
In tegenstelling tot zijn evenbeelden in Frankrijk en de VS hoor je Geert Wilders zelden tot nooit kritiek leveren op de financiële sector. Dat is interessant, want juist die sector is in het populisme van het post-crisistijdperk vaak de gebeten hond. De vraag is echter of al het boegeroep iets op gaat leveren.
Geert Wilders horen we zelden tot nooit over de banken. Zijn aanhang roept niet om ‘minder, minder bonussen’. In het korte verkiezingsprogramma van de PVV staat niets over de financiële sector. De belangrijkste bijdrage van de PVV aan de debatten over dit onderwerp was misschien wel de motie die oproept Nederland geen ‘belastingparadijs’ te noemen.
Deze stilte is wel opmerkelijk. Zijn politieke bondgenoot in Frankrijk, Marine Le Pen, haalt van tijd tot tijd uit naar ‘la grande finance’. Zijn geestverwant Donald Trump deed het tijdens zijn campagne in felle bewoordingen. In een speech zei hij: ‘We hebben met eigen ogen in de WikiLeaks-documenten gezien dat Hillary Clinton in het geheim met internationale banken samenzweert om de Amerikaanse soevereiniteit te vernietigen, met als doel om deze financiële machten, haar vrienden met hun belangen en haar donoren te verrijken.’ In zijn laatste campagnevideo schetste hij een financieel-politiek establishment dat er op uit was om Amerika uit te persen, met in de bijrollen de voorzitter van de Federale Reserve Yanet Yellen en Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein.
De rol van de bank
Trump wees, hoe bot ook, op de rol van banken bij de economische veranderingen van de afgelopen decennia. Hij is natuurlijk niet de enige die dat deed. De banken zijn sinds 2008 op allerlei manieren bekritiseerd voor het aanwakkeren van schulden, het herverpakken van dubieuze hypotheken, het verstrekken van torenhoge bonussen en het afwentelen van de gevolgen van hun riskante praktijken op de gemeenschap. Zij die zeggen dat de banken de crisis hebben veroorzaakt, worden niet voor gek verklaard.
Volgens Dijsselbloem waren de banken verantwoordelijk voor de opkomst van het populisme
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voegde daar eind vorig jaar een ander verwijt aan toe: de banken waren volgens hem ‘primair’ verantwoordelijk voor de opkomst van het populisme. ‘De instabiliteit van de financiële sector heeft enorme schade aan de economie in Nederland en de rest van de Westerse wereld aangericht. Het is een van de factoren die de opmars van het populisme in Europa heeft gedreven. Een totale ontwrichting van het vertrouwen van mensen, van pensioenen van mensen, van werkperspectief.’
Dijsselbloem onderbouwde zijn betoog met wetenschappelijke publicaties over de grotere populariteit van radicaal-rechtse partijen na een financiële crisis. Omdat financiële crises worden veroorzaakt door falende instituties is een politieke afrekening waarschijnlijker dan bij een ‘gewone’ crisis, schreven de economen Manuel Funke, Moritz Schularick en Christoph Trebesch, auteurs van een van deze onderzoeken. Ook kunnen de gevolgen ernstiger zijn. De behoefte aan afrekening ontstaat.
De banken reageren
Weerwoord bleef niet uit. Onno Ruding wees erop dat het populisme in Nederland al ver voor de crisis verkiezingsoverwinningen boekte. In andere Europese landen was dat ook zo. Anderen meenden dat de PvdA-politicus zijn eigen straatje en dat van zijn partij schoon veegde. Rabo-topman Wiebe Draaijer en Rabo-econoom Barbara Baarsma wezen erop dat volgens het onderzoek dat Dijsselbloem had aangehaald, de politieke effecten van de crisis na vijf tot tien jaar wegebde. Dat klopt dus niet voor Nederland en een aantal andere landen. Misschien was dit niet een heel sterk punt om de onschuld van de banken aan te tonen. Steekhoudender was het argument dat vooral de banken als verantwoordelijken voor populisme aan te wijzen, te simpel is.
Als historicus heb ik ook twijfels over die aanpak van Funke en consorten, die tal van verkiezingen en partijen op één hoop gooien om er dan statistische conclusies aan te verbinden. Dat in de jaren ’20 en ’30 fascistische partijen successen behaalden in verkiezingen na financiële crises, was niet onbekend. Maar waarom woede en frustratie als gevolg van financiële missers een uitlaatklep krijgen in nationalisme en afkeer van minderheden, wordt niet duidelijk gemaakt. Zo blijft deze verklaring nogal afstandelijk en theoretisch. Aan de andere kant is het goed dat Dijsselbloem nog eens verwijst naar de verwoestende werking van de financiële crisis, die immers uitmondde in de eurocrisis. Toen die werd gevolgd door de vluchtelingencrisis, werd het crisisgevoel in Europa bijna permanent.
Toen de financiële crisis uitmondde in de eurocrisis en die werd gevolgd door de vluchtelingencrisis, werd het crisisgevoel in Europa bijna permanent
Weinig te vrezen
Trump en Dijsselbloem vielen beiden de banken aan. Een andere overeenkomst is dat ze er beiden niet in slagen, voorzover ze dat willen, om deze sector in het gareel krijgen. De botte variant kwam ook dit keer van Trump: hij benoemde, in weerwil van zijn campagneteksten, diverse topmensen van Goldman Sachs in zijn kabinet. Het financiële establishment heeft weinig van hem te vrezen, zo lijkt het.
Maar slagen niet-populistische regeringen er wel in om de financiële sector aan banden te leggen? Regels voor banken zijn aangescherpt, maar hun centrale rol in de economie is grosso modo niet veranderd. Volgens Dijsselbloem zelf is het maar de vraag of de cultuur van de banken veranderd is, na onder andere een parlementaire enquête. Op een symposium zei hij daarover: ‘Dat is lastig. Het gaat om geld verdienen met geld. Daar zit altijd het risico in dat mensen meer risico gaan nemen dan je aankunt.’
De situatie met de banken past heel goed in het gevoel van machteloosheid dat juist populisten aanspreken. De banken veroorzaakten de crisis, maar werden zelf gered met geld van de belastingbetaler en gingen daarna op min of meer dezelfde voet verder. Zelfs Geert Wilders stemde in met de redding van ABN Amro. De beruchte en boosmakende leus — ‘er is geen alternatief’ — werd hier heel letterlijk gedemonstreerd. Het demonstreert dat de plaats van de politiek — het Binnenhof, het ministerie van Financiën — niet meer de plaats van de macht is. Die macht is ongrijpbaar geworden, zit in dit geval verweven in financiële netwerken die onontwarbaar zijn en die zich ook als ze met publiek geld gered moeten worden onttrekken aan correctie.
Slagen niet-populistische regeringen er wel in om de financiële sector aan banden te leggen?
Roep om verandering
Nu klinkt zelfs in het World Economic Forum in Davos, het jaarlijks samenzijn van de wereldwijde politieke en economische top, de roep om verandering van het economisch systeem en het tegengaan van ongelijkheid. Wakker geworden door de kanonschoten van Brexit en Trump, worden stappen denkbaar die vroeger taboe waren. Ook Dijsselbloem heeft over het bestrijden van belastingontduikingen door grote bedrijven, (onder andere via ‘belastingparadijs’ Nederland, al mag je dat niet zeggen) Maar, zo voegde hij eraan toe, ‘dat gebeurt met kleine stappen’.
Economische hervormingen gaan langzaam. Politieke veranderingen hebben een veel hoger tempo. De remedie van economische hervormingen, voor zover die mocht werken, komt dus te laat om populisme te keren.
Columnist Wolfgang Münchau schreef dat het economische systeem nu hervormd moet worden voor de populisten dat doen. De belangen van de financiële sector moeten niet meer voorop staan, stelt hij. De ironie is natuurlijk dat er een klein decennium de tijd was om het systeem te hervormen na de banken-, economische-, financiële-, huizen-, euro- en begrotingscrisis. Zal een politieke crisis rond het populisme daar wel de aanzet toe geven? Het kan, maar ik zou er niet op rekenen.
96 Bijdragen
erik de lange 3
piterkamp 4
erik de langehans 27 1
piterkampLydia Lembeck 12
hans 27hans 27 1
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Marla Singer 7
[Verwijderd]Niet voor niets dat heel politiek Nederland zich nu op zijn best presenteert hopende dat de aankomende verkiezingen geen slachting gaat worden.
piterkamp 4
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
piterkampKost ons goud geld. Weet niet of het verstandig zou zijn, maar waarom niet de Gulden als 'virtuele' munt invoeren naast de Euro?
Michiel WERKMAN 8
https://www.ftm.nl/artikelen/horigen-van-banken?share=1
Jan Smid 8
Michiel WERKMANApropos, wat is er mis met herkapitalisatie?
https://www.youtube.com/watch?v=YCq0cIu3adw
Michiel WERKMAN 8
Jan SmidLydia Lembeck 12
Michiel WERKMANLydia Lembeck 12
Jan SmidMatthijs 11
Michiel WERKMANJan Smid 8
Ik stel dat markten, banken, economen, maar vooral de politici de crisis hebben veroorzaakt. Ze durven de markten en de banken geen verantwoordelijkheid op te leggen. Of te wel, shit happends, tot op de dag van vandaag.
""Economische hervormingen gaan langzaam. Politieke veranderingen hebben een veel hoger tempo. De remedie van economische hervormingen, voor zover die mocht werken, komt dus te laat om populisme te keren. ""
Er is gigantisch selectief gewinkeld in de economische hervormingen, het ontbreekt eenvoudig aan totaal-hervormingen voor een algehele oplossing van de economische problemen, men blijft liever doormodderen. Daarnaast: het populisme is niet de oorzaak maar het gevolg.
piterkamp 4
Jan SmidPieter Jongejan 7
De werkelijkheid is anders. Het QE programma van de ECB is erop gericht om een faillissement van de Zuid-Europese landen te verhinderen en het uiteenvallen van de euro zo lang mogelijk uit te stellen. Duitsland en Nederland zijn juist grote tegenstanders van dit QE beleid. Een kenmerk van populisten is dat ze spelen op gevoel in plaats van verstand. Alternatieve feiten moeten inconsistenties in hun redeneringen verbloemen.
Addie Schulte 4
Pieter JongejanWie er wel of niet bij het volk of bij de elite horen kan per geval verschillen. Ook zijn er linkse en rechtse varianten van het populisme. Net als andere politici maken ze gebruik van emoties, maar er zit wel degelijk een bepaalde logica in.
Jan-Marten Spit 9
Addie Schultedemocratie komt immers precies voort uit de realiteit van corrupte elites waaronder de rest van de samenleving leed - democratie is niet ontsproten aan benevolent despotisme.
"De populistische politicus beweert namens het volk te spreken"
Hoe rijm je dat met het begrip 'volksvertegenwoordiger'? Is volgens je definitie niet elke politicus een populist?
ik vind een definitie waarin populisten inspelen op vals sentiment met het oogmerk daar persoonlijke macht aan te ontlenen een veel betere, en historisch meer accurate definitie. In die definitie past dan ook de constatering van Pieter Jongejan dat "Een kenmerk van populisten is dat ze spelen op gevoel in plaats van verstand. "
Zo gebeurde het immers dat Trump inspeelt op sentiment tegen 'de elite', om die na zijn overwinning direct te feteren. Zo werd Julius Caeser de eerste keizer na de republiek. Evenzo had Adolf Hitler er geen probleem mee om de Joden aan te wijzen als zondebokken voor de verloren eerste wereldoorlog, maar liet Krupp winst maken op de wapens die hij bij deze familie bestelde - ondanks dat Krupp ook verdient had aan Britse granaten die op Adolf werd afgevuurd in WOI.
Frans 5
Addie SchulteWat is dan een politici (volksvertegenwoordiger) die niet names het volk spreekt?
Addie Schulte 4
FransFrans 5
Addie SchulteWat links nu eigenlijk continue doet door de morele highgrounds in te nemen en alle Trump\Brexit etc stemmers sukkels/stom etc noemt?
Lydia Lembeck 12
FransIs de PVV links, denk je?
Jan-Marten Spit 9
Pieter Jongejanexact.
Frans 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
FransIk ontken toch niet dat Dondald Trump en Geert Wilders meer gemeen hebben met ISIS dan westerse normen en waarden?
Jan Smid 8
Jan-Marten SpitAddie Schulte 4
Jan SmidJan Smid 8
Addie Schultebps 12
Jan-Marten Spit' exact.'
Als je niet overal verstand van en voor hebt, wat blijft er dan over om op af te gaan?
Het gevoel.
Iemand zonder veel verstand van politiek en economie verneemt bijv. de biljoenen QE uit de media, en het banken en crisis debacle, maar ervaart zelf geen verbetering, en vermindering van de bedreigingen.
Het gevoel zegt dan: ‘niet goed’, in de keus tussen ‘goed’ en ‘niet-goed’ en bij twijfel.
Het gevoel is het eerste en het langst geëvolueerde zintuig, ouder dan zicht, reuk en gehoor.
Gevoel is fysisch en metafysisch. Metafysisch zijn de ogen in je rug. Fysisch is de dolk in je rug.
In beide en in elk geval wordt het gevoel gevoed door prikkels, waarnemingen, uit de omgeving en gevormd samen met opgeslagen gegevens in het geheugen, incl. het instinctieve programma.
De prikkels/waarnemingen geven nooit het complete beeld. Niet voor het gevoel en niet voor het verstand.
Gevoel en verstand zijn dus altijd gebrekkig. Bij iedereen. Niet alleen bij zgn. ´populisten´.
Leervermogen, oplossingsvermogen en verbeteringsvermogen vermindert dat gebrek, maar heft het niet op.
Verzameling van die vermogens in samenwerking, discussie en overleg kan het gebrek verminderen, maar is geen garantie.
De Fed, vrijwel alle angelsaksische grootbedrijven hebben een ‘board’, een soort ronde tafel.
De ECB, besturen en instellingen en zelfs het World Economic Forum stellen het vrijwel nooit zonder vergadering.
Die verzameling brengt ook geen alwetendheid en alwijsheid voort.
Dus wat valt de gewone mensen individueel, collectief en persoonlijk nou te verwijten?
Getergd en bedreigd volgt er reactie.
Negeren, veroordelen, uitsluiten en doormodderen, tweedracht, is het domste van alle.
Eendracht maakt macht. Geen tweedracht.
PS. Heb jij overal voldoende verstand van en stel je het zonder gevoel?
Jan-Marten Spit 9
bpser staat 'in plaats van', niet 'als de relevante feiten ontbreken'.
je hele reactie is gebaseerd op die foute interpretatie.
"Het gevoel is het eerste en het langst geëvolueerde zintuig, ouder dan zicht, reuk en gehoor."
Het 'gevoel' is geen zintuig. Het 'gevoel' is de output van hersenen die bij ontbreken van bruikbare informatie een kans-consequentie analyse maken die het overleven faciliteert. Het gevoel dat er gevaar dreigt kan leiden tot een vruchteloze reactie omdat het gevoel niet klopte, wat op z'n ergst leidt tot onnodig verspilde energie. Als het gevoel wel klopte dan vergroot het de kans op overleven van een niet zintuiglijk, of onbewust zintuiglijk waargenomen gevaar. Gevoel is daarmee dus allesbehalve nutteloos, maar een rationele strategie, echter altijd inferieur aan zintuiglijke waarneming van de realiteit gevolgd door rationele interpretatie.
Immers, wie vlucht als er geen gevaar dreigt, verspilt nutteloos energie. Wie niet vlucht als er zintuiglijke aanwijzingen zijn voor gevaar, maar afgaat op zijn of haar gevoel dat alles wel los zal lopen is, die verliest gemiddeld.
"Dus wat valt de gewone mensen individueel, collectief en persoonlijk nou te verwijten?"
Gemakzucht, door te vertrouwen op gevoel=gokken als zeker weten binnen handbereik ligt, maar wel meer moeite kost. En als dat - o wonder - een slechte strategie blijkt ga je uit frustratie stemmen op de grootste kloothommel onder kloothommels om 'ze' een lesje te leren.
Democratie en vrijheid handhaven vereist inzet. Ik vind het gemak waarmee een goed deel van de burgerij enerzijds roept dat 'het hele land in puin ligt' en 's avonds heel Holland bak gaat zitten kijken in plaats van zich te verdiepen in oorzaken, volstrekt absurd.
bps 12
Jan-Marten SpitDus de geoordeelde populist heeft helemaal geen verstand, volgens jou, waarmee waarnemingen en prikkels worden verstaan.
'Het 'gevoel' is geen zintuig.'
Jij hebt zeker nog nooit klappen gehad of een schop onder je hol.
Dan zou je dat beter verstaan met je verstand.
Gevoel is een tweeledig zintuig. Fysisch en niet-fysisch. Beide ontvangen prikkels.
Zicht is inmiddels ook al tweeledig. Er is aanzicht, direct beeld waarnemen, en er is inzicht, overzicht, nazicht en vooruitzicht, concluderen en visie ontwikkelen; indirecte beeldvorming ; ´beyond present sense´, afgekort: bps.
Daar ben jij ook vaak mee bezig. Wat is daar fout aan, m.u.v. gebreken en onvolkomenheden?
Is je beginreactie niet gebaseerd op foute interpretatie door gebrek aan relevante kennis en prikkels?
Mijn gevoel zegt dat. Mijn verstand ook.
Je laatste alinea's ben ik het wel mee eens. Goede zichtwaarneming/conclusie. Compliment.
Jan-Marten Spit 9
bpsnee, dat volgt daar logischerwijs helemaal niet uit.
inspelen op gevoel -in plaats van- verstand veronderstelt immers de aanwezigheid van verstand, het oogmerk van de populist is juist om het verstand te omzeilen door aan het gevoel te appelleren in plaats van het verstand feiten aan te leveren, in de veronderstelling dat het gevoel een andere conclusie oplevert dan het verstand zou doen.
voorbeeld: Mohammed populairste jongensnaam in Amsterdam.
inspelen op gevoel: En zo wordt de meerderheid van Amsterdammers moslim.
feiten+verstand: Islamieten noemen hun oudste zoon traditioneel Mohammed, maar niet-moslims kiezen een variëteit aan namen. Er worden veel meer niet-moslims dan moslims geboren in Amsterdam.
Populisten hebben dan ook een hekel aan de vrijheid van hun doelgroep - ze frustreren de vrije opinievorming door een gevoel te versterken met eenzijdige of valse informatie.
"Het 'gevoel' is geen zintuig.
Jij hebt zeker nog nooit klappen gehad of een schop onder je hol."
met inspelen op 'het gevoel' wordt niet inspelen op de tastzin (zintuig) bedoeld.
bps 12
Jan-Marten SpitMaar wordt 'gevoel' niet verward met 'vooroordeel'?
Door een onvolledigheid aan juiste waarnemingen of gegevens en conclusie kan een gevoel, net als een vooroordeel, misleidend zijn.
Gevoel heeft primair een zichzelf beschermende functie, al sinds de eukaryoten.
Vooroordeel niet. Vooroordeel rust op een gebrek aan voldoende gegevens voor de juiste conclusie.
Al naar gelang de eerdere ervaringen van een individu van dezelfde prikkels of signalen naar een schadelijke situatie, zal het gevoel dat individu waarschuwen bij dezelfde prikkels en signalen zonder dat er tijd verloren gaat aan concluderen.
Voorbeeld: Iemand die vaak benadeeld werd door leugens en bedrog, zal bij die gedragssignalen en kenmerken eerder het gevoel daarvan hebben zonder dat er al hard bewijs is van het daarop volgende nadeel.
Dat is niet voor iedereen gelijk. Sommigen leven heel beschermd.
Preventieve, instinctieve reacties treden ook op zonder beredenering en conclusie.
Dieren reageren instinctief vaak al binnen een fractie van een seconde gevoelsmatig op prikkels die een gevaar (kunnen) betekenen.
Dat is wel voor vrijwel alle individuen van een soort gelijk.
Ik vermoed dat er veel verwarring is over de betekenis van gevoel en vooroordeel bij het onderwerp 'populisme' en in de discussie daarover.
Jan-Marten Spit 9
bpsis 'inspelen op gevoel' niet juist het aanspreken van 'vooroordelen' die zoals ik boven al duidde, vooral de korte bochtjes zijn die onze hersenen maken en een evolutionair voordeel leveren: wie 'voelt' dat er mogelijk gevaar dreigt zonder dat er harde feiten zijn (of die feiten zijn er wel maar niet -bewust- geregistreerd), en daarom vlucht neemt een gemiddeld betere beslissing.
mensen schrikken van slangen. zit de slang achter glas dan komt er een congnitieve correctie terrarium=steving&dicht op de korte bocht slang=gevaar. roep je slechts heel hard 'slang!!!' wat valt er dan cognitief te corrigeren? je neemt de beste beslissing gegeven de informatie.
een politicus -kent- deze 'tekortkoming' (dat is het niet) en maakt daar -misbruik- van.
algemener:
98% van alles discussies (ook hier) gaan niet over politiek of morele keuzes.
de discussies gaan vooral over de feiten. -wat- is het probleem nou eigenlijk. als 1 probleem op 20 verschillende manieren wordt gedefinieerd, dan is het geen wonder dan er geen consensus is over oplossingen. het is mijn evaring dat veronderstelde politieke opponenten het meestal eens zijn als ze allen de feiten kennen - we zijn helemaal niet zo verschillend.
politici (in de ruimste zin van het woord, dus ook opiniemakers etc) snappen dat ook. daarom vallen ze problemen graag aan met mist en verwarring, of herdefienieren het zodanig dat de gewenste 'oplossing' er logischerwijs uit voortkomt.
ik pleit er dan ook voor dat de burger gaat erkennen dat vaststellen van de feiten, het helder definiëren van de probleemstelling, de allereerste stap moet zijn. in die fase moeten politici gewoon even wachten op hun beurt in plaats van modder in helder water te mikken - waarmee ze de kiezer feitelijk minachten.
locke 5
Jan-Marten SpitBen er niet gerust op iets in mij vraagt zich af wat ik hiermee moet, valt dit onder propaganda op gevoel, propaganda op vooroordeel of geen propaganda maar nepnieuws/waarheid?
Het plaatst wel een en ander in een ander daglicht dat zich heden om ons afspeelt.
Bij voorbaat dank.
http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/bilderberg-waarom-die-geheimzinnigheid.php
Jan-Marten Spit 9
lockedaarbij moet goed in het oog worden gehouden dat je het oplijnen van belangen, dus keuzes van meerdere individuen gedreven door individueel eigenbelang, een systeem realiseert dat eenvoudig verwart kan worden met cognitieve planning oftewel een 'complot'.
als je vindt dat de gevolgen van dat symbiotisch opportunisme onwenselijk zijn, dan moet je fenomeen zelf bestrijden. een bilderbergvergaderingsverbod voor bepaalde individuen gaat niet helpen.
De waarheid ligt voor het oprapen. Zoek eens naar ontstaan en levensloop van het vermogen van het Flick concern. Hoe een nazi zijn criminele vermogen kwijtraakte wegens misdaden tegen de menselijkheid, na 3 jaar cel werd vrijgelaten, zijn vermogen terugkreeg, zijn zoon het erfde, die weigerde te storten in een fonds voor schadeloosstelling van dwangarbeiders, maar het vermogen wel gebruikte om het te vrijwaren van belasting door de Duitse bondsdag om te kopen.
https://de.wikipedia.org/wiki/Flick-Aff%C3%A4re
Macht is machtig. Dat kan je niet leuk vinden, maar natuurfenomenen hebben geen boodschap aan moraal. Je kan beter proberen de negatieve effecten te bestrijden, en daarin wordt weliswaar zeer trage, maar gemiddeld toch voorruitgang geboekt.
Wie Latijn leert, krijgt meer inzicht in macht. In zekere zin zijn gymnasiasten dus al onderdeel van een elite omdat ze de mechanieken van een samenleving beter begrijpen. Je kan geen harde lijnen om elites trekken, het is een piramide van grijstinten die inderdaad een top heeft, maar zonder het fundament niet bestaat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Patronage_in_ancient_Rome
locke 5
Jan-Marten SpitEr is veel werk te doen , vertrouwen is goed controleren is beter .
piterkamp 4
Pieter JongejanDisraeli, Brits politicus, hij was ook eerste minister, waarschuwde daar al voor toen het algemeen kiesrecht voor mannen werd ingevoerd.
Dat populisme maakte het wel mogelijk de positie van de Britse werknemers sterk te verbeteren.
Jan-Marten Spit 9
Als we het absurde eufemisme 'financiele misser' even vervangen door de correcte term financiele misdaad, en bedenken dat er niet alleen buit is gemaakt, maar bovendien vernietiging van kapitaal door het verkopen van negatieve (nep) waarde in ruil voor positieve (echte) waarde - de derivatenfraude, dan is de wiskundige consequentie dat veel mensen en instituties een vermogen zijn kwijt geraakt.
Nationalisme en afkeer van vreemdelingen zijn geen disjuncte concepten.
Dus na eliminatie van politieke woordruis is deze 'kritische kantekening' in essentie:
"Maar waarom mensen de economische gevolgen van misdaden door een blijkbaar onaantastbare elite afregeren op zondebokken, wordt niet duidelijk gemaakt."
Waarmee licht sarcatisch kan worden opgemerkt dat auteur eens kennis zou moeten nemen van de geschiedenis om zijn verwondering te elimineren.
"Volgens Dijsselbloem zelf is het maar de vraag of de cultuur van de banken veranderd is, na onder andere een parlementaire enquête. Op een symposium zei hij daarover: ‘Dat is lastig. Het gaat om geld verdienen met geld. Daar zit altijd het risico in dat mensen meer risico gaan nemen dan je aankunt."
Dijsselbloem praat bankenpraat. De basis van de financiele fraude was fraude, niet 'meer risico nemen dan je aankunt'. Deze absurdistische bewering stelt dat elk mens in een inbreker verandert als de achterdeur van de buren niet op slot zit. Dat is wel hoe de daders het graag verwoorden, de onwillige slachtoffers van dwingende omstandigheden, maar er is geen enkele reden om die kul over te nemen. Natuurlijk, je kan diefstal voorkomen door de deur op slot te doen. Natuurlijk, je kan financiele fraude voorkomen door de prikkels daartoe te verminderen, maar dat laat onverlet dat daders een eigen verantwoordelijkheid hebben de grens van criminaliteit
piterkamp 4
Jan-Marten SpitDat dat nationalisme de weg vrijmaakt voor gewone mensen in de 19e eeuw zich te ontworstelen aan een Europese feodale structuur, dat is vergeten.
Het nationalisme nu is ontworstelen aan een neoliberaal neofeodalisme.
Ik hoop dat dit nieuwe woord de Van Dale haalt.
Jan-Marten Spit 9
piterkampHet populisme nu, is de strategie van de elite om in het zadel te blijven, door mensen te laten geloven dat woorden hetzelfde zijn als daden. Zo is Trump een 'neoliberale neofeodaal' bij uitstek, een vertegenwoordiger van de meest extremistische factie binnen de elite in de VS.
Zo wist Wilders de term belastingparadijs tot verboden woord te verklaren. Daar zal de neoliberale elite nog lang wakker van liggen, die gevoelige klap die 'opponent' Wilders ze daar uitdeelde, denk je ook niet?
Denk jij echt dat je een globaliserende elite het best kan bestrijden door je achter de eigen grenzen terug te trekken? Laat die elite machtiger worden en doe zelf de voordeur dicht, zo denkt de struisvogel.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitWoord opgezocht. Blijkt een wiskundige term te zijn. Jan-Marten, ik vast niet de enige Alfa hier. Wil je het uitleggen? Dank je wel.
Jan-Marten Spit 9
Lydia Lembeckdisjunct betekent zonder gemeenschappelijke elementen, niet overlappend.
in het engels is het niet alleen een wiskundige term, maar ook een 'gewoon' woord. ik dacht dat het ook een Nederlands woord is, maar dat is het inderdaad niet.
"Nationalisme en afkeer van vreemdelingen zijn geen disjuncte concepten."
daar bedoelde ik dus dat nationalisme en afkeer van vreemdelingen gerelateerde concepten zijn omdat ze elkaar niet uitsluiten, elkaar juist deels omvatten. dus de laatste EN in de zin van de auteur
"Maar waarom woede en frustratie als gevolg van financiële missers een uitlaatklep krijgen in nationalisme EN afkeer van minderheden, wordt niet duidelijk gemaakt."
is niet dezelfde EN als in
'ik kocht twee appels EN drie peren'
waar de EN meer 'plus' betekent dan 'dan wel'.
welke constatering ik daarna gebruikte om beide overlappende termen samen te vatten in 'het aanwijzen van zondebokken', aangezien
woede+frustratie+afreageren=zondebokken.
het woord afreageren impliceert immers dat je je woede bekoeld op iets anders dan de echte oorzaak, anders noem je het wraak.
ergo, wat auteur schrijft
"Maar waarom woede en frustratie als gevolg van financiële missers een uitlaatklep krijgen in nationalisme en afkeer van minderheden, wordt niet duidelijk gemaakt."
is -in feite-
"Maar waarom financiële misdaad met grote sociaal-economische consequenties wordt afgereageerd op zondebokken, wordt niet duidelijk gemaakt."
welke platitude leidde tot mijn schampere constatering dat dit ook niet duidelijk gemaakt hoeft te worden omdat dit al ruim gedocumenteerd fenomeen is. Als iemand je waarschuwt voor een hoog afstapje vraag je ook niet om een zwaartekrachtonderbouwing, nietwaar?
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Er is ook 'altijd een risico' dat er vanavond bij je word ingebroken. De beste oplossing die we daarvoor hebben bedacht is de rechststaat, het formuleren van regels waarvan overtreding wordt vervolgd en welke daders worden gestraft. Er wordt zelfs een poging ondernomen om het gestolen goed weer bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Artikel 326 van het wbvs stelt klip en klaar dat fraude strafbaar is, en dat is een tamelijk oude rechtstraditie, die nota bene wordt uitgebeeld door de weegschaal van vrouwe justitia zelf. Wie derivaten verkoopt in de wetenschap dat ze veel minder waard zijn dan de verkoper het voorstelt aan de koper, die begaat fraude, en de wet noemt deze derivaten expliciet bij naam: een weefsel van verdichtsels.
Auteur spreekt aanhoudend over de 'financiele crisis'. als je tv is gejat, is dat dan een televisiecrisis? De gootste fraude uit de geschiedenis leidde inderdaad tot de grootste financiele crisis uit de geschiedenis, maar we noemen de ontploffing van de kernreactor in Tjernobyl ook niet de Finse rendier crisis, en de vuurwerkramp in Enschede niet de vernietigdewoonwijkcrisis.
"De situatie met de banken past heel goed in het gevoel van machteloosheid dat juist populisten aanspreken."
De 'situatie met de banken' (weer een absurd eufemisme) toont aan dat onze rechtstaat disfunctioneel is. Politici die liever bezuinigen op de zwakkeren in de samenleving dan staande wetgeving in willen zetten tegen de hoofdaders, en bovendien weigeren een poging te doen om een deel van het crimineel verworven vermogen terug te halen, die noemt dezelfde wet tenminste crimineel nalatig of maximaal landverraders.
..
Jan-Marten Spit 9
Menig burger die boos is over 'de situatie met de banken' verlangt vooral naar een democratische rechtsstaat, anderen verlangen meer naar wraak op onschuldige weerlozen want dan is de wraak lekker risicoloos, en dat is wat de wraakzuchtige lafaard motiveert.
Populisten zijn mensen die echte gevolgen toewijzen aan de verkeerde daders met valse rethoriek, daarbij inspelend op kennis van menselijk gedrag. Zoals de populist Dijsselbloem deed, toen hij de fraudeleuze hete aardappel uit de VS niet retour afzender stuurder met een toegevoegde boete, maar over de schutting mikte naar de zwakste Europese 'broeders', en die tevens als zondebok gebruikte voor de effecten van het hele debacle.
"Columnist Wolfgang Münchau schreef dat het economische systeem nu hervormd moet worden voor de populisten dat doen. De belangen van de financiële sector moeten niet meer voorop staan, stelt hij. "
Wie voorstelt dat de belangen van de financiele sector niet boven die van de samenleving zou moeten staan, die stelt in feite voor om democratie en rechtsstaat te introduceren. Kan het pijnlijker dan dat?
"Zal een politieke crisis rond het populisme daar wel de aanzet toe geven? "
Populisme is een -ontkrachter- van politiek invloed van de burgerij, -juist omdat- voor echte problemen verkeerde oorzaken worden aangewezen. Het populisme is daarmee geen kracht -voor- progressie, maar -tegen-, en dat is tevens de reden waarom de elites populisme zien als -oplossing- voor de bedreiging van hun macht, het is immers het kanaliseren van terechte onvrede naar bliksemafleiders met het precieze oogmerk het 'probleem' te beschermen.
Addie Schulte 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Addie SchulteAls je je ogen sluit voor de gedocumenteerde historie, inclusief de recente, en het heden, kan ik me een dergelijke naïeve blik wel voorstellen.
Trump oreert 'tegen de elite' tijdens de campagne, en benoemt uitgesproken vertegenwoordigers van die elite in zijn kabinet, en geeft verdere belastingverlagingen aan die elite. Een schoolvoorbeeld van een elite die populisme gebruikt om zichzelf tegen repercussie van eigen handelen te beschermen.
Na WOI leefde er een brede afkeur van wapenfabrikanten onder de Europese bevolking.
Deze wapenfabrikanten kozen ervoor om de populist Hitler te financieren die het sentiment omboog richting de Joden - die werden opeens hoofdschuldig aan WOI en navolgende ellende. Hitler bestelde lustig bij Krupp, het Flick concern, en die verdienden mooi aan WOII, werden daarna eerst onteigend maar kregen hun goeddeels criminele vermogen op voorstaan van de duitse elite weer terug.
Aangezien je aangeeft meer te willen begrijpen van geschiedenis en elites, een kleine exemplarische introductie:
https://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Flick
https://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Karl_Flick
https://de.wikipedia.org/wiki/Flick-Aff%C3%A4re
Inderdaad, nazigeld dat werd ingezet om in de jaren 80 de erfgenamen van nazigeld te ontheffen van belastingplicht door de Duitse bondsdag om te kopen.
Eerdere Europese pogroms tegen de joden : elites die zondebokken als bliksemafleider gebruikten.
Wie zijn de financiers van Geert Wilders eigenlijk precies? Follow the money.
"Ik denk niet dat 'de elites' - wie daar hier precies mee bedoeld worden, blijft wat schimmig"
Ik heb precies aangegeven wie er nu boven de wet staan.
"klinkt een beetje te veel als een complot."
Dit klinkt volstrekt wereldvreemd.
Lydia Lembeck 12
Addie SchulteEr is iets met Dijsselbloem dat gewoon niet klopt volgens mij.
Nils de Graaf 4
Bij Trump zie je, gezien de Goldmanbenoemingen, volgens mij hetzelfde. Banken zijn politiek te ingewikkeld voor de kiezer en hard aanpakken betekent vrijwel altijd pijn op korte termijn ten faveure van stabiliteit op langere termijn. Alle politici kiezen dan voor de korte termijn. Er is dus volgens mij in dit dossier geen verschil tussen populisten en het soepie.
REINIER VAN DRIEL 7
Dijsselbloem kletst maar wat, zijn partij heeft (vooral) ook mee gedaan aan het ontstaan van het politieke vacuüm waar populisten nu groot door worden. Zijn partij heeft onder Kok de ideologische veren afgeschud, i.p.v. naar oorspronkelijk de doelgroep te blijven luisteren.
De verliezers, inmiddels ook de middengroepen, van de globalisering en de EU keren zich dan van je af en lopen in de armen van populisten.
De banken hebben de macht, wellicht had hij meer kunnen doen dat in te perken. Maar ja, als je wettekst door banken laat schrijven???????
Verkiezingsretoriek en krokodillentranen.
piterkamp 4
Too big to fail.
Arjan 7
De reden dat banken geld van de overheid konden lenen tegen een behoorlijke hoge rente was dat banken de keuze konden maken om zekerheid te krijgen over voldoende liquiditeiten (ter bescherming van spaarders). In die periode wisten we dat de bankensector als geheel teveel slechte leningen hadden verstrekt maar wisten we niet wie welke risico's op de balans had staan. De geldmarkt ging vanwege die onduidelijkheid op slot, en het risico van bankruns was fors toegenomen. De belastingbetaler was misschien kwaad op die overheidssteun, maar waarschijnlijk drong het niet volledig door dat zijn/haar spaargeld ook beschermd werd. Desondanks moet de conclusie zijn dat banken beleid hebben gevoerd waar ze zich voor moeten verantwoorden.
Nu stelt u dat banken min of meer op dezelfde voet verder gingen. Wat bedoelt u daar precies mee?
We zagen banken haar beleid aanpassen met veel strengere criteria om leningen te verstrekken, met als gevolg dat het MKB stelde dat ze geen financieringen konden krijgen. Banken hebben daarna niet om extra steun van de overheid gevraagd. Er zijn allemaal nieuwe regels door de toezichthouders opgelegd aan de bankensector en het bonusbeleid is fors gematigd. Tav boetes die worden uitgedeeld zouden banken minder in de verdedigingsmodus moeten kruipen en fouten erkennen.
Maar waar u stelt dat ze op dezelfde voet zijn verder gegaan, kan ik niet tot die conclusie komen.
Jan Smid 8
ArjanWaar banken onder dezelfde voet verder gingen: hogere hypotheken verstrekken, en natuurlijk de bonuscultuur.
Die nieuwe regels zijn onzin en daarnaast gedraagt de toezichthouder zich als een toeschouwer. Banken moeten failliet kunnen, zo simpel is het.
Waar u vergeet is Basel 3 banken zijn nog steeds slecht gekapitaliseerd en hebben een te hoge leverage. En ze lenen nog steeds veel te veel aan de financiële economie en ze kunnen niet tegen een stootje. Boetes betalen die wellicht hoog maar wel rechtvaardig zijn kunnen ze en wiillen ze niet. Wederom wordt een bank aangeklaagd wegen steun aan criminele bendes.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/-rabobank-medeplichtig-aan-misdaden-drugskartels~a4456671/
Aan een echte stresstest zijn ze nog nooit onderworpen en ze zijn qua omvang gewoon te groot en nog steeds te complex.
Arjan 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
ArjanJan-Marten Spit 9
Arjandie je daarom ook aanhoudend weigert te bestrijden met feiten, maar slechts defameert met bluf.
"dat u van mening bent dat banken slechts wat hebben geleerd als ze non-profit centers zijn."
je verdedigt een anti-kapitalistisch systeem door de criticus die echte marktwerking prefereert boven de praktijk van kartels die markt en politiek domineren, van communisme te betichten.
slappe retoriek is het kenmerk van een man zonder argumenten, vluchten het kenmerk van iemand die heeft verloren, kinderachtigheid het kenmerk van iemand die tijdens het vluchten roept dat hij gewonnen heeft.
rennen Arjan!
Jan-Marten Spit 9
ArjanDat mag wellicht deels kloppen, maar de voornaamste oorzaken zij niet weggenomen. De wetenschap dat in de toekomst de risico's genomen namens spaarders zullen worden opgevangen met belastinginkomsten omdat de banken nog steeds too big to fail zijn, is nog precies zo aanwezig. bovendien is er nooit iemand vervolgd voor wat de wet toch expliciet verbiedt (je hebt het alleen over de genomen risico's maar niet over de begane fraude) , en waar de wet ook expliciete sancties voor specificeert. De straf-prikkel die criminaliteit verdient, is niet toegepast. Waarom zouden banken en bankmedewerkers boven de wet moeten staan? Is dat een juiste prikkel om toekomstige criminaliteit te voorkomen of is het precedent juist versterkt?
Arjan 7
Jan-Marten SpitOnjuist, verdiep u in de regelgeving
"bovendien is er nooit iemand vervolgd voor wat de wet toch expliciet verbiedt (je hebt het alleen over de genomen risico's maar niet over de begane fraude) , en waar de wet ook expliciete sancties voor specificeert. De straf-prikkel die criminaliteit verdient, is niet toegepast"
Onjuist, er zijn wel mensen vervolgd
"Waarom zouden banken en bankmedewerkers boven de wet moeten staan? Is dat een juiste prikkel om toekomstige criminaliteit te voorkomen of is het precedent juist versterkt?"
Onjuist, ze staan niet boven de wet.
Met alle respect, maar ik lees geen zin die feitelijk juist is.
Jan-Marten Spit 9
ArjanArjan 7
Jan-Marten Spit1) Regelgeving is dusdanig veranderd bij afwikkeling verlies tgv spaarders en uiteindelijk belastingbetalers. U stelt van niet. Dan bent u niet op de hoogte van regelgeving of u licht ons verkeerd in
2) U stelt dat nog nooit iemand is veroordeeld voor fraude. Er zijn velen veroordeeld voor fraude. Ook onjuist.
3) U veronderstelt dat banken en bankmedewerkers niet worden veroordeeld omdat ze boven de wet staan. Dat is nogal een beschulding aan ons rechtssysteem. Nergens is vastgelegd dat er speciale wetgeving is voor bankmedewerkers.
Dat u mijn reactie op uw populistische uitingen sneu vindt, ik kan er mee leven. Ik oordeel op feiten en niet op onderbuik gevoelens.
Jan-Marten Spit 9
Arjan"U veronderstelt dat banken en bankmedewerkers niet worden veroordeeld omdat ze boven de wet staan."
Ik constateer het feit dat ze boven de wet staan -omdat- crimineel handelen niet werd bestraft ondanks dat onze wet die criminele handelingen en de bijbehorende straffen precies beschrijft, en het hier om de grootste financiele misdaad uit de geschiedenis staat.
"Dat is nogal een beschulding aan ons rechtssysteem."
is dit een argument? nee.
Je hebt niets te melden en niets toe te voegen.
Arjan 7
Jan-Marten Spithttps://www.ftm.nl/artikelen/weer-een-navordering-in-amerikaans-voorkennisschandaal
https://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9r%C3%B4me_Kerviel
Hoeveel voorbeelden wilt u hebben voordat u uw stelling loslaat dat er nog nooit iemand is veroordeeld?
Jan-Marten Spit 9
Arjaninside trading, niet de derivaten fraude.
https://www.ftm.nl/artikelen/weer-een-navordering-in-amerikaans-voorkennisschandaal
inside trading, niet de derivaten fraude.
https://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9r%C3%B4me_Kerviel
trader die zijn trading bevoegdheid te buiten ging, niet de derivatenfraude.
"Hoeveel voorbeelden wilt u hebben"
meer dan nul.
In de VS is welgeteld 1 'bankier' veroordeelt voor zijn aandeel in de financiële fraude die leidde tot de financiële crisis (het onderwerp op deze pagina en in deze discussie), en dat was een man die redelijk ver van de boardroom stond. In Nederland staat de teller op nul. Geen van je mis-voorbeelden betreft de Nederlandse rechtstaat, en dat is waar ik het over had, zoals je wel weet.
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/09/how-wall-streets-bankers-stayed-out-of-jail/399368/
https://www.nytimes.com/2014/05/04/magazine/only-one-top-banker-jail-financial-crisis.html?_r=0
http://www.huffingtonpost.com/stefan-simanowitz/iceland-has-jailed-29-bankers_b_8908536.html
In IJsland, daar hebben ze een functionerende rechtstaat.
Arjan 7
Jan-Marten Spithttp://nos.nl/artikel/2092037-celstraf-voor-oud-handelaren-rabobank-voor-libor.html
Jan-Marten Spit 9
Arjanje veranderde het onderwerp financiële crisis/financiële fraude, waar je zelf nota bene initieel op reageerde, eigenhandig naar insider trading en nu de liborfraude om mijn ongelijk aan te tonen in een statement dat jij namens mij maakt.
ik constateer het feit dat de werkelijk verantwoordelijken in de derivatenfraude nooit veroordeeld zijn, het feit dat die fraude de grootste fraude uit de geschiedenis is, ruim voldoende reden om een voorbeeld te stellen zoals dat gewoon is in onze rechtsstaat met misdadigers, zeker gezien de enorme sociaal-economische consequenties, dat desondanks niet is gebeurd, en daarmee blijken deze lieden boven de wet te staan.
ik constateer bovendien het feit dat je je gedraagt als een ordinaire trol.
Arjan 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
ArjanMe dunkt dat je de essentie van de hypotheek+derivaten fraude 2001-2007 en de vergelijkbare savings&loans fraude uit de jaren 80 niet begrijpt.
William Black, die in de jaren 80 de frauderende bankiers het gevang in wist te krijgen en bovendien een flink deel van de crimineel verworven winst terugvorderde, kan je haarfijn uitleggen waarom 'slechte leningen' weliswaar slecht zijn voor de lener en kopers van deze frauduleus als triple A herpakte slechte leningen ('derivaten'), maar helemaal niet slecht voor de fraudeurs zelf.
https://www.youtube.com/watch?v=Rz1b__MdtHY
Zeker, nadat ook onze banken zich die shit initieel in de maag hadden laten splitsen, konden ze na ontdekking dat de aangeschafte rommel rommel was (en dat was ruim voor eind 2007), twee dingen doen:
1 - afboeken
2 - mond dichthouden en zo snel mogelijk verkopen
dat is de werkelijkheid achter je het eufemistische 'slechte leningen hadden verstrekt'. er was geen sprake van onvoorzichtige of domme bankiers, maar van criminele bankiers, en optie 2, waar de banken zich bijna zonder uitzondering aan bezondigden, is op haar beurt weer fraude.
inderdaad, toen de fraude openbaar werd, was het effect dat veel banken nog teveel van deze rommel op de balans hadden staan, en ja, dat zorgde er inderdaad voor dat banken de liquiditeit van andere banken niet konden inschatten, want niemand wist precies hoe veel minder die frauduleuze derivaten waard waren dan geboekt.
het wetsartikel is 326 wbvs, en het is in ons rechtsgebied ondanks hevige overtreding door voornamelijk buitenlandse maar ook Nederlandse banken -niet- toegepast. dat is opmerkelijk aangezien het hier om de grootste financiële misdaad uit de geschiedenis gaat, met enorme sociaal-economische consequenties, en is de feitelijke basis voor de feitelijk constatering dat deze criminele bankiers boven de wet staan.
Arjan 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Arjanik ging ervan uit dat je dat wel zou weten, maar het is inderdaad goed dat je even aangeeft wel iets van de financiele sector te weten.
als je nou de moeite neemt bovenstaande even te lezen, of je te verdiepen in de essentie van de derivatenfraude, kan je zelf de vraag stellen waarom bankiers zo graag slechte leningen verstrekten. sterker, ze motiveerden taxateurs om het onderpand van de leningen (huizen) hoger te taxeren dan de werkelijke waarde. welke bank versterkt er nou slechte leningen met een overgewaardeerd onderpand?
https://www.creditwritedowns.com/2013/07/housing-appraisers-warnings-fraud-crisis.html
"From 2000 to 2007, [appraisers] ultimately delivered to Washington officials a petition; signed by 11,000 appraisers…it charged that lenders were pressuring appraisers to place artificially high prices on properties. According to the petition, lenders were ‘blacklisting honest appraisers’ and instead assigning business only to appraisers who would hit the desired price targets"
"Als u van mening bent dat elke bankmedewerker die daar betrokken bij is een crimineel is, dan zijn wij uitgesproken."
Dit is de tweede keer dat je bent uitgesproken met iemand die een mening van jou krijgt. Waarom hou je je gewoon niet aan die belofte? Dan heb je ook nog tijd over om de realiteit te bestuderen ipv haar bij elkaar te fantaseren.
Onze wet specificeert dat een bankier die een slechte lening afsluit om die als een goede lening door te verkopen met winstoogmerk, een criminele handeling verricht. Dat is niet mijn mening maar de wet. Bestudeer die ook maar even in plaats van hier de leek uit te hangen. Artikel 326 wbvs.
Arjan 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Arjanbiep!
"Wat is uw achtergrond?"
leugendetector.
Arjan 7
Jan-Marten SpitR. Eman 8
ArjanIk heb met veel interesse jullie discussie gelezen. Deze staat mijns inziens symbool voor de tegenstellingen die er nog bestaan.
Arjan 7
R. EmanWat een groot probleem is dat ook mensen zonder kennis van zaken in deze tijd over alles wat er maar te bedenken is een mening hebben en die ook overal uiten. Er is geen beginnen aan om inhoudelijk discussies met ze te voeren. Als je niks weet over een onderwerp, denken we dat een dagje googelen als resultaat heeft dat we experts zijn op dat gebied en dan gaan we mensen die al tientallen jaren werkzaam zijn in hun vakgebied uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit. Veel mensen die klagen over populisme, maar zelf niet beseffen dat ze zelf populist zijn.
Dat heeft niks meer met tegenstellingen te maken. Het doel is niet meer om elkaar te begrijpen, het doel is om vooral te laten merken dat ook jij een mening hebt.
Addie Schulte 4
ArjanR. Eman 8
Addie SchulteSymbolisch daarvoor is minister Dijsselbloem zelf. Jarenlang hoorde je hem niet over banken. Ging gezellig op de koffie bij heer Buijink van de NVB. Langzamerhand komt hij tot inkeer (bijvoorbeeld standpunt rentederivaten en zie bovenstaand artikel). Om toch weer af te zwakken tot
'Volgens Dijsselbloem zelf is het maar de vraag of de cultuur van de banken veranderd is, na onder andere een parlementaire enquête. Op een symposium zei hij daarover: ‘Dat is lastig. Het gaat om geld verdienen met geld. Daar zit altijd het risico in dat mensen meer risico gaan nemen dan je aankunt.’. '
Arjan 7
Addie SchulteVerder schrijft u dat het spel in grote lijnen hetzelfde is gebleven. Dat is een opmerking die makkelijk is te maken, maar waarvan ik weet dat die slechts te maken zijn door echte experts van het bankensysteem die op de hoogte zijn van alle veranderingen. U moet zichzelf maar de vraag stellen of u daaronder valt en deze conclusie kan maken.
R. Eman 8
ArjanArjan 7
R. EmanWat betreft het blokkeren van die bankrekening moet daar wel een valide reden voor zijn. Wist u dat het voorkomt dat er klanten zijn die faillissement aan zien komen om vervolgens snel de rekening te plunderen om zo het geld veilig te stallen? Als banken die rekening niet blokkeren dan is de schade voor de geldverstrekkers. Als u dat verlies moet dragen zal uw mening wel anders zijn als de rekening niet was geblokkeerd. U zou in uw omgeving eens moeten spreken met bankmedewerkers over wat zij mee maken met klanten. Uw beeld over klanten van de bank zal dan waarschijnlijk wel wat genuanceerder zijn.
R. Eman 8
ArjanVraag eens aan een regeltechnicus wat de blackbox benadering inhoudt en u vindt daarin het antwoord.
'Wat betreft het blokkeren van die bankrekening moet daar wel een valide reden voor zijn.'
En wie toets het 'valide' zijn van die reden?
Arjan 7
R. EmanR. Eman 8
ArjanArjan 7
R. EmanEen klant die zich netjes aan de afspraken houdt hoeft niet te vrezen voor een blokkade.
R. Eman 8
ArjanDat de toetsing eenzijdig vanuit de bank plaatsvindt. Waar blijft in dat geval het recht van de rekeninghouder? U gaat er blijkbaar vanuit dat banken daar altijd een 'valide' reden voor hebben?
Arjan 7
R. EmanMaar u gaat er waarschijnlijk van uit dat alle klanten ter goede trouw zijn en banken niet. U heeft waarschijnlijk geen idee hoeveel klanten proberen de boel te belazeren waar spaarders de dupe van zijn. Het probleem is alleen dat als de bank 1 keer een foutje maakt, het gelijk de media haalt en we weer allemaal vinden dat banken boeven zijn.
R. Eman 8
ArjanArjan 7
R. EmanAls we voor elke handeling van de bank eerst onafhankelijke goedkeuring willen dan betekent dit een forse toename van kosten die klanten dan ook moeten betalen. Daar zit niemand op te wachten.
Addie Schulte 4
ArjanLydia Lembeck 12
Addie SchulteFerdi Scholten 5
Vervangen door een renteloze variant zal de meeste problemen direct oplossen. Ook is het dan afgelopen met de extreme winsten voor de enkelen die het geld voor zich laten werken, ten koste van degenen die moeten werken voor hun geld.
Leg mij eens uit waarom het eerlijk is dat een bank een ander verdienmodel heeft dan bijvoorbeeld de bouwmarkt? Hoe zou het zijn als alle bedrijven het zelfde verdienmodel zouden hebben als banken?
Laptopleon
Je hoeft toch niet te hebben gestudeerd om te begrijpen dat mensen bij angst en problemen terugvallen op wat bekend en vertrouwd is?
En wat betreft de banken: Ik ben van bank veranderd. Nu een kleinere, goedkopere bank. Nog steeds niet perfect maar minder winst dus minder bonussen te verdelen.