Over voedselbanken, inflatie en dictators

2 Connecties

Relaties

Inflatie Voedsel

?Politieke onrust in het Midden-Oosten en extreme weersomstandigheden in de VS, Australië en Zuid-Amerika stuwen de prijzen van landbouwgrondstoffen naar recordhoogtes. Speculanten krijgen de Zwarte Piet toegespeeld. Onzin, vindt Columnist Jan Dwarshuis. het probleem zit hem bij het boeren.

Was het twee jaar geleden René Froger met zijn lieftallige Natasja die een run op de voedselbank veroorzaakte, nu schreeuwen hele volksstammen luidkeels om een betaalbare degelijke hap. De prijs van suiker spuit ondertussen door het dak en tikt voor het eerst sinds 1980 de 35 dollarcent per pond aan. Maar ook maïs, tarwe en sojabonen noteren op niveaus die u en ondergetekende in geen 30 jaar op onze vrolijk knipperende handelsschermen gezien hebben.

Speculanten denken dat bijvoorbeeld tarwe snel de grens van € 300,= per ton zal uitnemen. Zij krijgen de schuld van de algehele wereldwijde voedselspike maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. De speculant legt de onevenwichtigheden bloot, meer niet. Dat wat voedsel goeroes beginnen te piepen als een speenvarken is bijzaak. Er zijn wel meer (voormalige) goeroes die piepen, of niet soms? 
 
Lege maag
De volatiliteit op de voedselmarkten is de laatste jaren zonder enige twijfel toegenomen. Dat een stel groene energie-idioten in de VS bedacht hebben om maar liefst 35 procent van de agrarische grond te gebruiken voor het voeden van de biodieselhype, is natuurlijk vragen om problemen. Als het zo door gaat vliegt u eerdaags met een lege maag naar uw zonnige vakantiebestemming. Maar wel op biodiesel… 
 
“Boeren” zet al meer dan 30 jaar geen zoden aan de dijk. Aan een ei is geen droog brood te verdienen en een liter melk levert ook geen snars op. De gemiddelde kip moet worden klaargestoomd voor een appel en een ei, anders dan koopt u het niet. Vindt u het gek dat ouders 20 jaar geleden hun kroost adviseerden om de IT-sector te gaan kaal vreten in plaats van boer te worden? En nu zitten wij mondiaal met de gebakken peren. Volgens ene Jim Rogers is de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse boer 58 jaar. Dan weet u even hoe de voedselvlag er bij hangt. Om over wat andere onevenwichtigheden nog maar te zwijgen.    
 
Het volk heeft nu honger en wordt narrig. Sociale onrust en armoede ligt op de loer, met in haar kielzog de uiterst kwetsbare economische groei die daarmee direct gevaar loopt. Al dit gedonder zal inflatie sowieso in de hand gaan werken dit jaar. En iedere beleggingsbaby weet dat dan de rente eigenlijk ook omhoog zou moeten om dit effect de kop in te drukken. Tja, laten overheden en politici nou net wereldwijd besloten hebben de schulden tot voorbij de financiële hemel vakkundig op te stapelen. De tikkende rentebom ligt al een poosje onder het bureau van de altijd optimistische maar dromende minister Jan Kees de Jager. U begrijpt, de bovenstaande spiraaltjes doet ook uw maîtresse blozen.      
 
 
Prijsschommelingen   
Of het nu Evert van Benthum, spruitjeskweker Henk Angenent of “Boer zoekt Vrouw”   is. De assets van de boer zitten zo vast als een huis en de laatste decennia heeft hij zelf nauwelijks te vreten. Ondertussen blijkt de overheid, zoals wel vaker, een uiterst onbetrouwbare partner van de boer en daardoor zijn de landbouwmarkten vluchtig te noemen. Dit werkt extreme prijsschommelingen in de hand. Gek genoeg zijn wij juist van mening dat er hier een taak voor de speculant ligt om dit meer te reguleren.  
 
Maar dit alles heeft ook nog een positief effect. De dictator zit te bibberen aan zijn dis met champagne, ganzenlever en kaviaar. Wij zijn benieuwd of bijvoorbeeld Aleksandr Loekasjenko, de autoritaire Wit-Russische leider, ook Egyptische toestanden kan verwachten eerdaags in zijn land dat hij al jarenlang met ijzeren hand regeert. Misschien is al deze aanstormende ellende dan toch nog ergens goed voor geweest.
 
 
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.??Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl