Beurzen zijn uitstekend gestart

2 Connecties

Onderwerpen

Beurs 2012
0 Bijdragen

De laatste handelsdag van januari is voorbij. As januari goes, so goes the year, zeggen beleggers vaak. Als dat klopt wordt 2012 een prachtig beursjaar.

De AEX is in de eerste maand van het jaar zo’n 2 procent hoger gesloten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zijn tussen de 0,9 en 1,2 procent gestegen. Ook de drie grootste Amerikaanse indices staan in de plus. Dat terwijl 2011 alles behalve een opbeurend jaar was voor investeerders.

Is er met het startsein van het nieuwe jaar iets veranderd? “Nee, niet iets fundamenteels, al zal een onderhandelaar in Brussel misschien wat anders beweren. Ik denk dat beleggers de negatieve berichtgeving over Europa gewoon een beetje zat zijn.”, zegt beleggingsanalist Corné van Zeijl tegen ftm.

Goedkoop geld?
Van Zeijl denkt dat de directe oorzaak van de opleving op de beurs te maken heeft met de goedkope leningen die de Europese Centrale Bank vlak voor het einde van de jaarwisseling uitgaf. Op 21 december leende de ECB in totaal ruim 489 miljard euro uit aan 523 Europese banken tegen ongeveer 1 procent rente.

De bedoeling hiervan is dat banken het goedkope kapitaal tegen een hogere rente gaan uitzetten door bijvoorbeeld te lenen aan bedrijven of consumenten. Of nog beter: door het te beleggen in staatsobligaties van Europese landen, waarbij ze het renteverschil als winst in hun zakken kunnen steken.

Economen en specialisten twijfelen echter over de uitwerking van het goedkope geld. Financiële aandelen bewogen dan ook nauwelijks vlak na de uitgiftes. Banken zouden het geld namelijk zelf hard nodig te hebben om aan de strengere kapitaaleisen te kunnen voldoen. Toch denkt Van Zeijl dat de ECB-actie wel een ‘game changer' is. “De goedkope leningen van de ECB zijn goed voor het vertrouwen want het laat zien dat banken eigenlijk niet failliet kunnen gaan.”

Spanje en Italië?
Het ‘stille’ geldpersen heeft de bankaandelen inderdaad goed gedaan. Ook de geslaagde staatsobligatieveilingen van Italië en Spanje in de afgelopen weken getuigen van een goed sentiment. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen daalde afgelopen donderdag voor het eerst sinds begin december tot 6 procent. De rente die het daarover betaalt, lag aanzienlijk lager dan bij de vorige veiling. Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties nam af tot 4,96 procent.

Over de stelling 'as januari goes, so goes the year' zijn de meningen sterk verdeeld. Martin Mastenbroek, fundmanager van HEK Value Fonds, schrijft in een column uit 2010: “In maar liefst 23 van de 26 jaren sinds 1984 blijkt dat de eerste vijf handelsdagen van januari een perfecte voorspeller zijn voor een positief of negatief rendement op de AEX in het jaar.”

Corné van Zeijl vindt het een mooi statistiek maar ziet de correlatie niet echt. “Wat het slechts voor mij betekent is dat 1/12 van het jaar in ieder geval in de plus staat. Meer niet.”

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...