Doek valt definitief voor Nederlandse ambulancedienst Bios in Denemarken [update]

4 Connecties
4 Bijdragen

Het Deense ambulance-avontuur is voor de Rotterdamse taxi/ambulanceonderneming Bios Groep na slechts één jaar definitief afgelopen. De Deense dochter is woensdag failliet verklaard. Het staaltje Rotterdams blufpoker pakte allesbehalve goed uit.

Na één jaar is er een vroegtijdig einde gekomen aan het Deense ambulance-avontuur van de Rotterdamse vervoersonderneming Bios. Het faillissement is maandag aangevraagd door Bios' opdrachtgever, de regionale overheid van Zuid-Denemarken. Dit terwijl het bedrijf op 1 september 2015 nog een 10-jarig contract in handen had ter waarde van 500 miljoen euro. De Nederlandse vervoerder wist dat contract binnen te slepen door bij de Europese aanbesteding maar liefst 10 procent lager in te schrijven dan monopolist Falck, die toen al sinds een eeuw het ambulancevervoer in Denemarken verzorgde. Voortaan mocht Bios, dat in de regio Rotterdam-Rijnmond al ambulancediensten verleende, zijn markt uitbreiden in drie zuidelijke regio’s in Denemarken waar in totaal 1 miljoen mensen wonen. Afgaande op het beperkte eigen vermogen van de Bios Groep was de Deense expansie een huzarenstuk van Bios-oprichter/eigenaar/directeur Stef Hesselink. ‘De stap naar Denemarken verbaast me niks,’ zei Rob Volmerink, de voormalige cfo van de Bios Groep eerder al in een achtergrondartikel op Follow the Money. ‘Ik ken Stef als een ondernemer die altijd op zoek is naar de grenzen. Met deze houding is hij succesvol geworden. Hij kan goed bluffen, maar ooit moet je toch echt je kaarten laten zien.’ 

Dure vergissing

De Deense Regio heeft maandag het faillissement aangevraagd van de Deense Bios-dochter, woensdag zal een Deense faillissementsrechtbank zich buigen over de aanvraag. Die vloeit voort uit financieel geschil tussen de Deense provincies en Bios Ambulance Services Denmark. Het draait om een bedrag van 30 miljoen Deense kronen, circa 4 miljoen euro, een bedrag dat eind vorig jaar teveel aan Bios Denemarken is uitgekeerd. Dit ontdekten Deense journalisten in het onlangs verschenen jaarverslag 2015 waar 30 miljoen kronen teveel op de balans stond.

Deense journalisten ontdekten in het jaarverslag van 2015 dat er 30 miljoen kronen teveel op de balans stond

Wat bleek: Bios had vorig jaar rond Kerst namelijk een maand teveel vooruitbetaald gekregen voor de bekostiging van het ambulancevervoer. Dit douceurtje van 4 miljoen euro zal voor Bios Denemarken een welkome aanvulling zijn geweest, want de onverwacht hoge opstartkosten leidden in 2015 tot een nettoverlies van 4,4 miljoen euro en de Nederlandse moedermaatschappij moest kapitaal bijtanken. Daarnaast werd Bios door de Deense regio al gekort op uitkeringen én er hingen miljoenenboetes in de lucht omdat Bios niet op tijd voldoende ambulancepersoneel wist klaar te stomen voor op de ambulances. Hetgeen volgens Bios weer te wijten was aan voorganger Falck die bewust het personeel zou weghouden bij de nieuwe concurrent.

De vergissing begon echter een steeds heter hangijzer te worden. De Deense Bios-directeur Morten Hansen zei weliswaar tegen de Deense staatsomroep dat Bios het bedrag gaat terugbetalen, maar dat ze vanwege ‘economische omstandigheden’ tijd nodig heeft om dit te doen. Hij liet ook weten dat de extra factuur voortkwam uit een ‘andere interpretatie van het contract’. Een voormalig financieel directeur deed echter een boekje open en gaf aan dat het bestuur al maanden op de hoogte was van de toegift. Maar niet zelf aan de bel trok bij de Regio.

Escalatie

De factuuraffaire is nu helemaal geëscaleerd. Bios heeft nog een voorstel gedaan voor een afbetalingsregeling, maar het geduld van de Regio is op. Ze wil de 4 miljoen euro direct terug met – na overleg met hun advocaat – als argument dat anders sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

'Ik heb nog nooit zo'n onredelijke en onverantwoorde opstelling meegemaakt'

De messen zijn geslepen. Hesselink gaf in een Deens persbericht aan dat hij ‘heel erg teleurgesteld’ is in de opstelling van de Regio en dat hij nog niet eerder een zo ‘onredelijke en onverantwoorde opstelling heeft meegemaakt bij zo’n belangrijk onderwerp als het ambulancevervoer’. Hij geeft aan dat de Regio Zuid Denemarken de rechten van Bios in het contract schendt op basis van een menselijke fout en een misverstand in beide kampen. ‘Het is simpelweg onverantwoordelijk,’ aldus Hesselink.

De Deense Regio kende geen genade en deed een faillissementsaanvraag en voorbereidingen om de de ambulancediensten van Bios over te nemen. Een meerderheid van de Deense regionale bestuurders heeft dinsdag tijdens een bijzondere vergadering besloten dat de Regio zélf de ambulancedienst wil gaan voortzetten zonder bemoeienis van private partijen.

[Update]

De Deense dochteronderneming van Bios is woensdag door de faillissementsrechtbank failliet verklaard. Dat meldt de Deense zender TV2/Fyn. Daarmee komt er een einde aan het Deense ambulance-avontuur van de Nederlandse ondernemer Stef Hesselink, de oprichter/aandeelhouder/directeur van de Bios Groep die gegokt en verloren heeft. Hij was vandaag aanwezig in de Deense rechtbank, evenals zijn rechterhand Aad Romijn. De Deense regio heeft zich al gemeld bij de twee aangestelde curatoren om de ambulancedienst over te nemen en ervoor te zorgen dat het Bios-ambulance personeel vrijdag aanstaande salaris krijgt uitbetaald. Het is nog niet bekend welke kosten hiermee gemoeid zijn. 

 

Meer achtergronden op Follow the Money over het bedrijf achter het Deense avontuur: