De comeback van Caligula

Wrede Romeinse keizer is weer terug, Rabobank wil van 1230 bankiers verlost worden, China groeit stug verder, ASML boekt recordomzet, Iers schatkistpapier op de schroothoop. Dat en meer in Newswatch.

Rabo zet mes in eigen vlees
Rabobank wil kosten besparen en treft stevige maatregelen waarbij er 1230 banen van bankiers komen te vervallen. Op het hoofdkantoor in Utrecht zullen 376 van de 6400 werkplekken vrijgemaakt worden. Verder wil de bank de inhuur van mensen beperken hetgeen nog eens 850 banen zal schelen. Hoewel de coöperatieve bank de afvloeiing zoveel mogelijk via "natuurlijk verloop" wil terugbrengen, worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Bron: de Telegraaf


China groeit gestaag door
De Volksrepubliek China werkt ijverig verder aan de uitbouw van zijn aanstaande economische hegomonie. Het bruto binnenlands product van China groeide het afgelopen kwartaal met maar liefst 9,5 procent. Iets langzamer dan de 9,7 procent van het eerste kwartaal, maar nog altijd zeer indrukwekkend in vergelijking met de schamele groeicijfers van Europese landen. Ook in China loeren echter gevaren. Stijgende inflatie en een bubbel op de vastgoedmarkt vormen uitdagingen voor de top van China Corporation in Beijing.

Bron: Wall Street Journal


Villa Caligula ontdekt

Dankzij het nijvere werk van criminelen met een grote belangstelling voor oudheidkundige voorwerpen, is bij Rome de vroegere villa van de op macht beluste, oversekste Romeinse keizer Caligula gevonden.

Bron: NOS


Resultaten ASML op recordniveau

De resultaten van het vlaggenschip van de Nederlandse high tech, het Veldhovense ASML, zitten op "recordniveau" zegt president en ceo Eric Meurice. De afgelopen drie maanden werd er 1,529 miljard euro omzet behaald. Dat is bijna 50 procent meer dan het bedrijf in het tweede kwartaal van 2010 aan omzet behaalde. De nettowinst steeg tot 432 miljoen euro. Somber is wel dat het bedrijf voor niet meer dan 500 miljoen aan nieuwe bestellingen binnen kreeg, veel lager dan werd verwacht. Volgens Meurice komt dit omdat de klanten van ASML langer wachten met bestellen. Peter Wennink, cfo van chipmachinefabrikant, vertelt in onderstaand filmpje waarom ASML niet geraakt wordt door de ontwikkelingen die elders in de economie gaande zijn.Moody's degradeert ook Ierse obligaties tot schroot
Werd vorige week Portugal de weg naar de schroothoop gewezen, deze week is Ierland aan de beurt. Kredietbeoordelaar Moody's gaf dinsdagavond de rating van Ierse staatsobligaties de junkstatus mee. Ierland is daarmee na Griekenland en Portugal het derde Europese land dat deze eer ten deel valt. De reden die Moody's gaf als reden aan dat het verwacht dat Ierland niet genoeg zal hebben aan de huidige steun van 85 miljard euro en dat het land nog eens in Europa de hand moet ophouden voordat het zich weer tot de markt kan richten.

Bron: The Telegraph


Griekse "fire sale" gaat veel minder opbrengen
De uitverkoop van Griekse staatsbedrijven zal volgens de plaatsvervangende Griekse minister van Financien "veel minder" opbrengen dan de 50 miljard euro die nu als inkomsten door Europa worden verlangd


Bron: Bloomberg


Murdoch ook in de U.S. onder vuur

De gevolgen van het Britse afluisterschandaal worden voor mediamagnaat Rupert Murdoch ook in de U.S. voelbaar. De Amerikaanse senator John Rockefeller wil laten onderzoeken of dochterbedrijven van het mediaconcern zich ook in de Verenigde Staten schuldig heeft gemaakt aan afluisterpraktijken. Murdoch is met News Corp onder andere eigenaar van de kranten Wall Street Journal de New York Post en het televisiekanaal Fox.

Bron: de Volkskrant

 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: