De computer weet straks wat jij denkt

6 Connecties

De deur openen door eraan te denken. IBM werkt hard aan de gedachtelezer die dit mogelijk maakt.

Technologiereus IBM voorspelt een nabije toekomst waarin machines onze gedachten lezen en ons kunnen herkennen. Hij verwacht in 2017 met de eerste resultaten te komen.
 
Bekende figuren als goochelkoning Harry Houdini en mentalist Uri Geller koketteerden al met de gave om de hersenspinsels bij proefpersonen te kunnen lezen. IBM zegt over een aantal jaar dit machinaal mogelijk te maken en onderzoekt hoe het brein te koppelen met apparaten zoals een computer of een mobieltje. Iemand bellen, de deur openen of de cursor op het scherm verplaatsen door eraan te denken.
 
Stemherkenning
IBM verwacht een doorbraak in de gezichts- en stemherkenning. Niet zozeer dat een persoon sneller een tekst kan tikken door eraan te denken.
 
Stelt u zich eens voor! U wilt pinnen en loopt naar een pinautomaat toe. U spreekt uw naam hardop en kijkt in een cameraatje. Het systeem koppelt uw unieke stem en netvliesscan en bevestigt uw identiteit. Geen gedoe met pincodes meer!
 
Risico
Een zakenman met beursgevoelige voorkennis loopt het risico ‘gelezen’ te worden. Het is hem aan te bevelen zich ver van de beurs te houden. Rondsnuffelende handelaren zouden met een gedachtelezer zo aan de haal kunnen gaan met zulke waardevolle hersengeheimen.