De corrupte bankiers van Kabul

De financiële sector van Afghanistan staat nog in de kinderschoenen. Maar de corruptie onder topbankiers blijkt al behoorlijk volwassen.

Bericht uit Kabul, maar anders dan we gewend zijn. Dit keer geen aanslagen, bermbommen of oorlogsslachtoffers, maar keihard nieuws uit de Afghaanse variant van the City: de baas van de grootste bank van het land moet zijn biezen pakken. Sherkhan Farnood (49), sinds vijf jaar directeur van de door de Amerikanen opgezette Kabul Bank, is door president Karzai ontslagen op verdenking van grootschalige corruptie. Hij trekt zijn adjunct Khalilullah Frozi in zijn val mee.

Dubai

De belangrijkste beschuldiging: de twee hebben voor 160 miljoen dollar aan bankgeld geïnvesteerd in de bouw van luxe villa's in Dubai. Die villa's staan echter niet op naam van de bank, maar op die van Farnood zelf. Daarnaast zouden ze voor honderden miljoenen illegale leningen hebben afgesloten met leden van de Afghaanse elite.

Wat wil je ook, als de grootste bankier tevens 's lands bekendste pokerspeler is. Bovendien lijken de praktijken een beetje bij een vrije-markteconomie in opkomst te horen, daar kunnen ze in Oost-Europa over meepraten.

Maar er is een verschil: hier zitten de Amerikanen er bovenop. Nederland mag dan sluipend de woestijn aan het verlaten zijn, de VS zitten er nog tot over hun oren in. En die maken zich zorgen. Want hoewel maar 5 procent van de Afghanen een bankrekening heeft, zou het omvallen van de Kabul Bank een ramp zijn. Het Afghaanse leger en de lokale politie worden namelijk door de bank uitbetaald. Als die hun geld niet meer zouden krijgen, is dat een vervelende tik in het gezicht van de Amerikanen in hun strijd tegen de Taliban.

Omhelzing

Bovendien hebben de Amerikanen zeker 400 miljoen in de bank geïnvesteerd. Bij de bank is op dit moment in totaal 1,3 miljard dollar weggezet. De Washington Post schrijft over een beginnende bankrun onder bezorgde Afghaanse zakenlieden.

En dus dwong generaal David Petraeus president Karzai om het bankbestuur te ontslaan en de Centrale Bank het bestuur te geven, zodat de stabiliteit van de bank gered is. Of Karzai anders zelf had ingegrepen is zeer de vraag; de bank is deels eigendom van zijn broer. En ook deels van de broer van zijn vice-president. Grote kans dat de illegale leningen ook in de richting van de politieke top gestroomd zijn; de kleine en jonge politieke en financiële elite verkeert in een comfortabele omhelzing.

Waren die dekselse Amerikanen maar niet zo oplettend.

stefan@ftm.nl