De cash-only wietbusiness in de VS

De legale wietverkoop, een van de grootste groeimarkten van de Verenigde Staten, loopt jenseits in de miljarden. Maar Amerikaanse banken mogen de wietondernemers niet faciliteren. Het is daardoor een cash-only miljardenbusiness.

In een zwaarbewaakte winkel zit Ian Seeb na sluitingstijd de stapels dollarbiljetten te tellen. Terwijl hij de dagopbrengst in kaart brengt, wordt de mede-oprichter van Denver Relief geïnterviewd door Bloomberg TV. De wiet-ondernemer uit Denver, Colorado – een van de twintig staten waar de verkoop van (medicinale) marihuana is toegestaan – heeft aan de glaswand een post-it hangen met de mededeling ‘Cash Only’. De reden is dat creditcardmaatschappij American Express zijn contract heeft opgezegd en Seeb's huisbanken hebben dat voorbeeld gevolgd. In steeds meer staten in de VS mag marihuana legaal gekocht en verkocht worden, maar de federale overheid beschouwt de groene toppen nog als een illegaal middel. Het leidt tot de vreemde situatie dat Amerikaanse banken – die vallen onder federaal toezicht – zich niet mogen inlaten met de legale verkopers van marihuana. Het meewerken aan betalingsafhandeling zou ertoe kunnen leiden dat ze hun licentie kwijtraken.

Grootste groeimarkt

Deze spagaat zorgt ervoor dat verkopers met een vergunning geen giraal betalingsverkeer kunnen verwerken en genoodzaakt zijn om alle transacties cash te laten plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien. ‘Het is erg lastig om alles contant te doen. Het betekent het geld opslaan, het moet vervoerd worden en mensen moeten cash uitbetaald worden. Er zijn veel mensen die hun winkel runnen op basis van 100 procent cash,’ aldus de ondernemer bij wie de rekening werd opgezegd door onder meer de BBVA Compass bank. Hij is inmiddels gaan lobbyen in Washington om ervoor te zorgen dat het banken wordt toegestaan om een zakelijke rekening te openen voor de verkopers. Het is opmerkelijk, want de verkoop van legale wiet is een van de grootste groeimarkten van de Verenigde Staten. Naar schatting is er vorig jaar voor bijna 1,5 miljard dollar verkocht en de verwachting is dat het dit jaar met 64 procent groeit naar 2,3 miljard dollar. En dat zijn ongetwijfeld alweer achterhaalde cijfers. Film: De Bloomberg TV-uitzending met de Amerikaanse wietondernemer die bulkt van de cash.  

De Nederlandse situatie

‘Enkel cash is verdomd lastig, want in Amerika draaien de verkopers waanzinnige omzetten,’ zegt de Amsterdamse coffeeshophouder Marc, tevens voormalig voorzitter van de Bond van Cannabisdetaillisten (BCD). Hij ziet een parallel met de Nederlandse gedoogsituatie waar het ook lastig is om een zakelijke rekening te openen. ‘De groene bank Triodos doet niet moeilijk, maar ABN Amro en ING zijn lastiger. Daar kunnen coffeeshophouders geen nieuwe rekeningen openen.’ Een woordvoerder van ING bevestigt de lezing van Jacobsen. ‘Coffeeshops vallen in de subgroep van legale ondernemingen die we liever niet financieren. Als een coffeeshop een zakelijke rekening wil openen dan zeggen we: “Doet u uw zaken maar ergens anders”, aldus de woordvoerder die wel aangeeft dat bestaande klanten buiten dat afwerende beleid vallen. ‘We kunnen vanwege jurisprudentie niet eenzijdig afscheid nemen van het huidige bestand coffeeshophouders. Dat hopen we langzaam af te bouwen.’ Hij verwijst daarmee naar jurisprudentie uit onder meer 2009 toen het Gerechtshof Arnhem oordeelde dat SNS de rekening van een coffeeshop niet eenzijdig mocht opzeggen. Mochten er in Amerika soortgelijke wetgeving komen dan zal contant geld een grote rol blijven spelen. ‘Het is een van de branches waar het meeste contant geld in omgaat, want wiettelers willen geen digitale sporen en ook consumenten willen het liefst cash betalen zodat er geen digitale link is naar hun wietgebruik - zeker nu vanwege al die NSA-toestanden.’ brief ing coffeeshops pdf Foto: Het ontmoedigingsbeleid van ING (klik voor vergroten)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Dennis Mijnheer

Gevolgd door 1624 leden

Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren