Entertainment en andere niet essentiële handel doet het goed in een economie die volgens Jan Dwarshuis steeds meer de contouren van een circus krijgt.

Beleggers vonden gisteren troost bij een Amerikaanse banenrapport. Het Damrak genoot en vervolgde vrolijk haar opmars. Wat ons juist opvalt is dat de consument zich laat zien op een moment dat we het juist niet zouden verwachten.

De AEX-index sloot donderdag 1,1 procent hoger op 345,2 punten en noteert daarmee dit jaar nog steeds in de min. Het kwartje van Trichet werd probleemloos geaccepteerd en dat na Griekenland nu ook Portugal de Atlantische oceaan in dreigt glijden doet er allemaal eventjes niet toe. Beleggers hebben hun zonnebril op gezet.

Toni Boltini
Een meevallend Amerikaanse banengroeicijfer van salarisverwerker ADP deed de rest. Vanmiddag wordt het op dit punt nog even spannend trouwens, maar dit terzijde. Ondertussen verbazen wij ons over de ‘Consumer Discretionary’ sector.

Bedrijven in deze ‘Consumer Discretionary’ sector produceren niet-essentiële goederen. U moet dan denken aan producten zoals auto’s en andere luxe goederen en qua dienstverlening hebben we het dan over de hotelbranche en de hoek van onze altijd goedlachse Joop van den Ende: de entertainmentbranche.
De sector is sterk cyclisch en correleert normaal gesproken direct met de gezondheid van de economie en dat is opvallend. Want naar ons idee lijkt onze economie meer op een act van Toni Boltini dan op een stevig fundament dat u onder de afsluitdijk zou verwachten.

 

Goedlachs als altijd: Joop


De ‘Consumer Discretionary’ sector bevindt zich echter in een ultieme bull markt en trekt zich op dit moment nergens wat van aan. Een echte verklaring kan ik u niet geven. Kennelijk is de consument het meer dan zat en trekt zijn portemonnee en gaat voor de kwaliteit van het leven.

Geen gekke gedachte wat mij betreft. Maar opvallend blijft het dat in tijden van hel en verdoemenis de consument vlucht in extreme luxe en kennelijk niet herinnerd wenst te worden aan de realiteit van de dag. Geniet er dus nog maar even van zolang het kan. De wispelturige consument laat zich lastig vangen deze dagen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

 


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl