De App Economy is groter dan iedereen denkt

1 Connectie

Werkvelden

Innovatie
0 Reacties

De officiële statistieken hebben het bij het verkeerde eind: de economie doet het veel beter dan uit de cijfers blijkt, schrijft The Atlantic.

Vóór de financiële crisis zag de Amerikaanse economie er door de huizen- en schuldboom beter uit dan zij in werkelijkheid was (net als de Nederlandse, maar dat terzijde). Nu zou het wel eens andersom kunnen zijn: een economie die er slechter uit ziet dan ze in werkelijkheid is. Reden: de tech- en databoom genereert veel welvaart en economische groei, maar de reële impact ervan wordt niet goed gemeten. 
 
Dat zegt tenminste het Progressive Policy Institute. Traditionele statistieken zouden de bijdrage die zaken als mobiele breedband onvoldoende meetellen. Volgens het instituut telt de App Economy nu zo'n 750.000 banen, een groei van 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zou om een zeer voorzichtige schattig gaan.
 
De data-gedreven economie is gebouwd op verschillende pilaren: breedband-providers, mobiele telefonie-bedrijven en andere communicatie-ondernemingen die investeren in de verbetering van de kwaliteit van het netwerk. Fabrikanten van smart phones, medische apparatuur, routers en sensoren zorgen voor een nieuw ecosysteem waarin online gaming- en entertainment bedrijven, en niet te vergeten de Google's en Facebooks, tot bloei kunnen komen. 
 
Data is volgens The Atlantic de snelst groeiende handel. Het dataverkeer tussen de VS en Europa is de laatste 5 jaar verdubbeld. Maar die stromen duiken nergens op in de Amerikaanse statistieken. Het aantal banen in de App Economy blijft alleen maar groeien. 
 
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse overheidsstatistici wordt verweten een incompleet beeld van de economie te geven. In de jaren 90 bleken ze moeite te hebben om de waarde van niet-tastbare exporten zoals films, muziek en software te meten. De groei van de Amerikaanse economie moest enkele keren opwaarts worden bijgesteld. 
 
Ook Amsterdam doet verwoede pogingen om een App Economy leven in te blazen. Maar de levendige app-industrie – vorig jaar goed voor 2000 banen – bloeit meer ondanks dan dankzij het overheidsbeleid. In Nederland is dat traditiegetrouw weinig efficiënt door de versnippering van innnovatieprogramma's. De groei van de data-gerelateerde industrie is vooral te danken aan de unieke positie van Amsterdam als het op een na grootse internetknooppunt ter wereld.
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 335 leden