (en daarmee kwalificeer ik uw uitspraak als buitengewoon respectloos naar de nabestaanden), (2) dat Keizer c.s. tot moord in staat zijn. Blij dat mijn grens niet uw grens is (en dat dat volkomen duidelijk is).
Marla Singer 7
[Verwijderd]Een nog een leestip: Jan van Daalen - Sans racune.
griet
Lydia Lembeck 12
grietgriet
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Het is namelijk zwaar wanneer er aan de andere kant van de tafel een tekstboek voorbeeld zit met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis [NPS*]. Ik zie hem graag zijn straf uitzitten achter de tralies maar TBS is meer op zijn plaats.
Keizer laat ons zien hoe de 'verborgen' variant van een NPS zich in de praktijk manifesteert. Het verborgen aspect van deze aandoening maakt dat slachtoffers en krtitsiche opponenten afhaken, weggezet worden als dwalers en serieus aan zich zelf gaan twijfelen. Ik begreep al even dat een enkeling bijna gek geworden is. Want als de omgeving van de criticaster inclusief de groten der aarde, weglopen met deze man en zich publiekelijk blijven uitspreken wat een geweldig voorzitter hij is, een fijne collega en dierbare vriend, dan moet je stevig in je schoenen staan om dit vol te houden.
De verborgen NPS variant, ook wel de wolf in schaapskleren, blijft ook moeiteloos herhalen dat er niets aan de hand is en hij het slachtoffer is van een goedkope hetze. Hoe komt u erbij dat mij iets te verwijten valt, ik leg het u nog een keer uit...
In de omgang met personen met de verborgen variant van een NPS is één ding van groot belang: grenzen stellen. En daarmee kom ik ook bij de omgeving van Keizer. Want de gelegenheid maakt de dief, maar heel veel gelegenheid was hier, zeker in de aanvang, niet. Leden, statuten, ledenraad en een serieuze accountant, een zware RvC, een notaris, collega bestuurders, directieleden, etc. Waar waren zij en waarom kreeg Keizer zoveel ruimte?
*http://www.narcistischepersoonlijkheidsstoornis.nl/openlijk-vs-verborgen-narcisme
Safe Sorry 2
[Verwijderd]Markdraaier 7
Safe SorryAVHK 4
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
AVHKWil de notoire MINNER zich bekend maken? Flauw om telkens te minnen.
[Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Wim 69 6
aan de Flodders in de wijk zonneweelde ;-)
Wat een schimmige branche waar hij zich altijd in heeft begeven zeg....
En het dan schoppen tot voorzitter van de VVD ,enfin dit zegt meer over
de VVD dan over Henny zelf vind ik. Van straatschoffie tot miljonair klinkt leuk maar we weten met zijn alle dat er maar weinigen zijn die op een eerlijke manier rijk zijn geworden,zeker in die branche waar hij zich in begaf. Nogmaals een prachtig geschreven stuk ik verheug me al op de volgende onthulling van weer een Neo liberaal.
[Verwijderd]
Lang verhaal, je krijgt het beeld van een ritselaar, een handige en getapte Amsterdamse volksjongen. Daar valt verder weinig over te zeggen en oordelen.
Zie graag meer feiten en analyse over waar het werkelijk om draait, nl. de overname van de Facultatieve. Bovenstaand verhaal draagt nergens toe bij want niet feitelijk, weinig relevante gegevens en teveel op die ene persoon gericht.
FTM zou er goed aan doen hun kostbare tijd te steken in de deal zelf, hoe het zover heeft kunnen komen en de rol van de andere betrokkenen (o.a. Loek Hermans, bestuursleden en leden ledenraad) onderzoeken, laat de roddelrubriek maar aan Evert Santegoeds over.
Eigenlijk heeft CV-ritselaar Charles Huijskens gewoon gelijk met zijn reactie.
Dit stuk is strategisch een foute keuze van FTM. Men moet de deal keihard aanpakken, en niet enkel alleen focus op Keizer richten, er zijn meerdere betrokkenen in dit verhaal. Kortom focus op de deal die niet deugt in plaats van op de persoon die niet zou deugen. De deal deugt namelijk niet, dat is zo goed als zeker.
Keizer heeft de ruimte genomen die hem gegeven is. In die zin is de rol van Loek Hermans minstens zo kwalijk. Hij heeft als toezichthoudende commissaris en als vertegenwoordiger van de ledenraad zijn werk gewoon niet goed gedaan (eigenlijk gewoon de boel besodemieterd) door de leden niet naar behoren te vertegenwoordigen en de leden eigenlijk gewoon plat gezegd te 'naaien'.
gast 4
[Verwijderd]Het stukje waar ik het niet helemaal eens mee ben is dat juist Keizer zijn CV verborgen wil houden. Dat vraagt om onderzoek en dat is wat Eric en Kim hebben gedaan. Dat heeft dan ook journalistieke waarde. Dat er weinig bijzonders uitkomt kan Keizer zichzelf aanrekenen. Kom dan gewoon met je CV.
Toch zou ik graag die foto met die Scorpio's eens willen zien.
[Verwijderd]
gastAVHK 4
[Verwijderd][Verwijderd]
AVHKAVHK 4
[Verwijderd][Verwijderd]
AVHKAVHK 4
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]- Van de voorzitters van de andere partijen kun je met even googelen een beeld krijgen van hun loopbaan. Ze staan ook gewoon op LinkedIn, met een uitgebreid cv in hun publieke profiel. Maar zo niet bij Keizer.
- Het is wonderlijk dat de VVD op verzoek geen cv van haar voorzitter kan verstrekken. Je zou toch denken dat ze daar naar informeren als hij zich kandidaat stelt.
- Als je zo negatief in het nieuws bent als Keizer, en er wordt naar je verleden geïnformeerd, en je wilt je goede naam zuiveren - dan is het toch een kleine moeite om even een cv op te stellen? Als dat niet gebeurt, is dat op zijn minst wonderlijk.
AVHK 4
Ludovica Van Oirschot[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]Eric Smit 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Eric SmitLaat ik beginnen mijn complimenten voor jouw en Kim's volharding in dit dossier! Grote bewondering voor. Dat ik inzake bovenstaand verhaal een ander gevoel heb, neemt niet weg dat ik vind dat jullie uitstekend werk hebben verricht (en ongetwijfeld nog zullen gaan verrichten, ga zo door!). FTM maakt pijnlijk duidelijk dat onderzoeksjournalistiek een ondergeschoven kindje is geworden bij de MSM.
Met betrekking tot jouw reactie, voor mij was niet duidelijk of de heer Keizer gewoon geen c.v. had bijgehouden, en daarom geen actueel en volledig CV beschikbaar kon stellen of dat hij doelbewust géén c.v. wilde overleggen. Dat laatste heb ik een aanname genoemd omdat het mij niet duidelijk is geworden op basis van de berichtgeving.
Hoop vurig dat jullie erin slagen de achtergronden en alle relevante feiten van de deal boven water te fietsen. Ook de rol van de VVD commissarissen, bestuursleden en ledenraad.
Maarten
Eric Smit 11
[Verwijderd]Keizer wilde geen nader CV overleggen, de VVD kon dat niet. En of iemand nou zijn CV bijhoudt of niet, je zou dat velletje met informatie in principe in een oogwenk moeten kunnen produceren. Dat bleek hier dus lastiger te zijn.
Dank verder voor je aanmoedigingen. We speuren verder. En je suggestie is goed; de andere betrokkenen verdienen nu de aandacht.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Markdraaier 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Markdraaier[Verwijderd]
[Verwijderd]Ten behoeve van het onderzoek naar "de deal" is het m.i. juist heel waardevol om de hoofdrolspeler goed te "profilen". Immers dat velen een positief beeld van Keizer hebben is een heel belangrijke randvoorwaarde geweest om "de deal" te laten slagen. Hoe Keizer dit voor elkaar kijgt, of beter gezegd wat hem m.i. drijft, schrijf ik iets boven jouw reactie. Ik kom overigens wel tot een zelfde "advies" als jij. Het wordt tijd voor de omstanders en die groep is wat mij betreft veel groter dan Hermans.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Het gaat om deal, dat telt. Het 'gespychologiseer' van Keizer lijkt me iets voor een psycholoog.
Jan Willem de Hoop 12
[Verwijderd]"Zie graag meer feiten en analyse over waar het werkelijk om draait, nl. de overname van de Facultatieve. Bovenstaand verhaal draagt nergens toe bij want niet feitelijk, weinig relevante gegevens en teveel op die ene persoon gericht."
Ik denk dat totaalplaatje minstens zo belangrijk is. Dat Henry Keizer zo'n invloedrijke positie kon bemachtigen bij de VVD zonder dat iemand bij de partij zijn verleden kende, ook maar een beetje kende, en zelf daar ook geen moeite voor deed door CV te vragen, vind ik misschien nog wel grotere mistand dan de plunderovername.
Vergeet ook niet dat Henry is gevraagd, meerdere malen, zijn CV te geven. Een belangrijk persoon als hij, VVD vooritter doet dat niet. Dat gaat journalistiek / journalistiek graven en doet verslag van dit graafwerk. Met positieve punten over Keizer en negatieve punten. Dat siert FTM denk ik alleen maar.
"Keizer heeft de ruimte genomen die hem gegeven is."
Keizer heeft op slinkse wijze steeds meer ruimte voor zichzelf gecreeerd. Met lang niet altijd nette behandeling van personen uit ijn omgeving. Gelegenheid maakt de dief heet het, maar de grootste dieven creeeren ook de eigen gelegenheden.
"Dit stuk is strategisch een foute keuze van FTM. Men moet de deal keihard aanpakken, en niet enkel alleen focus op Keizer richten, er zijn meerdere betrokkenen in dit verhaal. Kortom focus op de deal die niet deugt in plaats van op de persoon die niet zou deugen. De deal deugt namelijk niet, dat is zo goed als zeker."
Of iets een strategische foute keuze is blijkt pas later, maar begrijp je zorg. FTM is bezig. met totaalplaatje waar dit artikel - CV en profiel prima in past. Als totaalplaatje zich alleen zou beperken tot Keizer heb je een punt. Maaar is nu al niet geval.
f. van Dam 6
[Verwijderd][Verwijderd]
f. van DamMaar wie ben jij?
[Verwijderd]
[Verwijderd]Pieter Jongejan 7
[Verwijderd]Markdraaier 7
Pieter JongejanMarla Singer 7
[Verwijderd]Door die PR bubbels heen prikken ipv netjes de pers uitgave van de partij over te typen is een van functies van de vrije pers.
Jurriaan Hartog 2
[Verwijderd]De essentie is dat Keizer c.s. niet het goede doel zijn waarvoor de leden geld ingelegd hebben en de stichting is gegroeid. Dat Keizer zich die inleg, met zijn driedubbelrol in de stichting en de manier waarop hij er nu voorstaat, onrechtmatig heeft toegeëigend. Punt. En vastbijten! En herhalen. Blijven herhalen. Tot je er zelfs zelf beu van raakt. Dán, nadat de beer geschoten is, de oplichter veroordeeld is, kan het verhaal over Keizers verdere verleden, voorzover relevant, ook nog eens breed uitgemeten. want dán is er pas écht tractie. En eenieder die zich ooit aan de lijken die dan uit zijn kasten komen tuimelen, tegoed heeft gedaan, komt dan ook nog eens aan de beurt.
Ach , het is niet per se schadelijk om achtergrond te schrijven, zolang je je maar bewust blijft van het gevaar van deflectie.
Tiede Boersma 4
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Tiede BoersmaLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Ik vind het verder juist sterk dat FTM niet alleen negatieve citaten opneemt, maar ook positieve. Naar mijn idee krijg je zo een completer beeld van de persoon Keizer. Ongetwijfeld is het iemand die -net als vrijwel elk mens- zijn mooie en minder mooie kanten heeft. Het zou juist bijzonder tendentieus zijn als FTM alleen die citaten zou opnemen die negatieve beeldvorming versterken.
FTM hoeft geen eindoordeel te koppelen aan de observaties en citaten, dat kan de lezer deels ook zelf doen. Onder voorbehoud natuurlijk want het is duidelijk dat we lang niet alle feiten kennen. En daar is Keizer ook deels zelf verantwoordelijk voor.
Eric Smit 11
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Eric SmitRobelia 8
Eric SmitDat doe je dus niet Eric! Dit stuk staat vol van meningen over Keizer, gekleurd door alle omstandigheden. Het feitelijke CV volstaat. FTM hoeft geen "beeld" te schetsen van de man, laat dat aan de lezer van deze feiten over.
Lydia Lembeck 12
RobeliaEric Smit 11
RobeliaRobelia 8
Eric SmitKun je je voorstellen dat ik een zekere minachting proef naar mij als lezer.
Omgaan met kritiek lijkt me niet je sterkste kant. Dat is maar een mening.
Eric Smit 11
RobeliaAns kalkman 2
[Verwijderd]Maar dit voegt nauwelijks enige kwaliteit toe aan een overigens interessant onderzoek.
Sorry jongens . Beter je best doen..
Ik kom zeker niet naar het gepeperde gesprek.
Jan Willem de Hoop 12
Ans kalkmanIk deel je kritiek in deze niet, maar respecteer deze uiteraard wel. Over smaak moet je kunnen twisten.
Iemand op zo'n hoge positie, die o.a. cv van anderen eist voor belangrijke functies, maar die zelf geen (volledig) cv wil opgeven, vraagt om onderzoek / onderzocht te worden. En dit artikel is verslag van dat onderzoek.
Ans, was het voor jou voldoende geweest / acceptabel geweest als Henry Keizer over zijn verleden zou blijven zwijgen?
Ans kalkman 2
Jan Willem de HoopVerder alle lof voor het naar buiten brengen van de misstappen van deze man door FTM. Begrijp me niet verkeerd aub. Dat vind ik alleen maar prima.
[Verwijderd]
Ans kalkmanEric Smit 11
Ans kalkmanLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Robelia 8
[Verwijderd]Ik dacht even : ben ik nu de enige die deze aflevering onsmakelijk vind?
Het zou FTM sieren zich op de feiten te baseren en niets anders.
Veroordelingen op basis van strafbare feiten zetten zaken recht. Al die persoonlijke frivoliteiten van de man misstaan een kwaliteitskrant als FTM en zijn stemmingmakerij.
Rob Huis in 't Veld
PSV
[Verwijderd]Eric Smit 11
PSVHoe dan ook, als het ons om de roem was te doen, hadden we een ander vak gekozen.
[Verwijderd]
Eric SmitMarkdraaier 7
[Verwijderd]robvansuijlekom
AVHK 4
robvansuijlekomFocus and keep pulling.
Lydia Lembeck 12
AVHKAVHK 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
AVHK[Verwijderd]
AVHKHoe dan ook vertrouwen ga ik er niet in krijgen.
[Verwijderd]
Rutte is, blijkt een naïeveling en hoort ook niet op die positie, meneer Hermans schaar ik een beetje op het niveau van Keizer en mevrouw Jorritsma mag ook aanschuiven.
Ik ben lid geweest van de VVD, maar al jaren ben ik bekoeld en stem er niet meer op, ik hoop dat ze niet uit de formatie komen en er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden, maar daar zit Rutte niet op te wachten.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Rutte met Groen Links om de tafel en Klaver de hemel in prijzen. Keizer is de druppel, u weet toch ook hoeveel VVD'ers een bedenkelijke of scheve schaats gereden hebben?
r 14 4
Mz59Als u even abstraheert van de politieke lijn, zoals Rutte zèlf permanent doet, en met uw 2 voeten op de grond landt, zult u zich realiseren dat die politieke lijn meer voor u betekent dan voor Rutte en dat u nu voor de 2e keer in 4 jaren gefopt bent... U gaat niet wegens die onethische Keizer op iemand anders stemmen, maar wegens de amorele Rutte zou dat toch een serieuze overweging waard lijken?!
Mz59 7
r 14Het gaat in den Haag om de " b.v. Nederland". Rutte meent wel degelijk dat wat hij doet in het landsbelang is. Samenwerken met de PVV zou het internationale aanzien van Nederland schaden ( ook economisch) en dus mag de PVV niet in de regering. Klaver krijgt vast te horen dat hij in het landsbelang een beetje moet dimmen, en dat hij daarvoor betaald zal worden met een ministerpost en een staatsecretaris. Dat kan ook met de CU gedaan worden. Is altijd zo gegaan, zal nu ook gebeuren.
r 14 4
Mz59U kreeg 4 jaar geleden al een oor aangenaaid en dat accepteert u allemaal want u stemt liever niet op "morele gronden"? Rutte's "(voor-)oordeel" over de PVV lijkt mij ook "voorgekauwd" door lieden die waarschijnlijk hun eigen moeder zouden verkopen om maar te mogen regeren. Niets dan partij- en eigenbelang!
Het buitenlandse oordeel over Nederland met de PVV zou volgens u negatiever worden? Ik heb 50 jaar buiten Nl. gewoond en ervoer vooral een imago van een betweterig links landje dat een buitenproportionele rol in de internationale drugshandel inneemt.
Links betaalt daar nu een rekening voor, zoals Spekman ervaart : "decimeren is een feest", maar D'66 en G.L. zijn net zo wereldvreemd.
Dat alles is het gevolg van tientallen jaren "polderen" zoals dat kennelijk heet, dus daar zou misschien een punt achter gezet kunnen worden als de politiek inderdaad wat meer aan landsbelang i.p.v. ideologisch zwak beleid en eigenbelang zou denken, maar VVD, D'66 en GL tieren hier welig voort en slechts het CDA manifesteert zich enigszins rechtlijnig...
.
Ziet u in Rutte iemand die de ruggegraat heeft om dat te veranderen of vindt u het wel goed dat hij Hennie Keizer nooit gescreend heeft, een Loek Hermans protegeert en nu het liefst bij Klaver onder de wol kruipt?
Ik suggereerde dat e.e.a. uw (her-)overweging waard zou kunnen zijn, maar "u sluit liever de rijen" ondanks het feit dat de VVD er blijk van geeft één der meest moreel corrupte partijen te zijn.
Zegt u eens eerlijk: wie is rechter door zee? Een Wilders of een Keizer, Rutte danwel Hermans? Ludovica van Oirschot zei dat gisteravond al duidelijk voor u.
Mz59 7
r 14r 14 4
Mz59Had u juist daar niet de mond vol van...? U repte ervan dat u niet op morele gronden uw stem aan anderen dan de VVD geeft.
Maar als ik zie dat Rutte inmiddels al enkele jaren niet om de MH-17 radargegevens van de Russen vraagt terwijl honderden landgenoten laf vermoord zijn en ook nu de VVD weer meteen meldt dat de ethische commissie het onderzoek naar Hennie niet voortzet, dan verbaast mij dat.
Die ethische club had nog niet eens serieus naar specialisten gezocht, want de dikke van Dale waarin het woord ethisch moest worden opgezocht was ook al door Hennie verkocht...
AVHK 4
Mz59Mz59 7
AVHKAVHK 4
Mz59Lydia Lembeck 12
AVHK