
Een bedelbrief van Fastned aan een familielid van onafhankelijk analist Roel Gooskens werd de aanleiding voor het vervolg op zijn eerdere analyse van deze laadpalenbouwer. Gooskens’ conclusie is even hard als duidelijk: Fastned heeft een erg onzekere toekomst en de risico’s liggen vooral bij groene beleggers. De obligaties worden ondertussen verkocht met misleidende argumenten.
Fastned is een onderneming die een laadpaal-infrastructuur bouwt in Nederland en datzelfde ook in andere Europese landen wil doen. De grote financier achter Fastned is de familie Lubbers; een foto van Ruud staat dan ook in de brochure voor de meest recente obligatie-emissie. Zoon Bart Lubbers heeft via zijn onderneming Wilhelmina Dok, de meerderheid van de aandelen en verstrekte een lening terwijl investeringmaatschappij Breesaap, (eigendom van de familie Lubbers) 10 miljoen leende via een zes procent converteerbare lening.
De aandelen van Fastned zijn genoteerd aan de Nxchange, een volgens betrokkenen ‘succesvolle’ internet-effectenbeurs, waaraan niettemin slechts één(!) onderneming is genoteerd. In het eerste artikel dat ik over Fastned schreef, kwam ik tot de conclusie dat de onderneming de toekomst veel te rooskleurig voorstelt – vorige week besloot ik in een artikel over elektrische auto’s op deze site dat ook de vooruitzichten voor de Nederlandse markt voor elektrische auto’s veel minder rooskleurig zijn dan Fastned in zijn publicaties vermeldt.
Mijn conclusie: de aandelen van Fastned zijn zwaar overgewaardeerd
En dat mijn conclusie is dat de aandelen van Fastned zwaar zijn overgewaardeerd. Ook stelde ik vast dat de onderneming om de financiering van haar oplopende verliezen en investeringsambities te regelen nog veel investeringsrondes zal moeten gaat aankondigen. Mijn collega-auteur bij FTM, Yourick Untied, stelde vervolgens enkele vragen over de toekenning van de vergunningen door Rijkswaterstaat en onderzocht rechtszaken die Fastned heeft lopen met betrekking tot laadpaalvergunningen aan andere partijen.
Kopen?
En jawel, niet lang daarna stuurde een van mijn familieleden mij onderstaande mail. Al lezend dacht ik: ‘Het is tijd om opnieuw naar Fastned te kijken.’
Ha Roel,
Zie mail hieronder.
Best een aardig rendement.
Wat zeg jij, kopen?
Groet,

Welnu, als een onderneming in mijn familiekring doordringt om iemand onder valse voorwendselen geld af te troggelen, word ik extra geprikkeld om opnieuw te kijken naar wat ik eerder ‘de bodemloze put van de familie Lubbers’ noemde.
Vier valse voorwendsels
Misleiding 1. 'Eerste stations door operationeel break-even'
De bovenstaande brief zegt dat de eerste twee stations door het operationele break-even punt zijn gegaan. Dit suggereert dat deze stations winst maken. Dat is echter ver bezijden de waarheid. Uit een aanvullend persbericht blijkt dat Fastned bedoelt dat er in maart van 2017 twee (2!) stations zijn die de variabele directe kosten per station dekken door de brutomarge op de verkopen. In het 2016 jaarverslag merkt Fastned op dat eind december van 2016 er top performing stations zijn die 6,8 bezoekers per dag hebben. (zes komma acht!).
- Laten we nu eens aannemen dat die twee break-even stations acht (8!) bezoekers per dag hadden in maart 2017 en dat de klanten per bezoek gemiddeld 4,30 euro (de gemiddelde omzet per tankbeurt over het eerste kwartaal van 2017) aan elektriciteit afnamen.
- Deze twee top performing stations hebben dan een omzet van 1.032 euro per maand (dertig dagen maal acht bezoekers maal 4.30 euro).
- Bij een brutomarge van 59 procent (de brutomarge over 2016) hadden deze stations dus een bruto maandwinst van 608 euro (0,59 maal 1032 euro).
- Deze brutowinst kwam bij deze top performing stations dus overeen met de variabele directe kosten per station.
- Om winst te gaan maken moeten deze stations ook de afschrijvingen en financieringskosten dekken. Deze bedragen bij ieder station 1.500 euro per maand (afschrijving over 2016 van 1,03 miljoen euro gedeeld door 57 stations gedeeld door 12 maanden ) en 1.125 euro per maand (6 procent over 225.000 investering per station gedeeld door 12), in totaal dus 2.625 euro per maand.
Er is echt nog een hele, hele lange weg te gaan naar winstgevendheid
- Dat de twee top performing stations de 608 euro variabele directe kosten goedmaken zegt dus helemaal niets over de winstgevendheid.
- Om echt break-even te draaien moeten de twee top performing stations ook de vaste kosten van 2.625 euro per maand per station goedmaken.
- Bij een brutomarge van 59 procent is daar nog 4.449 euro (2.625 gedeeld door 0,59) extra omzet per top performing station voor nodig.
- De omzet van zelfs deze top performing stations moet dus nog met 428 procent omhoog om uit de verliezen te komen. Dat kan gebeuren door een sterke groei van het aantal elektrische auto’s of een toenemende omzet per tankbeurt.
- Er is echt nog een hele, hele lange weg te gaan naar winstgevendheid voor de gehele onderneming; als die al ooit bereikt wordt…
Bovenstaande berekening werd door Fastned als redelijk accuraat omschreven. In tegenstelling tot mijn inschatting bestaat er bij Fastned geen enkele twijfel dat zij een fenomenale groei gaan doormaken.
Misleiding 2. ‘We zijn weer aan het bouwen’
In 2017 heeft Fastned weer zes stations toegevoegd aan het Nederlands netwerk dat nu 63 stations telt. Eenzelfde aantal werd in 2016 gerealiseerd. In 2015 werd in het jaarverslag gemeld dat de onderneming 130 stations ambieerde voor 2017. We zitten nu op de helft. Ja, u leest het goed, op de helft. Voor de mensen achter Fastned is er geen weg terug, ondanks de tegenvallende ontwikkelingen. Dat deze ontwikkelingen tegenvallen blijkt uit een interview met Fastned uit 2013.
Eind 2013 dacht Fastned nog dat het binnen twee jaar 201(!) snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen zou hebben en dat de onderneming begin 2015(!) break-even zou draaien. De werkelijkheid is dus veel trager. En als de bouw van stations nog verder stagneert, verdwijnt als vanzelfsprekend het perspectief om ooit nog winstgevend te worden. Hoogstwaarschijnlijk gaat de onderneming dan uiteindelijk failliet. De onderneming strandt zo in zijn eigen ambities. Dus, teksten als ‘weer zes stations toegevoegd’ ogen optimistisch, maar zijn bedroevend in het licht van de eerder afgegeven targets.
Eind 2013 dacht Fastned nog dat de onderneming begin 2015(!) break-even zou draaien
Misleiding 3. Uitbreiding in het buitenland zonder financiële onderbouwing
In de bedelbrief en in de drie persberichten wordt jubelend gemeld dat de Fastned gaat uitbreiden naar België, Duitsland en Groot-Brittannië. Wat dit gaat kosten en hoe dit gefinancierd gaat worden is niet duidelijk. Het geeft de onderneming (en de nieuwe toekomstige obligatiehouders) wel de kans om te dromen over een Europees netwerk en om de droom van winstgevendheid in de verre, verre toekomst overeind te houden. Ook leiden de buitenlandse ambities de aandacht af van het feit dat Fastned in Nederland ver, ver achter loopt bij zijn eerdere ambities. Gelukkig weten we allemaal dat dromen bedrog zijn.
Misleiding 4. Het noemen van de AFM in de bedelbrief
Het prospectus is goedgekeurd door de AFM. Dit betekent dat hij voldoet aan de wettelijke eisen. Voor alle duidelijkheid, de AFM heeft zich helemaal niet verdiept in de vooruitzichten voor de onderneming. Dat een prospectus is goedgekeurd door de AFM betekent dus weinig. Omdat Fastned geen bank gebruikt (of heeft kunnen vinden) om de emissie te begeleiden ontbreekt ook de mogelijkheid om bij problemen in de toekomst een bank aan te spreken op zijn verantwoordelijkheden. De obligatiebelegger in Fastned heeft daarom niemand om op terug te vallen. De accountant van Fastned heeft de jaarrekening 2016 zonder voorbehoud goedgekeurd. Hij zal formeel wel juist hebben gehandeld. Maar ook dat zegt niets over de duurzame toekomst van Fastned.
En nu de waarheid
De echte cijfers 1. Jaarverslag 2016
Uit het jaarverslag 2016 blijkt dat de onderneming over 2016 een kasuitstroom voor investeringen heeft van 3.8 miljoen euro. De uitstroom was nog eens 0.5 miljoen euro hoger uitgevallen, als niet een aantal elektrische autoproducenten 501.000 euro vooruitbetaald hadden op nog te leveren stroom. Onder andere Nissan biedt zijn elektrische rijders tenminste twee jaar gratis tanken bij Fastned aan. Na investeringen van 1,8 miljoen euro voor het bouwen van zeven stations, was de totale financieringsbehoefte 5,6 miljoen euro. Voor 2017 zal dit bedrag verder oplopen als de onderneming nog meer dan de al zes in Nederland gebouwde stations gaat bouwen. Afhankelijk van het tempo van de uitbreidingen in Nederland en het buitenland zal de financieringsbehoefte in de komende jaren verder toenemen.
De echte cijfers 2. De eerstekwartaalcijfers 2017 laten afzwakking zien
De omzet over het eerste kwartaal van 2017 laat een groei zien van acht procent ten opzichte van het vierde kwartaal 2016. Dit is een behoorlijke afzwakking ten opzichte van de 30 procent kwartaal op kwartaal-stijgingen van voorgaande kwartalen. De Chief Commercial Officer (COO) van Niels Korthals Altes stelt een verontruste belegger gerust met de volgende mail:
Beste Casper,
De hoge omzet in het vierde kwartaal heeft te maken met een eenmalige boeking. Hierdoor lijkt de omzettoename in het eerste kwartaal (8%) lager uit te vallen terwijl de omzet onderliggend wel degelijk is toegenomen - in lijn met de afzet (15%)
Vriendelijke groet,
Niels
Dat de omzet onderliggend misschien met 15 procent is gestegen, is misschien wel waar, maar dat betekent nog steeds een forse kwartaal op kwartaal afzwakking. In het vierde kwartaalbericht van 2016 staat ook geen enkele melding dat de omzet was opgestuwd door een eenmalige boeking. Apart! Professor Maarten Steinbuch houdt op zijn blog nog steeds vast aan een verkoopcijfer van volledig elektrische auto’s voor 2017 van 9.000 (ten opzichte van 3737 over 2016) maar merkt op dat als je de cijfers van de eerste vijf maanden extrapoleert de uitkomst 6.000 zou zijn. Hij denkt dat de introductie van een aantal nieuwe modellen de verkopen in de tweede jaarhelft zullen versnellen.
Bijna hilarisch wordt het als je naar de omzet calculator op de site van Fastned gaat. Hier kun je een aantal variabelen invullen om het omzetpotentieel van Fastned te berekenen. Je kunt onder andere invullen hoeveel elektrische auto’s er zijn in Nederland in 2020. Het laagste cijfer dat je kunt invullen is 2,5 procent, wat overeenkomt met 200.000 elektrische auto’s. Momenteel rijden er 15.500 elektrische auto’s in Nederland. Er is niemand die uitgaat van meer dan 200.000 elektrische auto’s in 2020. De 200.000 is geen ondergrens maar een bovengrens!
De echte cijfers 3: Fastned haalt 7,7 miljoen euro op
Fastned haalde eind mei van dit jaar 7,7 miljoen euro op met 6 procent vijfjarige obligaties. Samen met de 2,5 miljoen euro aan 6 procent obligaties die eind 2016 werden uitgegeven staat er nu voor 10,2 miljoen euro aan obligaties uit bij particuliere beleggers. Deze groene beleggers werden gelokt door mooie duurzame woorden in de brochure, zoals:
- 'Rendement uit duurzame infrastructuur'
- 'Investeer in duurzaamheid'
De beleggers hadden echter meer aandacht moeten besteden aan deze woorden:
- 'Door aankoop van Fastned Obligaties loopt u een debiteurenrisico. Als gevolg hiervan kunt u uw inleg geheel/gedeeltelijk verliezen'
Argeloze particuliere beleggers worden als vrolijke motjes naar de fraai brandende kaars gelokt
De obligatiehouders hebben namelijk helemaal geen enkel onderpand voor hun leningen. De familie Lubbers c.s. heeft alle gebouwde en hoogstwaarschijnlijk ook alle nog te bouwen stations als onderpand voor zijn 6 procent leningen van bijna 15 miljoen euro.
Het is zo wel duidelijk wie hier het meeste risico loopt. Argeloze particuliere beleggers die het beste voorhebben met het milieu, maar ook graag zes procent op hun spaargeld willen verdienen – en wie wil dat niet – worden als vrolijke motjes naar de fraai brandende kaars gelokt. Ook de VEB (Vereninging van Effectenbezitters) sprak haar zorgen uit met betrekking tot deze recente obligatie uitgifte.
De echte cijfers 4. Elk kwartaal geld tekort
De rentelasten op de obligatieleningen bedragen ruim 600.000 euro per jaar en worden per kwartaal uitgekeerd. Fastned moet zijn obligatiehouders elk kwartaal 150.000 euro aan rente uitkeren. De omzet over het laatste kwartaal bedraagt slechts 89.000 euro en de operationele kasuitstroom bedroeg vorig jaar ruim 900.000 euro per kwartaal. Wat betekent dat? Dat betekent in jip-en-janneke taal dat Fastned constant leningen of aandelen moet uitgeven om zo de kwartaal rentelasten te dekken.
Samenvatting
Fastned begint steeds meer op een ponzi scheme te lijken, zoals in februari dit jaar werd gesuggereerd door een verontruste FTM-lezer. Die suggestie zette mij aan tot het schrijven van het eerste deel over Fastned.
Dit tweede artikel werd getriggerd door de bedelbrief van Fastned, die mijn familielid er bijna toe had aangezet om in dit mogelijke ponzi scheme te stappen. U begrijpt het natuurlijk wel, mijn familielid heeft niet ingetekend op de laatste obligatie-uitgifte van Fastned.
Wordt vast nog vervolgd.
45 Bijdragen
Robert Voorhoeve 4
Harbers 8
Robert VoorhoeveEn juridisch kun je ze niets maken omdat de prospectus aan alle eisen voldoet. En als het mis gaat kun je mischien nog converteren in aandelen a 10 euro per stuk. Of willen ze daar tegen die tijd dan toch liever weer echt geld voor hebben?
Gerben Gerrits 7
Rob Huibers 4
Arjan Weijermans 3
Jaap Geusebroek 1
Droogt de interesse voor nieuwe obligaties op, dan kan er geen rente meer betaald worden en volgt het faillissement van Fastned.
De familie L. heeft dan een prachtig netwerk van oplaadstations in haar bezit gekregen.
Jan Smid 8
Jaap GeusebroekJan Bart Fanoy 3
Henk Eleveld 4
Jan Bart FanoyMogelijk wordt dat anders als er meer auto's komen, maar je gaat dan nog niet voor je lol kWh's tanken aan de snelweg. Kost veel teveel tijd als het ook onder werktijd kan
toon b
Henk Eleveld 4
De €7,7 mln die Fastned ophaalde, is met afstand de grootste lening die het bedrijf is aangegaan. Met een coupon van 6% betekent dit dat Fastned jaarlijks €462.000 aan renteverplichtingen moet betalen aan zijn beleggers.
In het eerste kwartaal kwam Fastneds omzet uit op €87.833. Als de komende drie kwartalen hetzelfde zijn, bedraagt de jaaromzet zo'n €350.000. Dat is dus ruim een ton minder dan wat het bedrijf kwijt is aan alleen al rentebetalingen. Nu zal Fastned dit 'als alles gelijk blijft'-scenario verwerpen, want het bedrijf rekent op sterke groei.
Eind vorig jaar had het bedrijf bijna €3 mln in kas, zo blijkt uit het jaarverslag. Maar afgelopen jaar liep er ook €5,6 mln uit Fastned. Bij een onveranderd tempo, zou het bedrijf dan ergens aan het einde van de zomer geen geld meer hebben.
aardige aanvulling op Gooskens
Wietze van der Meulen 6
Bob Konings 1
Het is teveel een analogie van een tankstation.
Terwijl elektrische rijders niet gaan stilstaan om te laden, maar laden als ze stilstaan. 's Nachts, op het werk, bij de supermarkt, Maar dus niet langs de snelweg.
En indien toch, dan kort met hoog vermogen en alleen voldoende voor het stukje voorliggend traject.
FastNed is als product te duur, te traag en staat op de verkeerde plek.
Dat heeft Musk met de combinatie van gratis destination charging en gratis/goedkope veel snellere SuperCharger infrastructuur veel beter gezien.
Joost de vries 1
Bob KoningsIk rijdt nu ruim een jaar EV en heb wel een aantal keren bij Fastned geladen, maar alleen de noodzakelijke kW's die nodig zijn om thuis of bij je bestemming te komen. Zelfs als het straks nog 2 of 4x sneller gaat, onderbreek je niet je reis als dat niet echt hoeft.
"Te traag" dat ben ik niet met je eens; dat geldt alléén voor de Tesla rijder. De andere helft van de EV bezitters heeft de luxe van supercharging techniek (nog) niet; Voor die rijders biedt Fastned nu de snelst mogelijke laders en standaarden van de markt aan.
J.A. Van Achterberg 1
Ik heb 1 keer FastNed geprobeerd, veel te langzaam. Op dit moment zijn alleen de Tesla SuperChargers een acceptabele manier om een roadtrip te maken, die laden namelijk met ~500km per uur, (nu nog) gratis.
Fastned is ook nog eens duur.
De Fastned laders waar ik regelmatig langs rijd in de randstad zijn vrijwel altijd leeg.
Als je de dag begint met een volle 'tank' van 300-400km en je kunt op je werk of andere bestemming ook nog laden, waarom zou je dan ooit laders langs de snelweg willen gebruiken? Range van auto's zal alleen maar groter worden, dus onderweg laden wordt op langere termijn zelfs nog minder interessant verwacht ik.
Stravidarus 6
Matthijs 11
Wat ik me wel afvraag: als Fastned failliet gaat, dan blijft de infrastructuur wel bestaan. Een partij die het overneemt kan dan alsnog de boel gaan exploiteren. En laadplekken langs de snelweg (en elders) zijn wel nodig in de nabije toekomst als meer mensen electrisch gaan rijden. Ook al is het maar om even wat 'bij te tanken' om naar huis te rijden waar je hem volledig oplaadt.
Bob Konings 1
MatthijsEn wat is de trend?
Juist ja.
Matthijs 11
Bob KoningsAlleen is het de vraag hoe rendabel/winstgevend het is. Misschien moet het in de toekomst meer als publieke infrastructuur gezien worden. Net zo als we miljarden belasting betalen om de wegen en andere infrastructuur in stand te houden.
Bob Konings 1
MatthijsEn daar kan FastNed in geen enkel opzicht aan tippen.
En Tesla kán het nu besloten netwerk openstellen voor derden als en wanneer zij daar zelf aanleiding en/of brood in ziet.
Daarmee is de kwetsbaarheid van FastNed alleen maar groter geworden.
Matthijs 11
Bob KoningsWat ik me wel afvraag: als het voor FastNed niet rendabel is om te exploiteren, waarom zou het dan voor Tesla wel rendabel zijn? Zijn de (investerings)kosten voor Tesla lager?
Fouk Tsang 5
Matthijshttps://supercharge.info/
Bij Fastned kan je met ongeveer 250 km per uur laden met een Tesla. Ik geloof dat een BMW i3 etc nog sneller kan.
Matthijs 11
Fouk TsangKees Huizenga 3
Bob Konings(Vreemd dat onderzoeksjournalist Gooskens geen aandacht heeft besteed aan dit aspect van marktanalyse).
Andras 5
Bob KoningsDe Fastned laders richten zich echter meer op de 3 stekkerstandaarden van de overige fabrikanten, en die gaan momenteel niet verder dan 50kW. In de nabije toekomst zullen nieuwere modellen met 150kW kunnen laden, en de Fastned laders zijn daartoe voorbereid heb ik begrepen. Ze zullen dan een soort upgrade nodig hebben stel ik me zo voor, waarmee de laadsnelheid vergelijkbaar zal zijn met die van de superchargers.
Jan Smid 8
MatthijsFouk Tsang 5
Jan SmidKees Huizenga 3
Fouk TsangKoen van Seijen 2
PERSBERICHT // PRESS RELEASE (english below)
Fastned versterkt eigen vermogen
Investeringsfonds Breesaap converteert volledige lening naar certificaten van aandelen
Amsterdam, 29 juni 2017. Investeringsmaatschappij Breesaap converteert haar volledige lening aan Fastned per 30 juni 2017 naar certificaten van aandelen. Het betreft een bedrag van 10.3 miljoen euro dat wordt geconverteerd tegen een koers van 10 euro per certificaat. Hiermee wordt een groot deel van de schuld van Fastned afgelost en ontstaat er een positief eigen vermogen. Gelijktijdig heeft investeerder Flowfund haar converteerbare lening van 2,5 miljoen euro met twee jaar verlengd tot eind 2020.
De conversie en verlenging komen na de recente plaatsing door Fastned van 7,7 miljoen euro aan obligaties en het instappen van een nieuwe investeerder Ballotta voor 1 miljoen euro met optie om uit te breiden tot 2,5 miljoen euro. Fastned gaat de opgehaalde gelden gebruiken voor uitbreiding van haar netwerk van snellaadstations in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.
https://www.nxchange.com/nl/Fastned/community?utm_source=client+emails&utm_medium=email&utm_campaign=important-announcement
Harbers 8
Koen van SeijenMag je geen negatief vermogen hebben namelijk.
C. Kroon 1
Kees Huizenga 3
C. Kroonmarcel 7
Zie: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6285411070546972672
Zou een rechte rug voor deze functie een vereiste zijn?
Harbers 8
marcelOf komt ze handen tekort?
marcel 7
HarbersClaire werkt volgens Linkedin nu 3 jaar bij Fastned en dreigt in de val te lopen van de interne juriste in de Deense tv-serie 'Follow the Money'.....
C.P..
Punt 3: van analist kun je minstens verwachten dat hij zich verdiept in de uitbreidingen naar het buitenland, zoals door Fastned aangekondigd. Londen: de organisatie die de concessies heeft verdeeld heeft ook geld beschikbaar om de concessies gereed te maken voor de stations. Dat betekent dat een station snel opgezet kan worden. Met € 7 miljoen kom je dan zeer ver. België en Duitsland: dit zijn overeenkomsten met Van der Valk, Van der Valk zal zeer waarschijnlijk de investering doen, niet Fastned.
Punt 4: Een analist die zegt dat een prospectus gecontroleerd door de AFM weinig voorstelt? Dat is zeker de reden dat iedereen de AFM probeert te ontwijken bij het ophalen van geld? Overigens mag je in een prospectus niet aangeven hoeveel winst je denkt gaan maken in de toekomst , daarom de calculator op de website. Tenslotte heeft de familie Lubbers haar lening aan Fastned omgezet in aandelen.
marcel 7
C.P..Harbers 8
C.P..Ik vraag me dan altijd als eerste af waarom ze 6% bieden als de riskfree rate ongeveer nul procent is en de grootste aandeelhouder van FN veel goedkoper aan geld kan komen als ie dat zou willen.
Is 6% een redelijke opslag voor insolventie- en agencykosten dan hier?
Ik denk het niet.
En nog afgezien daarvan. Voor kleine illiquide beleggingen heb ik zo wie zo geen belangstelling.
En bij mij is alles al lang groen.
De AFM goedkeuring is alleen gekozen omdat je anders geen snippertjes mag verkopen aan argeloze kleine spaarders. Krijgen die ooit hun geld terug? Het risico zit in de staart en daar kom je pas over vijf jaar achter. En er is ook geen enkele zekerheid gesteld voor de kleine obligatiehouders.
Vergeet ook niet te vermelden wat de accountant van de prognoss van FN vindt.
Als je eerlijk wilt zijn tenminste.
Paul Migster
De noodzaak om dus onderweg te tanken wordt vele malen kleiner. Als je daarbij rekening houdt met de gemiddelde afstand die een autorijder dagelijks rijdt (CBS 37km/dag) en de accugroottes die nu al op de markt zijn dan zal de tankbehoefte onderweg nooit enorm groot worden. Eerder alleen maar kleiner....naarmate mensen met een kleinere reisbehoefte ook een EV nemen. Behalve natuurlijk het jaarlijkse 1000km autoritje naar de Cote d'Azur.
Ik begreep van een data-analist uit de markt dat de laadpalen in druk bebouwde omgevingen ook meer tankbeurten maken dan laadpalen langs minder bebouwde omgevingen. Dus dat versterkt mijn gevoel dat tanken langs de snelweg naar rato veel minder nodig zal zijn voor EV (of überhaupt nodig...)
Hoop dat het tegendeel bewezen gaat worden, maar vrees het ergste. Alhoewel, zo'n verlies lijden als Better Place zal het in ieder geval niet worden
Bron CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/10/personenauto-s-rijden-gemiddeld-37-kilometer-per-dag
Bron: https://qz.com/88871/better-place-shai-agassi-swappable-electric-car-batteries/
Andras 5
Met het lineair extrapoleren van de huidige situatie ontstaat er natuurlijk een somber beeld. Deze ontwikkeling gaat echter exponentieel, dus de verwachting is dat op een gegeven de hockeystick curve omhoog schiet. Dit is op zich geen onredelijke aanname voor een jonge markt met veel potentieel.
De vraag is dan wat de verdubbelingstijd in deze exponentiële groei is. Deze blijkt een stuk lager te zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat neemt echter nog niet weg dat die groei nog steeds exponentieel is, het duurt alleen langer. Daardoor wordt het 'overbruggingsrisico' groter, want al die tijd moet er steeds weer financiering gevonden worden. Het voert m.i. echter veel te ver om van een ponzi te spreken. Dat doet ook geen recht aan het feit dat hier een hoogwaardige en nuttige dienst aangeboden wordt.
De ontwikkeling die we nu zien is dat batterijen steeds meer capaciteit krijgen. De nieuwe i3 heeft al maar liefst 50% meer opslagcapaciteit in hetzelfde batterijcompartiment. Enerzijds lijkt het alsof onderweg bijladen dan in de toekomst niet meer nodig gaat zijn. Anderzijds blijft de batterij vooralsnog een heel duur onderdeel en zien we ook dat laadsnelheden steeds groter worden. De gangbare 50kW (voor niet-Tesla's) maakt straks plaats voor 150kW, en er zullen vast nog meer van dat soort verhogingen komen.
Ik kan me een toekomstscenario voorstellen waarin accu's niet meer groter hoeven te worden (scheelt enorm in kosten), en dat dat ook niet erg is omdat men overal razendsnel onderweg bij kan laden voor de langere ritten. De auto wordt daar ook lichter en zuiniger door. De Tesla is loodzwaar, en helemaal niet zo zuinig als bijvoorbeeld een i3.
Maar goed, ik heb ook geen glazen bol. We z
Kees 89
AndrasSebastiaan 16
Kees 89C.P..
O. Knippenberg 1
Sebastiaan 16