De angst en walging van de Duitsers

6 Connecties

De Duitsers hebben de sterkste economie in Europa, maar waarom zijn ze zo halsstarrig?

Alle ogen zijn gericht op Duitsland. Toen uw dienaar – lang geleden – op de lagere school zat in Loosdrecht werd het er al in gepeperd: Als het bij onze Oosterburen regent, begint het bij ons ook direct te druppelen. Holland is eigenlijk een dwarsliggende provincie van Duitsland als het om de economische belangen gaat.

Natte Scheet
En dat klopt. Als Merkel een natte scheet laat ruikt Rutte het in ’t Torentje. Maar zelfs Duitsland stond de afgelopen week onder druk. Het is niet langer vanzelfsprekend dat zelfs de Europese economische grootmacht soepeltjes obligaties plaatst. De veiling van z’n slordige 6 miljard euro viel wat tegen. Beleggers eisen ook van Duitsland inmiddels een hogere rente. Een teken aan de wand. Over de Italiaanse, Hongaarse, Spaanse en Griekse financieringsperikelen zullen we het vandaag maar even niet hebben. Dat boek kent u wel.

De Duitsers maken gewoon de dienst uit in Europa. Dat is geen nieuws. Ze blijven echter standvastig in hun verzet tegen het drukken van geld door de ECB. Opvallend zijn in dat kader de uitlatingen van de baas van de Bundesbank Jens Weidmann. Hij wil niet van een euro crises weten maar heeft het over ‘individuele gevalletjes’ van een paar landen die in de problemen zijn geraakt. Het is een merkwaardige houding waarbij ik toch even aan de Weimar Republiek moeten denken. Een samenleving die werd geregeerd door angst en hyperinflatie.

Maar waarom liggen de Duitsers toch zo dwars? Waarschijnlijk moet dit gezocht worden in een deal met de vakbonden bij onze Oosterburen. De deal kwam er op neer dat de lonen laag zouden blijven, maar dat daartegenover stond dat de werkloosheid ook laag zou blijven.

En geloof het of niet, maar de Duitsers hebben – voor Westerse begrippen – de werkloosheid laag weten te houden, maar ook de kosten van arbeid bleven binnen de perken. Een prestatie van formaat. Dus inflatie is wel het laatste wat Duitsland kan gebruiken op dit moment. De deal zou daarmee om zeep geholpen worden en daar zit geen Duitser op te wachten.

 De Weimar Republiek 2.0
Natuurlijk zijn er problemen. De interventies van de ECB jagen nog geen inflatie aan, maar het rücksichtslos opblazen van de balans van de ECB zal vroeg of laat zijn effect hebben. Bovendien komt Duitsland door allerlei economische tegenwind steeds dichter bij het schenden van de deal omdat de werkloosheid langzaam oploopt. En dat hadden ze niet afgesproken.

Deze ontwikkeling zal eerst een deflatoir effect hebben en misschien zelfs een ineenstorting van de Europese munt inluiden. Onze Duitse vrienden hebben dus wel recht van spreken zo links en rechts. Maar de angst voor een Weimar 2.0 speelt op de achtergrond absoluut een rol bij de huidige halsstarrige besluitvorming van de Duitse regering.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.