Robin Fransman: vragen van George van Houts 'zijn totaal legitiem'

Geld en geldcreatie houden de gemoederen flink bezig. Woensdag 14 oktober debatteert de Tweede Kamer er zelfs over. En afgelopen zondag zaten de initiatiefnemer van stichting Ons Geld, George van Houts en financieel deskundige Robin Fransman alvast tegenover elkaar bij Buitenhof tv. Het vervolg op die uitzending: een twitterserie met verrassende bijdragen van Fransman over de waarde van zo'n discussie tussen leek en expert.

'De klinkers uit de straten en op naar de Zuidas!', zo riep acteur George van Houts met zijn theatergroep De Verleiders, die met de voorstelling Door De Bank Genomen een buitengewoon succesvolle tour door Nederland heeft gemaakt, die overal volle zalen trok. Het thema geld en geldcreatie leeft klaarblijkelijk sterk onder de bevolking. De voorstellingen leverden zowel lovende woorden als kritiek op.  

Stevig maatschappelijk debat

In samenwerking met de Stichting Ons Geld wil Van Houts een diepgravend maatschappelijk debat. Hij wil het huidige financiële stelsel radicaal omgooien. Weg met de macht van de banken, méér democratie is de leus van 'Ons Geld'. 'Naïeve luchtfietserij', zo oordeelden de tegenstanders. Deze week wordt het burgerinitiatief zelfs uitgebreid besproken in een hoorzitting van de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer. Naast een delegatie van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Ons Geld zullen ook diverse deskundigen uit de financiële wereld worden gehoord, waaronder vertegenwoordigers van DNB (De Nederlandsche Bank) en de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Ook zullen diverse position papers van de leden van het burgerinitiatief worden besproken.

Twitterspervuur na Buitenhof-discussie

Gisteren vond dus een 'voorgesprek' plaats in discussieprogramma Buitenhof over deze kwestie. Het debat met initiatiefnemer George van Houts en financieel expert Robin Fransman in Buitenhof leidde na afloop op twitter tot nogal wat kritiek op Van Houts. Onterechte kritiek vond Fransman, die er een lange twitterserie aan wijdde, die hieronder integraal is uitgeschreven door twitteraar Thijs Duz. [embed]https://twitter.com/ThijsDuz/status/653241648453959681[/embed] In deze lange twitterserie van Fransman breekt hij een lans voor een open debat over deze gevoelige problematiek en snoert tegelijkertijd bepaalde criticasters effectief de mond. Criticasters, die wel erg makkelijk en buitengewoon denigrerend over Van Houts oordeelden. Dit mag opmerkelijk heten want eerder betoonde Fransman zich een heftige criticaster van Van Houts, zoals blijkt uit de uitgebreide discussie die over dit onderwerp eerder op FTM gevoerd is. Een breed gevoerd debat over geld, geldcreatie en de rol van de banken is op zich geen overbodige luxe. Er zijn tenslotte miljarden belastinggeld aangewend om de Nederlandse bancaire sector voor een faillissement te behoeden. In een goed functionerende democratie moet, zoals Fransman in zijn twitterserie duidelijk maakt, het debat over wezenlijke zaken óók met de burger gevoerd worden en niet uitsluitend door experts en politici. Wie weet levert de inbreng van deze ongeruste burgers voor deze doorgewinterde beleidsmakers inzichten en zinnige ideeën waar zij in hun achterkamers en ivoren torens nooit op gekomen waren.