
Het overstapseizoen is weer losgebroken: u kunt van zorgverzekering wisselen. Maar de concurrentie tussen verzekeraars wordt duur betaald. Door u.
Het is overstapseizoen! En de marketingmachine van de negen zorgverzekeraars in Nederland draait weer op volle toeren. In de laatste maanden van het jaar is het mogelijk om een andere zorgverzekering af te sluiten. Niet veel Nederlanders doen dat jaarlijks, maar de 7,2 procent van de verzekerden die vorig jaar wel een nieuwe polis afsloot telt voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en voor zorgverzekeraars onderling als voldoende concurrentie.
Voor het functioneren van het zorgstelsel is dat belangrijk, zo verwoordt de NZa: 'Verzekeraars spelen een centrale rol in ons stelsel. Zij moeten met elkaar concurreren, onder voorwaarde dat de publieke belangen gediend worden. De concurrentie tussen verzekeraars zou moeten leiden tot toegankelijke en betaalbare zorg die van goede kwaliteit is.'
Dat is de theorie. In de praktijk gaat er een hele marketingmachine schuil achter die concurrentie. Hoeveel kost ons dat aan premiegeld? En hoeveel maatschappelijk nut hebben de tientallen vergelijkingssites voor zorgverzekeringen?
Kosten en baten
Eerst maar eens de opbrengsten, want door over te stappen kan - althans op de maandelijkse premies - geld bespaard worden door verzekerden. In totaal bespaarden de overstappers in 2015 samen 69 miljoen euro aan premiegeld. Maar wat kost het jaarlijkse concurrentiecircus? Verzekeraars maakten dit jaar voor het eerst hun reclame- en overige acquisitiekosten bekend. De NZa meldt in haar Marktscan van de zorgverzekeringsmarkt 2015 dat er in totaal 236 miljoen euro werd uitgegeven aan het werven van nieuwe klanten, waarvan 39,7 miljoen euro aan reclame in de vorm van advertenties en mailings. Bron: NZa, marktscan van de zorgverzekeringsmarkt 2015
Tussenhandel
Waar geven de verzekeraars al dat geld aan uit? Een deel gaat dus naar reclame, de overige acquisitiekosten definiëert de Zorgautoriteit als 'kosten voor verkoop door derden, zoals tussenpersonen en intermediairs'. Echte tussenpersonen vormen maar een klein deel van de markt, weet Fred de Jong, onderzoeker bij de UvA en adviseur financiële markten, slechts negen procent van de afgesloten zorgverzekeringen wordt via een tussenpersoon geregeld. 'Het is niet zo interessant voor financieel adviseurs: de provisie bedraagt slechts vijf à zes procent van de jaarlijkse premie - enkele tientjes. Eigenlijk loont het alleen als je als adviseur grote collectiviteiten afsluit. Er zit overigens ook onderling nauwelijks verschil in de hoogte van de provisie die verzekeraars betalen.' Vergelijkingssites hebben dan weer wel belang bij die provisies, omdat zij met weinig input massa kunnen maken om die provisies binnen te slepen. En vergelijkingssites die zorgverzekeringen tegen elkaar afzetten, die hebben we in Nederland inmiddels dan ook in overvloed. Tientallen professionele vergelijkingssites kunnen de overstappers raadplegen, zoals Independer (eigendom van Achmea), Zorgkiezer, Geld.nl en zelfs een site die de informatie op al die vergelijkingssites met elkaar vergelijkt - Betch. En verder bijvoorbeeld de zorgvergelijker van de Consumentenbond en talloze kleine vergelijkingssites.vergelijkingssites die zorgverzekeringen tegen elkaar afzetten, die hebben we in Nederland in overvloedMet een vergelijkingssite valt op verschillende manieren geld te verdienen. Provisies voor daadwerkelijk afgesloten verzekeringen die via de vergelijkingssite geregeld worden, vergoedingen voor bezoekers die via zo'n site bij een verzekeraar terechtkomen en gegevens achterlaten of zelf een verzekering afsluiten, tot vergoedingen van enkele centen voor het simpelweg klikken op de link of advertentie van een verzekeraar. Iedereen kan in principe een vergelijkingssite maken en proberen er geld mee te verdienen door een bemiddelingsovereenkomst te sluiten met de zorgverzekeraar. Hoewel verzekeraars zelf verantwoordelijk blijven voor de informatie op die websites, blijken niet alle vergelijkingssites correcte en volledige informatie te bieden. Dat stelden zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als de NZa vorig jaar vast in een rapport over zorgvergelijkers. De NZa, die toeziet op al die vergelijkingssites, zag dat er onder meer niet altijd correct werd geïnformeerd over vrije zorgkeuze en selectieve inkoop bij verschillende verzekeraars.
Nut en noodzaak
Honderden miljoenen euro's gaan in het jaarlijkse concurrentiecircus zitten, hoe zinnig is dat geld nu eigenlijk besteed? Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA diende vorig jaar een motie in om provisie bij zorgverzekeraars te verbieden. 'Het uitgangspunt van het CDA is dat geld van premiebetalers zo veel mogelijk aan goede zorg besteed moet worden,' vindt Bruins Slot. 'De afgelopen jaren zien we echter dat zorgverzekeraars steeds meer geld kwijt zijn aan acquisitiekosten. Onderdeel hiervan is dat er een hoop geld aan vergelijkingssites wordt besteed via provisies en affiliatevergoedingen. Dit is een perverse prikkel waardoor de onafhankelijkheid van de vergelijkingssite ter discussie komt te staan.''Dit is een perverse prikkel waardoor de onafhankelijkheid van de vergelijkingssite ter discussie komt te staan'Minister Schippers zag niets in een provisieverbod zoals dat voor andere financiële dienstverleners geldt, maar pleitte voor meer regelgeving en toezicht vanuit de NZa. Het geld dient in principe alleen om de argeloze consument wegwijs te maken in de meer dan duizend verschillende polissen, die in totaal meer dan vijfduizend verschillende combinatiemogelijkheden opleveren. Maar zou dat inderdaad allemaal niet veel efficiënter kunnen? Een vergelijkingssite vanuit de overheid zelf, om alle andere overbodig te maken bijvoorbeeld? Het is vloeken in de kerk van de markt, maar een soortgelijk plan werd onlangs door Zorgverzekeraars Nederland zelf geopperd in het plan Kerngezond, waarin een aantal maatregelen staan waarmee verzekeraars knelpunten in het stelsel willen aanpakken op het gebied van onder meer transparantie. 'Zorgverzekeraars vinden het uit oogpunt van transparantie gewenst dat er een neutrale en objectieve vergelijkingssite komt, die informatie geeft over alle polissen op de zorgverzekeringsmarkt,' staat in het document te lezen. De zorgverzekeraars kondigen aan om met andere partijen, waaronder minister Schippers en patiëntenorganisaties, te willen onderzoeken of zo'n project haalbaar is. Verzekeraars geven ook aan financieel te willen bijdragen aan een dergelijke site. Wordt vervolgd.
72 Bijdragen
Vogelvrije Huisarts
jefcooper
Vogelvrije HuisartsOp deze manier zegt het niets.
Vogelvrije Huisarts
jefcooperzie https://www.eerstekamer.nl/stenogram/20050607/stenogram/f=/ek050607.doc
jefcooper
Vogelvrije HuisartsHoogervorst:
Verder wijs ik erop dat de verzekeraars een wettelijke zorgplicht hebben. Die zorgplicht zal zorgen voor een ruime contractering. Die zorgplicht is niet getalsmatig ingevuld, maar de zorgverzekeraar zal niet kunnen volstaan met het zeer minimaal contracteren van ziekenhuizen of artsen. Ik zal het CTZ verzoeken bij de overgang naar het nieuwe zorgstelsel daarop zeer nauwlettend toe te zien. Ik heb dan ook het gevoel dat met de contractering geen problemen zullen ontstaan. Ik begrijp evenwel dat er onrust is en daarom wil ik deze Kamer en de verzekerden het gevoel van comfort geven. Ik ben in dat licht bereid de volgende toezegging te doen. Ik verwacht het niet, maar stel dat na de opheffing van de tweedeling met aan de ene kant ziekenfondsverzekerden en aan de andere kant particulier verzekerden, een nieuwe tweedeling ontstaat met aan de ene kant restitutiepolissen met vrije keuze voor de rijken en aan de andere kant armeluispolissen, polissen voor mensen met een smallere beur en dat die laatste polissen een zeer minimale keus met zich brengen, een keus voor een beperkt aantal artsen en een beperkt aantal ziekenhuizen.
Als dat zou ontstaan, ben ik bereid om artikel 12 van deze wet in te roepen. Dat artikel biedt mij de mogelijkheid om bij AMvB de contracteerplicht op te leggen aan bepaalde sectoren in de zorg. Dat kunnen deelsectoren zijn, dat kan de hele zorg zijn. Als minimaal huisartsen worden gecontracteerd en heel veel verzekerden hun neus stoten, ben ik in staat om de contracteerplicht weer in te voeren. Ik ben bereid deze toezegging te doen. Als wij een tweedeling krijgen tussen restitutie voor de rijken en armzalige naturapolissen voor de mensen met een smalle beurs, zal ik dit wapen benutten.
Red Mijniet
jefcooperJohn Jansens
Red MijnietDan ben ik het voor het éérst (en zeer waarschijnlijk voor het laatst ! ) van zijn leven vollédig met hem eens!
jefcooper
Als ik uitga van 720.000 overstappers, en kosten van E 50 voor beide maatschappijen afzonderlijk, dan kom ik op E 72.000.000
Ik ben verbijsterd over de uitkomst.
En dan heb ik het nog niet over inningskosten, etc., van premie, in de ziekenfondstijd werd de premie gewoon ingehouden, en afgedragen.
Dat ging in één moeite door in de salarisadministratie, marginale kosten nul, lijkt me, over integrale kosten kan ruzie worden gemaakt.
pieter
iFred
slumpke
iFredAls het marktsysteem in deze publieke sectoren zou werken waren toch niet alle toezichthouders, controleurs, audits en bureaucratie nodig om de diverse partijen (m.n. verzekeraars) in toom te houden.
Vogelvrije Huisarts
slumpkejefcooper
iFredIn de premies voor hen zaten opslagen, die steeds forser werden.
Du werd toen bedacht een particuliere verzekering voor iedereen, met compensatie voor de laagst betaalden.
Toch werd daar ook weer van afgeweken, er is een ook een inkomensafhankelijk premie, die steeds verder oploopt.
Jan Willem de Hoop
Maar is de totale zorg daar 69 miljoen goedkoper van geworden? Of betalen de mensen die niet wisselden dit min of meer. Lastig natuurlijk als de totale zorgkosten jaarlijks blijven stijgen.
De overheid - semi overheid maakt van de zorg complexe fianciele producten om gewoon te kunnen doen wat ze willen doen. En zolang de ovehied de complexiteitvan en via complexe fianciele producten misbruikt tegenover de burger, zal er ook weinig gebeuren tegen complexe financiele producten van banken , verzekeraars etc. Allemaal veel te lucratief.
jefcooper
Jan Willem de Hoopwp200
De huisarts mag wel foto's laten maken bij ons op de eerste hulp (want het ziekenhuis staat midden in de stad) maar als op basis van die foto gehandeld moet worden, dan is een budgetpolishouder niet verzekerd voor basale hulp bij een duur, tertiair ziekenhuis.
Met als gevolg dat wij mensen met een gebroken pols voor het blok moeten zetten: hier gipsen op eigen kosten, of een taxi nemen naar een ziekenhuis verderop.
Leve de concurrentie!
jefcooper
wp200- garages die doorkregen dat bij hen banden niet duurder hoefden te zijn dan bij bandenbedrijven
- garages die afzagen van banden verkopen.
wp200
jefcooper(1) Als jij met je gebroken pols en je budgetpolis bij ons op de eerste hulp zit, dan krijg je derde-wereld kwaliteit zorg. Niet omdat we niet beter kunnen, maar omdat de concurrentie (of althans de poging om concurrentie op te leggen in de zorg) ons daartoe dwingt. En de kostenbesparing is marginaal.
(2) Concurrentie gaat niet samen met samenwerking. En samenwerking is juist de manier waarop wel veel geld in de zorg bespaard kan worden en de kwaliteit verbeterd kan worden. Maar dat mag dus niet langer.
jefcooper
wp200Verleent dan de concurrentie derde wereld land zorg ?
En wat is het 'derde wereld' van gips ?
En welke samenwerking moet ik me voorstellen bij gips om een pols ?
Mijn idee is dat elk ziekenhuis een bedrijfseconomische afdeling heeft, die tarieven vaststelt met behulp van een kostenverdeelstaat; de term is misleidend, er wordt niets arbitrair verdeeld, het gaat om oorzakelijke verbanden.
Als daar hogere tarieven uit komen dan bij de concurrentie is het taak van die afdeling uit te zoeken waard at door komt, dat kan zijn b.v. meer vierkante meters, hogere IT belasting, dat soort dingen, of hogere directe kosten.
In het laatste geval moet worden gekeken of die niet lager kunnen, in het eerste of de oorzakelijke verbanden wel juist zijn.
Ik kan niet begrijpen waarom gipsen in een academisch ziekenhuis meer zou moeten kosten dan in een streekziekenhuis.
wp200
jefcooperDat je niet acuut geholpen wordt terwijl je acute hulp nodig hebt omdat je die hulp niet kan betalen.
Als dat voor jou geen kwaliteitsdaling inhoudt dan raad ik je een budgetpolis aan.
jefcooper
wp200Dat is tenminste mijn ervaring.
wp200
jefcooperMaar niet omdat je geen geld hebt of de verkeerde polis zodat je die hulp niet kan betalen. Dat zie je eigenlijk alleen in de derde wereld, in Amerika en (met dank aan de Trojka) sinds kort ook in Griekenland.
jefcooper
wp200De huisartsenclub, die wat moest doen, was op dat moment zwaar onderbezet.
Ik weet niet wie de uitbesteding, die er uiteindelijk kwam, heeft betaald.
wp200
jefcooperDat idee is pertinent onjuist.
jefcooper
wp200wp200
jefcooperIn de kostprijsberekening zoals die er voor ons aan gaat komen zit ook een "huurprijs". Wij huren onze afdelingsruimte van het ziekenhuis. Of zo. Die prijs gaat per vierkante meter.
Tegelijkertijd zijn we verplicht om een oude dependance open te houden, die we al jaren willen sluiten. Niet alleen lopen we daar enorm verlies, de dependance beslaat een enorm aantal—leegstaande—vierkante meters.
De Raad van Bestuur verbiedt het ons om de dependance te sluiten, verplicht het ons om de ficitieve huurprijs mee te nemen in de kostprijs van onze onderzoeken, en loopt ook nog eens—tegelijkertijd—te zeuren dat onze tarieven te hoog worden.
Die kostprijsberekening, dat wordt een enorm succes.
jefcooper
wp200Eén troost, buiten de medische branche komt dat ook geregeld voor.
Ik maakte het mee, de Ondernemingskamer sprak het recent uit.
wp200
jefcooperTen tweede heb je de DBC's ("diagnose-behandel-combinaties") die behandelaars moeten invoeren om te declareren. Daarvoor krijgen zij geld (hoeveel, dat is altijd erg duister) en daarvan kan zo'n behandelaar dan zo'n PET-CT betalen. Die DBC's (of eigenlijk DOT's: "Diagnose-behandel-combinaties-op-weg-naar-transparantie", ik verzin het niet) worden uit onderhandeld tussen ziekenhuizen en verzekeraars, maar er zijn aanpassingen voor hoog-risico patiënten en ik ben in loondienst dus ik heb geen idee wat die DBC's opleveren.
Elke behandelaar is verplicht om bij elke patiënt een DBC in het systeem te zetten. Dat is een landelijk systeem met een server op een geheime plaats. Tot enkele jaren ging de DBC codering eerst naar de ziekenhuisadministratie (om fouten eruit te halen) nu gaat alles rechtstreeks.
Ten derde heeft een ziekenhuis toch ook nog een omzet-plafond. Je moet dus concurreren, maar als je daar goed in bent en je maakt veel omzet dan wordt je gestraft.
Ten vierde zijn we (gelukkig) verplicht om onverzekerde mensen ook te behandelen, en zijn er losse potjes met geld voor nieuwe, dure middelen die we af en toe mogen aanboren.
Dan heb je nog de NMA. Die bepaalde in 2013 dat dat er in Nederland niet 1 maar tenminste 2 centra komen voor protonentherapie. Ten behoeve van de concurrentie. Maar met de huidige indicaties hebben we voorlopig aan 1 protonencentrum meer dan genoeg en ze kosten >100 miljoen per stuk. We krijgen er waarschijnlijk drie (Groningen, Amsterdam en Delft), want z
jefcooper
wp200Dit is gewoon een krankzinnig verschil.
Een intern tarief kan wat lager zijn dan een extern, omdat er minder kosten, administratie, mee verbonden zijn.
Wie betaalt die onverzekerde mensen ?
Het omzet plafond, dat een ziekenhuis niet onbeperkt kan uitbreiden lijkt me voor de hand te liggen.
Ik heb me laten vertellen dat de medici vier protonenstralers willen, en dat er twee komen.
De DCB's lijkten me de kern van de zaak.
Als daar geen duidelijkheid over komt kan er niets.
wp200
jefcooperAls ziekenhuis 1 geen PET-CT scanner heeft, en ziekenhuis 2 wel, dan worden er afspraken gemaakt. Dan kan je niet tussentijds switchen naar ziekenhuis 3 alleen omdat die goedkoper zijn. Die afspraken worden bovendien eigenlijk altijd gemaakt in het kader van grotere samenwerkingsverbanden, dus zelfs als het contract afloopt zijn er meestal wel andere redenen waarom ziekenhuis 1 "bij" ziekenhuis 2 blijft.
Het tarief van € 90 is belachelijk laag, alleen de tracer die je inspuit kost al € 150. Daar is dus duidelijk iets aan de hand. Het tarief van € 1850 is belachelijk hoog, "gewone" externe tarieven zijn ca. € 1100-1350. Daar is dus een ziekenhuis "gevangen" in een afspraak. Maar misschien is sprake van vestzak-broekzak: ziekenhuis 1 vraagt teveel aan ziekenhuis 2 voor de PET-CT, terwijl ziekenhuis 2 teveel vraagt aan ziekenhuis 1 voor de beoordeling van PA-preparaten. Zou kunnen (weet ik verder niet).
wp200
jefcooperHet maakt niet uit hoeveel het gipsen kost. De verzekeraars hebben besloten dat het niet vergoed wordt bij een budgetpolis.
Dit omdat bij een budgetpolis je verplicht bent te gaan naar dat ziekenhuis waar de verzekeraar kwantumkorting bij bedongen heeft, en dat zijn nooit academische ziekenhuizen.
jefcooper
wp200wp200
jefcooperOm prijzen te vergelijken, moet je patiënten "bundelen". Maar de ene knie-operatie is de andere niet. De kans op complicaties is hoger bij mensen met suikerziekte, hartklachten etc.
Wat je krijgt is strengere selectie van patiënten door perifere ziekenhuizen, die meer hoog-risico patiënten doorsturen naar (duurdere) academische ziekenhuizen. Gevolg: het perifere ziekenhuis levert mooie cijfers af, maar de zorg als geheel is duurder geworden.
jefcooper
wp200Overigens is mijn ervaring andersom, het academisch ziekenhuis verwijst me naar een perifeer ziekenhuis.
Daar ging het overigens goed, en bezoek was veel eenvoudiger.
Prijsvergelijking kan alleen bij gelijke producten, dat is een waarheid als een koe.
Ik krijg uit onze discussie de indruk dat ziekenhuizen heel aan het begin staan van economische bedrijfsvoering.
Dat klopt met de medisch specialist die ik al citeerde 'zorgen dat de professionals hun werk kunnen doen'.
Om het plat te zeggen: dokters willen niet door boekhouders geregeerd worden.
wp200
jefcooper(NB de hele DBC-systematiek komt uit de VS, daar hebben ze het al vanaf 1980 geprobeerd, heeft nooit een cent opgeleverd).
jefcooper
wp200Dus ik weet niet of ik het beter zou doen.
Maar kom me niet aan met de VS, daar is zorg winst.
wp200
jefcooperIngevoerd onder de marktliefhebbers van Paars. Dat is ook de reden dat ik "zorgeconomen" tussen aanhalingstekens schrijf. Een goede econoom heeft binnen 10 minuten door dat je geen marktwerking moet invoeren in de zorg vanwege alle asymmetrische informatie, perverse prikkels, politieke beslissingen etc. etc. etc.
Je houdt alleen de slechte over die menen dat je met genoeg regeltjes en bureaucratie een "markt" kan nabootsen, en dat het resultaat dan zowel goedkoper als beter zal zijn.
jefcooper
wp200Kan niet in details treden, maar ik ben recent goedkoper geworden omdat controles minder frekwent bleken te kunnen.
Dat had jaren geleden ook veranderd kunnen worden, denk ik.
wp200
jefcooperPrecies. Dan wordt het VOOR JOU goedkoper. Dat is de manier om winst te maken binnen de zorg. Zorg dat het VOOR JOU goedkoper wordt. Dump kosten over de schutting bij anderen, en claim "besparingen" als winst. Maar daarvan wordt het systeem als geheel niet goedkoper, alleen maar duurder.
Opereer in je privé-kliniek geen hoog-risico patiënten, en beperk je tot operaties die zo veilig zijn dat je geen IC nodig hebt. Elders zullen er meer IC bedden moeten worden gereserveerd voor post-op patiënten, maar dat is niet jouw zorg.
Neem als academische behandelaar de ingewikkelde patiënten pas over als de diagnostiek al elders is gedaan. Dan komen de kosten daarvan niet uit jouw DBC, maar uit die van je collega. Weliswaar is de kwaliteit vaak minder (in de periferie gaan ze langer door met oude spullen, en hebben ze vaak beperktere scanprotocollen zodat er meer patiënten per dag gescand kunnen worden), en zijn de netto kosten hoger omdat al die diagnostiek elders moet worden ingelezen en herbeoordeeld. Maar JIJ hebt minder kosten gemaakt.
jefcooper
wp200Maar hoe moet het dan wel ?
Een ziekenhuisopname van tien jaar geleden had volgens mij best een twee dagen korter gekund, om een voorbeeld te geven.
Een kostbare diagnose bij mij werd kort geleden voor de tweede keer gedaan, een andere specialist dan de opdrachtgever merkte op 'dat er maar weinig tijd tussen zat'.
wp200
jefcooperHeel simpel.
(1) Kijk wat het beste werkt.
(2) Aap dat na.
Dus kies voor een systeem dat goede kwaliteit levert voor een redelijke prijs, bijvoorbeeld dat van Engeland (erg goedkoop) of dat van Frankrijk (normale prijs maar royaal naar patiënten toe). Kies niet voor het Amerikaanse systeem als model.
En kijk dan naar specifieke kostenbesparingen, zoals inderdaad minder ligdagen na operaties. Die kostenbesparingen hoeven niet worden "uitgevonden door de markt", je kan gewoon na-apen wat elders blijkt te werken. En zelf nadenken over besparingen.
En vertrouw NOOIT op de markt in de zorg. De "markt" is een theoretisch concept binnen de economie, dat in sommige gevallen vrij dicht is te benaderen, en in andere gevallen niet. De zorg valt onder die laatste categorie.
Helaas zul je nooit "zorgeconoom" willen worden als je deze simpele waarheid onder ogen ziet, en zijn eigenlijk alle zorgeconomen dus "de vijand" als het gaat over betaalbare, toegankelijke zorg met een simpele administratie. Ze willen allemaal marktwerking opdringen.
Het is alsof ze nog steeds geloven dat bij Defensie huurlingen (vrije markt!) beter zouden moeten zijn dan nationale legers (staatsbemoeienis!) ondanks eeuwen en eeuwen van ervaring die het tegendeel bewijst.
jefcooper
wp200Voor de Franse gezondheidszorg heb ik geen goed woord over, eigen ervaringen.
Bovendien is daar de tweedeling geaccepteerd, elke Fransman die het kan betalen heeft een aanvullende verzekering voor vrije artsenkeuze.
Dat het daar goedkoop is kan ik me voorstellen, voor tandartsenbehandeling die bij ons honderden euro's zou kosten werd E 50 in rekening gebracht.
Toen wij onze verbazing daarover uitspraken zei de tandarts gelaten: 'ach, de sociale zekerheid en het leger gaan voor'.
De tandarts had dan ook geen assistente, en woonde in een huis wat met een ijzeren constructie behoed werd voor uiteenvallen.
De luxe van Nederlandse zorg gebouwen steekt schril af met wat wij in Frankrijk meemaakten.
De arrogantie van 'gewone' dokters daar, 'laat de patiënten maar wachten'.
Na van acht tot elf gewacht te hebben kreeg ik m'n Nederlandse huisarts zo ver dat die een recept faxte.
wp200
jefcooperhttps://en.wikipedia.org/wiki/National_Institute_for_Health_and_Care_Excellence
(2) Het kan best zijn dat er in Frankrijk veel mis is, maar er is overal veel mis en als je kijkt naar de internationale vergelijkingen (waar i.h.a. gekeken wordt naar zaken als toegankelijkheid, betaalbaarheid en tevredenheid) dan scoort Frankrijk altijd hoog (en meestal het hoogst). Ik heb in Frankrijk nog nooit problemen gehad (behalve dan met rare formulieren voor de Franse verzekering waar ik met mijn Nederlandse verzekering niks aan had).
jefcooper
wp200Ik ben niet de enige Nederlander met die ervaring en daarop gebaseerde mening.
'Vooraanstaande' Fransen menen dat je je alleen in Parijs kan laten behandelen, door een dokter in het private circuit.
wp200
jefcooperDe WHO plaatst Frankrijk bovenaan.
http://thepatientfactor.com/canadian-health-care-information/world-health-organizations-ranking-of-the-worlds-health-systems/
jefcooper
wp200Het is dan geen wonder dat de wachtkamer twee bij anderhalf is, en dat ik ook een keer een zelfstandige verpleger aantrof in een kennelijk net gesloten slagerij.
De vitrines stonden er nog.
Onze ervaringen zijn niet zo anekdotisch, wij zijn veel in Frankrijk, bij Nederlandse vrienden daar en mogen ook vaak gebruik maken van tweede huizen daar, past iemand op, en maait het gras.
Toen ooit een Nederlandse mede bezoeker een kaakontsteking had, en de plaatselijke tandartsen werden gebeld, een praktijk met drie, werd vrolijk verteld dat over anderhalve maand de eerste afspraak kon.
Gelukkig was een tandarts wat verderop meer klantgericht.
Vooraanstaande Fransen, zelfs anderhalf uur rijden van Parijs zoeken daar een specialist.
Wat de statistieken betreft, ik was onder de indruk van de presentatie van een Scandinavische statisticus over hoe goed het in de wereld ging.
Zo rangschikte hij Indonesië onder de democratische landen.
Toch steekt men daar elke herfst de boel in de fik, en kan de regering daar niets tegen doen.
De statistiscus baseerde zich op gegevens die de landen zelf verstrekken.
https://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen?language=nl
En zo zie ik op BBC, niet W, veel ellende met National Health, maar daar heb ik geen recente ervaring mee, in 1956 ging het goed.
pubben
wp200wp200
pubbenpubben
wp200wp200
pubbenHet is gewoon uitleg van de situatie:
"Hier kunt u meteen geholpen worden, maar wordt het mogelijk niet vergoed. Of u belt met uw verzekeraar en vraagt bij welk ziekenhuis uw behandeling wel vergoed wordt en gaat daar naar toe."
De patiënt is de baas over zijn/haar lichaam en beslist. Wij hebben naast de zorgplicht ook de plicht om volledig te informeren en daar hoort dit in mijn ogen zeker bij.
pubben
wp200wp200
pubben"When I was young I thought that money was the most important thing in life; now that I am old I know that it is."
Het gaat altijd om de centen.
pubben
wp200Het welbegrepen publieke belang, of welbegrepen eigenbelang zal in de democratie verdwijnen en dan ontstaat er een bevoogdende tirannieke staat, waar het zelf mogen en durven nadenken de burger ontnomen wordt.
LantR.fant
wp200En hoe weet u dat die behandeling in dat andere ziekenhuis duurder is? Heeft u de nota voor die behandeling gezien?
wp200
LantR.fantWaar heb je het over?
Het gaat me hier niet over de kosten, maar over de kwaliteit. Mensen moeten onnodig langer pijn lijden omdat ze van de verzekeraar zich niet mogen laten behandelen in het ziekenhuis waarin ze zich bevinden, maar een ander ziekenhuis verderop.
"En hoe komt die patiënt dan aan die verzekering? Geen zin om zich in een belangrijk en duur product als de zorgverzekering te verdiepen? Te gierig om een paar Euro meer te betalen voor een zorgverzekering die wel een vrije keuze geeft?"
Nou en? We behandelen toch ook rokers voor emfyseem en hart- en vaatziekte? Of ben jij daar ook tegen?
MvdB
wp200wp200
(1) Als academicus is het je eer te na om niet de beste zorg te leveren, dus wij volgen de nieuwe richtlijn en geven beter advies aan aanvragers.
(2) Onze DEXA's zijn niet duurder dan DEXA's elders.
(3) Maar.... de verzekeraars hebben besloten dat tertiaire ziekenhuizen duurder zijn, dus volgens hun zijn we duurder. Als een huisarts zo'n onderzoek bij ons laat uitvoeren, wordt het onderzoek niet vergoed.
(4) Uiteraard moeten wij wel concurreren met alle andere aanbieders van DEXA-scanners. Op prijs.
jefcooper
wp200Wie stelt nu tarieven vast, het ziekenhuis of richtlijnopstellers ?
En wie zijn dat dan ?
wp200
jefcooper(2) Wij stellen onze eigen tarieven vast. Dat doen we nu met de natte vinger, en ze worden in de nabije toekomst opgesteld volgens een "kostprijs" principe, hoewel je altijd verschil zal houden tussen interne en externe tarieven, en er behoorlijke schommelingen zijn in de aantallen verrichtingen (en dus de hoogte van de vaste lasten binnen de kostprijs van 1 verrichting). Ik verwacht geen verschil tussen kostprijs en natte vinger, ze zullen allebei naast zitten. De kostprijs is alleen veel meer werk om te bepalen.
(3) Nogmaals, de prijs van een verrichting doet niet terzake als de verzekeraars besluiten dat ze hem niet vergoeden.
jefcooper
wp200Een kostprijs hoeft niet automatisch een tarief te zijn.
Schommelingen in werkelijke aantallen verrichtingen hebben geen invloed op de kostprijs, kostprijzen worden gebaseerd op normale bezetting, waar ook de begroting op gebaseerd zou moeten zijn.
Maar ja, een medisch specialist zei me eens: de directie moet alleen zorgen dat de experts hun werk kunnen doen.
Ik ben maar niet met hem in discussie gegaan.
Lang geleden, toen de Ziekenfondsraad er nog was, zei me een accountant daarvan eens 'ik zeg wel eens tegen directeuren, "het enige wat jullie willen is een zak met geld, waarover jullie geen enkele verantwoording hoeven af te leggen"'.
Maar ook in commerciële bedrijven kom je tegen dat het woord 'de administratie' met dédain wordt uitgesproken.
Zo dacht Hermans er ook over, lijkt me.
wp200
jefcooper(Niet dat die tarieven er staan, en onze website stamt uit 1997 en is ondoorgrondelijk ook voor de medewerkers, maar dat is toch waar je met concurrentie naar toe wilt?)
jefcooper
wp200Meestal kostprijs plus een winstopslag.
wp200
jefcooperMaar voor prijsvergelijking zouden we toch iets op onze website moeten zetten?
Guido Albers
Wellicht interessant: https://www.zorgdialoog.nu/thema/kunnen-kiezen-uit-ontelbare-zorgverzekeringen-hoe-fijn-is-dat/forum/discussie/228-contractsduur-toepassen-zoals-bij-andere-verzekeringsvormen
DrNomad
tigger
DrNomadDrNomad
tiggertigger
DrNomadLees eerst het stuk hieronder maar eens.
http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/3/Dat-Eerste-Kamer-vol-zit-met-lobbyisten-wordt-nooit-schandaal-1727648W/
Nederland wordt bestuurd door het bedrijfsleven, niet andersom. Mooi ander voobeeld: http://sargasso.nl/wvdd/ng-schreef-zelf-wet-die-banken-350-mln-scheelt/
en
http://sargasso.nl/wvdd/nederlandse-regering-pleegt-obstructie-bij-aanpak-belastingontduiking/
DrNomad
tiggerMaar het Elsevier artikel geeft goed aan waar het om draait, namelijk om ervoor te zorgen dat zorgsector organisaties geld uit de potten krijgen.
Kortom, het zijn (commerciële) organisaties die liever geld van de overheid krijgen, dan zelf te concurreren. Dat is toch niet gek? Dat wil iedereen wel.
Dus dat haalt mijn punt niet onderuit, dat onderschrijft mijn punt. Wie de zekerheid heeft om geld van de overheid te krijgen ziet dat liever niet veranderd, en bezoekt de politiek/overheid om het bedrag omhoog te krijgen. Bemoeizucht van de overheid trekt lobby. Niet vreemd.
In andere woorden, de overheid heeft teveel macht en regels in dit spel. Als je dit beter wilt maken, dan moet de overheid zich simpelweg niet meer bezighouden met zorg. Of (zoals in Brazilië) de slechtste kwaliteit bieden, waarmee ze de lat lager legt om private zorg tegen goede prijs/kwaliteit aan te bieden.
tigger
DrNomadVoor een goede en gezonde vrije markt heb je veel aanbieders en veel vragers nodig. Dat is nu niet in balans. Den Haag zou de zorgverzekeraars (en banken!!) op moeten knippen zodat ze allemaal onder de 5% marktaandeel zitten.
DrNomad
tiggerU wijst naar corporatisme (waar ik ook niet blij mee ben), maar daar heb je toch echt een overheid voor nodig. U doet ook net alsof bedrijfslobby de absolute macht heeft, dat is niet zo.
Uw conclusie moet zijn dat niet ieder commercieel bedrijf voor marktwerking is.
FrankRoos
LantR.fant