De boosheid van Klaas Hummel

  Columnist en oud-vastgoedjournalist Ruud de Wit neemt vanuit Kaapstad nogmaals zijn oud-collega Vasco van der Boon onder vuur nu vastgoedinvesteerder Klaas Hummel het boek van 5 FD-journalisten over de Val van SNS Reaal uit het schap wil trekken.

  Journalist Vasco van der Boon en uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn door de advocaat van vastgoedinvesteerder Klaas Hummel gesommeerd om het boek De Val van SNS Reaal voor woensdag aanstaande ( 15 januari) uit de handel te nemen. Het nieuws werd gebracht door Vastgoedmarkt. Ik vraag me af of Het Financieele Dagblad er ook aandacht aan zal geven. Zelf zit ik nog in Zuid Afrika, dus ik kan het hier niet controleren. Op de internetsite van het FD is in ieder geval (nog) niets te lezen.

  'Onjuist en diffamerend'

  In een gedetailleerde sommatie - waar ik inzage in heb gehad - schrijft advocaat Tjeerd Overdijk dat in het boek een volstrekt verkeerde gang van zaken wordt gegeven over de door Bouwfonds Property Finance aan het begin van deze eeuw gefinancierde vastgoedportefeuille van Museum Vastgoed, de zaak-Buizerd, de aan- en verkoop van het World Fashion Centre in Amsterdam en een paar andere transacties waar het vastgoedvehikel van Hummel en wijlen Willem Endstra bij was betrokken. ‘Mijn cliënten zijn van mening dat de inhoud van het boek op belangrijke onderdelen onjuist en diffamerend is, onder andere doordat zij in het boek ten onrechte worden gecriminaliseerd en belasterd’, schrijft Overdijk onder meer. Eerder al noemde een andere hoofdrolspeler in de zaak van het World Fashion Centre, Erik de Vlieger, in zijn blog op The Post Online de vijf journalisten van het FD, die het boek De Val van SNS Reaal hebben geschreven, koekenbakkers: Hoe kan ik dit boek serieus nemen? Zelf heb ik in mijn column van vorige week journalist Van der Boon een inquisiteur genoemd, die op een journalistiek onwaardig wijze zowel op de stoel van aanklager als rechter is gaan zitten en daarbij soms zaken opzettelijk verdraait of bewust verkeerd en onvolledig opschrijft. Verbaasd ben ik dan ook niet over de reacties van De Vlieger en Hummel en ik neem aan dat ook een andere hoofdrolspeler in met name het eerste deel van dit boek over SNS Reaal, Cees Hakstege alle reden heeft om met stappen tegen het boek te komen.

  Harde argumenten

  Het is journalistieke kringen niet de gewoonte om zelf in de krant te berichten over zaken die tegen de daarin gepubliceerde artikelen worden ingebracht. Veel krantenredacties/hoofdredacteuren verschuilen zich liever achter de rubriek ‘ingezonden brieven’ of laten het aankomen op een zaak bij de Raad voor de Journalistiek, inmiddels verworden tot een tandeloze mediatijger. Het zou me dan ook verbazen als het FD vanochtend over de zaak die Hummel tegen Van der Boon en Nieuw Amsterdam is gestart, ook maar iets schrijft. Terwijl het FD al zaterdag van de brief en documentatie van de advocaat van Hummel op de hoogte was. Ook is er - zo weet ik - de afgelopen week uitvoerig overleg geweest tussen de advocaat van Hummel en Van der Boon, die zich blijkbaar in zijn verweer tegen de harde argumenten en bewijsstukken van Hummel ‘ontwijkend’ is blijven opstellen. Spannender is wat uitgeverij Nieuw Amsterdam en met name het FD (het boek is immers geschreven door maar liefst vijf FD-journalisten) nu zullen doen. Toegeven aan de eis van Hummel lijkt me publicitair een onwaarschijnlijke stap, omdat dat een enorme slag zou betekenen voor de journalistieke reputatie van de krant en de uitgever. Dat betekent dat Hummel dan een volgende stap neemt, namelijk een kort geding. Ik ken de dossiers vrij goed en hoewel ik geen jurist ben, zou het me niet verbazen als Hummel in zo’n kort geding aan het langste eind zal trekken. Zijn en de door De Vlieger aangedragen argumenten en bewijzen zijn namelijk moeilijk te weerleggen en geven aan dat de insteek die met name Van der Boon in het eerst deel van het boek heeft gekozen, inderdaad criminaliserend zijn. Als dan ook nog Cees Hakstege zich hierbij aansluit, met identieke argumenten en bewijzen, kan ik me moeilijk voorstellen dat het boek De Val van SNS Reaal nog lang in de boekhandel te koop is. Dit kan dus ook in een ander opzicht een fraaie journalistieke zaak worden, met als insteek de vraag tot welke hoogte journalisten zich kunnen blijven verschuilen achter de inmiddels vaak gratuite slogans als de ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘journalistieke onschendbaarheid’. Er zou de komende weken zo maar eens – zeker in journalistieke, politieke en juridische kringen – een flinke storm kunnen gaan uitbreken waarbij harde wind rond de Tafelberg in Kaapstad waar ik nu verblijf, schril afsteekt.
  Over de auteur

  Ruud de Wit

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren