De bankiers achter Cameron

4 Connecties

Terwijl wij ons zorgen maken over de economische kennis van onze parlementsleden, zijn het nieuwe Britse parlement en het kabinet juist vergeven van de bankiers.

Een op de tien nieuw gekozen parlementariërs heeft een verleden in de City, zo onderzocht bureau Madano Partnership. Dat is twee keer zo veel als in 1997.

 

De bankiers hebben vooral onderdak gevonden bij de Tories, de conservatieven die sinds gisteravond hun baas David Cameron mogen aanspreken met de titel 'Prime Minister'. Ze zullen moeten toezien hoe Cameron het land gaat regeren in een coalitie met de liberalen van Nick Clegg.

 

Osborne

Voor in elk geval één van de voormalige bankjongens is de komende jaren een speciale plaats weggelegd. De 38-jarige George Osborne wordt Chancellor of the Exchequer, oftewel hoofdverantwoordelijke voor de Britse schatkist. Volgens ingewijden gaat hij snel aansturen op het terugdringen van het begrotingstekort. Osborne is met zijn 38 jaar de jongste Chancellor in 120 jaar.

 

Overigens zijn het niet alleen de Tories waar parlementariërs onderdak vinden die vroeger in de financiële dienstverlening werkten. Bij Labour is het aantal accountants en consultants flink toegenomen; ook zij zoeken blijkbaar een nieuwe uitdaging na de kredietcrisis.

 

Hier niet

En Nederland dan? Hier lijkt het aantal politici met een economische achtergrond steeds verder terug te lopen. Geen van de lijsttrekkers voor de komende verkiezingen is econoom en er staan er maar weinig op verkiesbare plaatsen. En dat terwijl de commissie-De Wit, die de oorzaken van de crisis onderzocht, al zware kritiek te verduren kreeg vanwege een gebrek aan echte economische kennis.