De creatieve geest van John Galliano

2 Connecties

Relaties

John Galliano Dior
0 Bijdragen

FTM-columnist Marije Fleur Kooij vindt de hetze tegen modeontwerper John Galliano overdreven.

Misschien heeft u een mooi item van zijn hand in uw kast hangen. Of is hij voor u een onbekende. De feiten liegen er in ieder geval niet om; John Galliano is een zeer creatieve geest die grote veranderingen in fashionland teweeg heeft gebracht.

 
In 1993 is hij door Anna Wintour, dé hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, naar een hoger level getild. Zij vond blijkbaar dat hij genoeg geploeterd had en nu eens serieus aan de slag moest met zijn bijzondere talenten. Zijn eerste grote job kwam in 1995 toen hij de creatieve aansturing – lees het ontwerpen en bedenken – van het haute couture merk Givenchy op zich mocht nemen. Bernard Arnault zag in Mr. Galliano een geniaal ontwerper en erkende zijn talent. Kort erna in oktober 1996 mocht Galliano Gianfranco Ferré vervangen en werd hij het creatieve brain van Christian Dior. Hét haute couture huis van Frankrijk dat in 1950 al goed was voor 5% van de gehele Franse export.
 
Christian Dior
Het is Christian Dior echter niet altijd voor de wind gegaan want ook dit merk heeft dieptepunten gekend. Onder andere de periode nadat Christan Dior himself overleed en er grote chaos heerste in het modehuis. In de jaren erna is er veel veranderd in het management en heeft Mr. Arnault Dior in 1984 voor een symbolisch bedrag van $1,- gekocht uit het tweede faillissement. Veel verschillende creatieven hebben Dior aangestuurd en prachtige haute couture collecties gecreëerd. Toch was het merk in 1997 wat ingeslapen en lang niet zo populair en baanbrekend zoals we Dior vandaag de dag kennen.
 
En toen kwam Mr. Galliano in 1997 in beeld. Ik zal u niet vervelen met een waslijst van zijn bijzonder prestaties, maar u kunt van mij aannemen dat Mr. Galliano echt tot de grote creatieven van deze tijd behoort. En dat is dan ook de reden waarom deze bijzondere persoonlijkheid mij fascineert.
 
Problemen voor Mr. Galliano
Wellicht heeft u, uw wenkbrauwen gefronst na het horen van zijn laatste uitspatting. Deze waren minder creatief dan we normaal van hem gewend waren: antisemitische beledigingen en bedreigingen aan het adres van nietsvermoedende bezoekers van een Parijse bar. Dat dit alles op film is gezet heeft grote gevolgen gehad voor Mr. Galliano. Hij is per direct ontslagen bij Dior, mag niet meer voor zijn eigen label – John Galliano – werken en Bernard Arnault heeft via de media laten weten dat hij nooit meer aan de slag kan bij één van de merken behorend tot zijn machtige imperium genaamd de LVMH Group.
 
In eerste instantie zou u na het zien van de video kunnen denken dat hij zijn verdiende straf heeft gekregen en dat hij het niet verdient te werken als creatief hoofd van Dior en zijn eigen label. Ik denk daar anders over. Creatieve mensen zoals Mr. Galliano zijn extreem gevoelig en veeleisend voor zichzelf. Anders zou hij nooit Dior naar zo’n hoog niveau – met bijbehorende salescijfers – hebben kunnen brengen. Natuurlijk heeft hij dat niet alleen gedaan, maar realiseert u zich goed dat het soort waartoe Mr. Galliano behoort zeer, zeer schaars is. Hij heeft namelijk de gave te kunnen creëren. En dat kan bijna niemand. In ieder geval niet op zo’n hoog niveau, onder constante druk en in een extreem materialistische en keiharde modewereld. Tel daarbij op dat Bernard Arnault en Sidney Toledano, CEO van Dior, de druk heel hoog opvoerde, achter zijn rug om overleg gevoerd werd over zijn vervanging en zijn beste vriend en collega Steven Robbinson in 2007 overleden is.
 
Machtsspel van Mr. Arnault
Ik kijk er dan ook niet raar van op dat Mr. Galliano drugs gebruikte, zich volgooide met alcohol – in zijn eentje – en medicijnen slikte om zich nog enigszins goed te voelen. Ik praat zijn gedrag niet goed, helemaal niet, maar ik begrijp het wel. En de machtigste man in modeland, Bernard Arnault, grijpt niet in? Mr. Arnault is toch degene die Mr. Galliano na 15 jaar hoort te kennen en weet dat hij half Joods is en Joodse vrienden heeft. Daarentegen gebruikt Mr. Arnault zijn macht om Mr. Galliano volledig met de grond gelijk te maken. Geen helpende hand, geen tweede kans. Dit machtspel is één ding, het stuurloos achterlaten van Christian Dior en het label John Galliano is een ander verhaal. En een man die al 23 jaar een assistent is het label John Galliano laten leiden? Hierover frons ik mijn wenkbrauwen.
 
Gelukkig nemen vrienden, waaronder Jean Paul Gaultier, het voor hem op en is Galliano opgenomen in een afkickkliniek in Los Angeles. Niemand kan hem bovendien zijn creativiteit en scheppend vermogen afnemen. lk zou het wel weten als ik een modehuis zoals de LVMH Group aanstuurde…