De blues van Gibson-CEO Juszkiewicz

4 Connecties

Onderwerpen

CEO Gibson Gitaar

Organisaties

Verenigde Staten
0 Bijdragen

De federale politie is vorige week bij Gibson binnengevallen. Zijn de gitaren van B.B. King en Slash gemaakt van illegaal hout? De CEO van Gibson ontkent in alle toonaarden.

De gitaarfabrikant is een grote gebruiker van schaarse houtsoorten. Om dat te verantwoorden, heeft Gibson zich al jarenlang verbonden aan Greenpeace andere milieuorganisaties. Toch zijn de Amerikaanse autoriteiten de fabrieken en kantoren van het iconische bedrijf in Memphis en Nashville binnengevallen. Bij de import uit India zou ebbenhout namelijk frauduleus zijn gelabeld om Indiase regels te omzeilen.

Tegenaanval
Nonsens, zegt directeur van het bedrijf Henry Juszkiewicz. Er is volgens hem waarschijnlijk iets misgegaan bij een tussenpersoon. Maar bij slechts een ontkenning laat Juszkiewics het niet: de man ging tal van prominente radio- en televisiekanalen kanalen langs om zijn gal te spuwen: "Er wordt schandalig machtsmisbruik gemaakt door de federale overheid". Het is mooi om te zien hoe Juszkiewics met hartstocht voor zijn bedrijf vecht.

Er bestaat volgens de frontman geen twijfel over: de 117 jaar oude gitarenfabrikant zal niet worden vervolgd. In een verklaring aan de pers laat hij weten dat alle gitaren het FSC-kenmerk voor duurzaam geproduceerd hout dragen. De CEO van het legendarische concern lijkt aangeslagen door het incident. Zo zegt hij tegen de Tennessean: “When I was sitting in my conference room, while agents blocked the door to my office, I decided two things. One, we were going to try and fight this in court. Secondly, we were going to give this issue visibility.”

Bange muzikanten
Ondertussen beginnen Gibson-spelers het een beetje benauwd te krijgen. Wie immers een instrument bezit waarin een van de bewuste houtsoorten verwerkt is, riskeert bij het oversteken van landsgrenzen in de problemen te komen. De Amerikaanse wetgeving is hierover vrij streng.

Die muzikanten heeft Gibson niet meer nodig. Het moet immers niet lang meer duren voordat Juszkiewicz met zijn eigen Bluesplaat komt. Ouderwets zeiken over de federale autoriteiten, in a-mineur. Of dat op een illegale plank met snaren wordt gespeeld? We wachten af.

 

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...