De definitieve FTM Hitlist 2016

2 Connecties

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Muziek
4 Bijdragen

Er zijn in de loop der jaren veel liedjes over geld geschreven. Follow the Money heeft er, met medewerking van onze lezers, een aantal verzameld. Hier vind je de ultieme muzikale hitlist van 2016.

Aan het eind van het jaar worden traditioneel lijstjes samengesteld. Follow the Money wilde niet achterblijven en komt met een lijst van liedjes over geld. Het is een bonte verzameling van nummers waarin het thema ‘geld’ vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd; ook hier volgen we de geldstromen.

Alle redacteuren zijn eerst bij zichzelf te rade gegaan. Zo kwamen we tot een interessante, nogal eclectische verzameling. Bing Crosby's 'Pennies from Heaven' zit erbij, maar ook de Pink Floyd-hit 'Money' en Rihanna's 'Bitch Better Have My Money'. Zo heeft iedere generatie artiesten zijn eigen muzikale pareltjes over geld.   

Overleven

Geld, zowel in chartale als girale vorm, is op zich een monetair begrip. Tekstdichters benaderen geld echter zelden monetair, maar zetten het begrip vooral in om bepaalde aspecten van het leven wat meer reliëf te geven. In 'She Works Hard For The Money' van Donna Summer is geld bijvoorbeeld puur een middel om te overleven en iets waarvoor bepaalde vrouwen bereid zijn hun lichaam te verkopen.

Het is een interessante, bonte verzameling geworden

In 'Gold Digger' van Kanye West en Jamie Foxx staat geld in feite voor hebzucht, vrouwelijke hebzucht en de jacht op rijke mannen, om precies te zijn.

Geluksgevoel

Nummers als 'Money, Money, Money' van ABBA en 'Poen' van Wim Sonneveld gaan meer over de mogelijkheid die geld biedt om er een hedonistische levensstijl op na te houden. Ze vertolken het idee dat je met veel geld allerlei dingen kunt doen die wezenlijk bijdragen aan het geluksgevoel van de mens.

'Ome Jan' van Willeke Alberti en 'Ik ben Gerrit' van Gerrit Dekzeil zijn weer nummers waarin het wederrechtelijk toe-eigenen van geld centraal staat: de misdaad dus.

Beleggingstips

En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Het is duidelijk dat geld een onderwerp is dat artiesten op vele manieren kan inspireren tot het schrijven van leuke nummers. Voor beleggingstips of macro-economische analyses leent de liedvorm zich minder, maar daarvoor kan je ook volgend jaar weer terecht bij onze artikelen.

Hieronder vind je de definitieve FTM Hitlist 2016. Rest mij nog de lezers die nummers voor onze hitlist hebben ingestuurd te bedanken en jou namens de redactie een gelukkig 2017 te wensen!

Druk op play en geniet van de muziekfragmenten. Via Spotify kan je de nummers in z'n geheel beluisteren. Veel luisterplezier!